Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako naplánovať trasu na bicykli

Plánovanie trasy je nevyhnutnou súčasťou každého cyklovýletu. Že to nie je žiadna veda, o tom vás v dnešnom článku presvedčí Adam Borovský, cyklista a člen tímu 4camping!


Obsah

 

Úvod

Poznáte to, chcete vyraziť na celodenný výlet na bicykli, ale neviete, ako si správne naplánovať trasu. Bojíte sa, že sa budete musieť opakovane vracať a komplikovane hľadať zjazdnú cestu. Nie každý terén je pre cyklistiku vhodný, takže ak chcete doraziť bez problémov do cieľa, je ideálne si trasu vopred naplánovať. Adam Borovský je súčasťou marketingového tímu 4camping a zapálený cyklista, ktorý na bicykli precestoval nejeden kraj. Či už vyrážate popoludní do prírody alebo jazdíte diaľkovú cyklistiku, dnešných pár tipov na plánovanie trás sa vám najskôr bude hodiť.

 

Nástroj na plánovanie

Ideálnym nástrojom na plánovanie trás na bicykli sú Mapy.cz, konkrétne ich turistická verzia. Mapy sú zadarmo a poslúžia vám dobre pri plánovaní trás nielen v Čechách, ale aj po celej Európe. Užívateľsky sú veľmi jednoduché. Ak si vytvoríte trasu na počítači, môžete ju jednoducho preniesť do mobilnej aplikácie. Trasu môžete dokonca vyexportovať napríklad do obľúbenej navigácie Garmin. 

   

 

Ako pripraviť bicykel pred sezónou

Jar už klope na dvere, a preto je najvyšší čas oprášiť bicykel a poriadne ho pred prvým výjazdom skontrolovať. Rady, ako na to, pre vás majú chalani z LIBERTA TOUR.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako naplánovať trasu na bicykli 

Pri plánovaní trasy musíte určite zohľadniť, na akom bicykli pôjdete a do akého terénu sa chcete alebo môžete vydať. Pokiaľ si ujasníte týchto pár vecí, potom už stačí nastaviť turistickú mapu, vybrať cyklistické či turistické plánovanie a zapichnúť do mapy štartovací bod a cieľ výletu. Softvér vám navrhne niekoľko možných trás a na vás už je iba kontrola a prípadné prepichovanie medzibodov, teda finálna modelácia trasy. 

V prípade, že máte bicykel cestný, budete musieť vyberať trasu iba po ceste. Niekedy môže byť problém ceste v mapách rozoznať, odporúčam teda otvoriť ich legendu. S gracelom alebo trekovým bicyklom potom môžete zájsť aj cesty značené tenkou čiarkou. Ja sa bežne vydávam aj na trasy turistické. Čiarkované trasy odporúčam len skúsenejším jazdcom s " celopérom", aby ste sa niekde nakoniec nemuseli vracať späť. 

Pozor si dajte na malý detail. Všetky čiarkované trasy nie sú rovnaké. Cesty označené krátkymi čiarami sa rozhodne vyhýbajte. Často ide o skalné cesty pre peších, na ktorých plynule neprejdete ani s endurom. Keď už by ste nabrali odvahu, môžu vám byť prekážkou kamene, o ktoré sa vám budú zasekávať pedále.

 

 

Traily 

V Mapách.cz nájdete dokonca aj stále populárnejšie traily. Značenie je rovnaké ako pri zjazdovkách, teda modro sú značené trate najľahšie, čierne sú naopak veľmi náročné. Ak pri plánovaní narazím v okolí mojej trasy na trail, rád ho navštívim ako spestrenie cesty. Modro označených trás sa nemusia báť ani začiatočníci, sú bez lanovky a zadarmo. Na tratiach platí vždy jednosmernosť, všímajte si teda smerové šípy pre bezpečie nielen vás, ale aj ďalších jazdcov. 

 

Výškový profil 

Pravdepodobne vás pri modelácii trasy bude zaujímať aj výškový profil. Aj v tomto smere sú Mapy.cz ideálnym nástrojom. Jedným kliknutím si môžete toto kritérium zobraziť. Pokiaľ chcete cestu len po rovinke, všímajte si vodné toky a ich trasu kopírujte. 

 

Počasie na trase 

Mapy.cz majú ešte jednu veľmi šikovnú vychytávku. Na prianie zobrazí aj počasie na trase, čo sa hodí najmä pri prejazde hôr. Môžete si zobraziť nielen teplotné zmeny, ale aj dážď a poveternostné podmienky, čo sa hodí najmä pri prípravách a balení rezervného oblečenia na výlet.

 

Mobil alebo Garmin

V prípade mobilu som testoval niekoľko držiakov, ktoré sa pripevňujú na riadidlá. Bohužiaľ, aj drahšie produkty mi telefón väčšinou odreli a batéria na celodennom výlete nevydržala. Na kratšie výlety sú ale držiaky ideálnou voľbou. Fixed Bikee 2 môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť. Telefón drží aj pri väčších nárazoch, zároveň som nikdy nenašiel ani jeden škrabanec. 

Tak nech je pre vás plánovanie cyklovýletov už len radosťou a šťastnú cestu na bicykli!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Adam Borovský

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Brašňa pod sedlo Just One Drive 3.0 S

10,00  (11 %) 8,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Bell Sidetrack II Youth

58,00  (34.66 %) 37,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Uvex Kid 3

58,00  (20.86 %) od 45,90 

Porovnať

Návleky na topánky Silvini Taro

53,00  (9.62 %) 47,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Hamax Skydive

37,00  (51.62 %) od 17,90 

Porovnať

Dámska prilba Etape Venus

29,00  (26.72 %) od 21,25 

Porovnať

Náradie na bicykel Dare 2b Bike Multi Tool

16,00  (38.13 %) 9,90 

Porovnať