Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako zabaviť deti, aby sa rodičia nezbláznili

Obmedzenie pohybu na pár kilometrov od domu, zatvorené vnútorné a vonkajšie športoviská, zákaz stretávania sa s kamarátmi a doma deti, ktoré potrebujete nejako rozpohybovať a vytiahnuť od počítačov a televízorov von? Vyskúšajte našich 9 tipov.


Obsah

 

1. Frisbee, lietajúce taniere

Túto hru nie je treba ani predstavovať. V bezvetrí vás ako rodinu spoľahlivo všetky zabaví a dobre sa pri nej pretiahnete. Môžete buď hádzať na improvizovanom ihrisku a hrať na body, alebo si len tak hádzať v kruhu, prípadne sa tanierom triafať do vymedzeného územia. Frisbee je zábava a skvele rozvíja pohybovú koordináciu a postreh.

 

2. Obed v prírode

Určite vo vašom blízkom okolí nájdete miesto na oheň. Zbaľte si do batôžku niečo na opekanie, chlieb, horčicu a termosku s čajom a vyrazte na peší alebo cyklistický výlet, ktorý si spestríte opekaním.

Pokiaľ chcete deťom (aj sebe) dopriať nevšedný zážitok v podobe obeda à la malý chemik, tak určite vyskúšajte niektoré z hotových jedál od Adventure Menu. To totiž okrem tradičných spôsobov ohriatia (mikrovlnka, kotlík, horúca voda ...) môžete ohriať pomocou samostatného ohrevu, kedy vrecko s jedlom vložíte do špeciálneho ohrievacieho vaku, do ktorého pridáte samoohrevnú kapsulu a vodu. Jednorazová samoohrevná kapsula funguje na princípe exotermickej reakcie nehaseného vápna (páleného vápna, oxidu vápenatého) s vodou. Tá vytvorí teplotu až 100 ° C a horúca para ohreje jedlo aj v extrémnych podmienkach za 12 minút. Úspech zaručený!

 

Video - Ako ohriať sterilizované jedlo Adventure Menu pomocou samoohrevu

 

3. Bojovka

Pripravte deťom bojovku. Pre mladšie deti pripravte schované úlohy, starším môžete nakresliť mapku. Námetov na bojovku nájdete na internete veľa, najväčšiu radosť ale budete mať vy aj deti z tej vlastnej. Bude totiž presne pasovať na vaše dieťa. Bojovky väčšinou chápeme ako zábavno-vzdelávaciu akciu. Témou môže byť príroda, tradície alebo napríklad histórie mesta. Na danú tému potom ľahko vymyslíte úlohy zodpovedajúce veku, prípadne aj odmenu.

Tipy:

  • Veľkonočná bojovka - na úvod deti dostanú list s veľkonočným príbehom a krížovkou. Na jednotlivých stanovištiach potom vypĺňajú jednotlivé riadky krížovky, tematicky sa všetky hádanky týkajú Veľkej noci, odpovede vždy nájdu v úvodnom liste. Na konci ich čaká poklad a veľkonočný baranček.
  • Týmto spôsobom môžete pripraviť bojovku fašiangovú, čarodejnícku, halloweensku, svätomartinskú...

   

 

Tatry s kočíkom

Áno, aj s malým dieťaťom v kočíku sa môžete vydať na túru do Vysokých Tatier. Inšpiráciou nech vám je nasledujúci článok Katky Balcarovej.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

4. Retrohry

Skákacia guma, panák, škôlka s loptou, človeče, ... Hry, čo sme hrávali ako malí sa vyznačovali tým, že sme k nim nepotrebovali nič špeciálne a dali sa hrať kdekoľvek a na malom priestore. A to je to, čo potrebujeme. Inšpirujte sa na internete alebo v skvelej knižke Retrohraní.

   

 

Prechod Jeseníkov s deťmi

Dnešný článok Katky Balcarovej je o tom, že aj s deťmi sa dajú podniknúť niekoľkodňové prechody hôr. Stačí počítať s dlhším časom, vybrať odpovedajúcu trasu a vymyslieť nejaké to spestrenie, keď bolia nožičky alebo sa dostaví nuda.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

5. Lesné stavby

Menšie deti môžu začať stavať domčeky pre lienky. Využite všetky prírodniny, ktoré sa v okolí nachádzajú, a skúste to lienkam spestriť. Dcéry im stavajú postieľky, plot, záhradku ... a potom sa chodia pozerať, či tam stále domček stojí a či sa do neho niekto nasťahoval (väčšinou tam pár mravčekov naozaj nájdeme).

Staršie deti môžu s vašou pomocou stavať rôzne bunkre alebo prístrešky v lesoch. S povrazom, vetvami a suchými konármi sa dajú robiť hotové paláce. Nikdy nič nestínajte, nelámte konáre zo živých stromov a vystačte si s tým, čo nájdete na zemi. Keď sa zase budeme smieť všetci stretávať, vaše deti si do svojich obydlí budú môcť pozvať svojich kamarátov.

 

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

6. Hľadanie pokladu

Tento variant hľadania pokladu sme vymysleli s kamarátkou priamo v dôsledku lockdownu. Jeden z kamarátov pripraví poklad pre druhého a starostlivo ho schová. Kamarátovi oznámi polohu, je jedno akou formou. My používame nákres mapky. Dajú sa ale podať aj súradnice alebo slovný popis. Kamarát sa následne vydá poklad hľadať. Obsahom môže byť čokoľvek. Dcéra s kamarátom na striedačku vytvára rozprávku a k tomu si vždy pridajú nejakú sladkosť.

 

7. Slackline

Slackline je pružný popruh, ktorý si napnete medzi dva stromy a skúšate po ňom chodiť. Užijete si veľa zábavy, spevníte stred tela, posilníte ramená a ruky a tým najlepším spôsobom precvičíte balans a rovnováhu.

Pre začiatok odporúčam zakúpiť 15 m dlhú slackline s račňou a šírkou 5 cm. Z našej ponuky týmto požiadavkám zodpovedá Slackline singing rock packet 15 m .Na prvé pokusy natiahnite slackline na krátku dĺžku, napríklad len 3 metre, nizučko nad zemou. Lano sa nebude tak klepať, chôdza bude jednoduchšia a deti sa nebudú báť. Keď bezpečne s istotou zvládnete prvé kroky, môžete ho predlžovať a zdvíhať od zeme.

Od začiatku sa snažte zaujať správny postoj. Mierne pokrčené kolená, paže nad úrovňou ramien, najlepšie nad hlavou. Stred tela majte ako kameň. Oproti tomu ruky majte uvoľnené a vyrovnávajte nimi výkyvy lana. Pohľad majte uprený na jeden bod.

Ideálny vek na prvé začiatky je 6-7 rokov. Pre deti je vhodné nad laná vo výške cca 2 metre napnúť ďalšie lano. Na neho pricvaknúť karabínu, na ktorú priviažete kúsok lana tak, aby od karabíny išli dva pramene. Deti si tak pramene môžu vziať do ruky a pomocou nich sa vyrovnávať a postupne získavať stabilitu.

Povzbudenie na záver:

  • Spočiatku skoro nikto neurobí na lane ani krok. Nenechajte sa tým otráviť a vytrvajte, prídete na to a tento pohyb si zamilujete.

 

Video - Inštalácia SINGING ROCK Slackline set 15 m

 

8. Chodník odvahy

Bojovka, ktorá sa realizuje v tme. Ten pravý zážitok, ktorý si majú deti odniesť, je vnímanie tmy, nočných zvukov, tieňov. Bohato teda stačí vytýčiť chodník sviečkami (čajovú sviečku vkladáme do zaváraninových pohárov) a nechať deti trasu prejsť bez plnenia úloh. Je na vás a deťoch, či pôjdu sami alebo s vami. Osobne nie som za strašenie detí, takže naše chodníky odvahy nezahŕňajú strašidlá ani umelé strašidelné zvuky. Mojím cieľom je, aby si deti odniesli pocit, že tma sama o sebe nie je nebezpečná. Na konci alebo pri sviečkach môže na deti čakať nejaké prekvapenie, list, úloha. Po skončení chodníka je dôležité sa s deťmi porozprávať o tom, ako chodník vnímali, čoho sa prípadne báli a ich strachy s nimi prebrať.

Pokiaľ sa pustíte do realizácie, nezabudnite sebe aj deťom pribaliť čelovku alebo baterku.

 

9. Kolieskové korčule

Kolieskové korčule deti bavia a ak máte v blízkosti rovnú betónovú plochu, naučia sa jazdiť veľmi rýchlo. Okrem kolieskových korčúľ potrebujete zaobstarať chrániče a prilbu. Detské kolieskové korčule sa robia posuvnými na 3-4 veľkosti, nemusíte sa báť, že vám z nich dieťa do roka vyrastie.

Spočiatku trénujte jazdu na malom priestore a zapájajte hry a keď sa dieťa rozjazdí, môžete podniknúť menší výlet po rovinatej cykloceste.

Vrelo odporúčam naštudovať materiál Masarykovej univerzity, fakulty športových štúdií – Bezpečne a hravo na in-line korčuliach. Je zadarmo na stiahnutie a nájdete tam všetko od popisu vybavenia až po metodiku od základnej jazdy až po ťažšie prvky. 

Tipy na hry:

  • Kriedou nakreslite skrz priestor niekoľko čiar. Voľne jazdite. Kto prejde čiaru, musí splniť úlohu.
  • Slalom.
  • Naháňačka (rýchlosť prispôsobujte dieťaťu, bezpečnosť je na prvom mieste).

Hry môžete upraviť aj na jazdu na bicykli, kolobežke, odrážadle ... alebo si ich len odbehať.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Detská kombinéza Reima Mjosa

76,29  (31.97 %) od 51,90 

Porovnať

Detské nohavice Reima Lento

65,57  (39.15 %) od 39,90 

Porovnať

40,00  (65.25 %) 13,90 

Porovnať

Detská bunda Reima Vantti

54,85  (32.73 %) od 36,90 

Porovnať

28,82  (65.65 %) 9,90 

Porovnať

49,44  (65.82 %) od 16,90 

Porovnať

Detská bunda Regatta Rayz

92,00  (65.33 %) 31,90 

Porovnať