Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako sa obliecť na beh v zime

Zvykli ste si na pravidelné behanie, prišla zima a vy sa bojíte, že budete musieť beh na pár mesiacov vypustiť? Tak tým sa vôbec netrápte. Stačí si zapamätať pár zásad a dobre sa obliecť a možno nakoniec zistíte, že behanie v zime milujete. 


Obsah

Že milujete, ako ste hustí, keď vybiehate do mrazu, že milujete tú úľavu, keď je vám po chvíli teplo, milujete zvuk vŕzgania snehu, rozsvietené okná domčekov, ktoré míňate, a milujete teplo domova a vôňu čaju, ktorým sa nalievate po dobehnutí? Beh v zime zbystruje zmysly, sprítomňuje a vďaka pocitu diskomfortu si dokážete naplno vychutnať tú pohodu po návrate.

A aké sú tie pravidlá, ktorými je dobré sa pri behu v zime riadiť? To sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

 

Intenzita

Pokiaľ s behom v zime začínate, sústreďte sa na beh v nízkej intenzite. Postupne, ako si zvyknete a pre telo nebudú výbehy do zimy takým šokom, môžete aj zrýchliť alebo zaradiť stupňované behy. Keď si budete pripadať ako skúsení zimní bežci, potom určite zvládnete aj intervaly. Spočiatku je ale dôležité, aby intenzita behu bola rovnomerná alebo stupňujúca sa počas celého tréningu. Pri poklese intenzity sa totiž vystavujete riziku prechladnutia. Postupne sa ale otužíte, krk a pľúca si privyknú na studený vzduch a budete si môcť dovoľovať viac a viac.

 

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Nákrčník

Ako idú teploty pod nulu, nezabúdajte na nákrčník, pri väčších mrazoch ho pretiahnite aj cez pusu a dýchajte cez neho. Opäť je to zlaté pravidlo pre začínajúcich zimných bežcov, postupne si bude telo privykať na nové podnety a možno budete časom zvládať behať aj bez nákrčníka. Pre mňa osobne bol ale zo začiatku každý beznákrčníkový beh odmenený škrabaním v krku a kašľom.

 

Menej je viac

Oblečte sa tak, akoby bolo o 10 stupňov viac. Obzvlášť vo väčších mrazoch vedia byť výbehy pri dodržaní tohto pravidla v prvých minútach veľmi kruté, ale musíte vydržať, o chvíľu sa zahrejete. Pokiaľ sa oblečiete teplejšie, budú prvé minúty príjemné, ale zvyšok tréningu sa budete kúpať vo vlastnej šťave.

 

Oblečenie

Informácie berte s rezervou, popisujem, ako sa v zime obliekam ja. Znovu opakujem, obliekanie je veľmi individuálne. Že ste dobre oblečení spoznáte tak, že je vám pri výbehu zima a po cca 5 minútach sa cítite príjemne. Či na to potrebujete dve, tri alebo štyri vrstvy, to si budete musieť vyskúšať sami.

   

 

Začíname behať alebo 10 km za 3 mesiace

Chcete začať s behom, ale už po minúte lapáte po dychu? Poradíme vám, ako sa vrhnúť na behanie tak, aby ste v bezpečí a s radosťou zvládli počas troch mesiacov zabehnúť 10 km.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ponožky

Rozhodne vyberajte z ponožiek siahajúcich nad členky. Pokiaľ si beriete topánky s membránou, stačia slabšie ponožky, pokiaľ topánky bez membrány, potom voľte z kvalitných teplejších ponožiek, napr. Warg Trek Merino.

 

Nohavice / legíny / zateplené legíny

Sami si musíte vyskúšať teplotu, kedy prejsť z ľahkých legín na zateplenejšie modely, je to veľmi individuálne. Skvelým riešením sú aj samostatné termo nohavice. Ak prší alebo mrholí, potom odporúčam siahnuť po nejakej vodeodolnej verzii, napr. Swix Focus Wind.

 

Tričko/mikina/bunda

Ako spodnú vrstvu volím vždy termo tričko s dlhým rukávom (napr. Under Armour Authentics Crew), ktoré niekedy doplním ešte tričkom s krátkym rukávom. Pri teplotách od cca -5 °C nižšie potom pridávam ľahkú mikinu, pokiaľ nesneží, alebo idem len na kratší výbeh. Ak sneží a chystám sa vybehnúť na dlhší čas, potom namiesto mikiny beriem ľahkú membránovú bundu. Kombináciu tričko, mikinu a bundu beriem, až keď sú naozaj hlboké mrazy blížiace sa -20 °C. Bežeckú bundu s membránou objavíte aj v našej ponuke, napr. High Point Active Lady Jacket, z mikín sa na beh hodí napr. Regatta Montes.

 

   

 

Regenerácia po fyzickej záťaži

Tak často opomínaná, a predsa tak dôležitá. Na nej stoja výborné výsledky športovcov, ale má tiež vplyv na ich nezdary a neúspechy. Ak ju dlhodobo zanedbávame, môže viesť k dlhodobým či chronickým ochoreniam. O čom je reč? O regenerácii. Prečo je tak dôležitá? Ako správne regenerovať a čo k tomu použiť?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Rukavice

Pri bežnej zime postačia ľahké nezateplené bežecké, pri veľkých mrazoch už je lepšie siahnuť po bežkárskych. Pri teplotách do -5 °C si rukavice väčšinou neberiem vôbec, len cez ruky spočiatku, než sa zahrejem, pretiahnem rukávy. Zo zateplených rukavíc mám do mrazivých podmienok z ponuky 4camping.sk odskúšané rukavice Etape Everest WS+.

 

Čiapka/čelenka

Aj vo veľkej zime postačia slabšie materiály. Čím väčšia zima, tým skôr siahajte po čiapke ako čelenke.

 

Nákrčník

Je na vás, ktorý materiál zvolíte, krk vám ochránia všetky. Ja osobne som opäť skôr pre slabšie materiály. 

 

 

 

Behanie a chudnutie

Plavková sezóna sa blíži a viacerých z nás trápi nejaký ten (kilo)gram naviac... Ale nezúfajme, zmeniť to môžeme napríklad aj behaním.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Topánky

Nepotrebujete žiadne špeciálne topánky na zimné behanie. Len si dajte pozor, aby podrážka zodpovedala povrchu, na ktorý sa vydávate. Pozor na nástrahy v podobe kombinácie poľadovice a skorého stmievania.

Ja osobne patrím do menšej skupiny bežcov, ktorá v zime preferuje topánky s Gore-Tex membránou, čím dlhší beh, tým viac ich ocením. A to hlavne v hlbokých mrazoch alebo naopak v teplotách okolo nuly, kedy je sneh mokrý, alebo sú všade nástrahy v podobe studených kaluží. V tej chvíli mi sú príjemnejšie zapotené nohy ako ľadové kúpele. Niekto toto rieši membránovými alebo neoprénovými ponožkami, veľa bežcov to nerieši nijako a mokro v topánkach im nevadí.

V bohatej ponuke bežeckých topánok 4camping.sk nájdete niekoľko modelov s Gtx membránou, napr. Hoka One One Challenger Atr 6 Gtx.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, pixabay.com, unsplash.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

Skladacia fľaša Dynafit Flask 500ml

20,00  (15.5 %) 16,90 

Porovnať

Skladacia fľaša Dynafit Flask 350ml

18,00  (17.22 %) 14,90 

Porovnať

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (42.73 %) 18,90 

Porovnať

Dámska vetrovka Zulu Windtrail

61,00  (60.82 %) 23,90 

Porovnať

141,00  (44.75 %) od 77,90 

Porovnať

53,57  (64.72 %) 18,90 

Porovnať

Dámske 3/4 legíny Kilpi Solas-W

60,00  (50.17 %) 29,90 

Porovnať

Cyklo/bežecký batoh Ferrino Steep 20

104,00  (32.79 %) od 69,90 

Porovnať