Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Víkend v obytnom aute

Dni sa krátia, vlahé letné rána vystriedali prízemné mráziky a dažďové kvapky sú čím ďalej častejšie. To ale neznamená, že sa musíte pobytu v prírode vzdať. Ako na počasie vyzrel náš kolega Petr si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

S horou Říp na obzore.


Obsah

S jeseňou prichádza chladnejšie počasie, aj keď je cez deň stále krásne, na spanie pod stanom začína byť trochu zima. Pokiaľ chcete byť blízko prírode a zároveň v pohodlí a teple, je pre vás obytné auto jasnou voľbou. Ja som v ňom s celou rodinou strávil krásny víkend v oblasti Dolnooharskej tabule, čo je oblasť južnej polovice okresu Litoměřice, východ okresu Louny, severná tretina okresu Kladno a západné pomedzie okresu Mělník. Najvyšším bodom je legendami opradená hora Říp.

Výber "obyťáku"

Na víkendové túlanie sa sme chceli voz, v ktorom sa pohodlne vyspia 4 ľudia, ktorý má toaletu a kuchynku a zároveň nie je tak veľký. Voľba nakoniec padla na voz Fiat Ducato s vstabou od Karmann-Mobil. Je to prestavba veľkej dodávky, ale nijako jej nepridáva na šírke ani výške. Nechceli sme veľký obytný voz a alkovňou. Prestavané dodávky si zachovávajú pôvodné rozmery, tuhosť karosérie i bezpečnosť pre posádku.  


Alkovňa

Obytné autá s nástavbou delíme na alkovne, polointegrované a integrované. Alkovne sú priestory na spanie s previsnutou strechou cez kabínu vodiča. Je to markantný priestor navyše, ale súčasne zdvíha výšku a zároveň ťažisko. Pre veľa ľudí je traumou nocovať v alkovni obytného automobilu, pre jeho výšku. Ďalšou nevýhodou je vydýchaný alebo prehriaty vzduch. 

Voz sme mali zapožičaný od výhradného distribútora vstavieb Karmann-Mobil spoločnosti Caravan City, ktorá okrem predaja prevádzkuje aj požičovňu. 

Výhľad do krajiny z obytnej časti auta.

Vybavenie vozu

Nami zvolený model Karmann Davis 590 mal v zadnej časti 2 dvojlôžka nad sebou. Z môjho pohľadu je toto usporiadanie ideálne pre štvorčlennú rodinu. Všetci sme sa pohodlne vošli a spalo sa nám nádherne. Bez problémov som sa vyspal aj napriek mojej vyššej postave (190 cm). Pokiaľ som sa chcel úplne natiahnuť, tak som si musel ľahnúť mierne šikmo. Som ale zvyknutý spať na boku s pokrčenými nohami, a tak som počas spánku nebol nijako limitovaný. Matrace vo voze sú v jednom kuse a nevznikajú tak nepríjemné diery alebo nerovnosti. Všetci sme sa vyspali ako doma. Veľkú výhodu tiež vidím v tom, že lôžka nie je potrebné nijako rozkladať a pripravovať na rozdiel od menších obytných áut, ako je VW California alebo Mercedes Marco Polo. V ďalšom vybavení vozu nechýbala kuchynka s drezom, chladnička a dvojplatničkový plynový varič, kúpeľňa so sprchou a WC. 

Auto malo vcelku veľkú chladničku, a tak sme mali nakúpené zásoby, ktoré nám celý víkend bez problémov vydržali. Bavilo nás pripravovať pokrmy priamo v aute na plynovom variči a jesť na zaujímavých miestach. Vnútri vozu je dostatok priestoru na sedenie pri jedle. Sedačky vodiča a spolujazdca je možné otočiť a 4 osoby sa tak pohodlne usadia k spoločnému stolovaniu. Najviac sa mi páčili rána, kedy si pripravíte čaj alebo kávu priamo v aute, posadíte sa k stolu a otvorenými dverami pustíte dovnútra svieži ranný vánok. Manželka najviac ocenila toaletu a kúpeľňu priamo vo voze. A deti? Tým sa páčilo všetko, hlavne samostatná lampička pri hlave každého lôžka s možnosťou nabíjania mobilného telefónu. 

Večer si môžete pustiť kúrenie, ktoré oceníte hlavne v chladnejších mesiacoch. Jazdiť je možné naozaj celoročne. 

Celý víkend sme si naozaj užili. Cestovanie aj spanie bolo veľmi pohodlné. V aute máte stále všetko po ruke a pripravené. Nemusíte stále veci vybaľovať a ráno zase baliť. Stačí len trochu upratať, veci zatvoriť do schránok a skríň a môžete vyraziť. To ma bavilo najviac. 

Spanie na dvojlôžkach nad sebou.

Jazdné vlastnosti vozu

Obytné auto je predsa len trochu väčšie než osobné, je teda potrebné jazdiť s väčšou obozretnosťou a myslieť na rozmery vozu. S vozom sa ale rýchlo zžijete a ovládať ho zvládne každý trochu skúsený vodič. Pokiaľ máte skúsenosť so šoférovaním dodávky, tak pre vás šoférovanie obytného vozu nebude nič nové. Auto bez problémov môže ísť rýchlosťou vyše 130 km/hod. Pamätajte ale, že šoférujete plne naloženú dodávku, ktorú môže ovplyvniť bočný vietor. Odporúčame jazdiť 110-120 km/hod. Pozor tiež na správne uchytenie predmetov počas jazdy. 

Kde parkovať/nocovať

Počas víkendu sme prešli celú takzvanú Dolnooharskú tabuľu. Je to oblasť okolo hory Říp. Noci sme trávili na lúke u našich známych, kde sme mohli auto pripojiť na elektrinu a prípadne doplniť alebo vypustiť vodu. Ale je, samozrejme, možné využiť služby nejakého kempu alebo sa s nejakým majiteľov dohodnúť na prespaní. Nocovať je možné aj takzvane "na divoko". Tento spôsob ale prináša viacero rizík. Musíte si vybrať miesto, odkiaľ vás nikto nebude vyhadzovať, kde nie je zakázané prespávať a tiež miesto, ktoré bude bezpečné. "Na divoko" teda prespávajte skôr výnimočne alebo vyberajte miesta, ktoré poznáte alebo máte dohodnuté s majiteľom pozemku. 

Naše putovanie

Vďaka autu sme boli veľmi dobre mobilní, a tak sme toho počas dvoch dní stihli naozaj veľa. Navštívili sme Mšené-lázně, vodný hrad v Budyni nad Ohří, horu Říp, hrad Házmburk a vyliezli sme na Milešovku. Rád by som nabudúce vyskúšal kempovanie v zime priamo pod lyžiarskou zjazdovkou. 

Čo sme mali so sebou

Na cestovanie s obytným autom veľa vybavenia nepotrebujete. Na spanie sme mali pohodlné dekové spacáky a cestovné vankúšiky. So sebou sme viezli aj kempingový nábytok, ktorý si môžete vybaliť pri dlhodobejšom pobyte na jednom mieste a urobiť si pred "obyťákom" príjemné posedenie. Potom nám stačilo turistické oblečenie a topánky

Na jedenie sme so vzali ako hotové jedlo na cesty, tak aj základné suroviny na varenie. Cez deň sme väčšinou boli na výlete, takže nebol čas na varenie a len sme ohrievali hotové jedlo. Večer sme si pokojne uvarili jednoduchšie jedlo, napríklad obľúbené špagety carbonara. 

Raňajkovali sme ako doma. V chladničke sme mali vajcia, jogurty, mlieko a navyše bol v aute kávovar na kapsuly. Každé ráno sme si dopriavali luxusné raňajky v prírode. 

Výhľad spolujazdca.

Záverom

Víkend bol proste skvelý. Najviac sa mi páčila blízkosť prírody a zároveň vysoká úroveň pohodlia ako pri cestovaní, tak pri nocovaní. Pokiaľ jazdíte len na krátke cesty raz či dvakrát do roka, určite sa oplatí si voz požičať. Len pozor na letnú sezónu, ceny sú vyššie a vozy bývajú dlho dopredu rezervované. Ceny mimo sezónu sú pri požičaní približne polovičné než v období letných prázdnin. Pokiaľ jazdíte častejšie a hlavne v letnej sezóne, tak už môžete premýšľať nad kúpu vozu. Jedinou nevýhodou je vyššia kúpna cena, na ktorú proste každý nemá. U vstavieb Karmann-Mobil navyše máte istotu, že za svoje peniaze dostanete to najlepšie. 

Zdroje: archív autora

Začítajte sa aj do ďalších článkov, ktoré sme pre vás pripravili:

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

Kolík na vôdzku na psa Outwell Dog Tether

6,00  (18.33 %) 4,90 

Porovnať

81,40  (39.93 %) 48,90 

Porovnať

26,00  (31.15 %) 17,90 

Porovnať

67,70  (39.59 %) 40,90 

Porovnať

76,00  (11.97 %) 66,90 

Porovnať

133,00  (25.64 %) 98,90 

Porovnať

90,00  (45.67 %) 48,90 

Porovnať

260,00  (13.5 %) 224,90 

Porovnať