Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Multitool Leatherman Wave Plus

Ako dopadol v našom ďalšom teste multifunkčný nástroj Wave Plus od renomovanej firmy Leatherman? Testoval Petr Burian.


Obsah

Firma Leatherman vyrába špičkové multifunkčné nástroje už viac než 30 rokov. Na všetky sa vzťahuje celosvetová záruka 25 rokov. A to už niečo znamená. 

Model Leatherman Wave Plus je jeden z najpopulárnejších, poďme sa pozrieť, prečo sa stal najpredávanejším nástrojom vo svojej kategórii. Keď som si vyberal zo širokej ponuky "multitoolov", model Leatherman Wave Plus ma zaujal na prvý pohľad. Požadoval som hmotnosť do 250 gramov, chcel som nožnice a nástavec na bity. Wave Plus mi ponúkol všetko, čo som vyžadoval a navyše ďalšie užitočné nástroje. Wave Plus sa pre mňa stal jasnou voľbou a nepostrádateľným pomocníkom doma aj na cestách. 

Charakteristika

 

Názov:

 

Wave Plus

Výrobca: Leatherman
Hmotnosť: 241 g
Počet funkcií: 18
Dĺžka pri zatvorení: 10 cm
Poistka: Áno
Farba: Strieborná

 

  • otváranie čepelí nožov prístupné jednou rukou
  • poistky na všetkých nástrojoch a čepeliach
  • krúžok na karabínu
  • telo z nerezovej ocele
  • výmenné brity klieští
  • súčasťou balenia je púzdro
  • najpredávanješí nástroj v tejto kategórii na celom svete
  • predĺžená záruka 25 rokov
  • samolepka 100% ORIGINÁL

Prvý dojem

Leatherman Wave Plus je predávaný vrátane koženého púzdra a kódu na registráciu výrobku, ktorý je na škatuľke. Pri celkovej váhe 241 gramov ponúka neuveriteľných 18 funkcií. Celý nástroj pôsobí veľmi kompaktným a pevným dojmom. Už na prvý dotyk z neho vyžaruje precízna kvalita spracovania. Všetko funguje s absolútnou presnosťou a všetky nástroje sú naozaj vysoko funkčné. Je radosť zvierať v ruke takýto špičkový kúsok. Bude radosť ho používať. 

Vonkajšie nástroje

Veľkou výhodou je, že všetky ostria sú k dispozícii z vonkajšej strany. Nože s hladkým i zubatým ostrím je možné otvoriť jednou rukou. Sú naozaj ostré a vyrobené z ocele 420HC. Na vonkajšej strane ďalej nájdeme pílku a pilník, ktorý je z jednej strany drsnejší na pílenie kovu a dreva, a z druhej strany jemný opatrený diamantovou vrstvou. Všetky vonkajšie i vnútorné nástroje sú opatrené poistkou proti nechcenému zatváraniu. 

Vnútorné nástroje

Vnútri nástroja sa schovávajú kliešte, ktoré sa dajú použiť aj na štiepanie mäkkých a tvrdých drôtov. Čeľuste klieští k sebe perfektne dosadajú a na konci sú zúžené. Vnútri rukoväte sú ukryté ďalšie nástroje. Na jednej strane je otvárač na fľaše a konzervy, brit na odstránenie izolácie drôtov, bit adaptér na veľké bity vrátane obojstranného bitu s rovným a krížovým šraubovákom. Na druhej strane sú nožnice, plochý šraubovák a malá nástavec na bity. 

Nástroje - nákres

  1. Kliešte s ihlovou špičkou
  2. Kombinované kliešte
  3. Štiepacie kliešte tvrdých drôtov s výmennými britmi
  4. Štiepacie kliešte mäkkých drôtov
  5. Krimpovacie kliešte
  6. Odizolovací brit na káble na otvárači
  7. Nôž s rovným ostrím z ocele 420HC
  8. Nôž so zubatým ostrím z ocele 420HC
  9. Pílka
  10. Nožnice s pružinou
  11. Pravítko (19 cm) 
  12. Otvárač na konzervy
  13. Otvárač na fľaše
  14. Pilník na drevo a kov
  15. Pilník s diamantovou vrstvou
  16. Veľký nástavec na bity
  17. Malý nástavec na bity
  18. Stredný plochý šraubovák

Skúsenosti z používania

Ako prvé som skúšal oba vonkajšie nože, ktoré sú perfektne nabrúsené a aj tvrdší materiál režú ako maslo. Poistka perfektne dosadá, brity nemajú žiadnu vôľu a pri rezaní sa nôž dobre drží. Veľkou výhodou je ľahké otváranie jednou rukou. Brit so zubatým ostrím je zvonku označený vrúbkovaním. Následne som skúšal pilník, ktorým sa dá bez problémov odpíliť klinec alebo zraziť hranu drevenej laty. Jemnejší pilník som používal na nechty, kde fungoval lepšie než špeciálny pilník z manikúry mojej ženy :). Pílka sa vďaka kratšej dĺžke hodí na rezanie menších priemerov. Je ostrá a do dreva sa zakusuje bez väčších problémov. Pílka aj pilník sú rovnako ako brity opatrené poistkou proti nechcenému zatvoreniu. Nožničky, ktoré som na multifunkčnom nástroji vyžadoval, sú síce menšieho rozmeru, ale aj tak funkčné. Dajú sa použiť na strihanie papierových i látkových materiálov a tiež ich môžete použiť na strihanie nechtov, čo sa môže na dlhších cestách hodiť. 

Naozaj silným nástrojom je nástavec na bity, ktorý som si doslova zamiloval. V základom balení obsahuje jeden obojstranný brit s krížovým a plochým šraubovákom. Nástavec je zúžený na špeciálne Leatherman bity a nedajú sa doň dať obyčajné šesťhranné bity. Voliteľne sa dá dokúpiť nástavec na štandardné bity alebo sadu 21 sploštených Leatherman bitov. Nôž obsahuje aj adaptér na mikro bity s priloženým mikro krížovým a mikro plochým bitom, ktoré sú vhodné na jemnejšie práce ako napríklad šraubíky okuliarov alebo hodiniek. Otvárač na konzervy a fľaše obsahuje aj čepeľ v tvare V určenú na odstraňovanie izolácie z káblov. Dá sa s ním odstraňovať izolácia z tenkých i hrubších káblov. Posledné dve funkcie sú skôr do počtu. Jednou z nich je veľký plochý šraubovák, ktorá mi príde zbytočný, pretože je už raz obsiahnutý v nástavci na bity. Druhou je pravítko, ktoré je tam skôr na okrasu než na vážne merania. 

Video - Predstavenie multifunkčného nástroja Leatherman Wave

Hodnotenie: 95%

+

  • Čepele sú prístupné zvonku a dajú sa otvoriť jednou rukou.
  • Malé, ale funkčné nožničky.
  • Jemný pilník s diamantovou vrstvou.
  • Veľký nástavec na bity.
  • Všetko perfektne ostré a funkčné.

  • Púzdro je menšie a na zapnutie je potrebná väčšia sila.
  • V základnom balení len jeden veľký obojstranný bit.

Záver

Leatherman Wave Plus sa mi stal užitočným pomocníkom. Je to precízny a funkčný nástroj a nie len dobre vyzerajúca hračka. Používam ho doma aj na cestách a stal sa pre mňa nepostrádateľným parťákom. Najužitočnejšie sú pre mňa praktické kliešte, ostré brity na vonkajšej strane, pilník a veľký nástavec na bity. Odporúčal by som ho všetkým - domácim kutilom aj cestovateľom. 

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Máme pre vás aj testy ďalších produktov:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

159,00  (0.06 %) 158,90 

Porovnať

159,00  (0.06 %) 158,90 

Porovnať

44,00  (27.5 %) 31,90 

Porovnať

Multifunkčná karta Victorinox SwissCard Lite

49,00  (28.78 %) 34,90 

Porovnať

199,00  (10.1 %) 178,90 

Porovnať

78,00  (10.38 %) 69,90 

Porovnať

Multifunkčná karta Cattara Vigor

3,00  (3.33 %) 2,90 

Porovnať

31,00  (10 %) 27,90 

Porovnať