Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať trekové palice?

Potrebujete pomôcť s výberom vhodných trekových palíc a neviete, na koho sa obrátiť? Náš článok je tu na to, aby vám tento zložitý výber čo najviac uľahčil.


Obsah

Turistické či inak povedané trekingové palice vídame okolo seba čím ďalej častejšie. Pohyb s nimi má veľký vplyv na vytrvalosť a kondíciu, pretiahnete si s nimi prakticky celé telo. A dokážu byť užitočné na veľkej výprave aj pri športe v parku. Je ich ale na trhu tak obrovský počet, že vyznať sa v nich je veľmi zložité. Tento článok vám pomôže sa zorientovať a pokúsi sa nasmerovať vás tak, aby potom výber bol zárukou spokojnosti.

Je dôležité vedieť, čo presne od palíc potrebujeme, aby sme si vybrali tie najlepšie pre naše špecifické potreby. Tak, ako väčšina športových a turistických vecí na trhu, aj palice dokážu byť úzko špecializované. Poďme si teda o nich niečo povedať.

 

 

Základné otázky

Je dôležité najskôr vedieť:

  • na akú aktivitu budem palice používať? (ťažšie výstupy, nenáročný terén)
  • akým spôsobom chcem palice používať? (trek alebo tzv. nordic walking)
  • koľko chcem do palíc investovať?
  • jednu alebo viac palíc?
  • Fast Lock zámok alebo skrutkovací systém segmentov?
  • odpruženie (tzv. Antishock)?

 

Poznáte odpoveď na všetky tieto otázky? Potom môžete prejsť k samotnému výberu.

 

Delenie palíc

Palice sa v zásade delia na dve kategórie:

  1. Odpružené
  2. Neodpružené

 

1. Odpružené

Odpružené palice disponujú systémom antishock. Ide o pružinový systém, ktorý slúži na tlmenie nárazov. Skladá sa z vnútornej pružiny s malou vôľou, ktorá umožňuje niekoľkocentimetrové pruženie. Tým sa tlmia nárazy, ktoré by v neprítomnosti antishock prechádzali do horných končatín.

Prednosti a nedostatky odpružených palíc:

+

  • tlmia nárazy
  • Antishock efekt možno vypnúť a zapnúť
  • môžu uľaviť bolestiam nôh, ak máte zdravotné problémy

-

  • ľahko znížená stabilita daná prepružením palice pri kontakte s povrchom

 

 

2. Neodpružené

Sú vhodné pre nenáročných turistov. Dajú sa kúpiť lacnejšie, využiť sa dajú ako bežná súčasť prechádzok po lesoch, aj do mäkšieho terénu. Pokiaľ od palíc čakáte iba oporu a vaše vychádzky nebudú veľmi dlhé, vystačíte si aj so základnými modelmi. V mäkkom teréne je pre vás prioritná stabilita, ktorú môžete získať zapretím sa o pevnú palicu. Antishock by vás v tomto prípade o stabilitu skôr pripravil.

Je ale dôležité vedieť, že väčšina palíc s odpružením disponuje jeho prepínaním, takže ho môžete ako zapnúť, tak i vypnúť.

Prednosti a nedostatky odpružených palíc:

+

  • v teréne, do akého sú určené, výborne poslúžia
  • cenovo dostupnejšie

-

  • nebudete mať možnosť zapnúť si odpruženie, keď pôjdete dlhšiu dobu po tvrdom podklade

 

 

Výber podľa parametrov

Prejdime k základným parametrom, inak povedané požiadavkám na to, čo by palice mali vedieť a čím by mali disponovať. A zároveň sa rozhodnúť, čo by mať vôbec nemuseli a kde urobiť kompromis. Vedzte, že každá turistická či športové pomôcka by mala byť presne "na mieru" vašim požiadavkám, ale aj drahšie trekingové palice pritom nemusia vyhovovať. Je teda potrebné si dobre rozmyslieť, na aké aktivity palice použijeme a ktoré systémy a vlastnosti sú pre nás dôležité.

Ďalšie kapitoly teda sú:

  1. Fast Lock (zámok) alebo skrutkovanie?
  2. Teleskopické alebo naopak skladacie palice?
  3. Z akého materiálu majú byť segmenty?
  4. Aké prevedenie rukoväte?
  5. Hroty a tanieriky - prevedenie, materiál?
  6. V akej sa chcete pohybovať cene?

 

 

Test: Trekové palice Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Veľa ľudí stále berie trekingové palice ako "pomôcku" pre staršie ročníky. Tento mýtus sa v dnešnej recenzii pokúsi vyvrátiť Nela Jandeková, ktorá testovala palice značky Leki.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

1. Fast Lock (zámok) alebo skrutkovanie?

Najčastejšia fixácia segmentov sa delí na dva druhy, Fast Lock (páčka s objímkou) a skrutkovací Twist Lock. Oba tieto systémy možno brať aj ako letné (skrutkovací systém) a zimné (zámkový Fast Lock systém). Páčkový sa dá totiž ľahko odomknúť aj v rukaviciach, skrutkovanie nie je v rukaviciach zrovna jednoduché. Rozdielov je ale viac.

Zámkový (páčkový) systém Fast Lock je síce o niečo ťažší (niektoré palice sú naozaj o každom grame, potom to môže byť poznať), ale zďaleka najrozšírenejší a najjednoduchší. Dá sa ním totiž veľmi ľahko palice nastaviť, jednoduchým povolením objímky sa segment palice stane ľahko posuvným. Skrutkovacie sú ľahšie (nie je potrebný žiadny systém navyše), ale pomalšie. Býva pravidlom, že skrutkovací systém býva na lacnejších paliciach, zároveň ho ale používa aj určité percento ultraľahkých palíc z dôvodu, ktorý som už spomínal.

Pre orientáciu na trhu ešte dopĺňam tzv. Z-systém, čo sú segmenty pretiahnuté lankom. Palicu tak prispôsobujete pomocou sťahovania a povoľovania, fixácia je možná pomocou rýchloupinákov. Výhodou oproti mechanickým systémom je zníženie váhy.

Je dobré vedieť aj to, že systém zamykania je často úzko previazaný s odpružením (Antishock), kde sa často kombinuje s Fast Lockom.

Poďme si prehľadne zostaviť plusy a mínusy:

Fast Lock - zámočky/páčky

+

  • aj v zimných rukaviciach ľahko ovládateľný fixačný systém
  • veľmi ľahko ovládateľný aj pre seniorov
  • najrýchlejší

-

  • ak vám ide o každý gram, je o niečo ťažší

 

Twist Lock - skrutkovací

+

  • v letnom období pomerne ľahko ovládateľný systém fixácie
  • najľahší, nepridáva paliciam ani gram navyše

-

  • pomalší než páčkový systém
  • v zimných rukaviciach obtiažna manipulácia
  • ľudia so zdravotnými pohybovými ťažkosťami by s týmto systémom mohli mať problém

 

2. Teleskopické alebo naopak skladacie palice?

Teleskopické

Pravdepodobne budete poznať len tie teleskopické, ktoré patria k najrozšírenejším na trhu. Existujú ale ešte skladacie, ktoré som už spomínal v sekcii o fixácio segmentov. Skladacie sú konštrukcou segmentov, ktoré sú pretiahnuté lankom (často kevlarovým).

Teleskopické palice sa delia na počty segmentov v konštrukcii, dvojdielne a trojdielne. Prvé spomínané sú trochu tuhšie a zvládnu vyššiu záťaž. Segmenty majú väčší priemer a palice viac vážia. Trojdielne sú najrozšírenejším typom, výhodou je výborná skladnosť a všestranné použitie. Obyčajne vážia menej ako dvojsegmentové palice.

Existujú ešte palice, ktoré sú tvorené len jedným segmentom. Používajú sa predovšetkým na Nordic Walking s tým, že síce nie sú veľmi skladné, ale majú najlepšiu tlmivosť. Začiatočníci ich veľmi nevyužijú, tí skúsenejší ale už vedia, v čom je ich kúzlo.

Skladacie

Palice skladacie sú, ako už bolo povedané, pretiahnuté lankom a pripomínajú skôr stanové prúty. Veľmi rýchlo sa rozložia a zložia, sú vhodné na väčšinu outdoorových aktivít, veľmi často sa používajú na trailové behy v teréne (kedy sa dajú kedykoľvek pri zostupe zložiť).

Poďme si prehľadne zostaviť plusy a mínusy:

Teleskopické palice

+

  • ľahko nastaviteľné
  • skladné (čím viac segmentov, tým skladnejšie)
  • znesú svojou konštrukciou aj väčšie zaťaženie (dva segmenty)

-

  • ich rozloženie nie je tak rýchle, ako u skladacích
  • jednosegmentové majú pevnú dĺžku

 

Skladacie palice

+

  • skladnosť
  • rýchlosť rozloženia

-

  • malý rozsah výškového nastavenia

 

3. Z akého materiálu majú byť segmenty?

Väčšina trekingových palíc sa vyrába zo zliatiny hliníka (a to buď pevný typ 7075, alebo ultraľahký 7001). Môžeme sa stretnúť aj s karbónom (uhlík), ktorý je síce najľahším variantom materiálu, zároveň znesie najmenšie zaťaženie (je krehký). Nevýhodou, ktorá ho dodnes naďalej sprevádza, je vysoká obstarávacia cena.

Ďalším materiálom býva občasne aj sklolaminát, týka sa ale skôr bežkárskych palíc a nie je príliš často používaný. Rád by som spomenul ešte drevo, ktoré môže byť ideálne, ak zvažujete iba jednu palicu vo forme vychádzkového variantu.

 

4. Aké prevedenie rukoväte?

Materiál rukoväte a jej prevedenie

Madlá môžu byť zhotovené z tepelne tvarovaného alebo mäkčeného plastu, používa sa tiež guma. U lepších modelov sa môžete stretnúť so zmesou drveného korku a plastu. Všeobecne sa teda používajú nasledujúce materiály:

  • plast (nevie si poradiť s potom a kĺže)
  • neoprén (dobre drží v ruke)
  • EVA pena (nenasiakavá, dobre drží v ruke, absorpcia vibrácií)
  • korok (spája výhody prírodnej zmesi a EVA peny, je však o niečo ťažší)
  • kombinácia korok + spojivo (o niečo horšie vlastnosti než EVA pena)
  • guma (najlacnejší variant, viac váži a šmýka sa)

Ešte by som vyzdvihol predĺženú rukoväť, ktorá sa týka predovšetkým EVA penových riešení rukoväte. Obrovská výhoda je možnosť zmeniť úchop, keď je terén náročný. Samotná ergonómia rukoväte nemusí sadnúť model od modelu každému, najlepšie je palice vyskúšať naživo.

Pútka

Pútka sú väčšinou v dvoch prevedeniach, klasické pútko (možno nastaviť) alebo princíp rukavičky (niektorí výrobcovia ponúkajú aj niekoľko veľkostí rukavičiek).

 

5. Hroty a tanieriky - prevedenie, materiál?

Hroty

Začneme pri hrotoch. Najčastejšie sa používajú hroty z karbidu volfrámu, zriedka hroty oceľové. Karbid je najrozšírenejšou verziou, pretože je takmer nezničiteľný, oceľ už je istým kompromisom s nižšou životnosťou.

Tanieriky

Palice sa väčšinou dodávajú s väčším počtom týchto komponentov. Všeobecne platí, že čím menší je priemer tanierika, tým tvrdší by mal byť povrch, na ktorý budú palice používané. Väčšinou sú vo výbave palíc dva typy, jedny väčšie a jedny menšie. Väčšie sú do snehu a menšie na letné výlety.

Topánočky

Ich primárnou úlohou je tlmenie nárazov na tvrdom povrchu. Pokiaľ po ňom nejdete, môžete ich zložiť. Väčšinou sa dajú len nasadiť, niektoré majú ale aj závity. Ak stratíte topánku a budete potrebovať inú, je dobré si overiť, akým spôsobom bola nasadená na hrote (závit alebo nasadenie, zároveň rozteč).

 

6. V akej sa chcete pohybovať cene?

Trekové palice môžete kúpiť v rôznych cenových kategóriách. Zlatou strednou cestou, ktorú odporúčam, sú palice v cene okolo 30-60 €.

Lacné palice majú často nekvalitnú konštrukciu, ktorá nevydrží častejšie demontovanie (skladanie) a dokáže sa aj zlomiť (aj keď pôsobí ako robustný model).

Kvalitné palice strednej cenovej triedy majú odolnú a podľa modelu náležite ľahkú konštrukciu, dajú sa ľahko demontovať bez obáv z rýchleho opotrebovania mechanizmu. Zároveň majú väčšinou dobré madlá z kvalitného materiálu (korok alebo predĺženie z EVA peny).

Najdrahšie modely pracujú s konštrukciou na báze najľahších a najodolnejších materiálov (ako je karbón), technológie sú patentované.

 

Často kladené otázky

Ako dlhé palice potrebujem k svojej výške?

Dôležitá vec, ktorú si jednoducho vysvetlíme. Pri chôdzi po rovine by vaše ramená a predlaktia mali zvierať uhol 90 stupňov, pokiaľ zdolávate ťažší kopec, palice môžete upraviť. Pre presný výber vhodnej dĺžky trekových palíc sa riaďte jednoduchým pravidlom: vaša výška krát 0,7, prípadne 0,75. Príklad: meriate 175 cm, výpočet (175 cm × 0,7) bude 122,5 cm, čo by mala byť dĺžka optimálnych palíc.

Zháňam iba jednu palicu, dá sa niečo také zohnať?

Áno, existuje aj veľa palíc, ktoré sa predávajú po jednom kuse. A to buď ako vychádzkové palice, alebo ako veľmi ľahká trekingová palica, ktorá môže výborne poslúžiť aj ako statív na fotenie.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Zdroje: archív autora, unsplash.com, 4camping archív

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

77,00  (22.21 %) 59,90 

Porovnať

90,00  (29 %) 63,90 

Porovnať

78,00  (28.33 %) 55,90 

Porovnať

37,00  (48.92 %) 18,90 

Porovnať

120,00  (24.25 %) 90,90 

Porovnať

118,00  (23.81 %) od 89,90 

Porovnať

82,00  (22.07 %) 63,90 

Porovnať