Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Impregnácia Inproducts Premium na obuv 200 ml

Milovníci kvalitnej outdoorovej obuvi iste vedia, že je potrebné sa o ňu dobre starať, aby dlho slúžila a zachovala si všetky pôvodné vlastnosti. Neoddeliteľnou súčasťou tejto starostlivosti je impregnácia. Ako obstála tá z nasledujúcej recenzie?


Obsah

 

 

Keď moje obľúbené topánky začali dosluhovať, respektíve boli už v podstate po smrti, tak som sa rozhodol, že zainvestujem a kúpim si naozaj kvalitnú a odolnú outdoorovú obuv, ktorá niečo vydrží. No a poriadne topánky si bez pochýb zaslúžia tú najlepšiu impregnáciu.


Charakteristika

  • chráni obuv pred premočením a presakovaním
  • zamedzuje lepeniu nečistôt a vzniku škvŕn
  • bezfarebná, bez zápachu, nezanecháva stopy po ošetrení
  • dá sa použiť aj na membránovú obuv (napr. Gore-Tex)
  • v prípade úplného premočenia topánok (napr. brodením) výrazne urýchľuje ich schnutie

Opatrný začiatok

Vyberanie mi zabralo dosť času a než som sa rozhojdal, tak už u nás na horách začal padať prvý sneh, ktorý ma primäl k rýchlejšiemu rozhodovaniu. Nakoniec som zvolil topánky od značky Lowa, konkrétne model Innox GTX Mid TF a k nim bola odporučená impregnácia od českého výrobcu Inproducts Premium. Topánky som začal okamžite nosiť, ale impregnácia sa dostala k slovu o niekoľko týždňov neskôr. Až pocit strachu, že si tie svoje úžasné topánky rýchlo zničím, ma donútil ju konečne použiť. 

Príprava obuvi pred impregnáciou

Najskôr bolo nutné topánky zbaviť všetkých nečistôt, aby sa impregnácia dôkladne vsiakla. Našťastie mi to nedalo veľa práce, topánky boli vcelku čisté, takže mi stačila vlhká handrička. Topánky som večer utrel, aby som sa ráno mohol vrhnúť na impregnovanie.

Foto - reakcia s vodou pred nanesením impregnácie

Nanesenie impregnácie

Samotná impregnácia mi v podstate zabrala pár sekúnd, odporúčam teda aj pre rovnakých leňochov ako som ja. Podľa návodu na použitie som vyčistené topánky rovnomerne nastriekal zo vzdialenosti 10 - 20 cm a mal som hotovo. Musím vyzdvihnúť, že ma príjemne prekvapilo rovnorodé "mrholenie", ktoré z fľaštičky vychádzalo. Ani raz sa nestalo, že by odkvapla kvapka, ktorá by mohla zhatiť rovnomernosť nástreku.

Spotreba

Topánky, ako uvádza výrobca, by sa mali impregnovať po každom namočení. Po 2 dňoch intenzívneho používania bolo nutné aplikáciu prípravkom zopakovať, jeho vysoká spotreba ma nepotešila. To ale môže mať na svedomí maskáč, na ktorom som úplne dobre nevidel, kam už impregnácia dopadla, a tým mohlo dôjsť k jej nadužívaniu.


Vyjadrenia výrobca k nadmernej spotrebe impregnácie

„V momente, kedy sa impregnačná bariéra tlakom vody, či dlhodobým pôsobením pretrhne, kremíkové nanočastice potom až 4x rýchlejšie napomáhajú vysychaniu materiálov a stále vo vláknach zostávajú. Po 24 h od premočenia je teda vrstva nanočastíc opäť aktívna a vodu odpudzuje."

„To sú naše závery z vlastného skúšania, tak zo skúšania so zákazníkmi (prevažne motorkári, ktorí sa do dažďa dostanú ľahko a v tej rýchlosti tiež rýchlo premoknú, preto je pre nich opakovaná výdrž impregnácie a rýchle schnutie materiálov prioritou)."

Jan Beránek 
 NANOPROTECH & Inproducts & GNP 

Čas schnutia

Po 24 hodinách, tie sú nutné na kompletné utvrdenie ochrannej kremíkovej vrstvy, je možné topánky obuť. Pri maskáčovom vzhľade to asi nie je úplne objektívne, ale obe topánky vyzerali skvelo, bez nežiaducich fľakov alebo sfarbenia.

Foto - reakcia s vodou po 24 hodinách

Testovanie

Testovanie kvalít impregnácie a, samozrejme, aj topánok prebiehalo počas celej zimy a pokračuje aj teraz, v skorej jari. Preveroval som ich naozaj dôkladne nielen na dlhých prechádzkach s mojou parťáčkou Abbey, čo je fenka Amerického stafordšírskeho teriéra, ale tiež ako fanúšik motoskijöringového BAČA TEAMU, na pretekoch som trávil celé dni. Zima, tuhý mráz, ťažký mokrý sneh, pol metra prašanu, rozsolená brečka v meste, bahno... všetkému kombinácia poriadnych outdoorových topánok a kvalitnej impregnácie odolala. Moje nohy vždy zostali v suchu a teple.

Video - ako fungujú impregnácie Inproducts

Hodnotenie: 70%

+

  • ľahká a rýchla aplikácia
  • skvelé funkčné vlastnosti (nohy v teple a suchu)

-

  • vysoká spotreba prípravku (môže byť spôsobené maskačovým vzhľadom topánok)
  • nutnosť opakovať impregnáciu po každom namočení obuvi
  • použitie topánok je možné až po 24 hodinách

Pár slov na záver

Musím povedať, že som naozaj nadšený, ako ľahko a rýchlo sa dá impregnácia použiť. Naopak opakovanosť použitia a spotreba prípravku by mohla byť nižšia. Z funkčného hľadiska sa nedá impregnácii Inproducts Premium nič vytknúť.

Zdroje: archív autora

V našej testovni nájdete aj veľa ďalších recenzii, ktoré stoja za prečítanie:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Impregnácia na topánky Inproducts Premium na obuv 200 ml

16,00  (0.63 %) 15,90 

Porovnať

50,99  (0.18 %) 50,90 

Porovnať

Impregnácia na topánky Fantom Outdoor Tmavý 50 ml

10,00  (1 %) 9,90 

Porovnať

Impregnácia na topánky Inproducts Premium shoes

25,00  (0.4 %) 24,90 

Porovnať

17,00  (0.59 %) 16,90 

Porovnať

26,00  (0.38 %) 25,90 

Porovnať

Impregnácia na topánky Fantom Outdoor světlý 50 ml

9,00  (1.11 %) 8,90 

Porovnať

54,99  (0.16 %) 54,90 

Porovnať