Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Dámske topánky Salewa WS Crow GTX

Odľahčené dámske členkové topánky Salewa MS Grow GTX vám prinášame v ďalšej recenzii, testovania sa tentokrát ujala Adéla Juříková.


Obsah

Tieto topánky ma upútali vďaka svojmu veľmi jednoduchému strihu bez ďalších estetických úprav a tiež vďaka farebnej kombinácii, ktorá je premyslená do detailu. Ďalším dôvodom môjho záujmu je ich vysoká priedušnosť a ľahkosť pre letnú vysokohorskú turistiku, na ktorú sú tieto topánky priamo stvorené. Majú skvelé ergonomické a stabilizačné prvky, s ktorými si budete aj na vrcholoch hôr, na snehu a pri lezení na Via Ferratách istí. 

Charakteristika

 

Názov:

 

WS Crow GTX

Výrobca: Salewa
Určenie: Dámske
Hmotnosť: 1 140 g/pár
Povrch: 360° gumová obsázka, 1,6 mm koža, oteru odolné mikrovlákno
Podošva: Vibram® New Mulaz
Membrána: GORE-TEX® Performance Comfort
Mezipodešva: nylon + 27 % sklolaminát

 

  • veľmi odolné a stabilné
  • mimoriadne nízka hmotnosť
  • 3F vynikajúca stabilita a opora členku
  • 3S medzipodošva pripravená na poloautomatické mačky
  • s MFF+ vložkami padne na každú nohu
  • Flex Collar - komfort aj počas náročných výstupov
  • podrážka Vibram® New Mulaz s výbornou trakciou na skalách aj v snehu
  • nepremokavá a vetruodolná membrána GORE-TEX®
  • Cleansport NXT® - bráni nepríjemnému zápachu
  • drop 12 mm (35/23)

Obsiahlejší popis

Dámske topánky Salewa WS Crow GTX sú veľmi ľahké a priedušné vysoké trekové topánky, ktoré majú GORE-TEX® Performance Comfort membránu, ktorá má schopnosť v prípade zmeny počasia správne regulovať teplotu nôh. Sú vhodné predovšetkým na typické letné vysokohorské túry. Tiež ale vďaka svojej váhe, ktorá je 1 140 g/pár, nezaťažujú nohy aj na spevnenom teréne ani na cestách, a preto majú aj skvelý došľap. Súčasťou značky Salewa je 3F a 3S systém, ktorý obklopí celý obvod nohy, tým ich spevní a zaistí spoľahlivý došľap/trakciu a chôdzu užívateľov. Ďalej tento pocit umocní aj šnurovanie do špičky a tzv. MFF+ vložky, ktoré zdokonalia spevnenie chodidiel pre konkrétneho užívateľa z dvoch možností vrstiev. 

Anatomic Cuff (Flex Collar) manžeta zase umožňuje ľahšie zostupy pre Achillovu pätu a odľahčí jej záťaž. Celé topánky sú z látky, ktorá je odolná proti oderu. Ďalej majú gumový lem na vodeodolnosť a gumený okop na ochranu proti poškodeniu špičiek topánok. Spodná strana topánok je tvorená z najnovšej Vibram Mulaz podrážky, ktorá udržiava topánky ustálené aj na viac nestabilných terénoch ako je napríklad sneh. Každé topánky značky Salewa sú tiež patentované na záruku Alpine Fit 100% bez pľuzgierov. 

Tieto topánky sú strednej vyššej tvrdosti, preto sú vhodné aj na Via Ferraty a ľahšie horolezectvo a vďaka funkcii Cleansport NXT® ich možno úplne zaťažovať, pretože bráni nepríjemnému zápachu. 

Priebeh testovania

Testovanie topánok prebiehalo v necelom období štrnástich dní, väčšina času v Alpách a časť aj v Českej republike. Celkovo išlo o destináciu v okolí najvyšších hôr a štítov rakúskych Álp. Jedným z testovacích dní je deň na Weissee, čo bol výstup na horu Hochfilleck s nadmorskou výškou skoro tri tisíce metrov, počas ktorého človek šiel trasou cez ľadovec a ľadovcové jazero, sutinami plnými nestabilných kameňov a vodnej horskej bystriny, ktorá tiekla po daných kameňoch po celej trase. Tento deň bol teda veľkým zaťažkávacím testom, keďže tu bol sneh a ľad, po ktorom dlhšiu trasu viedla cesta. Topánky to zvládli skvelo a nebol ani jediný moment, pri ktorom by som sa na ne nemohla spoľahnúť. 

Nasledujúcim dňom bol výstup na ďalšiu horu so skoro tritisícovou nadmorskou výškou, a to v oblasti Vysoké Taury (Hohe Tauren) vedľa najvyššej hory Rakúska (najväčšia bola hora Grossglockner s približne 3700 m n. m.). Tu boli opäť nestabilné kamene a kamenné dosky. Jeden deň som absolvovala výstup na moju prvú ferratu s obtiažnosťou B/C. Aj keď bolo po daždi, na skale sa to veľmi šmýkalo a stúpačiek bolo málo, hoci všetko to tieto topánky zvládli bravúrne a s gráciou. 

Hodnotenie: 95%

+

  • ľahké
  • vysoké
  • pevné a stabilné (vnútri aj vonku)
  • voľné pri zostupoch
  • nezapáchajú ani pri väčšej záťaži
  • dodávajú pocit istoty aj na nestabilnom povrchu

-

  • užívatelia zvyknutí na robustnejšie a ťažšie terény si budú musieť privyknúť na ich ľahkosť a spoľahlivosť (max. 3 dni)

Výsledok testu

Dámske topánky Salewa WS Grow GTX odporúčam všetkým, ktorí sa chcú plne venovať všetkým aktivitám a nechcú byť vlastným vybavením obmedzení. A to ako z hľadiska váhy, tak ani z hľadiska stability. Predovšetkým musím povedať, že na tieto topánky nedám dopustiť. Sú absolútnou oporou, a vďaka svojej váhe a priedušnosti majú v letnom období každému čo dať. Celým testovaním prešli na výbornú. Jediné, s čím by mohol mať človek zvyknutý na ťažké terény problém, je ich neuveriteľná ľahkosť. Ale opak je pravdou! Vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Zdroje: archív autora

Testovňa 4camping.sk prináša aj ďalšie informáciami nabité recenzie:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

278,00  (14.42 %) 237,90 

Porovnať

278,00  (14.42 %) 237,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

Dámske turistické topánky Meindl Bergell Lady MFS

339,00  (10.06 %) 304,90 

Porovnať

160,00  (56.94 %) 68,90 

Porovnať

264,00  (37.92 %) od 163,90 

Porovnať

152,54  (62.04 %) 57,90 

Porovnať

84,00  (45.36 %) od 45,90 

Porovnať