Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: spacák Topas od firmy Pinguin

Himalájsky test trojsezónneho spacieho vaku Topas od českej firmy Pinguin s revolučnou termoizolačné náplňou BHB micro.

 

Pred odchodom do Ladakhu som riešila dilemu, aký spacák vziať sebou. Rovnako ako stan, musel spĺňať určité kritériá: ľahký, skladný a teplý. Pretože môj obľúbený spacák má po rokoch nepretržitej prevádzky rozbitý zips, nezostávalo, než si do Himalájí zaobstarať nový. Mojím priateľom mi bol odporúčaný spacák od českého výrobcu Pinguin. Keďže sa spacáky od Pinguine som dovtedy nemala skúsenosti, musela som sa spoľahnúť na to, že môj najdrahší ma má rád, nechce sa mi za nič mstiť a odporúča mi dobre.

Krátke info:

Spací vak Topas patrí do kategórie trojsezónnych spacákov mumiovitého tvaru. Pred tohtoročnej sezónou došlo u tohto, rovnako ako u niektorých ďalších pinguiňáckých modelov, ku kompletnému redizajne. Okrem toho tiež výrobca pristúpil k výmene náplne z vyhláseného Primaloft na BHB Micro. Zdá sa ale, že vybaviť Topas jednou z najkvalitnejších tepelnoizolačných náplňou na trhu, ktorú nekonečné duté vlákno s výborným loftom BHB Micro podľa vykonaných nezávislých testov je, bol krok správnym smerom.

 

Topas patril už pred renováciou medzi najobľúbenejšie zo spacákov značky Pinguin, pretože ponúka výborný pomer výkonu a ceny. Vďaka nízkej váhe a dobrým tepelným parametrom je vhodný pre pešiu turistiku a cestovanie od jari do jesene.

Bio:

Trojsezónny spací vak Topas od českého výrobcu Pinguin.

Názov: Topas
Výrobca: Pinguin
Typ: spací vak
Materiál vnútornej: Nylon Micro
Materiál vonkajší: Nylon ripstop DWR
Váha: 1,5 kg
Náplň: umelé vlákno
Materiál náplne: BHB micro 200 (2×100) g/m2
Konštrukcia náplne: dvojvrstvová šindĺová
Gramáž náplne: 200 g/m²
Komfortná teplota: –1°C
Limitná teplota: –7°C
Extrémna teplota: –25°C
Zipsy: YKK
Dĺžka: do 195 cm / 185 cm
Šírka: 85/58 cm
Zbalený rozmer: 19×38/24 cm (po kompresii)
Zapínanie: ĺavej/pravé
Možnosť spojiť spacáky: áno
Obojsmerný zips: áno
Kompresný obal: áno

Testovanie a náš názor:

 

Počas nášho trekování v Himalájach bol spacák vystavený rôznym teplotám. Najvyššie teploty dosahovali takmer 23 ° C, najnižšia klesali ľahko pod 0 ° C. Pri teplotách nad 20 ° C môžem povedať, že mi v spacáku bolo pomerne teplo. Avšak nič nebráni tomu, aby si človek spacák rozopol a použil ho ako''dekáč''. Pri výbere spacáku som ale pozerala samozrejme predovšetkým na spodnej teplotné limity. Počas našej expedície sme našťastie mali dobré počasie a tak sa najnižšie teploty v 5000 m n.m. v noci pohybovali len mierne pod bodom mrazu. Pri tejto teplote som radšej na seba vzala spodky a tričko s dlhým rukávom. Môžem povedať, že aj pri najnižších teplotách mi naozaj zima nebola. Spacák teda v pohode splnil moje požiadavky na minimálne teplotný komfort. Testovanie v nižších teplotách nás ešte len čaká.

Vedľa teploty sú jedny z najdôležitejších vlastností skladnosť a manipulácia so spacákom. S týmito vlastnosťami som u topás úplne spokojná. Spacák sa vďaka obalu perfektne balí, je ľahučký a nezaberá príliš miesta. Je tiež vybavený dvoma očkami, ktoré sú umiestnené na boku spacáku. Tá slúži najmä k správnemu a jednoduchému skladovanie (ak máte šancu ho doma zavesiť) alebo sa tiež očká osvedčila pri sušení a vetranie spacáku počas treku. Vnútri je spacák vybavený uzatvárateľnú kapsičkou.

Spacák je vyrábaný v dvoch veľkostiach: do výšky postavy 195 a 185 cm. Ja osobne by som celkom uvítala, keby sa vyrábal aj v menšej dámske (detské) veľkosti. Pri výške postavy 162 cm, je spacák zbytočne dlhý a pri nohách tak uniká drahocenné teplo. Zips YKK je u tohto spacáku po celej dĺžke a možno si vybrať, či chcete zips na pravej, alebo ľavej strane. Je teda tiež možnosť si spojiť spacáky s vašim milým / milú či sa spolu-Vyznávači turistiky. Dá sa otvárať tak zo spodu, tak z vrchu a je obojstranný. Jedná sa o veľmi kvalitný zips, ktorý sa nerozjíždí. Bohužiaľ s touto výhodou súvisí aj jedna nevýhoda a to, že ak potrebujete zips rýchlo otvoriť, je to takmer nemožné. Neviem, či na to existuje nejaký grif, na ten ja som ale neprišla.

 

 

Zapínanie je vybavené tiež suchým zipsom, ktorý má brániť rozbiehania zipsu. Tu musím podotknúť, že suchý zips sa začal asi po jednom týždni používania párať. Táto vada bola spôsobená nekvalitným zašitím. Nejedná sa síce o nič závažné, ale musím to spomenúť, ako nedostatok. Spacák je dostupný v dvoch farebných variantách - šedej a modrej.

 

Vonkajší i vnútorný materiál spacáku je na dotyk príjemný, takže si človek celkom užíva príjemný komfort po celodennom trekování.

 

Hodnotenie: 85%

+

  • Vysoký teplotný komfort
  • Kvalitný materiál
  • Nízká hmotnosť
  • Dobrá priedušnosť
  • Slušná zbaĺitelnosť
  • Praktické doplnky (očka na zavesenie, kapsička)
  • Pekný dizajn

  • Veĺmi neĺahké rozopínaniu zipsu
  • Krátka životnosť suchého zipsu

Spacák Topas hodnotím veľmi kladne a vrelo ho odporúčam všetkým, ktorým záleží na skvelom pomere cena / výkon. Kto však trpí častým alebo rýchlym opúšťaním spacieho vaku, mal by zvažovať inú voľbu. Zips by sa v takom prípade stal vaším úhlavným nepriateľom.

Odporúčame.

Zdroje:

czechout.cz, pin guincz.cz, outdoorportal.cz, Tereza Hrušková, Petr Lehký

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

124,00  (14.6 %) 105,90 

Porovnať

124,00  (14.6 %) 105,90 

Porovnať

124,00  (14.6 %) 105,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) od 102,90 

Porovnať

188,00  (13.35 %) 162,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

58,00  (39.83 %) 34,90 

Porovnať