Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať predstan pre obytný voz

Pokiaľ potrebujete rozšíriť svoj obytný voz a nevyznáte sa na trhu s predstanmi, toto je článok, ktorý vám s výberom môže výrazne pomôcť.


Obsah

 

Všeobecne o predstanoch

Každý časom dospeje do stavu, keď by chcel nejaký spôsobom vhodne rozšíriť svoju dodávku, obytný voz či karavan. Niekto zvolí markízu, tá ale celkom dosť stojí a riešenie s ňou nie je vždy úplne ideálne. Mnoho ľudí tak hľadá ďalšie možnosti, ako to celé ešte vylepšiť. Predstan je tou najlepšou voľbou, pretože ho možno používať ako stan - teda, že sa dá celý uzavrieť, variabilne rozopínať, cenovo ho môžete kúpiť aj výrazne lacnejšie ako markízu. 

Tento článok sa primárne venuje riešeniu pre obytné vozy, ktoré ale môžete začať čítaním úvodného pozastavenia sa nad rozdielmi medzi výrobcami. Zároveň sa dozviete výsledky porovnania tyčkových konštrukcií a vzduchových tubusov (nafukovacie predstany). 

Viac informácií:

 

 

Ako vybrať vhodný predstan

Článok pre všetkých, ktorí uvažujú o zaobstaraní predstanu, ktorých je ale na trhu obrovský výber. Aby ste sa nestratili a boli schopní sa zorientovať, pomôžeme Vám s tým.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany k obytným vozom

V našom portfóliu predstanov sa nájde sekcia aj pre obytné vozy, ktorá je veľmi podobná predstanom pre karavany. A to ako materiálmi, tak prevedením a konštrukciou. Všetko je viac-menej len o niečo vyššie (ak je to potrebné). Zaujímavosťou je, že obe naše značky (Outwell a Vango) ponúkajú zároveň aj vyššie verzie predstanov pôvodne určených pre dodávky, takže variantov je tu zrazu celkom dosť.

 

Možnosti pripojenia a stavba

Rovnako ako u karavanového pripojenia je všetko závislé na dĺžke a výške rovnej časti kedrovej lišty hore na voze. Výškové rozmedzie sa pohybuje až do 3 metrov kedra od zeme, začína na nejakých 235 cm (rozmedzie sa odlišuje podľa vybraného modelu).

 

obr .: rozkres u predstanu k obytnému vozu pri stane Vango Motor Montelena Air 330 - Large. Pre pripojenie sú dôležité dva údaje, výškové rozmedzie a šírka pripojovacieho rukávca

 

Predstan klasicky natiahnete lištou hore, kde je už zafixovaný a vznikne tým pevné spojenie. Na ňom spočíva väčšina váhy celého predstanu, ktorý zafixujete ešte pod podvozkom a prakticky vzaté, môžete začať nafukovať. Celá konštrukcia sa dá ešte vylepšiť a podporiť rozpornými tyčami, ktoré vsuniete do pred-pripravených dielov na bokoch predstanu. Celá nafukovacia konštrukcia sa zdvihne do pevnej stavby cca do 10tich minút aj s použitím základnej ručnej pumpičky.

V prípade stavania tyčkovej verzie predstanu (tj. vyššia "tall" verzia) postupujete rovnako ako pri stavbe bežného segmentového stanu len s tým rozdielom, že ho natiahnete na obytný voz do lišty.

obr .: pripojovací rukávec od predstanu v kedrovom profile (ktorý je tu nahradený stojanom)

 

 

 

Navštívte náš showroom predstanov!

Chcete si nechať predviesť najnovšie modely predstanov? V našom showroome máte možnosť vidieť výber postavených modelov, ktoré môžete otestovať a vyskúšať s odborným predajcom. Dohodnite si prehliadku!

 

>>> Showroom predstanov <<<

 

Voliteľné príslušenstvo

Predstan k obytnému vozu má, rovnako ako tie ostatné druhy, veľkú škálu možností vecí na dokúpenie. Poďme sa na ne pozrieť.

  • Rovnako ako predstany ku karavanu, ani tieto nemajú podlahu, takže určite odporúčam dokúpenie buď podlahy, alebo koberca.

 

  • Výrobca Vango navyše ponúka k jednotlivým modelom deliace panely, moskytiérové dvere alebo vpínateľné rozšírenie (môže slúžiť ako prídavná spálňa).

 

  • Obaja výrobcovia (Outwell a Vango) ponúkajú k vyšším modelom, pôvodne určeným pre dodávky (tzv. Tall verzie) aj závesné spálne (Vango aj samostojné, na segmentoch).

 

obr .: univerzálne spálne od výrobcu Vango k ich stanom, fungujú na väčšinu drive-away modelov (ktoré sú vo verziách "Tall" vhodné aj pre obytné vozy)

 

Rozdiely v materiáloch

Rozdiely v materiáloch, použitých na predstanoch, čo sa dajú pripnúť na obytný voz, sú obrovské. Veľký počet gramáží, UV odolnosťou a vodných stĺpcov. Z toho zároveň vyvodíme, aký predstan pôjde použiť podľa aktuálnej sezóny (menšie gramáže sú letné stany a tie najvyššie sú použiteľné počas celého roka). Zásadný rozdiel tu je predovšetkým pod značkou Vango.

  • Základný rad od značky Outwell sa volá Ripple Motor a je priamo určená pre obytné vozy. Je to vlastne prepracovaný a vyvýšený model pôvodného Ripple awningu ku karavanu. Materiál je silný, ide o najvyššiu rad Outtex® HD. Outwell ale zároveň pokrýva ponuku aj vyššími verziami pôvodne menších predstanov, u nich ide o rad Newburg ako základ (4 tis vodný stĺpec) až po najvyšší rad Parkville (6 tis vodný stĺpec).

 

  • Vango na to ide opäť trochu inak a uvádza predovšetkým gramáž, takže výber musí prebiehať trochu inak. Vo výsledku ale býva, že čím vyššia gramáž, tým väčšia odolnosť proti UV a kvalitnejšie záter = vyšší vodný stĺpec. Možno teda začať na 106g / m2 (model Galli III Tall) až po 210g / m2 (Motor Montelena). S tým, že sa tu opäť môžeme stretnúť ešte s prídavným náterom ColourLok (vyššia odolnosť proti UV žiareniu). Vango má ako hlavný rad predstanov k obytným vozom predstany Motor Montelena. A rovnako ako výrobca Outwell, má aj Vango vyššie verzie predstanov, pôvodne určených k dodávkam (uvádzané ako "Tall").

 

Dodávky a všetky ďalšie vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste k nej zaobstarali predstan? Potom je určite dôležité vedieť, že musíte mať minimálnu výšku vozidla 175 cm. V našej ponuke predstan pre nižšie vozy nenájdete. Predstan je v mnohom lepším variantom ako markíza, ktoré tienia len obmedzeným spôsobom a nemá bočnice. Čo všetko budete potrebovať na to, aby ste mohli predstan pri svojom aute mať, rozoberiem v ďalších bodoch. 

Celý článok tu:

 

 

Ako vybrať predstan pre dodávku

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste k nej zaobstarali predstan? Tento článok je pre všetkých z vás, ktorí potrebujete nejakým spôsobom rozšíriť svoju dodávku predstanom. A to ako zboku, tak zozadu.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany ku karavanom

Karavanové predstany a stany k dodávkam sa v mnohom veľmi výrazne odlišujú. Rozdiely sú predovšetkým v gramáži materiálu a v prevedení, pretože karavanisti na mieste fungujú trochu inak. Stany ku karavanom ponúkame momentálne od dvoch značiek, sú to Vango a Outwell. Prvý spomínaný výrobca má niekoľko radov, ktoré sa líšia gramážou materiálu a UV odolnosťou. Outwell má iba jeden rad (modely Tide a Ripple), kde ide o úplne rovnakú konštrukciu, UV odolnosť a bez rozdielu v hĺbke aj o rovnaké rozmery.

Celý článok tu:

 

 

Ako si vybrať predstan pre karavan

Článok orientovaný na výber vhodného predstanu ku karavanu, ktorý má za úlohu odborne a dobre poradiť, aký si vybrať predstan, aby ste boli spokojní a dobre sa zorientovali vo veľkom množstve modelov na trhu.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archív autora

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

731,00  (14.38 %) 625,90 

Porovnať

1.129,00  (43.5 %) 637,90 

Porovnať

703,00  (21.64 %) 550,90 

Porovnať

853,00  (14.78 %) 726,90 

Porovnať

1.779,00  (30.02 %) 1.244,90 

Porovnať

632,00  (22.96 %) 486,90 

Porovnať

750,00  (27.75 %) 541,90 

Porovnať

1.233,00  (22.07 %) 960,90 

Porovnať