Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Pánske topánky La Sportiva TX5 GTX

Dnes vám prinášame recenziu stabilnej, pohodlnej a vodeodolnej trekovej obuvi od vyhlásenej talianskej značky La Sportiva.


Obsah

Hneď na úvod musím napísať, že nie som žiadny vášnivý turista, a preto sa odo mňa testu z náročného vysokohorského treku, pre ktorý sú tieto topánky ako stvorené, nedočkáte. Nasledujúca recenzia opisuje moje skúsenosti s topánkami "bežného" života, o ktoré sa s vami rád podelím. Verím, že aj napriek tomu nebudete sklamaní.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

TX5 GTX

Výrobca: La Sportiva
Určenie: Pánske
Hmotnosť (pár): 1,05 kg
Povrch: GORE-TEX
Podošva: Vibram MegaGrip
Mezipodošva: EVA

 

  • vodeodolné a priedušné vďaka membráne Gore-Tex
  • pohodlné vďaka mäkkému povrchu z kože Nubuck
  • ochranná guma pozdĺž topánky a na špičke
  • 3D Flex System - niekoľkohodinové nosenie v absolútnom pohodlí
  • podošva Vibram MegaGrip
  • systém nárazovej brzdy
  • drží skvelo na všetkých typoch terénu

 

Výber topánok

Hľadal som topánky, ktoré budú mať GTX membránu, budú členkové a využijem ich počas celého roka. Možno sa divíte, že voľba padla zrovna na topánky La Sportiva TX5 GTX, ktoré sú špičkou medzi turistickými topánkami, čomu odpovedá aj ich vyššia cena a ja rozhodne žiadnym veľkým turistom nie som. Je to jednoduché - som vášnivý snowboardista a mojím hlavným plánom na uplynulú zimu bol freeride. To znamená doska na chrbte, snežnice, kvalitná obuv, šliapanie kopcov a potom zaslúžený luxusný zjazd. Bohužiaľ, minimálna snehová pokrývka mi tento plán zhatila, a tak na extrémny test topánok nedošlo. 

Pokiaľ vám členkové topánky nevyhovujú, tak zúfať nemusíte. Testovaný model sa vyrába aj v nízkom variante, a to pod označením La Sportiva TX5 Low GTX

 

Prvý dojem

Poriadne turistické topánky som nikdy na nohách nemal, takže ma zo začiatku zaskočilo, že sa do nich nemôžem dostať. La Sportiva TX5 GTX majú totiž prišitý jazyk a tým pádom je otvor pre vsunutie nohy menší, než na aký som zvyknutý pri klasickej obuvi. Po niekoľkých obutiach som ale získal potrebný grif a teraz už s nazúvaním problém nemám. Navyše k ľahkému obúvaniu prispieva aj praktické pútko umiestnené na päte. 

 

Na blate

Ako som písal vyššie, testovanie prebiehalo počas bežného užívania v každom počasí. Bývam v dome so záhradou, ktoré je stále v procese úprav a keď zaprší alebo sa roztápa sneh, tak sa z nej stáva jedna veľká blatová kaluž. Ale práca sa nepýta a ťažké debny s náradím, ktoré potrebujem ku svojej práci, musím transportovať z garáže do auta alebo naopak v každom počasí a topánky mi sú veľkým pomocníkom. Podrážka skvelo drží aj na mokrom a šmykľavom povrchu a ja sa nemusím báť, že aj s ťažkou debnou skončím v blate. Navyše sú počas toho moje nohy v suchu vďaka membráne GTX

 

Na snehu

Topánky sa mi skvelo osvedčili aj v zime. Aj keď nie sú zateplené, tak mi v nich chladno nebýva. A to väčšinou nemám ani žiadne extra ponožky. Môžem vám tiež povedať, že vynikajúcu priľnavosť podrážky oceníte aj na rodinnej prechádzke. Zvlášť, keď ste zapriahnutý do saní, na ktorých sa vaše deti dožadujú vyvezenia do prudkého a zľadovatelého kopca. Topánky sú absolútne spoľahlivé a nešmýkali sa, ani keď som viac zabral. 

 

V aute

Ešte by som rád dodal, že som bol príjemne prekvapený, ako sa mi v topánkach dobre šoféruje. Aj napriek tomu, že sú robustné a pevné, je cit v nohách dobrý a pri šoférovaní nijako neobmedzujú. 

 

Údržba

Topánky žiadnu extru starostlivosť nevyžadujú. Pri znečistení ich stačí utrieť vlhkou handrou a raz za čas ich ošetrím odpovedajúcou impregnáciou. Navyše je obuv po celom obvode aj na špičke opatrená ochrannou gumou, ktorá bráni nadmernému opotrebovaniu, takže verím, že mi budú slúžiť naozaj dlho. 

 

Hodnotenie: 95 %

+

  • špičková treková obuv
  • nepremokavá membrána GTX
  • gumová špička aj obvod topánky chránia proti nadmernému odreniu
  • vysoko priliehavá podrážka
  • pohodlné aj pri dlhšom nosení

-

  • zo začiatku sa horšie obúvajú, chce to grif
  • vyššia cena

 

Záver

Aj napriek tomu, že som topánky La Sportiva TX5 GTX nevyužil tak, ako som mal pôvodne v pláne, som s nimi veľmi spokojný. Nemám nič, čo by som im pri bežnom nosení mohol vytknúť. Verím, že ďalšia zima bude na sneh priaznivejšia a ja ich otestujem aj v extrémnejších podmienkach na snežniciach. 

 

Užitočné odkazy

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Autor: Miroslav Moravec

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

245,00  (17.59 %) 201,90 

Porovnať

233,00  (22.36 %) 180,90 

Porovnať

233,00  (22.36 %) 180,90 

Porovnať

245,00  (17.59 %) 201,90 

Porovnať

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

191,00  (34.61 %) od 124,90 

Porovnať

171,00  (43.33 %) od 96,90 

Porovnať

195,00  (25.18 %) 145,90 

Porovnať