Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Dámske nohavice Rafiki Etnia II

Katka Balcarová pre vás testuje naše produkty pravidelne - tentokrát sa môžete tešiť na recenziu dámskych lezeckých nohavíc Rafiki.


Obsah

Aj výber lezeckých nohavíc môže byť celkom zaťažkávajúci. Najmä, pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu odmietate legíny. Od lezeckých nohavíc očakávam celkovú pružnosť a to hlavne v páse a v rozkroku, pri roznožení nesmú nikde ťahať ani škrtiť. Medzi ďalšie požiadavky patrí gumička na stiahnutie v dolnej časti nohavíc, vďaka ktorej vám potom širšie nohavice nebudú prekážať pri lezení a nohavice podľa potreby môžete ľahko a rýchlo skrátiť. Po dlhom výbere som nakoniec aj kvôli priaznivej cene vybrala nohavice Rafiki Etnia II. 

Charakteristika

 

Názov:

 

Etnia II

Výrobca: Rafiki
Určenie: Dámske
Materiál: 97 % bavlna, 3 % elastan
Počet vreciek: 4
Podľa aktivít: turistické / lezecké

 

  • vylepšený široký a pružný úplet v páse
  • 4 vrecká
  • voľný strih
  • logo značky na stehne

Strih

Voľnejší strih bol základnou podmienkou výberu lezeckých nohavíc. Vďaka pružnému úpletu v páse nohavice padnú rôznym typom postavy a sú veľmi pohodlné. Voľnejšie strihy majú ten problém, že bývajú vyrobené z nepružného materiálu a pri lezení vás potom limitujú v pohyboch. Trojpercentný elastan ale zaistí dostatočnú pružnosť na všetky možné lezecké pohyby. 

Nohavice majú štyri vrecká, dve vpredu a dve vzadu. Pri lezení túto vymoženosť veľmi nevyužijete, pri turistike a ďalších bežných aktivitách to ale oceníte, vrecká sú pomerne hlboké, dosť veľké na peňaženku alebo telefón. 

Test

Test prebiehal 3 mesiace, nohavice som používala pri lezení na boulderovke 1-2-krát týždenne a občasne pri turistike a voľnočasových aktivitách. 

Údržba

Tu sa bohužiaľ nájdu aj nejaké muchy, našťastie nemajú vplyv na funkčnosť. Na nohaviciach mi najviac vadí, že materiál je veľmi chytľavý na zvieracie chlpy - máme psa. Z tohto dôvodu ich nevyužijete doma a zo sušičky musia putovať rovno do skrine. 

Pri naťahovaní nohavíc sa mi tiež podarilo vziať ich za pružný pás, čím som zaťažila šev natoľko, že nevydržal a na páse sa urobila dierka. Preto si dávajte pozor a nohavice pri obliekaní držte pod pásom, prípadne za vrecká. 

Nohavice periem každý týždeň podľa údajov výrobcu, bežne ich aj suším v sušičke. Oboje zvládajú skvelo, nedošlo k vyblednutiu farby ani zrazeniu, nežmolkovaniu. 

Ďalšie vlastnosti

Nohavice sú pružné a materiál sa zdá byť odolný voči odieraniu a mechanickému zaťaženiu na skalách. Pri zmoknutí schnú rovnaku pomaly ako iné bavlnené veci. 

Hodnotenie: 85 %

+

  • odolný materiál
  • pohodlný a elastický strih
  • pružný úplet v páse
  • ľahká údržba
  • 4 hlboké vrecká

-

  • na nohavice sa extrémne lepia zvieracie chlpy
  • nižšia odolnosť pružného pásu

Záver

Nohavice Rafiki Etnia II pre mňa spĺňajú základné požiadavky na lezecké nohavice voľnejšieho strihu. Skvelý je pás z pružného úpletu, gumičky na stiahnutie nohavíc a strih, ktorý vás pri lezení nikde neobmedzuje. Materiál pôsobí veľmi odolne voči odieraniu o skalu. Pokiaľ nemáte doma zvieratá, nemusíte ani riešiť priľnavosť chlpov. 

Užitočné odkazy

Ďalšie zaujímavé články:

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, pixabay.com

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

156,00  (37.88 %) 96,90 

Porovnať

Dámske nohavice Zulu Rodna W

82,00  (57.44 %) od 34,90 

Porovnať

Dámske nohavice Zulu Pilis W

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

98,93  (44.51 %) 54,90 

Porovnať

52,00  (65.58 %) 17,90 

Porovnať

Dámske nohavice E9 Hit

80,00  (41.38 %) od 46,90 

Porovnať

210,27  (40.12 %) 125,90 

Porovnať

Dámske nohavice E9 W-Hit2.1

96,00  (41.77 %) 55,90 

Porovnať