Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

ĽADOBORCI: Prvé technické problémy s autom

Automobil značky Lada je predsa len už starší ročník, a tak museli ĽADOBORCI počas svojej cesty po Česku a Slovensku riešiť jeho technické problémy.


Obsah

Bol to už druhý deň na našej ceste Ladou po Česku a Slovensku. Zrovna sme prechádzali východnú časť krajiny pod Tatrami. Namierené sme mali do lomu Skrabské, ktorý sa nachádza asi kilometer od rovnomennej dediny. Lenže zrovna pri prejazde touto obcou sa ozval rok výroby našej Lady (1984) a oznámil nám, že motor s nami už ďalej nepôjde. Bolí ho vraj pár súčiastok. 

 

 

      

 

 

Hrdý partner projektu ĽADOBORCI

 

 

Porucha

"Hm, to bude kondenzátor," vyhlásil Lukáš po zdĺhavom šmátraní pod kapotou, "budeme potrebovať nový"

"No hej, lenže kde tu niečo také zoženieme?," spýtal sa skôr rečnícky Radek. Porozhliadol som sa okolo seba a v duchu mu dal za pravdu. Obklopovalo nás len ticho, pár pozerajúcich sa obyvateľov Skrabského a prichádzajúce zúfalstvo. Lukáš sa ešte chvíľu neúspešne hrabal v motore a občas sa ozval so žiadosťou o asistenciu a nejaké náradie. 

Už to trvalo asi hodinu a pol. Pomaly som premýšľal, ako to urobíme s nocovaním, keďže večer sa blížil neúprosným tempom. "Prespíme niekde v obci? Na východnom Slovensku?" No, nejako sa mi to nezdalo, a veril som, že nie som sám. 

Pre miestnych sme museli byť zaujímavým divadlom. Asi sa často nestáva, že sa v ich obci zasekne modrá nablýskaná Lada s gigantickým nápisom 4camping.cz na oboch stranách. Potom, čo sa náš pobyt na kraji cesty blížil už k druhej hodine, sa k nám opatrne priblížil jeden z obyvateľov obce. 

   

 

ĽADOBORCI: Traja zvedaví chalani z Vysočiny.

Chalani z Vysočiny, ktorí sa vydávajú na cesty v sovietskej klasike Lade. No, uznajte sami, túto zaujímavú kombináciu sme nemohli nepodporiť! 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Dobrá rada nad zlato

"Tu v tejto ulici býva automechanik, skúste naň zazvoniť," poradil nám pán so silným východniarskym prízvukom. Iste, myšlienky na odbornú pomoc sa mi hlavou prehnali niekoľkokrát, nenapadlo mi ale, že by sa nám ju podarilo zohnať práve tu, v tejto malej obci. Lukáš zostal pri aute a s Radkom sme sa vypravili ulicou, ktorú nám odporučil ten dobrotivý občan. 

"Dobrý deň, býva tu pán automechanik?," spýtal som sa ženy, ktorá sa nám následne predstavila ako jeho sestra. "Pokazila sa nám Lada, tamto stojí pri pumpe, potrebovali by sme pomoc." Pani bola našťastie veľmi príjemná a sľúbila nám, že mu o našej situácii povie, aj napriek tomu, že sa jej brat zotavuje zo zranenia chrbta. "Zvládnete to sem dotlačiť?," spýtala sa. 

S Radkom sme si vymenili nadšené pohľady. Tak predsa len tu bola nádej, že sa odtiaľto ešte pred zotmením vymaníme. S lomom už sme nerátali a s Národným parkom Polonina, kde naša cesta v ten deň mala končiť, už vôbec nie. Radi by sme ale došli aspoň do neďalekého Prešova, kde by sme mali zázemie pre nejaké ďalšie opravy. 

 

 

Prázdninové Česko päťkrát inak

Dnes sa spolu s ĽADOBORCAMI vydáme na výlet po menej známych a turistami opomínaných miestach našej krásnej vlasti. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Zachránca

Lukáš sadol za volant a čakal, kým ho roztlačíme. Cesta bola našťastie mierne z kopca, takže celá operácia prebehla hladko. Pred domom už čakal pán v montérkach, náš záchranca. Pozdravili sme sa, prehodili pár slov o veku a stave naše Lady, následne sme mu otvorili kapotu, aby mohol nazrieť do útrob sovietskej mechaniky. Za prvý dotyk sa mu motor odvďačil poriadnym kopancom elektriny, mechanik to však vzal ako pozitívnu informáciu o stave auta. Potom si odskočil po nejaké náradie a začal sa v motore ňúrať. Bolo hneď vidieť, že vie, kam má siahnuť. 

 

Ideme ďalej

"Hádže vám to bars slabú iskru," vysvetlil nám našu nezávideniahodnú situáciu, "trochu som vám to očistil, ten kondenzátor ale aj tak budete potrebovať nový. V Prešove je dielňa, kde by ho snáď na Ladu mohli mať"

Tak predsa len naše cesty povedú do Prešova, pomysleli sme si. Po chvíli ňúrania pán Hirko pokynul Lukášovi, aby skúsil naštartovať. Lada síce nenaskočila, ale zvuky, ktoré vydala, zneli oveľa nádejnejšie než tie pred dvoma hodinami, keď sa rozhodla pre pomalé umieranie. 

Nakoniec sa to predsa len podarilo. Zabralo to ešte pár desiatok minút, počas ktorých sa na nás prišla pozrieť celá mechanikova rodina, ale naštartovali sme. Boli sme pánovi opravárovi neskonale vďační. Ten všetko poňal s úprimnou skromnosťou, že nám rád pomohol. Lukášovi dokonca ponúkol Sanytol na zašpinené ruky, aby nemusel špiniť volant celú cestu do Prešova. Vrúcne sme sa poďakovali za poskytnutú pomoc, naskočili do Lady a s úľavou sa vydali do asi tridsať kilometrov vzdialeného Prešova. Boli sme radi, že nás tu zastihla tak príjemná pomoc. 

 

 

Prázdninové Slovensko päťkrát inak

Z Česka sa ĽADOBORCI vydali na Slovensko, kde opäť objavovali menej známe miesta. Päť z nich nájdete v nasledujúcom článku. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ponaučenie

Naučilo nás to aj veľa o plánovaní a nečakaných udalostiach. Našu cestu sme ten deň mali plnú zastávok, prírodných úkazov a nápadov na zábery do filmu. Už sme ale nejako opomenuli javy, ktoré nedokážeme ovplyvniť. A medzi ne patrí napríklad aj vek našej Lady. A keďže sme na nejaké veľké zmeny neboli v ten deň pripravení, tak sa to odrazilo na našom počínaní pri poruche. Nám nenapadlo prejsť sa po obci a požiadať miestnych o pomoc, keďže sme skrátka neboli zvyknutí niečo také robiť - improvizovať. Stotožniť sa s nezvyčajnou situáciou a začať hneď konať. Nabudúce si to budeme pamätať - najdôležitejšou časťou projektu nemusí byť pevný začiatok a koniec, ale skôr schopnosť sa prispôsobiť a zmeniť taktiku v pohybe - a napriek tomu si zachovať výhľad na vytúžený cieľ. 

 

Video - OPOMÍNANÉ MIESTA ČESKOSLOVENSKA ĽADOBORCI: SLNKO, SENO, KARANTÉNA

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jan Sýkora

Zdroje: archív autora

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

Samonafukovacia karimatka Husky Frosty 2,5 2023

59,00  (15.42 %) 49,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens Air Impact 25

81,40  (38.7 %) 49,90 

Porovnať

87,00  (25.4 %) 64,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Nap 3

37,00  (46.22 %) 19,90 

Porovnať

45,00  (40.22 %) 26,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens FjellGuard 40

126,00  (38.97 %) 76,90 

Porovnať