Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: stan Terra Nova Laser Competition 2

V dnešnej recenzii sa pozrieme na zúbok ultraľahkému stanu pre 2 osoby, ktorý pre vás testoval náš kolega Lubo so svojou drahou polovičkou.  


Obsah

 

 

Stan Terra Nova Laser Competition pre dve osoby sme mali s priateľkou dlho vyhliadnutý. Ide o ultraľahký dvojplášťový tunelovitý stan pre dve osoby s dvoma vchodmi po stranách. Bola to naša prvá skúsenosť s touto značkou. Pred ním sme v priebehu cca 10 rokov "spotrebovali" dva na vlas rovnaké cyklistické ultraľahké stany od Colemanu a jeden pretekársky stan na ultradlhé treky, ktorého špecialitou bolo, že sa staval na trekových paličkách. Oba typy patrili ešte v čase, kedy sme ich kupovali, do rodiny jednoplášťových stanov, takže sme sa tešili, že si polepšíme bez toho, aby sme zvýšili gramáž našich krosien Osprey, ktorú sme sa snažili udržať nízku, ako Pražák svoju splátku hypotéky. :-)

 

Farebné kombinácie

Stan sa dodáva vo verzii s vnútorným plášťom v žltej neónovej a vonkajším v zelenej zemitej. Na zimnej výprave na hrebeňoch Nízkych Tatier by sa teda asi tak úplne nestratil, ale všeobecne sa dá povedať, že patrí k tým typom stanov, ktoré budú vo voľnej prírode skôr nenápadné. Zároveň to však znamená, že z hľadiska farebnosti a dizajnu nijako zásadne neoslní.

 

Tvarové riešenie

V pôdoryse výrobcu nájdete návrh rozloženia 2 spacákov typu múmie v polohe "69". Je možné, že dvaja urastení horolezci by sa v ňom mohli tlačiť ramenami. A to aj napriek tomu, že my sme spali hlavami pri sebe, nám prišiel priestor tak akurát. V porovnaní s konkurenčným MSR Hubba Hubba NX som mal obavy predovšetkým z veľmi nízko vyzerajúceho stropu, ktorý som mal možnosť naživo posúdiť na každoročnej Výstave stanov a vybavenia do prírody v Prahe. Vonkajšie rozmery sú 230 x 145 x 100 cm a vnútorné 230 x 105 cm. V tejto súvislosti bolo na prvý pohľad na škodu až cca 45 cm široký odstup medzi spodným a vrchným plášťom. Ten výrazne uberal využiteľnému priestoru. Výška spálne je len 95 cm. Ako sa však neskôr ukázalo, za touto firmou z britských ostrovov, stoja mnohoročné skúsenosti priamo z praxe. Môžete sa tak spoľahnúť, že všetko je výsledkom podrobného skúmania, ako by každý jednotlivý prvok mal fungovať v teréne.

Príklad je aj táto medzera, ktorá v nepriaznivých klimatických a poveternostných podmienkach skvelo eliminuje nevýhodu tunelovej konštrukcie. Aj keď sa nám silný dážď a vietor vytrvalo opieral do stanu, nedochádzalo k dotýkaniu vnútornej a vonkajšej vrstvy a zostali sme v suchu. Tropiko zvláda vykrývať dážď aj v silnom vetre. Dobre napnuté iglúčko by, samozrejme, podobný výsledok dosiahlo bez toho, aby toľko uberalo vnútorného priestoru, ale jeho váha by musela byť o poznanie väčšia. Tento stan si bude najskôr vyberať skúsenejší turista, ale napriek tomu spomeniem, že ako u každého stanu, je nutné všetko naozaj poriadne vypnúť. Vzhľadom na úspornú konštrukciu je vypínanie potrebné venovať patričnú starostlivosť a dôkladnosť.

Odolnosť voči nepriaznivému počasiu

Vodný stĺpec podlahy je 6000 mm a tropika 5000 mm. TO sa javí ako úplne dostatočné pre akékoľvek náročnejšie použitie vo voľnej prírode. Naše skúsenosti tomu odpovedajú.

Lahôdka pre minimalistov

Ako je to teda ale s celkovým využiteľným priestorom? Je pravda, že stany podobnej kategórie ponúka aj o 10 cm vyšší vnútorný plášť. O výhodách nižšieho vnútorného plášťa som sa už zmienil vyššie. Je však zrejmé, že nižší je jednoducho nižší. Vzhľadom na to, že ide o super-ľahký stan, tak nám na šírku poskytol priestor práve na dve samonafukovacie karimatky od značky Thermarest. Výhodou tohto malého priestoru bolo, že v spánku nebolo kam skĺznuť z karimatky. Vznikla tak akási vzduchová kapsula, ktorú sme si dychom pekne vyhrievali. Nesmeli sme ale zabudnúť oba vchody perfektne zazipsovať, inak nám teplo von rýchlo unikalo. To sa dalo využiť ráno na vetranie a chladenie, keď už sa nám doň pre zmenu opierali slnečné lúče. Stan sme testovali na Islande v auguste, ktorý sa vraj teplotami veľmi nelíši od marca (v noci a na horách okolo nuly). V kocke sa dá povedať, že ponúka primeraný minimalistický priestor pre dve osoby a miesto pre ich batožinu v postranných predsienkach.

Náročnosť stavby

Rýchlo postaviť by nemalo byť len doménou festivalových fanúšikov. Ktokoľvek bol nútený stavať na dlhšej expedícii v daždi, určite potvrdí, že to, ako veľmi mokrý liezol dovnútra, záviselo od rýchlosť a jednoduchosti konštrukcie. Tu musím priznať, že Laser Competition 2 je z hľadiska stavby starostlivo premyslený, ale nie úplne intuitívny stan. Ideálne je, pokiaľ máte možnosť stan vidieť naživo a nechať si všetko vysvetliť od vyškolených odborníkov v "showroome", aký vzniká každé leto v už spomínaných pražských Letňanoch počas Výstavy stanov. Bez inštrukcii môže byť totiž trochu záhadou, ako a prečo navliecť ochranný tunel na stred stanu a ako správne dotiahnuť šnúrky cez plastovú skobu v zadnej časti stanu.

Hmotnosť

Výrobca uvádza váhu 1,08 až 1,23 kg. Rozdiel je zapríčinený možnosťou nechať zvýšené časti doma (časť kolíkov, tunel na prostrednú časť, obal). Už keď som stan rozbaľoval, hneď na prvý dotyk bolo nápadné z ako jemnej "pavúčej" tkaniny sú oba plášte. Podobne vzdušne pôsobia len dve tyčky z duralu, u ktorých máte pocit, že sa bez ukotvenia začnú vznášať aj v jemnom vánku. Protikladom k tomu je pevnosť a vodeodolnosť, ktorú poskytujú.

Cena

V niektorých recenziách narazíte na porovnania, ktoré vedú úvahy o tom, či sa oplatí "vysoliť" za ten ktorý stan o pár eur viac. Pokiaľ človek berie v úvahu váhu stanu za kľúčovú veličinu pre svoj komfortný pobyt v prírode, nemôže byť cena hlavným kritériom pri rozhodovaní. Laser Competition 2 je drahý stan. A to poriadne. Neplánujete s ním ale chodiť na ryby. Na to by ho bola škoda (rovnako ako vašich peňazí). Je to váš budúci parťák na pekne strmom a dlhom výstupe, kde vám ušetrí sily vďaka nízkej váhe na chrbte. Rovnako tak vám bude kryť chrbát pri nepriazni počasia a nechá vás luxusne sa vyspať. Pokiaľ ale nepodceníte výber dobrej karimatky, spacáku a nakoniec aj samotného batohu. V outdoore totiž všetko so všetkým súvisí. Pre prípad, že väčšinu vašej cesty k cieľu absolvujete autom, loďou alebo mulou a do tejto recenzie ste zablúdili skôr zo zvedavosti, popozerajte sa radšej po variante s vhodnejším pomerom cena/výkon v kategórií rekreačných stanov.

Video - stavba stanu Laser Competiton 2

Hodnotenie: 90%

+

  • nízka hmotnosť
  • odolnosť voči nepriaznivým prírodným živlom
  • nenápadný vzhľad, ktorý splýva s okolím
  • priestor tak akurát na spanie a varenie pre 2 osoby

-

  • vysoká kúpna cena

Záverečný verdikt

Terra Nova Laser Competition 2 úplne splnil naše očakávania. Je to prvotriedny expedičný a ultraľahký stan premyslený do najmenších detailov.

Zdroje: archív autora

Odporúčame k prečítanie i ďalšie články z našej Testované:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

696,87  (19.37 %) 561,90 

Porovnať

849,44  (14.54 %) 725,90 

Porovnať

688,62  (14.63 %) 587,90 

Porovnať

606,14  (14.72 %) 516,90 

Porovnať

272,00  (23.2 %) 208,90 

Porovnať

320,00  (23.16 %) 245,90 

Porovnať

536,04  (19.61 %) 430,90 

Porovnať

Ultraľahký stan Coleman Cobra 2

164,90 

Porovnať