Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať lezecký úväzok

Začínate s lezením a ťažko sa orientujete v širokej ponuke? V dnešnom článku vám poradíme, ako si správne vybrať lezecký úväzok.


Obsah

Lezecké úväzy slúžia na správne a bezpečné naviazanie lezca na lano. Rozlišujeme tri druhy úväzkov: celotelový, prsný a sedací. Kombináciou prsného a sedacieho vzniká ešte kombinovaný. 

 

Celotelový úväzok

Celotelový úväzok rozhodne používame pri malých deťoch. Ide o sústavu popruhov, ktorá lezca ovíja ako cez stehná, tak cez hornú polovicu tela. Bod naviazania leží nad ťažiskom tela. Je to asi jediná zaručená možnosť, ako sa u malých detí vyhnúť nebezpečenstvu vykĺznutia z úväzu. Celotelové úväzy sa používajú výhradne pri lezení s horným istením, pretože pri páde neposkytujú optimálnu polohu. 

Dospelí môžu celotelový úväz využiť pri vysokohorskej turistike počas akcií, kedy sa neráta s pádmi a dlhými vismi alebo zlaňovaním. Oproti kombinovanému úväzku má pri horských túrach tú výhodu, že chýba bedrový pás, ktorý sa môže biť s veľkým batohom

   

 

Lezenie pre začiatočníkov

Čo si zadovážiť, keď sa chcete pustiť do lezenia?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Prsný úväz

Prsný úväz nikdy nepoužívame samostatne. Pri vise totiž môže dôjsť k ortostatickému šoku a k zlyhaniu obehového systému. Používame teda len ako kombinovaný úväz v spojení so sedacím úväzkom. 

Prsný úväz vyberáme tak, aby nikde nebol voľný a vyväzovacie oká boli od seba vzdialené cca 2-3 cm. 

 

Sedací úväz

Sedací úväz bude mať pri lezení najširšie využitie. Podľa aktivity ho potom používame samostatne alebo v spojení s prsným úväzom. Samostatne ho používame pri športovom lezení na umelých stenách alebo na dobre odistených skalných stenách, kde nehrozia padajúce kamene, ktoré by mohli spôsobiť dlhý pád v bezvedomí. 

Sedacie úväzky vyberáme v prvom rade podľa účelu. Na letné lezenie športových ciest sa hodia ľahké úväzy, v ktorých sa budete dobre pohybovať a nebudú vás zbytočne zaťažovať. 

Pre pohyb vo veľhorách, najmä v zimných podmienkach, je vhodný úväz opatrený prackami a s nastaviteľnými nohavičkami, aby ste veľkosti mohli prispôsobovať vrstvám oblečenia a pri obliekaní nemuseli riešiť vyzúvanie mačiek alebo, v prípade skialpinizmu, lyží. Pokiaľ poznáte účel, môžete si v danej kategórii vyberať zo širokej ponuky rôzne hmotnosti, polstrovanie, rôzne počty a veľkosti plastových pútok na nosenie materiálu, zapínanie... 

 

Kombinovaný úväz

Kombinovaný úväz, teda spojenie prsného a sedacieho úväzu, je najbezpečnejšou formou naviazania. Rovnako ako celotelový úväz má bod naviazania na lano nad ťažiskom tela, zároveň ale umožňuje optimálny vis a po páde správnu polohu tela. Kombinovaný úväz používame rozhodne na ferratách, v horách a všade, kde hrozia dlhé alebo nekontrolované pády. 

Prsný úväz spojíte so sedacou slučkou s optimálnou nosnosťou 15 kN. Tá môže mať okrúhly prierez, ale môže byť aj z pevného popruhu. 

 

 

     O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké i outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Nebezpečenstvo súvisiace so zlým výberom či použitím úväzkov: 

Samostatné použitie prsného úväzu

Voľný vis na lane len v prsnom úväze už po veľmi krátkom čase vedie k závažnému narušeniu krvného obehu. Bez odľahčenia visu veľmi rýchlo nastáva bezvedomie. Krv sa nahromadí v dolných končatinách a jej prívod do srdca je nedostatočný. Dochádza k odkysličeniu životne dôležitých orgánov a pomalej smrti v dôsledku ortostatického šoku. Samostatný prsný úväz teda nepoužívame NIKDY, ani na umelých stenách. 

 

Nevhodné použitie sedacieho úväzu samostatne

Sedací úväz používame samostatne bez obáv na umelých stenách a dobre odistených športových skalných cestách. Tam, kde padajú kamene a hrozia dlhé alebo nekontrolované pády, používame sedací úväzok len v kombinácii s prsným úväzkom. Pri použití samostatného sedacieho úväzku je naviazanie v mieste ťažiska a v prípade pádu alebo visu je ťažšie udržať telo v správnej polohe. Pokiaľ je telo v momente zachytenia dlhého pádu v šikmej alebo vodorovnej polohe, môže dôjsť k preťaženiu bedier a poškodeniu stavcov aj so smrteľnými následkami. 

 

Chyby z nepozornosti

Ďalšou kategóriou nehôd súvisiacich s používaním lezeckého úväzu sú chyby z nepozornosti. Pri kvalitnej partnerskej kontrole, ktorá by mala predchádzať každému nástupu na cesty, by sa ale stávať nemali. Jednou z takých chýb je naviazanie lana do plastového oka na nosenie materiálu. Tieto oká nie sú dosť pevné pre zachytenie pádu, ale spravidla nevydržia ani zaťaženie pri zlaňovaní alebo odsadnutí. 

U starších typov sedacích úväzov, ktoré mali pod sponou ešte suchý zips, sa stávalo, že lezec zapol suchý zips a pretože sedací úväzok takto na tele dobre držal, lezec už zabudol zapnúť bezpečnostnú pracku. Pokiaľ by ste sa teda niekedy k takémuto staršiemu úväzku dostali, myslite na to. 

Dávať pozor sa oplatí aj pri naväzovaní na lano. Boli zaznamenané nehody, ktoré boli spôsobené zlým uviazaním osmičkového uzla. Lezec koniec lana len pretiahol, ale neobkrúžil a neutiahol. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: Schubert, Pit. Bezpečnost a riziko na skále a ledu. DAV, 1998., Frank, Tomáš. Kublák, Tomáš a kol. Horolezecká abeceda. Epocha, 2010., unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

70,00  (10.14 %) 62,90 

Porovnať

Horolezecký úväzok Petzl Superavanti

82,00  (12.32 %) od 71,90 

Porovnať

Horolezecký úväzok Edelrid Jay III

69,69  (9.74 %) 62,90 

Porovnať

64,29  (9.94 %) 57,90 

Porovnať

73,81  (9.36 %) 66,90 

Porovnať

Dámsky horolezecký úväzok Ocún TWIST TECH ECO LADY

73,81  (9.36 %) 66,90 

Porovnať

Detský úväzok Ocún Twist Kid

54,00  (11.3 %) od 47,90 

Porovnať

Dámsky horolezecký úväzok Camp Aurora

82,06  (19.69 %) od 65,90 

Porovnať