Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať vhodný predstan

Článok pre všetkých, ktorí uvažujú o kúpe predstanu, ktorých je ale na trhu neúrekom. Aby ste sa nestratili a boli schopní sa zorientovať, pomôžeme vám s tým.


Obsah

 

Predstany sa stali v našej republike fenoménom, ktorý ľuďom rieši jednoduché cestovanie po vlastnej osi. Tento boom je tu už niekoľko rokov, prehlbuje sa a trh na to reaguje väčšou ponukou. Informácie bohužiaľ chýbajú, ľudia tápu a nie sú si istí v mnohých ohľadoch. Preto vznikol tento info článok, ktorý by mal pomôcť s tou základnou orientáciou okolo predstanov z našej ponuky.

Rád by som zhrnul základné poradenstvo a informácie ako pre tých, ktorí majú dodávku a chcú k nej predstan, tak i pre karavanistov alebo majiteľov obytných vozov. Pre všetkých, ktorí chcú prísť na miesto, postaviť predstan a každý deň od neho nejako odísť, aj pre tých, ktorí budú po celý čas na jednom mieste. Ako pre majiteľov karavanov s dĺžkou školského autobusu, tak pre "vajíčkárov". A nakoniec aj pre tých, ktorí si chcú rozšíriť svoj "obytniak" a nevedia, akým ideálnym spôsobom ho predĺžiť do strany. Budem pamätať aj na špeciálne požiadavky, ako sú predstany na piate dvere.

 

 

 

 

Navštívte náš showroom predstanov!

Chcete si nechať predviesť najnovšie modely predstanov? V našom showroome máte možnosť vidieť výber postavených modelov, ktoré môžete otestovať a vyskúšať s odborným predajcom. Dohodnite si prehliadku!

 

>>> Showroom predstanov <<<

 

Rozdiely v značkách

V našej ponuke sú predstany od troch značiek. Dánsky Outwell, škótske Vango a tiež dánsky Easy Camp. Ich kolekcie sa odlišujú nielen vzhľadom, ale aj konštrukciou a prakticky vzaté hlavne prístupom svojho výrobcu a jeho filozofiou.

 

Outwell robí stany veľmi dlho a rovnako ako kvalitne robí tie tradičné, ktoré patria k TOP produktom v našej ponuke, v ničom nezaostáva ani v predstanoch. Ich riešenie ide ruka v ruke s kvalitou prevedenia, čo je zárukou spokojnosti. Robia ako stany tyčkové, tak nafukovacie s tým, že už možno zo samotného názvu poznať, o aký typ konštrukcie ide (buď je skratka SA - Smart Air alebo čisto a výstižne Air, tyčka je potom iba samotný názov bez prípony).

Aj Outwell má niekoľko radov, čo sa týka kvality materiálu, vodného stĺpca a UV odolnosti. V súčasnosti s kolekciou na rok 2021 je to rozdelené pri predstanoch k dodávkam od základných radov (Active Range a Cruising) cez strednú triedu (Air Cruising) až po tú najvyššiu (Superior Air touring) plus vlastný rad Canopy (prístrešky na lištu a dve stojky). Pri obytných vozoch je len jeden jediný rad s rovnakými parametrami (ale plus vyššia verzia predstanov k dodávkam, ktoré majú vlastné špecifiká). Pri karavanoch ponúka Outwell momentálne tiež len jeden rad, modely Ripple a Tide.

Výrobca používa ako základ pre natiahnutie svojich predstanov kedrové lišty 5 mm a 7 mm s tým, že sú na vybraných modeloch našité obidve pod sebou.

 

Easy Camp je z rovnakej rodiny, ktorú tvorí aj Outwell. Táto značka je celkovo výrazne lacnejšia a orientovaná na tých z vás, ktorí sa ešte len rozmýšľajú, či chcú s predstanom fungovať. Investícia totiž nie je tak vysoká. K tomu sa viaže nižšia gramáž materiálu (a nižšie vodné stĺpce), do roku 2020 ešte všetky modely stáli na tyčkách, kolekcia 2021 má prvé nafukovacie modely. Táto značka ako jediná z troch neponúka predstany ku karavanom, ani k obytným vozom. Na produktové rady táto firma svoje predstany nerozdeľuje, parametre ich materiálov sú rovnaké.

Výrobca používa ako základ pre natiahnutie svojich predstanov kedrové lišty 7 mm.

 

Škótske Vango, ako tretie v rade, je veľmi zaujímavou alternatívou k ponuke Outwell. Podobná kvalita, ale výrazne iné dizajny a trochu iné konštrukcie. Celkovo o niečo lacnejšie pri rovnakých alebo podobných rozmeroch modelov. Vango sa na jednej strane prikláňa k tradičnejšiemu poňatiu predstanu ku karavanu (napríklad v porovnaní so známou značkou Frankana), v mnohom ale idú vlastnou cestou. Ich predstany sú o niečo viac orientované na daždivé počasie (pretože UK klientela je na to zvyknutá), systém stavby je tiež o niečo iný (napríklad zvlášť vkladané tubusy, ktoré sa nafukujú samostatne).

Vango delí svoje predstany na veľký počet radov, ktoré sa odlišujú gramážou, odolnosťou voči UV žiareniu a vodným stĺpcom. Zároveň svoje predstany delia na kolíkové a nafukovacie. Tie ešte potom na samostojné (tzv. Drive - Away), fixné (zároveň aj k obytným vozom) a ku karavanom.

Výrobca používa ako základ pre natiahnutie svojich predstanov kedrové lišty 7 mm.

 

Prehľadné zhrnutie v tabuľke:

 

Názov výrobcu

 

Sídlo značky

 

Druhy predstanov

 

Na kedrové lišty

 

Dánsko

 

samostojné, ku karavanu, k obytnému vozu, na piate dvere

 

5 a 7 mm

 

Dánsko

 

samostojné, na piate dvere

 

7 mm

 

Škótsko

 

samostojné, fixné, ku karavanu, k obytnému vozu, na piate dvere

 

7 mm

 

 

Detailnejší rozbor si môžete nájsť v príslušnej sekcii venujúcej sa predstanom podľa toho, na čo ich napojíte.

 

Vzduch versus tyčka - nafukovací systém proti tyčkovej konštrukcii

Toto je určite otázka, akú si musí skôr alebo neskôr položiť každý, kto si chce zaobstarať predstan. Položme si jednoduchú otázku: čo vlastne od svojho predstanu nutne potrebujete? Za seba by som na prvom mieste uviedol SPOĽAHLIVOSŤ. Ideálne bezhraničnú, čo síce nie je možné, nafukovací systém tubusov sa jej ale už celkom blíži.

Ak zhrniem v bodoch výhody a nevýhody oboch stavebných systémov, bude z toho jasné, do čoho investovať. A áno, samotná investícia je jedným z ďalších uvedených bodov v súčte.

  • ROZMERY - tyčková (či segmentová) konštrukcia je klasika, ktorú väčšina z vás pozná. Výhodou sú malé rozmery v balení. Tubusy v balení zaberú viac miesta a sú rozhodne ťažšie. Na druhej strane, väčšinou dôjdete v prípade kempovanie až na miesto, takže váha celého balenia nehrá až takú veľkú rolu - hoci sa to nezdá, rozmerne našité tubusy na stane alebo tyčke, balenie oboch verzií stanu býva úplne rovnako veľké.

 

  • PEVNOSŤ A OPRAVITEĽNOSŤ - ak mi tyčky pri vyšších nárazoch vetra prasknú, obijú mi voz a nebudem ich mať potom na mieste ako opraviť (jedine výmenou za novú sadu, ktorú tým pádom musím stále voziť so sebou). Naopak vzduchové tubusy sa pri veľkom vetre len prehnú a zase sa narovnajú, teda neprasknú. Ak sa tak stane, sú opraviteľné na mieste - vyberú sa rozopnutím ich ochrany von a zalepia lepením na tubusy (pokojne ale aj sadou na opravu duše na bicykli alebo na detský bazénik). Pre predstavu, tlak v tubusoch je 0,5 atm, teda veľmi malý. Možno ich v prípade väčšieho poškodenia po sezóne i celé dokúpiť.

 

  • STAVBA - tu je naozaj veľký rozdiel v komforte, ktorý jasne hrá pre tubusy. Tyčkový stan väčšinou musíte stavať dvaja, pretože je vysoký a tyčky preťahujete z oboch strán. Aj na ten najlepší tyčkový systém si musíte vyhradiť celkom dosť času a dá prácu taký stan postaviť. Nafukovací systém iba upevníte pod vozidlom/karavanom (s tým, že u oboch počítate, že najskôr ich natiahnete na lištu na voze). Potom už len nájdete ventil (ich množstvo je podľa typu predstanu), priložíte pumpu a nafukujete (u motorových pumpičiek to ide už úplne samo). Keď sa stan začne dvíhať, ľahko mu zvnútra alebo zvonku pomôžete a to je prakticky všetko. Bežná stavba nafukovacieho stanu sa zmestí do 10 minút.

 

  • CENA - áno, tam môže byť rozdiel značný, vzduchový je ale podstatne lepší. Zároveň je ale treba vedieť, že do vzduchového by mali investovať tí, ktorí už sú rozhodnutí, že predstan budú celé roky využívať. Tým ostatným tyčkové systémy vystačia na prvých niekoľko sezón, kedy sa rozhodnú, či im tento štýl kempovania vyhovuje. Cena sa dokáže odlišovať pokojne aj o stovky eur pri menšom stane s pôdorysom 3 x 3 metre.

 

Prehľadne zoradené argumenty pre a proti:

 

 

 

Rozmery

 

Pevnosť a opraviteľnosť

 

Stavba

 

Cena

Vzduchové tubusy

 

horšia zbaliteľnosť, ťažšie

 

pevnejšie a odolnejšie voči vetru, menšia dierka sa dá opraviť na mieste 

 

ľahká, do 10 - 15 minút (u väčšiny modelov), bez nutnosti naťahovať prúty

 

vyššia cena v stovkách eur

Tyčkové konštrukcie

 

ľahšie, lepšie zbaliteľné

 

 

neporadia si s väčším vetrom a môže sa zlomiť, nedá sa na mieste opraviť, iba vymeniť

 

 

dlhšia, preťahovanie prútov, vyššie modely už musia stavať minimálne 2 ľudia

 

nižšia cena v stovkách eur

 

obr.: vzduchový ventil predstanu Outwell Tide 320S

 

obr.: vzduchové rozvody medzi tubusmi, je vidieť prepojenie hadičkami, neoprénové krytky, pod nimi sú schované "škripce" regulujúce priechod medzi tubusmi. Model Tide 380S od Outwell. Prichytenie tubusov je na suché zipsy, rovnako ako konštrukcia medzikusov u značky Vango

 

Dodávky a všetky ďalšie vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste si k nej zaobstarali predstan? Potom je určite dôležité vedieť, že musíte mať minimálnu výšku vozidla 175 cm. V našej ponuke predstan pre nižšie vozy nenájdete. Predstan je v mnohom lepším variantom ako markíza, ktorá tieni len obmedzeným spôsobom a nemá bočnice. Čo všetko budete potrebovať na to, aby ste mohli predstan pri svojom aute mať, rozoberiem v ďalších bodoch. 

Celý článok tu:

 

 

Ako vybrať predstan pre dodávku

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste si k nej zaobstarali predstan? Tento článok je pre všetkých z vás, ktorí potrebujete nejakým spôsobom rozšíriť svoju dodávku predstanom. A to ako zboku, tak zozadu.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany ku karavanom

Karavanové predstany a stany k dodávkam sa v mnohom veľmi výrazne odlišujú. Rozdiely sú predovšetkým v gramáži materiálu a v prevedení, pretože karavanisti na mieste fungujú trochu inak. Stany ku karavanom ponúkame momentálne od dvoch značiek, sú to Vango a Outwell. Prvý spomínaný výrobca má niekoľko radov, ktoré sa líšia gramážou materiálu a UV odolnosťou. Outwell má iba jeden rad (modely Tide a Ripple), kde ide o úplne rovnakú konštrukciu, UV odolnosť a bez rozdielu v hĺbke aj o rovnaké rozmery.

Celý článok tu:

 

 

Ako si vybrať predstan pre karavan

Článok orientovaný na výber vhodného predstanu ku karavanu, ktorý má za úlohu odborne a dobre poradiť, aký si vybrať predstan, aby ste boli spokojní a dobre sa zorientovali vo veľkom množstve modelov na trhu.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany k obytným vozom

V našom portfóliu predstanov sa nájde sekcia aj pre obytné vozy, ktorá je veľmi podobná predstanom pre karavany. A to ako materiálmi, tak prevedením a konštrukciou. Všetko je viac-menej len o niečo vyššie (ak je to potrebné). Zaujímavosťou je, že obe naše značky (Vango a Outwell) ponúkajú zároveň aj vyššie verzie predstanov pôvodne určených pre dodávky, takže variantov je tu zrazu celkom dosť.

Celý článok tu:

 

 

Ako vybrať vhodný predstan pre obytný voz

Ak potrebujte rozšíriť svoj obytný voz a nevyznáte sa na trhu s predstanmi, toto je článok, ktorý vám s výberom môže výrazne pomôcť.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archív autora

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

731,00  (14.38 %) 625,90 

Porovnať

1.129,00  (43.5 %) 637,90 

Porovnať

703,00  (21.64 %) 550,90 

Porovnať

853,00  (14.78 %) 726,90 

Porovnať

1.779,00  (30.02 %) 1.244,90 

Porovnať

632,00  (22.96 %) 486,90 

Porovnať

750,00  (27.75 %) 541,90 

Porovnať

1.233,00  (22.07 %) 960,90 

Porovnať