Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Severská chôdza alebo Nordic Walking

Máte radi beh na lyžiach a neviete, ako túto aktivitu nahradiť v lete? Možno vás zaujme práve Nordic Walking.


Obsah

 

Čo je to Nordic Walking?

Nordic Walking je špeciálna technika dynamickej chôdze, pri ktorej potrebujete iba vedieť správnu techniku pohybu a špecifické palice určené priamo na tento druh chôdze. Ak sa naučíte správne chodiť po "seversky", môžete zlepšiť svoju kondíciu, spaľovať kalórie a zároveň šetriť svoje kĺby. Táto aktivita je taktiež perfektnou letnou náhradou za zimný beh na lyžiach alebo alternatívou pre bežcov, ktorí chcú zaradiť do svojho tréningu menej náročný, ale intenzívny pohyb s menšou záťažou kĺbov. 

Princípom správnej severskej chôdze je držanie tela, ktoré vychádza z najprirodzenejšieho pohybu, teda chôdze. Palice zapichujete a odrážate sa od nich smerom za telom pri natiahnutej paži. Odrážate sa nielen od nôh, ale aj z rúk s pomocou špeciálneho pútka. Palice vám slúžia na odraz a kopírujú náklon tela. Pohyb by mal byť koordinovaný a uvoľnený. 

   

 

TEST: Trekové palice Leki Cressida

Trekové palice Cressida od firmy Leki sú ľahké všestranné palice z vysoko pevného hliníka, odolné aj pri náročnej záťaži. Medzi ich prednosti patrí napríklad komfortná tvarovaná rukoväť Aergon Compact, ktorá perfektne sedí v dlani.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

História severskej chôdze

Nordic Walking je aktivita pôvodom z Fínska. Prvé zmienky o nej siahajú až do roku 1966. V tomto roku Leena Jääskeläinen začala na škole v Helsinkách zaraďovať do výučby chôdzu s lyžiarskymi palicami. V osvete o prospešnosti chôdze s paličkami pokračovala ďalej aj na fakulte telesnej výchovy na univerzite v Jyväskylä. Bývalý tréner bežeckého lyžovania Mauri Repo z Fínska vydal v roku 1979 prvú publikáciu Hiihdon Lajiosa, kde popisoval metódy, ako trénovať beh na lyžiach aj mimo sezóny. Nájdeme tu zhodné postupy tréningov behu na lyžiach a dnešnej severskej chôdze. Tieto metódy môžeme považovať za základy Nordic Walkingu. 

U nás sa začala obľuba Nordic Walkingu rozširovať až od roku 2003. 

 

Benefity Nordic Walkingu

Benefitov Nordic Walkingu nájdeme z hľadiska zdravia a psychického rozpoloženia mnoho. Pri tomto spôsobe chôdze zapájame takmer celé telo a zapájame viac ako 90% svalov, takže je tréning naozaj intenzívny. Pri Nordic Walkingu posilňujeme svaly chrbta, ramien, zadku, nôh, ale aj brucha a hrudníka. Vďaka paliciam a dynamike pohybu, oproti bežnej chôdzi alebo behu, odľahčujeme kĺby a chrbticu. 

Chôdzu s palicami môžeme praktizovať takmer kdekoľvek v prírode. Ak tréning zaradíme pravidelne medzi naše aktivity, budú naše svaly pružnejšie a kĺby odolnejšie. 

   

 

Ako si vybrať trekové palice?

Potrebujete pomôcť s výberom vhodných trekových palíc a neviete na koho sa obrátiť? Náš článok je tu na to, aby vám tento zložitý výber čo možno najviac uľahčil.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako si vybrať správne palice

Ako by mali vyzerať správne palice na Nordic Walking? Ideálne paličky na tento šport by mali byť z veľmi ľahkých materiálov, teda napríklad z karbónu či sklolaminátu. Konštrukcia palíc by mala byť pevná a stabilná tak, aby tlmila náraz. Pri paliciach na Nordic Walking by ste nemali zabudnúť na rukavičkové pútko, ktoré je pri pohybe zásadné. Pri správnej technike pohybu palice vypúšťate z dlane a chytáte zase späť. Ďalším dôležitým aspektom je tvrdený hrot, ten vám poskytne oporu aj na menej bezpečnom povrchu. 

V našom sortimente nájdete značku Leki, ktorá patrí medzi absolútnu špičku vo výrobe palíc, čo potvrdzujú skúsenosti pretekárov i rekreačných chodcov, lyžiarov a bežcov. Palice Leki sa pýšia špeciálnym pečiacim systémom, ktorý zaisťuje ich dostatočnú pevnosť. Viac si môžete prečítať v našich recenziách, kde pre vás palice otestovali športovci priamo v teréne. 

Pri dlhších výletoch dbajte aj na dostatočné dopĺňanie tekutín a energie. Vhodné je do výbavy zaradiť aj ľadvinku, kam sa zmestí fľaša na pitie aj malá desiata. Maximálne pohodlie vám potom zaistia špeciálne rukavice.

   

 

Test: Palice Leki Micro Trail Race

Mimoriadne ľahké, skladné a dokonale padnúce do ruky - to je stručná charakteristika palíc od značky Leki, ktoré testoval Mirek Píštěk.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Palice Leki - video

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: pixabay.com, 4camping.sk, inwa - nordicwalking.com, severskachuze.cz, 4camping.cz

Ako na ferraty - pre začiatočníkov

Poradňa

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorý pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Poradňa

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.

9 najlepších aplikácií na behanie zoradených podľa hodnotenia

Poradňa

Aplikácie na behánie vedia motivovať začiatočníkov, ale tiež pripraviť skúsenejších bežcov na preteky. Na trhu je ich neúrekom. Ktorú si stiahnuť? Vybrali sme pre vás najlepšie aplikácie na behanie pre začiatočníkov i pokročilých.

Vyberáme pre vás

Nordic Walking palice Leki Spin Shark SL

100,00  (14.1 %) 85,90 

Porovnať

Detské nordic walking palice Leki Walker XS

60,00  (13.5 %) 51,90 

Porovnať

Nordic Walking palice Leki Spin

80,00  (16.38 %) 66,90 

Porovnať

120,00  (13.42 %) 103,90 

Porovnať

120,00  (15.92 %) 100,90 

Porovnať

170,00  (14.18 %) 145,90 

Porovnať

108,00  (17.69 %) 88,90 

Porovnať

4,00  (27.5 %) 2,90 

Porovnať