Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Lezenie na Studeneckých skalách

Lezenie sa stáva v poslednom čase stále populárnejším športom. Katka Balcarová je inšturktorka lezenia a na konci leta sa vydala za lezeckým dobrodružstvom do Studeneckých skál v Orlických horách. Ak chcete vytiahnuť svoje lezecké vybavenie do terénu, inšpirujte sa v dnešnom článku.


Obsah

 

Studenecké skaly 

500 metrov dlhý a až 25 m vysoký rulový raj s viac ako 50 lezeckými cestami. To sú Studenecké skaly, lezecká oblasť v Pardubickom kraji, v podhorí Orlických hôr. 

 

     O autorke

Katarína Balcarová

Katka je mamička dvoch malých detí. Po nástupe na rodičovskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Ako sa k nim dostanete?

Studenecké skaly sa nachádzajú v obci Studené. Sú ukryté v lese a kým k nim neprídete, neuvidíte ich. Auto je najlepšie nechať na malom parkovisku pri Križovatke TU. Parkovisko je zároveň vyhliadkovým miestom, pri dobrej viditeľnosti uvidíte až na Králický snežník

Z parkoviska sa potom vydáte vyšliapanou cestičkou hore k lesu a ďalej pokračujete lesom po cestičke nahor. Prejdete dve široké lesné cesty a kúsok nad nimi už vidíte skaly. 

 

Lezenie na Studeneckých skalách

Studenecké skaly majú niekoľko skalných celkov (skala U buku, skala Nad ohništěm, Slunečná, Vyhlídka, Dívčí skála, Titanic, Meziskálí, Pejrova skala), ktoré sú veľmi dobre vysadené borhákmi po 2-3 metroch, z ktorých prvá je 2-5 metrov vysoko. Borháky (aspoň na cestách, ktoré som mala tú česť ťahať) sú umiestnené logicky v miestach, odkiaľ sa zvládnete dobre zaistiť a ihneď za nimi väčšinou nasledujú najťažšie miesta cesty. 

Skaly sú veľmi členité, plné rôznych praskliniek, škár, štrbín alebo dier a je to super príležitosť natrénovať si zakladanie frendov a vklínencov. 

Odporúčam stiahnuť si sprievodcu, niektoré cesty sa kľukatia a nie je úplne jasné, kadiaľ majú viesť. Cesty sú síce popísané aj s uvedením obtiažnosti, niektoré nápisy sú ale zle čitateľné. 

Ak pôjdete od dolného parkoviska, potom pravdepodobne dôjdete ku skale U buku. Na nej nájdete cesty v obtiažnostiach IV- a VI. Tri cesty vľavo sú nové a nie sú ešte ohodnotené, všetky som ale liezla a obtiažnosť mi príde porovnateľná s inými miestnymi cestami IV- a IV. Skala sa dá obísť, takže je vhodná na lezenie s deťmi, ktoré nevedia zlaňovať. Na troch cestách vľavo ich dokonca môžete spúšťať „na rybu“. 

Nad skalou U buku je celok skala Nad ohništěm. Tu nájdete kratučké odistené cesty 4-8 metrov. Skalou sa odporúčam vydať, ak sa chcete rozliezť a trochu si zvyknúť na výšku alebo už máte celú oblasť prelezenú niekoľkokrát a neviete čo teraz, ale inak by som sa touto skalou príliš nezdržiavala a išla objavovať iné krásy Studeneckých skál. 

 

Vľavo po cestičke od skaly U buku dôjdete ku skale Slunečná. Za mňa práve tu nájdete tie najkrajšie cesty rôznych obtiažností. Z jednej reťaze navyše odistíte viac ciest, takže zatiaľ čo ťahúň môže vytiahnuť po IV, druholezci ho potom môžu nasledovať po ťažších variantoch. Z ľahkých ciest sa mi veľmi páči Jeřabinová (IV), z ťažších ciest potom napríklad Krvavá (5+)

Za zmienku potom stojí na konci Pejrova skala, na ktorej nájdete tie najťažšie miestne cesty až do obtiažnosti VIII. 

 

Hodnotenie obtiažnosti 

Na Studeneckých skalách nájdete viac ako 50 ciest od obtiažnosti IV- do obtiažnosti VIII+. Či hodnotenie zodpovedá alebo nie, nechcem hodnotiť, pretože každý z vás je rovnako zvyknutý na hodnotenie z oblastí, kde leziete najčastejšie. Každopádne platí, že štvorky sú vždy ľahšie ako päťky a päťky ľahšie ako šestky, dokonca aj znamienka + a - zodpovedajú. Štvorky si užijú na druhom konci lana aj úplní začiatočníci, vždy je tam za čo sa chytiť a na čo si stúpnuť. Päťky už také jednoduché nie sú, nájdete na nich ľahšie previsy a aj človek, čo už má niečo odlezené, sa v nich môže ľahko zapotiť. A tak to postupuje ďalej a ďalej. Proste začnite na ľahších a postupujte, kam až vás to pustí. 

   

 

Ako vybrať veci na lezenie pre začiatočníkov 

Čo si zaobstarať, keď sa chcete pustiť do lezenia?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Lezenie a deti

Studenecké skaly nie sú vhodné pre bábätká a batoľatá. Nie je tam pre nich pod skalou veľa priestoru. Bez obáv ale môžete vziať deti od cca 4 rokov a vyskúšať s nimi cesty U buku, na ktorých ich môžete spúšťať na lane alebo si ich druhý dospelý môže hore prevziať a opatrne s nimi skalu obísť. 

Dlhé čakanie dole pod skalou im môžete skrátiť hamakom, bez problémov ho tam zavesíte kdekoľvek. 

 

Čo si vziať so sebou?

   

 

Ako vybrať lezecký úväzok 

Začínate s lezením a ťažko sa orientujete v širokej ponuke? V dnešnom článku vám poradíme, ako správne vybrať lezecký úväzok.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Katka Balcarová 

Zdroje: archív autora, archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Detská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

62,00  (9.84 %) 55,90 

Porovnať

(8.07 %) 49,90 

Porovnať

70,00  (10.14 %) 62,90 

Porovnať

87,00  (11.61 %) od 76,90 

Porovnať

Lezecká helma Camp Titan

49,07  (24.8 %) od 36,90 

Porovnať

62,00  (11.45 %) 54,90 

Porovnať

60,00  (23.5 %) od 45,90 

Porovnať

98,00  (27.65 %) od 70,90 

Porovnať