Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Palice Leki Micro Trail Race

Mimoriadne ľahké, skladné a dokonale padnúce do ruky - to je stručná charakteristika palíc značky leki, ktoré testoval Mirek Píštěk.

 


Obsah

Ak milujete turistiku, tak viete, že z času na čas niektoré kopčeky dajú poriadne zabrať. Niektoré sú doslova kolmé ako himalájske steny, kde chvíľu premýšľate, či je lepšie sa chytať vetví, alebo sa plaziť. Turisticky to zas taký problém nie je. Urobíte pár krokov, vydýchate sa, pokračujete ďalej. Takto to opakujete, kým nie ste v cieli. Pokiaľ ale závodne beháte, situácia je úplne iná. Sila a rýchlosť v takých pasážach môžu byť rozhodujúce.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Micro Trail Race

Výrobca: Leki
Produktový rad: Micro Trail Race
Určenie:  Pánske / Dámske
Hmotnosť (pár): 350 g
Odpruženie (Antishock): Nie

Rukoväť:

Korok
Počet segmentov palice: 4
Rozsah dĺžky: 120-130 cm
Predĺžená rukoväť: Nie
Materiál tyčí: Carbon
Priemer tyčí: 1,6/1,4/1,4/1,4 cm
Skladacie: Áno

 

  • párové palice
  • materiál: 100% Carbon
  • pevná dĺžka palice - veľkosti 120, 125 a 130 cm
  • zložené zo štyroch častí, v zloženom stave len 37 cm
  • rukoväte z prírodného korku
  • pohodlné široké pútko Shark Frame Strap Mesh
  • unikátne hroty Trail Running Tip
  • priemer segmentov 16/14/14/14 mm
  • hmotnosť jednej palice je 175 g pri dĺžke 120 cm

 

 

Leki - splnený sen

Už nejaký čas som používal turistické palice. Samozrejme čo najľahšie a najskladnejšie. Stačí ale zlý pohyb a palice môžete vyhodiť, najmä ak sú napríklad z hliníka (hlavne v zime). Predsa len materiál je pomerne krehký a nie je super odolný. Dlhú dobu som používal palice iných značiek, ale napriek tomu som pokukoval po značke Leki. Ak medzi palicami, ako lyžiarskymi, tak bežeckými existuje nejaká legendárna značka, tak sú to práve Leki. Vybral som si produktový rad Micro Trail, konkrétne model Leki Micro Trail Race.

 

 

Ani gram navyše

Oproti starším modelom mám subjektívne pocit z lepšieho dielenského spracovania. Palice sú štvordielne a v zloženom stave majú iba 37 cm. Možno si hovoríte, prečo riešiť dĺžku palíc, ale verte, že ak závodne beháte, rozhoduje každý centimeter. Ak idete na dlhší trek, nechce sa vám ťahať dlhé palice ako pádla. Tá doba je už preč. Dnes je tendencia všetko minimalizovať a zmenšovať. Vzhľadom kna to, že materiál je z karbónu, celý pár váži iba 350 g. Ak každý centimeter považujem za rozhodujúci, tak každý gram dokážete pocítiť. Bežať s palicami, čo vážia buď 350 g, alebo čo váži 600 g je poriadny rozdiel. To isté platí v prípade nejakej náročnejšie turistiky alebo tzv. Turistiky "naľahko".

 

Perfektný úchop

Tiež úchop palíc je prepracovanejší a ešte lepší a pohodlnejší než u iných modelov alebo značiek, čo som mal. Nestalo sa mi ani raz, počas stovky prebehaných a prechodených kilometrov, že by som mal pľuzgiere alebo nejaké odreniny. V Leki si nechali patentovať systém uchytenia pútok a samotných palíc, ktorý je naozaj pohodlný a príjemný. Vďaka tomuto systému Trigger Shar 2.0 mi palice vždy držali v ruke, aj keď som bol spotený alebo som mal vlhkú ruku a nešmýkali sa. Korkové madlo navyše príjemne padne do akejkoľvek ruky.

 

Unikátne hroty

Koniec palíc je vybavený inovovaným hrotovým systémom, Trail Running Tip, vďaka ktorému palice zaistia bezpečný záber takmer na každom povrchu. Problém je, samozrejme, s ľadom a mokrými kameňmi. Tu ale pomôžu maximálne tak mačky.

 

Skladanie a fixácia dĺžky

Asi najdôležitejšou vecou, ktorú v prípade palíc tohto typu riešim, je systém skladania. Každý výrobca má v prípade niekoľkodielnych palíc tento systém riešený inak. Niektorý prostredníctvom ručného doťahovania alebo vyskakovacích cvočkov. V predošlých modeloch bol u týchto palíc problém v tom, že palice vplyvom vlhka, vody a snehu v tomto mieste, teda v mieste cvokov, ktoré pri vytiahnutí palice fixuje dĺžku, zamŕzali a nešli uvoľniť. Alebo sa naopak stávalo, že cvoček nechcel vyskočiť jednoducho preto, že ho opotrebovaný materiál nechcel "pustiť". Riešením bolo nožom pretlačiť kus kovu na tejto palici tak, aby sa mohla časť, ktorá fixuje dĺžku, o niečo zachytiť. Avšak rezať do palíc za takmer stovku eur vážne nechcete.

Tento model ale obmenil materiál a závit ľahko (za mňa pravdepodobne zvnútra palice) vylepšil. Za celý čas som nemal problém s vytiahnutím niektorej časti palice a jej zafixovaním. Vyžaduje to možno pre nováčikov cvik, ale je to otázka pár sekúnd.

Palice sú navyše vybavené tlačidlom Push Button, vďaka ktorému ich bleskovo zložíte na dĺžku 37 cm.

 

Video - Predstavenie palíc Leki

 

Hodnotenie 90%

+

  • nízka váha
  • skladnosť
  • systém uchytenia rúk
  • koncové hroty palíc, vďaka ktorým sú stabilnejšie
  • renomovaná značka

-

  • vysoká cena, materiál, ktorý v mraze môže ľahko prasknúť
  • nebezpečenstvo zatuhnutia a dysfunkčnosti trojdielneho systému palíc

 

Záver

Za ten čas, čo palice používam, som nenarazil na jediný problém, ktorý by mi vadil. Sú ľahké, malé a skladné, čo je presne to, čo pri pretekoch (beh) potrebujem. Počas horskej turistiky zase chcem mať v ruke istú oporu, ktorá ma ani po desiatkach kilometrov nebude svojou ergonómiou či spracovaním rozčuľovať. Leki Micro Trail Race sú presne takými palicami. Pravdepodobne váha a skladnosť sú najväčšie benefity. Pravdou je, že cieľovou skupinou týchto palíc nebude asi babička, ktorá má rada Nordic Walking. Za mňa hodnotím tento výrobok pozitívne. Bude pravdepodobne určený niekomu, kto s podobným typom palíc už má nejakú skúsenosť a chce investovať peniaze do turisticko-bežeckého parťáka.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Mirek Píštěk

zdroje: Unsplash, 4camping.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

65,00  (26.31 %) 47,90 

Porovnať

140,00  (39.36 %) 84,90 

Porovnať

77,00  (22.21 %) 59,90 

Porovnať

118,00  (23.81 %) od 89,90 

Porovnať

37,00  (48.92 %) 18,90 

Porovnať

90,00  (29 %) 63,90 

Porovnať

78,00  (28.33 %) 55,90 

Porovnať