Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Behanie a deti

Pravidelný pohyb je pre deti prirodzený, správne sa vďaka nemu vyvíjajú, je základnou prevenciou nadváhy a obezity a je to jeden z pilierov zdravého životného štýlu. 


Obsah

 

Vedenie detí k športu a k pohybu sa zdá byť čím ďalej tým dôležitejšie. Behanie ako vytrvalostný šport je obzvlášť vhodný šport pre všetky vekové kategórie. Nemôže ale aj ublížiť? Ako u detí rozvíjať nenásilne radosť z behania? Kedy je vhodné začať a akou formou?

 

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Kedy začať

Na začiatky s vytrvalostnou formou pohybu nie je nikdy dosť skoro, zato môže byť neskoro. Veľmi vám pomôže, ak budete rešpektovať zvláštnosti rôznych vekových skupín. Jednotlivé obdobia sú vhodné na získavanie a rozvoj špecifických zručností.

Mladší školský vek (5-10 rokov) je ideálny na získavanie nových motorických zručností a na rozvoj koordinačných schopností.

Starší školský vek (10-12 rokov) je obdobie na cielené zameranie sa na základnú techniku.

Pubescencia a adolescencia (13-18) je čas na rozvoj kondičných schopností.

Z toho vyplýva, že začať môžete v podstate ihneď, kedy dieťa začne samo pobehovať, pričom ešte v mladšom školskom veku by malo ísť skôr o hru a zábavu s častým striedaním aktivít. Neponúkajte deťom iba beh, ale aj ďalšie aeróbne aktivity ako plávanie, in-line korčule, bicykel, kolobežka, tanec, turistika alebo beh na lyžiach. Na špecializáciu je stále dosť času.

Objem by mal rozhodne prevládať nad intenzitou. Dieťa by sa vytrvalostným aktivitám malo venovať cca 120 minút týždenne, pričom by mali byť rozdelené do 3-4 jednotiek. Intenzita by mala byť ľahká až stredná, teda taká, aby dieťa bolo schopné počas aktivity bez problémov komunikovať s partnerom.

   

 

Ako zabaviť deti, aby sa rodičia nezbláznili

Obmedzenie pohybu na pár kilometrov od domu, zatvorené vnútorné i vonkajšie športoviská, zákaz styku s kamarátmi a doma deti, ktoré potrebujete nejako rozpohybovať a vytiahnuť od počítačov a televíziou von? Vyskúšajte našich 9 tipov.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Motivácia

Motivácia je to najdôležitejšie. U detí nefungujú naše dospelácke motivácie, ktoré nám pomáhajú zvládnuť ťažšie začiatky s behaním (chudnutie, zdravie, kompenzácia stresu, prekonávanie samého seba ...). Využiť môžete naše nápady:

  • Hry - na babu, preteky, bojovka na rýchlosť, opičia dráha, štafeta, futbal, vybíjaná, ...
  • Pri súvislom behu - kto vydrží bežať 1,2,3 ... minúty?, kto bude skôr pri tamtom strome?, ten strom (dom, ker, kameň ...) trikrát obehneme, pri strome urobiť tri drepy, striedanie rýchlostí (slimák, pes, zajac, ..), prekladať behom dozadu, záleží na vašej fantázii, sami svoje dieťa poznáte najlepšie.

Dobrá motivácia sa vyznačuje tak, že dieťa vtiahne do činnosti,bez toho, aby ste ho o danej motivácii museli presviedčať.

 

Prihláste dieťa do krúžku

Ak vidíte, že to dieťa myslí s behaním vážne a baví ho to, potom je možnosť dieťa prihlásiť do atletického krúžku. Nemusí zrovna pretekať a vyhrávať, ale bude mať správne metodické vedenie, z ktorého potom môže pri behaní čerpať celý život.

   

 

Začíname behať alebo 10 km za 3 mesiace

Chcete začať s behom, ale už po minúte lapáte po dychu? Poradíme vám, ako sa vrhnúť na behanie tak, aby ste v bezpečí a s radosťou zvládli počas troch mesiacov zabehnúť 10 km.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Príklady motivujú

Láska a vzťah k pohybu a športu sa dajú samozrejme pestovať aj bez krúžkov. Potom je najlepšie ísť dieťaťu príkladom, motivovať, ponúkať atraktívny program. Dieťa ale nepreťažujte, nenúťte ho do športu násilím, potom by vaše úsilie bolo pravdepodobne kontraproduktívne a dieťaťu by ste behanie len znechutili.

 

Deti s nadváhou

U detí s nadváhou buďte opatrní, začínajte s kratšími tréningovými jednotkami (cca 15-20 minút) v nižšej intenzite, deti s nadváhou bývajú všeobecne skôr unavené. Zaraďujte skôr vytrvalostné športy, pri ktorých nie je vyvíjaná taká záťaž na pohybový aparát (korčule, bicykel, plávanie) a behanie zaraďujte spočiatku iba formou hry.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

zdroje: Wöllzenmüller Franz, Behanie. České Budějovice: KOPP, 2006; Kuhn, Nusser, Platen, Vafa, Vytrvalostný tréning, KOPP; vlastné skúsenosti autorky, pixabay.com, unsplash.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (42.73 %) 18,90 

Porovnať

141,00  (44.75 %) od 77,90 

Porovnať

61,00  (28.03 %) od 43,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Wander Gore-Tex

118,00  (29.75 %) od 82,90 

Porovnať

100,00  (43.1 %) od 56,90 

Porovnať

Cyklo/bežecký batoh Ferrino Steep 20

104,00  (32.79 %) od 69,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Dynafit Ultra 50 Gtx

192,00  (36.51 %) od 121,90 

Porovnať

Dámske 3/4 legíny Dare 2b Influential 3/4

46,00  (65.43 %) od 15,90 

Porovnať