Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Prázdninové Slovensko päťkrát inak

Z Česka sa ĽADOBORCI vydali na Slovensko, kde opäť objavovali menej známe miesta. Päť z nich nájdete v nasledujúcom článku.


Obsah

V rámci projektu ĽADOBORCI: Slnko, seno, karanténa, ktorého cieľom bolo navštíviť menej známe, no zaujímavé miesta, sme prešli nielen Česko, ale aj susedné Slovensko. Uvedomili sme si, že toho o ňom veľa nevieme, aspoň čo sa turistických miest týka. Iste, Tatry sú jasná voľba, pokiaľ niekto na Slovensko zamieri, ale čo ďalej? 

Pozrite sa na výber piatich miest, ktoré nás na Slovensku najviac zaujali. 

 

 

      

 

 

Hrdý partner projektu ĽADOBORCI

 

Jarabinský prielom

Toto miesto sa nachádza kúsok za dedinou Jarabina, podľa ktorej je pomenované. Ide o malý kaňon, ktorým preteká potok Malý Lipnik. Samotná dedina sa nachádza v pomerne vysokej nadmorskej výške (takmer 600 m n. m.) a z kopca nad ňou sú vidieť Vysoké Tatry. Kaňon ale leží hlboko pod ňou. To so sebou nesie aj trochu náročnejší zostup, na čo sa rozhodne nehodia žabky, ako sa osobne presvedčili niektorí členovia našej výpravy. 

Po zdarnom zdolaní strmých a šmýkľavých skalísk, ktoré sú našťastie opatrené istiacimi lanami, ktoré zostup trochu uľahčujú, sa vám naskytne výhľad na skalný prielom, v ktorom mizne spomínaný potok. Kaňon sám nie je nijako dlhý, zato ale na šírku sa roztvára až do troch metrov. 

 

Bardejov

Toto okresné mesto leží na severovýchode Slovenska, v Prešovskom kraji, a podľa nášho hodnotenia a v porovnaní s inými väčšími slovenskými mestami musíme povedať, že bolo jedným z najkrajších. Možno je to tiež tým, že sme od neho nič neočakávali. Mestom sa niesla príjemne uvoľnená atmosféra, po ceste do jeho centra sme narazili na uličku Johna Lennona, ktorá svojím charakterom oslavuje Beatles a okoloidúcich zaujíma hláškou "Predstav si". 

Najväčším prekvapením ale bolo priestranné námestie. Na ňom platí zákaz vjazdu áut, čo sa na jeho výslednej podobe značne podpísalo. Funguje prakticky ako jedna veľká pešia zóna, brázdi po ňom teda veľké množstvo ľudí, ktorí sú na ceste na návštevu baziliky svätého Jiljí a potom napríklad vkĺznu do jednej z mnohých kaviarní, ktoré námestie obklopujú. 

 

Slovenský orloj v Starej Bystrici

Toto bolo teda veľké prekvapenie. Na samom severozápade Slovenska na nás vyskočil orloj, podľa internetu vraj najpresnejší orloj na svete. Turisticky to tu nebolo tak intenzívne obsadené ako v Prahe, ale na náš vkus tiež nič moc. 

Celý orloj je vlastne jedna veľká drevená socha, dokonca tá najväčšia na celom Slovensku. Návrh postaviť orloj v Starej Bystrici má korene v roku 2003. Okolo samotného ciferníka sa nachádza niekoľko bronzových plastík, znázorňujúcich významné postavy slovenskej histórie - medzi nimi nájdeme napr. Milana Rastislava Štefánika či Ľudovíta Štúra. 

 

Socha Ježiša Krista v obci Klin

Ďalšou kuriozitou, ktorú sme našli (a nebolo to ani tak ďaleko od spomínaného orloja), je takmer desaťmetrová socha Ježiša Krista, ktorá je kópiou tej svetovoznámej - áno, tej v Rio de Janeiro. Slovenský Ježiš sa nachádza na kopci Grapa, takmer 700 metrov nad morom, a prezývajú ho  Rio de Klin. 

Pred sochou Ježiša sa ešte nachádza (podstatne menšia) socha Svätého otca Jána Pavla II., teda bývalého pápeža. Zaujímavosťou celého objektu je, že aj napriek tomu, že sa nachádza na otvorenom priestranstve, nechýbajú pokladničky na dobrovoľné vstupné. 

 

Slavošovský tunel

Poslednou zaujímavosťou, ktorá sa na tento zoznam dostala, je nedostavaný tunel, nachádzajúci sa na juhovýchode Slovenska, kúsok od obce Slavošovce. Celková dĺžka tohto slepého tunela je takmer 2,5 kilometra. Pôvodným zámerom stavby bolo prepojiť niekoľko slepých dráh, ktoré oblasťou vedú. Tunel je tak súčasťou tzv. Gemerských spojok, ktoré toto prepojenie mali zaistiť. 

Vnútri tunela sa okrem čierno-čiernej tmy nachádzalo niekoľko zaujímavých a neobvyklých objektov. Na prvý pohľad nás zaujali rukavice, ktoré sme našli hneď pri vstupe. S ďalším postupom do hlbín tunela sa nás zmocňovala adekvátne silnejúca úzkosť, postupne prechádzajúca v strach. Asi po pol kilometri sme našli nemalú kopu nasekaného dreva, čo pre nás bol signál pre návrat späť, na ktorý sme celý ten čas mysleli. 

 

Video - OPOMÍNANÉ MIESTA ČESKOSLOVENSKA ĽADOBORCI: SLNKO, SENO, KARANTÉNA

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jan Sýkora

Zdroje: archív autora

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

72,00  (16.81 %) od 59,90 

Porovnať

45,00  (29.11 %) 31,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

58,00  (34.66 %) od 37,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

76,00  (36.97 %) 47,90 

Porovnať