Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať predstan pre karavan

Článok orientovaný na výber vhodného predstanu ku karavanu, ktorý by mal pomôcť správne vás nasmerovať a zároveň poradiť s pripojením alebo materiálmi. 


Obsah

 

Všeobecne o predstanoch

Predstany vám veľmi jednoduchým a nijako komplikovaným spôsobom vyriešia rozšírenie obytnej dodávky, karavanu alebo obytného vozu. Budete kempovať pohodlnejšie. Trh je ale nasýtený mnohými modelmi, ktoré majú všelijaké pripojenia a nie je práve jednoduché zistiť, či predstan vôbec pripojíte. Nie je teda od veci zrovna o predstanoch, v určitom smere fenoméne dnešnej doby, napísať niečo viac. 

Tento článok sa primárne venuje karavanom, ak ale chcete mať predstavu o značkách ako takých (teda výrobkoch predstanov), vznikol ešte samostatný článok, ktorý nájdete v odkaze. Zároveň sa tu rozpisuje aj o jednej z najčastejších otázok, čo je rozdiel medzi tyčkami (segmenty) a vzduchovými tubusmi (nafukovacie stany). Slúži ako taký úvod pre všetkých z vás, ktorí s predstanmi úplne začínate.

Viac informácií:

 

 

Ako vybrať vhodný predstan

Článok pre všetkých, ktorí uvažujú o zaobstaraní predstanu, ktorých je ale na trhu obrovský výber. Aby ste sa nestratili a boli schopní sa zorientovať, pomôžeme Vám s tým.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany ku karavanom

Karavanové predstany a stany k dodávkam sa v mnohom veľmi výrazne odlišujú. Rozdiely sú predovšetkým v gramáži materiálu a v prevedení, pretože karavanisti na mieste fungujú trochu inak. Stany ku karavanom ponúkame momentálne od dvoch značiek, sú to Vango a Outwell. Prvý spomínaný výrobca má niekoľko radov, ktoré sa líšia gramážou materiálu a UV odolnosťou. Outwell má iba jeden rad (modely Tide a Ripple), kde ide o úplne rovnakú konštrukciu, UV odolnosť a bez rozdielu v hĺbke aj o rovnaké rozmery.

 

Možnosti pripojenia a stavba

Zásadný u predstanu ku karavanu je rozmer rovnej časti hornej kedrovej lišty. Zároveň je dobré počítať aj so stočením lišty zvislo dole, ale nie je to tak podstatný rozmer. Predstany Vango aj Outwell sa nasúvajú na hornú časť tejto lišty s tým, že výrobcom Outwell je ešte odporúčané dodržanie minimálnej dĺžky + 70 cm na každú stranu zaoblenia (kvôli strieškam, ktoré modely majú - tie už ale môžu byť aj ľahko skosené).

obr .: rozkres potrebnej dĺžky lišty na karavane, t.j. minimálna potrebná dĺžka je tu 300 cm plus 70 cm na každú stranu pre striešku

 

Týmto sa dá odhadnúť, aký predstan vám bude na váš karavan pasovať a aký už nie. Výška kedra od zeme je optimalizovaná pre väčšinu karavanov s tým, že sa pohybuje v rozmedzí 235 - 255 cm. Konkrétne výrobca Outwell má u oboch modelových radov (Tide a Ripple) jednotné rozmedzie výšok 240 - 255 cm. Vango má väčšie rozmedzie, jeho modely sa pohybujú od 235 do 255 cm.

Samotný predstan sa vždy natiahne na hornú kedrovú lištu, zafixuje kolíky pod karavanom, čím sa boky pritlačia na stenu karavanu. Každý z výrobcov má svoj systém, ktorým sa predstan zafixuje k stene karavanu. Vango dokonca funguje aj na spodnej kedrovej lište (niektoré modely), do ktorej sa nasunie predstan aj dole. Vybrané modely fungujú aj na vzperných tyčiach, ktoré sa nasunú do molitanového tesnenia, všetko potom bude ešte pevnejšie a prepojenejšie. Žiadny z nami ponúkaných predstanov nepodporuje pripojenie na bočné kedrové lišty, stany sú upevnené iba hore.

obr .: nasunutý rukávec predstanu na konštrukcii s kedrovou lištou (ktorá imituje lištu na karavane), možno vidieť aj kus striešky a zároveň ukazuje, že predstan počíta len s hornou karavanovou lištou

 

Stavba nafukovacieho predstanu je veľmi jednoduchá záležitosť. Teda, že sa vojdete do cca 10tich minút aj bez motorovej pumpičky. Nájdete ventil, nasuniete konektor a stan čoskoro stojí. Fixácia kolíkmi nie je bezpodmienečne nutná a čo sa týka všetkých popruhov, často stačí dobre vykolíkovať len dôležité body okolo pôdorysu predstanu.

obr .: vzduchový ventil predstanu Vango - uzáver funguje ako zámok pre odomykanie a zamykanie ventilu podľa potreby

 

 

 

Navštívte náš showroom predstanov!

Chcete si nechať predviesť najnovšie modely predstanov? V našom showroome máte možnosť vidieť výber postavených modelov, ktoré môžete otestovať a vyskúšať s odborným predajcom. Dohodnite si prehliadku!

 

>>> Showroom predstanov <<<

 

Voliteľné príslušenstvo

Rovnako ako k predstanom k dodávkam, tak aj k týmto je veľké množstvo voliteľného príslušenstva. A to ako na dokúpenie, tak už aj ako súčasť balenia. Vyberiem tie najdôležitejšie.

 

Ako súčasť balenia

  • Súčasťou väčšiny Outwell predstanov ku karavanom je tzv. Skirt, čo je pripínací kryt cez kolesá karavanu, ktorý nasuniete do spodnej kedrovej lišty. Slúži zároveň ako zakladač, pretože má vrecká. Tým sa predstan a karavan stanú uzavretým priestorom, kam vietor neprefukuje ani zospodu, teda pod podvozkom.
  • Súčasťou každého balenia predstanu je pumpička, kolíky, opravná sada.
  • Od výrobcu Vango sa pri niektorých modeloch dočkáte aj ako súčasť balenia tzv. Skyliner, čo je veľmi príjemná podstrieška vnútri stanu, ktorá 1) reguluje teplotu medzi strechou a vnútorným priestorom a 2) dokáže zabrániť kvapkaniu vyzrážanej vody vo vnútri stanu.

 

Na dokúpenie

  • Žetóny na vypodloženie stanu pri nerovnosti povrchu, tzv. Height Adjustment Disc. Ponúka výrobca Outwell,, ich predstany ku karavanom majú na konci všetkých tubusov našité vrecká, do ktorých sa dajú žetóny vložiť a tým vyrovnať stan do lepšej pozície (vybalansovanie predstanu). Ten istý výrobca ešte dodáva žetóny na utesnenie okolo okien, ak sú vypuklé von v mieste spojenia so stenou prístavku (tzv. Seal Blocks).

 

  • V ponuke nechýbajú ani rôzne druhy kobercov, a to u oboch nami ponúkaných výrobcov predstanov.

 

  • Veľmi obsiahle množstvo doplnkov je potom ku karavanovým predstanom od výrobcu Vango, kde môžete dokupovať rôzne vnútorné rozdeľovače, spálňu, lepšie dvere, canopy (prístrešky) a podstriešky dovnútra, prípadne podlahy pod stan (tzv. Groundsheet Protector).

 

  • Výrobca Outwell ponúka k dokúpeniu aj podstriešku dovnútra predstanu, tzv. Roof Lining.

 

  • Samostatnou kapitolou je potom rozšírenie niektorých typov predstanov do strán. Výrobcom Outwell sú veľmi dobre rozšírené obe jeho rady (Tide i Ripple), kedy možno dokúpiť rozšírenie do boku ako spálňu (Annexe Sleep, postavená na kolíkovej konštrukcii) alebo z druhej strany extra ďalší priestor (Annexe Air - nafukovacie konštrukcie). Vango ponúka k väčšine svojich karavanových predstanov nejaké rozšírenie zo strany, kedy asi najväčším prieborníkom je modelový rad Varkala Connect (možno tu vytvoriť naozaj mohutný a dlhý celok).

 

 

Rozdiely v materiáloch

Ak vás zaujíma niečo viac o materiáloch, na akých predstany ku karavanom fungujú, čítate správnu kapitolu. Uznávam, že niekedy je naozaj zložité prísť na to, čím sa takmer identické modely odlišujú a práve tu to býva materiál. Karavanové predstany ponúkame od dvoch značiek, Vango a Outwell. Každá má k materiálu osobitý prístup a vytvára tak modelové rady s vlastným určením, rozoberiem teda túto sekciu podľa výrobcov.

  • Outwell má v súčasnosti iba dve modelové rady a to sú Tide a Ripple. Tie sa odlišujú iba svojou hĺbkou (Tide má 3 metre a Ripple 2,5 metra). Materiál Outwell zvolil Outtex® HD oxford polyester s tým, že vodeodolnosť dosahuje 6000 mm. Použité materiály výrobca rozlišuje podľa výšky vodného stĺpca, gramáž neuvádza, je ale veľmi slušná. UV odolnosť taktiež.

 

  • Vango funguje na báze jednotlivých radov podľa použitého materiálu a to pri všetkých svojich predstanoch (nielen karavany). Na svoje predstany používa rôzne gramáže materiálov s tým, že sa tak odlišujú na letné a tenšie a na 3-sezónne, zároveň niektoré z modelov majú aj novinku ColourLok, ktorá ešte lepšie chráni materiál pred UV žiarením. Na predstanoch sa teda môžeme stretnúť s gramážou 102g/m2 (materiál Sentinel Exclusive) alebo aj s 210g/m2 (materiál Sentinel Luxe). Vango pri niektorých modeloch dáva aj najvyšší rad, tzv. Sentinel Tencate, čo je super odolný materiál pre všetky ročné obdobia.

obr .: schéma znázornenie materiálu Sentinel Luxe, použitom napr. na predstane Montelena Air 330 od výrobcu Vango. Vysoká gramáž je očakávanou prioritou.

 

 

Dodávky a všetky ďalšie vozy s výškou od 175 cm.

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste k nej zaobstarali predstan? Potom je určite dôležité vedieť, že musíte mať minimálnu výšku vozidla 175 cm. V našej ponuke predstan pre nižšie vozy nenájdete. Predstan je v mnohom lepším variantom ako markíza, ktorá tieni len obmedzeným spôsobom a nemá bočnice. Čo všetko budete potrebovať na to, aby ste mohli predstan pri svojom aute mať, rozoberiem v ďalších bodoch. 

Celý článok tu:

 

 

Ako vybrať predstan pre dodávku

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste k nej zaobstarali predstan? Tento článok je pre všetkých z vás, ktorí potrebujete nejakým spôsobom rozšíriť svoju dodávku predstanom. A to ako zboku, tak zozadu.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany k obytným vozom

V našom portfóliu predstanov sa nájde sekcie aj pre obytné vozy, ktorá je veľmi podobná predstanom pre karavany. A to ako materiálmi, tak prevedením a konštrukcií. Všetko je viac-menej len o niečo vyššie (ak je to potrebné). Zaujímavosťou je, že obe naše značky (Vango i Outwell) ponúkajú zároveň aj vyššie verzie predstanov pôvodne určených pre dodávky, takže variantov je tu zrazu celkom dosť.

Celý článok tu:

 

 

Ako vybrať vhodný predstan pre obytný voz

Ak potrebujte rozšíriť svoj obytný voz a nevyznáte sa na trhu s predstanmi, toto je článok, ktorý Vám s výberom môže výrazne pomôcť.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archív autora

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

731,00  (14.38 %) 625,90 

Porovnať

1.129,00  (43.5 %) 637,90 

Porovnať

703,00  (21.64 %) 550,90 

Porovnať

853,00  (14.78 %) 726,90 

Porovnať

1.779,00  (30.02 %) 1.244,90 

Porovnať

632,00  (22.96 %) 486,90 

Porovnať

750,00  (27.75 %) 541,90 

Porovnať

1.233,00  (22.07 %) 960,90 

Porovnať