Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Prázdninové Česko päťkrát inak

Dnes sa spolu s ĽADOBORCAMI vydáme na výlet po menej známych a turistami opomínaných miestach Českej republiky.


Obsah

Rok 2020 a s ním prebiehajúca pandémia zatvorili veľa dverí do najrôznejších zákutí sveta, zbehlí cestovatelia si tak tento rok na svoje veľmi neprišli. Na druhej strane by bola škoda túto situáciu nevyužiť ako príležitosť na preskúmanie Česka. Presne tak sme sa k aktuálnej situácii postavili aj my. Objavovali sme aj Slovensko a zaujímavé miesta, ktoré obe krajiny skrývajú.

A ako to dopadlo? Nižšie sa pozrite na výber piatich miest, ktoré nás v Českej republike zaujali najviac. Dokazujú tak, že Česko nie je len prehliadkou Karlštejnov, Hlubockých a Krumlova. 

 

 

      

 

 

Hrdý partner projektu ĽADOBORCI

 

Čapská palica

Tento kúsok prírody zdobí Kokořínsko, chránenú krajinnú oblasť na pomedzí Ústeckého a Libereckého kraja. Palica, ktorá je neobvyklým skalným útvarom, sa nachádza ukrytá hlboko v lesoch, dá sa k nej teda dostať len peši. Najlepšia cesta vedie z malej dedinky menom Pavličky, z ktorej je to asi trojkilometrová prechádzka. 

Samotné objavovanie Čapskej palice je jednou veľkou improvizáciou, v oblasti CHKO sa nenachádza zrovna najlepší signál a na mobilné mapy sa tak neoplatí spoliehať sa. Odmenou za blúdenie Kokořínskom sú ale lesy plné čučoriedok, príjemného ticha a čerstvého vzduchu. No a samotné skalné výhľady už možno náležite oceniť len vlastnou skúsenosťou. 

 

Novinský viadukt v Kryštofovom údolí

Viadukt je ďalšou atrakciou, ktorú môžu severné Čechy ponúknuť, a na rozdiel od Čapskej palice ho len tak neprehliadnete. Nachádza sa v dedine Novina, ktorá je súčasťou spomínanej obce Kryštofovo údolie. Miesto pôsobí dojmom, akoby sa nachádzalo na konci sveta. Letný pobyt medzi vysokými stĺpmi spestruje vlahý vetrík, príjemné šumenie lesov a dlhé pohľady na drevené chalúpky, ktoré sú súčasťou dedinky. 

Kamenný viadukt každodenne slúži ako železničný most, je súčasťou trate Liberec - Česká Lípa. Stojí tu už od roku 1900, funguje tak takmer 120 rokov. 

 

Zaplavený most v priehrade Jesenice

Tento kúsok so zaujímavou históriou nájdete na úplnom západe krajiny, kde Česko hraničí s Nemeckom. Zaplavený most sa nachádza vo vodnej nádrži Jesenice, ktorá leží v rieke Odrave. 

V päťdesiatych rokoch spájal časti obce Všeboř, v roku 1961 ale bola vybudovaná priehrada, kvôli ktorej bola prevádzka mostu ukončená a obec Všeboř bola rozdelená na dve menšie časti. Vrchná časť mostu však stále trčí z priehrady a je unikátnym miestom, ktoré Česko ponúka. Hladina vody navyše býva z času na čas znížená (napr. kvôli oprave brehov) a v takých chvíľach je most vidieť celý a je dokonca možné sa po ňom prejsť. 

 

Hrad Hasištejn

Na samotnom Hasištejne asi nie je nič také zaujímavé, na tento zoznam sa ale dostal preto, že ponúka nevšedný kontrast. Nachádza sa na severozápade, kde Česko vrásnia Krušné hory, neďaleko obce so zaujímavým názvom Místo. 

Neďaleko Hasištejnu, v miestnej časti Prunéřov, ktorá je súčasťou mesta Kadaň, sa nachádza najväčšia tepelná elektráreň, ktorou sa Česko môže pochváliť. Strategicky umiestnený komplex využíva uhlie z neďalekej Mosteckej panvy, patrí tak k jednému z najväčších producentov znečistenia ovzdušia. Takýto kontrast nám skrátka prišiel zaujímavý - niekoľko storočí starý hrad a vedľa neho tepelný gigant. To len tak niekto nevymyslí. 

 

Piesočný presyp pri Vlkove

Posledná zaujímavosť, ktorá si zaslúži byť na zozname, pretože je pomerne vzácna - púšťami totiž Česko veľmi neoplýva. Táto sa nachádza v Třeboňsku. Vďaka svojej unikátnosti sa pred viac než päťdesiatimi rokmi stala prírodnou rezerváciou. Samotná púšť je veľmi malá, rozlohou ľahko presahuje 400 metrov štvorcových. 

Klíma a prostredie púšte so sebou prirodzene prinášajú výskyt rastlín, ktoré inde neuvidíte. Do priestoru prírodnej rezervácie by musel byť zakázaný vstup, na mieste ho však nikto nerešpektuje. Ľudia skrátka radi okúsia niečo nové a zakázané. Ako taký exotický simulátor teda púšť slúži dobre a neďaleké pieskoviny ju vhodne dopĺňajú. 

 

Video - OPOMÍNANÉ MIESTA ČESKOSLOVENSKA ĽADOBORCI: SLNKO, SENO, KARANTÉNA

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jan Sýkora

Zdroje: archív autora

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

45,00  (22.44 %) 34,90 

Porovnať

34,90 

Porovnať

41,10  (0.49 %) 40,90 

Porovnať

47,00  (10.85 %) 41,90 

Porovnať

23,00  (17.83 %) 18,90 

Porovnať

Outdoorový riad Zulu Pyxis 2l

31,00  (48.71 %) 15,90 

Porovnať

Outdoorový riad Warg Antila

24,00  (25.42 %) 17,90 

Porovnať

70,00  (11.57 %) 61,90 

Porovnať