Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Termoska Pinguin Vacuum Thermobottle 0.8 l

Horúci nápoj v termoske určite nie je záležitosťou len zimného obdobia, oceníte ho aj v chladnejších dňoch počas celého roka. Či je testovaná termoska dobrou voľbou sa dočítate v tomto článku.


Obsah

Termosku Pinguin Vacuum thermobottle s objemom 0.8 litra som si zadovážil v zime na prelome rokov 2018/2019. Jej hlavným účelom bolo, aby bola pre mňa zdrojom teplého čaju alebo kávy od skorého a často mrazivého rána do skorého popoludnia. Nerobil som síce tak exaktné meranie, ako ponúka veľké porovnávanie termosiek na portáli horydoly.cz, ten ale úplne opomína osvedčenú českú značku, na ktorú sa v recenzii pozrieme bližšie.

Termo schopnosti termosky

Používal som ju najmä pri koňoch v okolí stredočeskej obce Kamenice u Sázavy, ktorá svojím chladným rázom dosahuje vždy o niekoľko stupňov menej než Praha. Nechával som ju vo vonkajšom prostredí na dvore stajne, takže nebola chránená ešte zvlášť izoláciou, napríklad batohu. Aj napriek tomu dokázala udržať teplotu obsahu na pocitovo príjemných teplotách. To znamená, že aj po šiestich hodinách z čerstvého nálevu stúpala viditeľná para. Nápoj nebol ihneď na pitie, ale o chvíľku človeka príjemne zahrial. To príliš neplatilo pre ruky bez rukavíc, pretože hrnček na vrchu termosky je odizolovaný a samotný kov bol skôr studený.

Objem a váha

Pretože som nenosil termosku so sebou na chrbte, nepotreboval som nijako riešiť váhu. Osem deci som volil ako kompromis medzi menším pollitrovým a litrovým objemom. Týmto spôsobom som si zabezpečil dostatok teplého nápoja na celé dopoludnie aj s drobnou rezervou. Často mi jeden hrnček zostal. Spomínaná menšia verzia by ma zrejme nechala rýchlejšie "na suchu". Pre dve osoby by som naopak volil väčšiu verziu.

Ergonomika a dizajn

Je nutné uznať, že aj napriek obmedzeným možnostiam prísť s niečím novým v "dizajne" termosiek, sa Pinguini snažili vytvoriť ľúbivý produkt. Dôležitá je iste účelnosť. Žiadne výstupky alebo neobvyklé tvary by určite bežný outdoorový užívateľ neocenil. Zostáva tak farebnosť a ergonomia otvárania a nalievania. Prvá je vec vkusu, to druhé sa dá skôr pokaziť, než vylepšiť nezmyselnými vychytávkami. Ako nápis, tak plastová výstelka hrnčeka je v harmonickej zelenej. V kontraste s tým je tmavosivé otváranie s jednoduchými anglickými popiskami o smere otvárania, zatvárania a nalievania. Z hľadiska použiteľnosti je otváranie závislé na spôsobe, akým sa výrobca vysporiada s možnosťou umývateľnosti. V celom systéme nesmú v neprimeranej miere priľnúť čiastočky sladkých alebo výrazne aromatických nápojov. To sa výrobcom podarilo. Termoska sa mi dobre otvárala a vymývala. Otváranie sa nijako nezasekávalo a bolo celkovo bezporuchové. Zvládal som ju bez problémov použiť aj jednou rukou počas šoférovania.

Neškodná pachuť

Čo sa pachov týka, je dobré spomenúť, že použitý typ plastu zanecháva drobný špecifický chuťový chvost. Zaručene ale nejde o uvoľňovanie zdraviu škodlivého ftalátu, ktorému sa vystavujete, pokiaľ pijete horúci nápoj z PETky, ako odporúčajú niektorí "experti" na outdoorových internetových fórach. Pitie z nej vám zaručene neumožní rovnaký zážitok, ako tento spoľahlivý spoločník na jednodňové výlety v zime a na jeseň.

Hodnotenie: 73%

+

  • nápoj udrží horúci skutočne dlho, aj po 6 hodinách z neho stúpa para
  • ľahká manipulácia aj vymývanie

-

  • držanie hrnčeka bez rukavíc nie je príjemné, kovový povrch je studený
  • jemná plastová pachuť nápoja

Na záver

Termoska Pinguin Vacuum termobottle 0.8l splnila svoj účel, to je bez debaty. Nesklamala, ale nemôžem povedať, že by ma nejako zvlášť nadchla. Úprimne premýšľam, či sa neoplatí siahnuť po niečom síce drahšom, ale prepracovanejšom.

Zdroje: archív autora, pinguin.cz

Otestovali sme pre vás aj ďalšie produkty:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

48,00  (10.63 %) 42,90 

Porovnať

53,00  (22.83 %) od 40,90 

Porovnať

20,00  (5.5 %) 18,90 

Porovnať

20,00  (15.5 %) 16,90 

Porovnať

43,00  (9.53 %) 38,90 

Porovnať

43,00  (9.53 %) 38,90 

Porovnať

40,00  (10.25 %) 35,90 

Porovnať

30,00  (3.67 %) 28,90 

Porovnať