Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Bikepacking od A do Z

Bikepacking je novým trendom v oblasti cestovania na bicykli. Ako sa na taký cyklistický čunder zabaliť, ako vybrať tašku a ako si naplánovať trasu? To všetko sa dozviete v dnešnom článku o bikepackingu.


Obsah

 

Úvod

Čo si má človek predstaviť pod pojmom bikepacking? Ide o viacdenný výlet na bicykli s väčšími brašňami, ale bez nosičov. Vďaka tomu môžete opustiť asfaltky, odbočiť na turistické cesty a dostať sa tam, kam bežne bez brašní nejazdíte. Skúšal som dokonca aj traily a bolo to bez jediného problému. 

 

Prečo kupovať bikepackingovú brašňu?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá - na viacdenné výjazdy na bicykli. Pokiaľ si môžete vziať kempingové vybavenie so sebou, tak prestanete riešiť, že musíte stihnúť posledný vlak domov. Cestu môžete zakončiť kdekoľvek, kde dôjdu sily alebo sa vám páči miestna panoráma. Oslobodíte sa od miesta bydliska a objavíte miesta nové.

 

Koľko to bude stáť?

Obstaranie bikepackingovej výbavy nemusí byť nutne veľkým zásahom do vášho rozpočtu, základné vybavenie vás môže stáť pokojne aj len okolo 85 €. Nutne potrebujete len nepremokavú brašňu na riadidlá a klasickú veľkú brašňu pod sedlo. Získate tým viac ako 25 l batožinového priestoru. Skoro taký objem má najväčšia brašňa na bicykel na svete určená na klasický nosič.

 

Ktorú značku brašien na bicykel si vybrať?

Zistil som, že je jedno, či si zaobstaráte lacné alebo drahé tašky. Aj značkové produkty sa mi podarilo veľmi skoro zničiť. Výhodou drahších však býva predĺžená záruka a možno sú aj o niečo krajšie. Pri nákupe riešte hlavne mieru nepremokavosti.

Tip: Z dôvodu udržateľnosti výrobcovia skúšajú nové ekologickejšie materiály, ale pri taškách v tomto prípade zbystrite. Tieto materiály sú niekedy používané na úkor odolnosti. Čoskoro sa vám tak môžu pretrhnúť. Z praxe vychádza lepšie klasická ťažšia taška z gumy, pretože vydrží oveľa dlhšie. Ušetríte tak viac peňazí, zároveň aj z hľadiska ekológie dáva väčší zmysel vybrať brašňu takú, ktorá vám vydrží dlhé roky. 

Bikepackingovú brašňu pod sedlo využívam aj na bežné jednodňové výlety. Dáte do nej mikinu, bundu, pumpičku, desiatu a ďalšie veci podľa aktuálnych potrieb. Rolovaciu tašku si vždy ľahko skrátite na optimálnu veľkosť. Môžete skrátka prestať riešiť, či sa vám to či ono vojde na jeden bicykel, pokiaľ na bicykel neradi nosíte batoh rovnako ako ja.

 

Čo si do brašne zabaliť?

Nezabudnite predovšetkým na lepenie na bicykel s montpákou vrátane prenosnej hustilky. S nepojazdným kolesom končí bikepackingový trip fiaskom.

Do brašne pod sedlo: 

Do brašne na riadidlá: 

   

 

Ako vybrať stan na bicykel

Ste vášnivý cykloturista a uspokojíte sa s prenocovaním v cyklostane? Či už ste dobrodružnejšej povahy alebo jednoducho len chcete ušetriť za drahšie ubytovanie v chatkách alebo o poznanie komfortnejších penziónoch, určite sa vám bude hodiť pár tipov a rád pri výbere správneho cyklistického stanu, ktorý vás pri vašich cestách nezradí.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

Na riadidlá: 

Penovú karimatku môžete skúsiť nahradiť aj pohodlnejšou nafukovačkou. Tá má minimálne rozmery, ale aj tak už v taške môže byť príliš tesné.. 

 

Aký bicykel si vybrať?

Čaro bikepackingu tkvie okrem iného aj v tom, že vám stačí bežný bicykel, ktorý normálne používate, pokiaľ teda už na bicykli jazdíte. :) Bikepackingové brašne sú kompatibilné snáď so všetkými kolesami. Pozor si dajte len pri taške do rámu. Najmä celopéra v “trojuholníku” veľa miesta nemajú a musíte si na tomto mieste vystačiť len s fľašou.

Verte, že pri nosičoch to také jednoduché nie je. Z hliníkového rámu sa mi už jeden nosič doslova vylomil. Nanešťastie práve v tom najvzdialenejšom bode od domoviny až na juhu Francúzska. Preto odporúčam na klasickú diaľkovú cyklistiku špecializovaný cykloturistický bicykel. Takáto porucha vám dokáže dovolenku naozaj poriadne pokaziť.

   

 

Ako pripraviť bicykel pred sezónou

Jar už klope na dvere, a preto je najvyšší čas oprášiť bicykel a poriadne ho pred prvou vychádzkou skontrolovať. Rady, ako na to, pre vás majú chlapci z LIBERTA TOUR.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

Kedy vyraziť?

Ideálne obdobie na diaľkové cesty na bicykli je predovšetkým leto. Vzhľadom na limitovaný objem bikepackingových tašiek odporúčam bikepacking prevádzkovať len v teplom počasí, kedy denné teploty neklesajú pod cca 15 stupňov. Slovenská príroda alebo južné štáty sú v lete úplne ideálnym cieľom vašej cesty. Do Nórska a smerom na sever potrebujete veľa teplého a nepremokavého oblečenia, páperový spacák, a pod, a to sa vám pravdepodobne bez nosiča zabaliť nepodarí.

 

Kam ísť?

Vyraziť môžete úplne kamkoľvek. Trasu zvoľte podľa toho, čo máte radi. Milujete Šumavu? Naplánujte si prejazd tohto celého národného parku. Máte radi teplo? Rezervujte prvú letenku do Ríma a vyrazte do kopcovitej Umbrie. Alebo počujete na traily? Odbočte na trase na miestny trail!

   

 

Ako naplánovať trasu na bicykli

Plánovanie trasy je nevyhnutnou súčasťou každého cyklovýletu. Že to nie je žiadna veda, o tom vás v dnešnom článku presvedčí Adam Borovský, cyklista a člen tímu 4camping!

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

Bikepacking je možné prevádzkovať takmer kdekoľvek na svete, kde majú poľné cesty. V niektorých krajinách sú však poľné cesty úplne nezjazdné. Je teda potrebné zistiť si informácie o kvalite ciest vopred. Že zvládnete prejsť čokoľvek? Potom sa pozrite napríklad do Podkarpatskej na Ukrajine a pochopíte, o čom hovorím, keď zapadnete uprostred lesnej cesty do bahna alebo koľají od traktora a nedá sa to obísť.

Zaobstarajte si výbavu a určite to skúste. Pokiaľ jazdíte na horskom bicykli v teréne, zamilujete sa na prvom výlete. Tak šťastnú cestu!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Adam Borovský 

Zdroje: archív Ortlieb

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

(2.5 %) 3,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Uvex Kid 3

58,00  (20.86 %) od 45,90 

Porovnať

Brašňa pod sedlo Just One Drive 3.0 S

10,00  (11 %) 8,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Bell Sidetrack II Youth

58,00  (34.66 %) 37,90 

Porovnať

4,00  (27.5 %) 2,90 

Porovnať

10,00  (11 %) 8,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Hamax Skydive

37,00  (51.62 %) od 17,90 

Porovnať