Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Trekové palice Leki Cressida

Trekové palice Cressida z dielne firmy Leki sú ľahké všestranné palice z vysoko pevného hliníka, odolné aj pri náročnej záťaži. Medzi ich prednosti patrí napríklad komfortná tvarovaná rukoväť Aergon Compact, ktorá perfektne sedí v dlani. 

 

Obsah

Trekové palice Leki Cressida z vysokopevnostného hliníka ponúkajú slušnú výbavu - komfortnú rukoväť Aergon a systém Speed Lock 2 pre rýchle nastavenie veľkosti. Ultraľahké palice Leki Cressida, ktoré nadchnú kvalitným spracovaním. Určené pre menšie ruky.

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testovaniu outdoorového vybavenia sa venujem už od roku 2014. Užívateľské recenzie som písal pre české aj zahraničné médiá vrátane známych outdoorových magazínov a spolupracoval som s niekoľkými výrobcami na vývoji nožov, obuvi či bushcraft oblečení. Od práce za počítačom utekám do prírody a hľadám svoje limity aj testovaného vybavenia pri náročných viacdňových trekoch, ideálne spojených s horolezectvom.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Trekové palice Leki Cressida

Výrobca:

Leki

Určenie:

Pánske / Dámske

Hmotnosť (pár): 440 g
Odpruženie (Antishock): Nie
Hrot: Karbid
Rukoväť: Korok
Počet segmentov palice: 3
Rozsah dĺžky: 90-125 cm
Predĺžená rukoväť: Nie
Materiál tyčí: Aluminium
Priemer tyčí: 1,6/1,4/1,2 cm
Skladacie: Nie

 

  • ľahké univerzálne palice na treking
  • komfortne tvarovaná rukoväť Aergon Compact
  • pevné a ľahké tyče z vysokopevnostného hliníka
  • nastaviteľné dĺžka palice 90-125 cm
  • eloxovaný povrch palíc - odolné proti poškriabaniu
  • systém Speed lock pre pohodlné nastavenie dĺžky palice

 

Predstavenie palíc

Nebudem vás dnes naťahovať. Toto sú moje prvé turistické palice. Teda aspoň prvé, ktoré mi hovoria pane. A musím povedať, že po niekoľkých mesiacoch intenzívneho testovania som z nich stále rovnako nadšený ako na úplnom začiatku. Leki Cressida sú v skratke prémiové ľahučké palice pre menších turistov a turistky, ktorým nevadia štíhlejšie rukoväte a obmedzená dĺžka v rozpätí 90 až 125 cm. A určite pre všetkých, ktorí ocenia, že sú vyrábané v Česku.

 

Ako to mám s palicami ja?

Mal som už požičaný celý rad palíc na snežnice, skialpy alebo od kamarátov pri alpských výstupoch. Palice som z princípu dlho odmietal, ale poznáte to, kolená už nie sú, čo bývali, a človek občas závidí majiteľom palíc, keď sa lopotia ostrým alpským úbočím po vratkých kameňoch s hojdajúcou sa 30kg krosnou plnou lezeckého vybavenia. Sám mám metrák a rozložiť tú váhu aj na ruke mi vždy prišlo ako fajn nápad. Ale až v momente, keď mi začínali dochádzať sily.

Stále vo mne táto antipaličkárska mentalita pretrváva, takže keď už som palice kupoval, chcel som také, ktoré by mohla používať aj moja drahá polovička. Palice, ktoré by boli ľahké, skladné a chcel som ich používať. Cena nebola rozhodujúca, hlavné bolo, aby stáli za to.


Navrhnuté v Nemecku, vyrobené v Česku

Trekové palice Leki Cressida patria medzi vyššiu triedu teleskopických turistických palíc. Sú ľahké, plné technológií a úplne špičkovo spracované. Cena okolo 100 eur ich radí medzi tie lepšie hliníkové palice na trhu, ale stále sú o niečo dostupnejšie ako tie karbónové. Pri srdci ma navyše hreje, že technológia Leki je síce nemecká, ale palice sú vyrábané v Česku.

 

Kvalita a poctivosť

Kvalita a poctivosť je to, čo ma zaujalo ako prvé. V porovnaní s lacnými plastmi na paliciach, ktoré som mal historicky požičané, tieto Leki Cressida pôsobia poctivo, odolne, luxusne. Či už sa bavíme o rukovätiach, rúrkach, upínacom mechanizme alebo hrotoch, mal som okamžite pocit, že oveľa lepšie to byť ani nemôže.

 

Váha a miery

Palice Leki Cressida majú 221 g každá, rúrky sú z vysokopevnostného hliníka HTS s priemerom 6,5 mm s matnou potlačou UltraSonic matt horného dielu a eloxovaným povrchom pre maximálnu odolnosť dolných dvoch dielov.

Zložené palice merajú 64 cm a úplne v pohode sa zmestia na batoh. Dajú sa do seba prakticky zocvaknúť a rukoväte omotať pútkami, takže tvoria nerozlučnú dvojku.

 

Rukoväte

Rukoväte sú zo syntetickej imitácie korku Aergon Thermo Compact, ktorá je na dotyk neskutočne príjemná a v ruke sa v zime nešmýka, ani keď sa potíte do strmého kopca. K úchopu si povieme ešte ďalej, ale držia sa tak pohodlne, ako vyzerajú.

Objavil som tu jedinú drobnú vadu na celých paliciach, a to otrep na plastovom diele, ktorý škrabal do dlane. Stačilo pilníčkom zahladiť a bolo po probléme.

Leki palice Cressida predáva ako dámske, pretože majú štíhlejší tvar držadiel. Musím povedať, že ako veľkému chlapovi mi rukoväte padnú prekvapivo dobre do dlane. Na porovnanie som to nacvakal takto v porovnaní s rukou polovičnej dámy.

Obr.: porovnanie rukovätí palíc v pánskej a dámskej ruke

Leki používa tvar Aergon, ktorý je možné uchopiť niekoľkými rôznymi spôsobmi, čo ocení po pár hodinách monotónnej chôdze určite každý. Výrez na ukazovák neprekáža, naopak slúži ako praktická zarážka, aby dlaň neschádzala dole. Za vrchnú "bambulu" sa palice dá držať tiež dobre, alebo si na nej môžete len odložiť palce.

 

Pútka na zápästie

Ani pútka na zápästie nie sú z obyčajného nylonového popruhu, ale z veľmi príjemne spracovanej textílie, ktoré nereže a na zápästí o nej skoro neviete.

 

Nastavovanie remienkov

Remienky je možné tiež nastavovať bez nutnosti dávať dole palice. Stačí vyklopiť remienok z rukoväte smerom nahor, nastaviť novú dĺžku a zatiahnutím dole všetko zase uzamknúť. Aj v odomknutej polohe to ide mierne ťažšie, ale beriem to ako výhodu, pretože sa nestane, že by ste to nechtiac prepískli.

 

Nastaviteľná dĺžka palíc

Nastavenie dĺžky palíc Leki Cressida je možné pomocou systému Speed Lock 2, teda pomocou inovovaných rýchloupínacích šraubov. Ako som vychvaľoval kvalitu vyššie, týkalo sa to aj tohto mechanizmu. Páčky sú z pevného plastu, nikde nie je zbytočná vôľa a akonáhle ich raz dotiahnete, už nepustia.

Na rúrkach je prehľadná stupnica v centimetroch, takže nastavenie vašej dĺžky palice je úplná hračka, ktorá zaberie len pár sekúnd.

Cressidy idú natiahnuť na maximálne 125 cm, čo vyplýva z toho určenia primárne do ženských rúk. Neviem prečo, ale vlastne mi tá maximálna dĺžka vyhovuje, drzo ich vyťahujem ešte o chlp viac. Mám 185 cm, takže pre všetkých z vás, ktorí ma prevyšujú, už zrejme nebudú. Musím povedať, že palice sú skôr pružnejšie, takže je potrebné na to myslieť a správať sa k nim ako k paliciam, ktoré slúžia ako opora pri chôdzi a nie na skok o tyči. Ale ani tak som sa nikdy nebál zabrať alebo na palice previesť väčšinu svojej váhy aj s krosnou.

 

Systém Antishock

Na paliciach je systém Antishock. Nenašiel som taký ten klasický plastový medzičlánok a ako teda funguje neviem detailne popísať, ale keďže žiadne otrasy v zápästiach nevnímam ani ja, ani moja slečna, myslíme si, že funguje skvelo. Vibrácie čiastočne pohlcujú pružné hliníkové rúrky a čiastočne ich tlmí mäkký penový materiál rukovätí.

 

Dizajn a funkčnosť

Čo už posúdiť viem, je, že dizajn palíc sa páči každému, na koho sme zatiaľ narazili. 

A čo je pre mňa obrovskou úľavou, že pri chôdzi na paliciach Leki Cressida nič nevŕzga, necvaká a sú prakticky bezhlučné. Pokiaľ teda neklepete po asfalte, dlažbe alebo kameňoch, ale to dá rozum.

 

 

Ako vybrať trekové palice?

Potrebujete pomôcť s výberom vhodných trekových palíc a neviete na koho sa obrátiť? Náš článok je tu na to, aby vám tento zložitý výber čo možno najviac uľahčil.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Karbidové hroty

Karbidové hroty výrobca predstavuje ako prakticky nesmrteľné, majú vydržať ohyb aj o 30 °, ale asi som zatiaľ nehodil takú papuľu, aby som sa tomuto uhlu čo i len priblížil. Tanieriky sú na paliciach Leki Cressida výmenné, ale bohužiaľ v balení nájdete len tieto malé. Pokiaľ máte záujem o väčšie skialpové alebo napríklad gumové štuplíky na asfalt, musíte si ich už dokúpiť. Na druhej strane máte s Leki záruku, že náhradné diely na vaše palice budú aj o ďalších 10 rokov.

Hroty v skalnatom teréne aj na ľade držia naozaj dobre a nešmýkajú sa. Carbid zrejme plní svoju funkciu, pretože nikde nie je ani známka po nejakom obrúsení hranky alebo odštiepení. Na asfalte teda nepríjemne cvakajú, ale to vyriešia tie štuplíky, keď sa dokopem ich kúpiť.

 

Zapínacie šrauby

Obsluha zapínacích šraubov je jednoduchá a zvládnete ju aj jednou rukou. Pokiaľ sa vám palice šmýkajú, stačí odklopiť páčku, utiahnuť prakticky zdrsnenú matku na druhej strane a zase zaklapnúť. Silu utiahnutia stačí nastaviť raz, nezdá sa mi, že by počas chôdze niekedy povolila.

 

Ďalšie výhody palíc

Okrem toho, že spĺňajú presne tú funkciu, ktorú ako turistické palice majú, som ich ocenil aj ako praktické ľahké ukazovadlá.

A potom samozrejme ako konštrukčný prvok pri stavbe prístrešku. O tých som toho napísal viac ako dosť v tomto článku, kde sa s vami delím o 8 rôznych typov prístreškov s palicami aj bez nich.

A palice Leki Cressida všeobecne skvele poslúžia ako balančná opora, ktorá je na nezaplatenie pri brodení riek alebo chôdzi po zľadovatených platniach.

 

Hodnotenie: 98 %

+

  • ultraľahká konštrukcia (221 g jedna palice)
  • precízne spracovanie z kvalitných materiálov
  • Speed Lock 2 s praktickou stupnicou pre bleskové nastavenie dĺžky
  • pohodlné rukoväte, ktoré padnú do menších dlaní
  • vyrobené v Česku

-

  • gumové štuplíky ani náhradné tanieriky nie sú u Leki súčasťou balenia
  • menšie rukoväte a kratšia dĺžka nesadne každému



 

Záverečné zhrnutie

Leki Cressida sú turistické palice, pri ktorých za mierne vyššiu cenu dostanete skutočne špičkovú kvalitu. Ľahké hliníkové rúrky, pevné upínacie šrauby, všestranné karbidové hroty a k tomu neskutočný pocit precíznosti srší z každého detailu. Áno, majú menšie rukoväte a nebudú pre najväčších velikánov, ale inak ide o nádherný kus vybavenia, ktorý urobí radosť všetkým zapáleným horalom a horalkám. Že sú palice od nemeckej značky Leki vyrábané v Česku, je len malou čerešničkou na pomyselnej torte.

 

Užitočné odkazy

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

77,00  (22.21 %) 59,90 

Porovnať

140,00  (39.36 %) 84,90 

Porovnať

37,00  (48.92 %) 18,90 

Porovnať

78,00  (28.33 %) 55,90 

Porovnať

118,00  (23.81 %) od 89,90 

Porovnať

90,00  (29 %) 63,90 

Porovnať

120,00  (24.25 %) 90,90 

Porovnať