Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať predstan pre dodávku

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste k nej kúpili predstan? Tento článok je pre všetkých z vás, ktorí potrebujete nejakým spôsobom rozšíriť svoju dodávku predstanom. A to ako zboku, tak zozadu.


Obsah

 

Všeobecne o predstanoch

Predstany sú veľmi dobrým variantom pre tých z vás, ktorí uvažujete nad rozšírením svojho karavanu, dodávky alebo obytného vozu. A dajú sa použiť ako spálňa alebo sklad na bicykle a ďalšie veci, ktoré potom budú mať svoje kryté miesto. 

Tento článok je cielený na užívateľov dodávok, môžete si ale prečítať aj iné zameranie, vrátane úvodného pozastavenia nad najčastejšími otázkami. Tými sú na začiatok rozdiely medzi výrobcami a predovšetkým porovnanie tyčkových konštrukcií so vzduchovými systémami (nafukovacie stany). Ak teda chcete vedieť ešte o niečo viac, neváhajte sa prekliknúť na celý článok.

Viac informácií:

 

 

Ako vybrať vhodný predstan

Článok pre všetkých, ktorí uvažujú o zaobstaraní predstanu, ktorých je ale na trhu obrovský výber. Aby ste sa nestratili a boli schopní sa zorientovať, pomôžeme Vám s tým.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Dodávky a všetky ďalšie vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickú alebo prerobenú dodávku a radi by ste k nej zaobstarali predstan? Potom je určite dôležité vedieť, že musíte mať minimálnu výšku vozidla 175 cm. V našej ponuke predstan pre nižšie vozy nenájdete. Predstan je v mnohom lepším variantom ako markíza, ktorá tieni len obmedzeným spôsobom a nemá bočnice. Čo všetko budete potrebovať na to, aby ste mohli predstan pri svojom aute mať, rozoberiem v ďalších bodoch.

 

Možnosti pripojenia a stavba

Toto je jeden z najdôležitejších bodov. Ako ho pripojíme a či vôbec by nás malo, ak nemáme žiadne skúsenosti, zaujímať na prvom mieste. Tak predovšetkým, predstany sa dajú pripojiť len k dodávkam a vyšším autám, k žiadnemu osobnému klasickému automobilu nepripojíme. Teda, od výšky nejakých 175 cm.

Vopred by som rád uviedol, pretože je to jedna z najčastejších otázok, žiadny predstan neobsahuje lištu na pripojenie tak, že by bola súčasťou jeho balenia.

Možností pripojenia je hneď niekoľko a drvivá väčšina dodávok sa k predstanu bez problémov pripojí. Poďme si ich prejsť.

  • Väčšina výrobcov už v základe počíta s tým, že máte na voze napevno prirobenú tzv. Kedrovú lištu (anglicky tzv. Bead thickness). Je to najlepšia možnosť, ako svoj predstan na auto napojiť, pretože je bezproblémová a zďaleka najpevnejšia Dá sa na auto namontovať, väčšina používateľov si ju objedná cez internet a prirobí sama. Je dôležité ju namontovať tak, aby potom nebol problém s vyšupovacími dverami zboku vozidla a nič neprekážalo. Podľa jej celkovej prirobenej dĺžky sa potom vypočíta, aký predstan zvládnete natiahnuť - druhým dôležitým údajom je potom výška lišty od zeme. Podľa týchto údajov sa nám odvíja výber predstanu podľa pripojenia.

 

  • Ak nechcete kedrovú lištu napevno, môžete použiť tzv. Magnetickú lištu. Tá prakticky supluje tú pevnú s tým, že nič neprirábate napevno, ale ak máte vodivú strechu, len ju položíte na ňu a ona so svojimi magnetickými plátmi prichytí sama. Má v sade tri kusy metrových koľajničiek (sama má teda 3 m), ktoré na ňu natiahnete a z ich druhej strany už prípojný rukávec s predstanom. Nevýhodou je, že nie je extra pevná a zo strechy môže skĺznuť dole. Pre tzv. samostojné predstany sa dá určite použiť (ideálne na prvú sezónu, než si rozmyslíte, či ju už nenahradiť pevnou lištou) k fixným stanom (čo držia na aute a nie sú samostojné) určite ale neodporúčam. Lišta funguje ako na značky Outwell (ktorý ju vyrába), Easy Camp, tak na značku Vango.

 

  • Ako Vango, tak Outwell a zároveň aj Easy Camp sa dajú ale k vozu prichytiť aj úplne bez lišty. Outwell a Easy Camp totiž majú na sebe lanká, ktoré sú pevne našité na pripájacom rukávci a možno ich potom zachytiť na strechu (ak máte nadstavbu, nosič, čokoľvek) alebo za vozidlom do zeme. Klasicky potom prikolíkovať ako stan. Vango šnúry nemá, ale má pásky, ktoré sa zacvaknú do predpripravených protikusov a opäť sa pripevnia na strechu alebo za ňu. U niektorých súčasných modelov už sú sady s páskami súčasťou balenia. Prípadne sa dajú dokúpiť. Nevýhody? Pokiaľ budete chcieť deň čo deň s vozidlom aj výletovať, prirábanie predstanu bude proti pevnej lište zložité a zdĺhavé.

 

  • Ďalšími dvoma možnosťami sa budem zaoberať už len v jedinom bode, pretože ani jedna z nich nie je ideálna. Vango a Outwell majú na rukávci pre pripojenie našité pozdĺžne vrecko, do ktorého sa dá zasunúť tyč (nie je súčasťou všetkých modelov) a tú potom zachytiť za odkvapovú lištu na streche. Tú bohužiaľ dnes nemá skoro nikto, riešenie to ale môže byť pre určité percento používateľov. Ako posledné pripojenie je tu skôr podporná možnosť, tú ponúka opäť ako Vango, tak Outwell. Na úplnom konci rukávca pre pripojenie sú suché zipsy, ktorými sa dá zachytiť látku za montáž na streche vozidla.

 

obr .: magnetická lišta Outwell a jej primontovanie na strechu, vrátane nasunutého predstanu

 

 

Záverom ešte dôležitá vec, ktorou je samotné odchádzania od predstanu, ak sa rozhodnete mať pevnú kedrovú lištu. Do nej totiž nasuniete napevno prípojný rukávec a vznikne tak pevné spojenie, z ktorého nevyjdete. Takže je treba prikúpiť (u žiadneho predstanu nie je súčasťou balenia) ešte tzv. Connect set (u Vanga je to Driveaway Kit), čo sú lišty, ktorých kombináciou dokážete predstan kedykoľvek odpojiť a zase pripojiť vysunutím alebo nasunutím líšt. Funguje to tak, že textilný pás nasuniete na pevnú lištu na auto, naň nasuniete obojstranné lišty a do nich potom z druhej strany samotný predstan. Tým kedykoľvek ľahko odídete bez toho, aby ste museli zložito riešiť demontáž pevne stojaceho stanu.

Samotná stavba je potom už veľmi jednoduchá. Popísal som ju čiastočne už v kapitole Vzduch versus tyčka. Zafixujete na streche predstan (akýmkoľvek spôsobom, ktorý si vyberiete), zakolíkujete obe strany pod podvozkom, nájdete ventil a nafúknete priloženou pumpou (alebo vlastnou, elektrickou). Pol atmosféry je veľmi rýchlo docielenej, časovo to väčšinou vychádza do 10 minút. Stan sa postaví takmer sám, stačí mu len ľahko pomôcť, aby sa tubusy vyrovnali. U tyčky sa stavia klasicky len s tým, že vopred musíte natiahnuť na auto.

 

Pre lepšiu predstavu a orientáciu:

obr .: detail kedrového profilu s nasunutým koncom (môže byť od magnetickej lišty, i od predstanu).

 

obr .: detail napojenia predstanu na lištu - natiahnutý koniec do kedrovej lišty, prípojné lanká, suchý zips, prieťahové očko na tyč. Tu ide o model Outwell Shade Air.

 

 

 

 

Navštívte náš showroom predstanov!

Chcete si nechať predviesť najnovšie modely predstanov? V našom showroome máte možnosť vidieť výber postavených modelov, ktoré môžete otestovať a vyskúšať s odborným predajcom. Dohodnite si prehliadku!

 

>>> Showroom predstanov <<<

 

Druhy a typy predstanov

Pokiaľ máte pripojenie vyriešené, je dôležité vybrať si dobre samotný predstan. V našom portfóliu sú k dodávkam 3 zásadné značky, tj. Outwell, Easy Camp a Vango. O ich rozdieloch som písal v sekcii O značkách.

Viacmenej nám samotný výber silno obmedzenie ono pripojenie, ktoré vyfiltruje je tie predstany, ktoré vôbec pôjdu pripojiť. V tej chvíli je potom potrebné zvážiť, ako predstan využijeme a akým spôsobom budeme kempovať. Pokiaľ bude slúžiť len ako sklad na bicykle a dve kreslá, stačí obvykle pôdorys 3 x 3 metre, pokiaľ v ňom plánujete ešte niekoho ubytovať, treba väčší stan. Je dobré vedieť, že značka Ouwell robí predstany iba s integrovanou podlahou, ktorá je nalaminovaná na tropiko. Všetky predstany sú v základe bez spální a teda jednoplášťové. Spálne sa dajú dokupovať a to buď závesné (Outwell a Easy Camp) alebo aj samostojné (Vango, ktoré ponúka oboje, samostojné majú vlastnú konštrukciu dvoch krížených prútov). Vango má modely v rôznych prevedeniach, väčšina ale má podlahu vkladaciu, teda nie je napevno. Čo je praktické, pretože sa možno rozhodnúť, či ju do stanu dáte, alebo nie (v prípade horšieho podložia je ideálne ju nevyužívať, aby sa zbytočne nepoškodila). Easy Camp je na tom podobne.

Predstany k dodávkam sa delí na samostojné, tzv. Drive - Away (možno odísť a zase prísť, stan zostáva stáť) a fixné. K nim by som ešte pridal stany k piatym dverám, ktoré vyrábajú všetky tri značky.

  • Samostojné sú v najväčšom zastúpení. Ideálne pre dlhší pobyt na jednom mieste, kde predstan nechávate stáť a môžete s vozidlom nezávisle na ňom podnikať výlety po okolí.

 

  • Fixné (u nás iba Vango) sú pre tých, ktorí plánujú kempovanie ako "posunovaní sa" neustále po trase a stan teda potrebujú malý, ideálne rýchlo zbaliteľný. Taký sa nasunie na lištu, na ktorej stojí, podporený jedným vzduchovým prstencom alebo niekoľkými prútmi.

 

  • Na piate dvere - veľmi obľúbené predstany, od ktorých ale ľudia často čakajú trochu iný spôsob konštrukcie, než aký je ponúkaný. Drvivá väčšina nielen v našej ponuke, ale na trhu ako takom, funguje len u špecifických rozmerov VYKLÁPACÍCH zadných dverí. Teda, že u nás ponúkaný Crowford od Easy Camp podporuje iba typy dverí od VW T5 / T6 / T6.1 (Multivan, Caravelle, Transporter, California) a MB W447 (V-Class, Vito, Marco Polo). Veľmi zaujímavý je predstan WOODCREST od firmy Outwell, ktorý má vlastnú konštrukciu (tyčky) a dá sa napojiť ako zo strany vozidla, tak zozadu (má všetky menované pripojenia, ktoré som rozviedol v kapitole "Možnosti pripojenia"). Zaujímavý je zároveň predstan Tailgate AirHub Low (aj verzia "bez Air", tj. tyčková), ktorý sa dá pripojiť na koniec vozidla pomocou pásikov. Tiež samostojný.

 

obr.: Outwell Woodcrest - stan, ktorý funguje ako k piatym dverám (úzky pripojovacie rukávec), tak sa dá pripojiť aj z boku (má vlastnú konštrukciu, takže je variabilný).

 

obr .: predstan výrobca Easy Camp Crowford iba na piate dvere, ktoré tvoria jediný oporný bod a zároveň aj jeho strechu.

 

obr .: fixný predstan Vango Siesta Low, ktorý sa opiera o auto a nie je samostojný. Zároveň ale veľmi rýchlo postaviteľný a zároveň zbaliteľný. Veľmi príjemné sú malé rozmery.

 

Je dôležité vedieť, že k predstanom sa dá dokupovať aj príslušenstvo, ktoré určite stojí za zmienku. K svojmu modelu je totiž možné dokúpiť tzv. Footprint (plachta pod stan, vďaka ktorej sa neušpiní pri balení a zároveň lepšie chráni pôvodnú podlahu), spálňu závesnú alebo samostojnú (podľa výrobcu predstanu), aj rôzne typy osvetlenia, ktoré sa dá natiahnuť na lištu v stane. Výrobcovia tiež ponúkajú pre väčšinu predstanov i koberce.

 

 

Predstany ku karavanom

Karavanové predstany a stany k dodávkam sa v mnohom veľmi výrazne odlišujú. Rozdiely sú predovšetkým v gramáži materiálu a v prevedení, pretože karavanisti na mieste fungujú trochu inak. Stany ku karavanom ponúkame momentálne od dvoch značiek, sú to Vango a Outwell. Prvý spomínaný výrobca má niekoľko radov, ktoré sa líšia gramážou materiálu a UV odolnosťou. Outwell má iba jeden rad (modely Tide a Ripple), kde ide o úplne rovnakú konštrukciu, UV odolnosť a bez rozdielu v hĺbke aj o rovnaké rozmery.

Celý článok tu:

 

 

Ako si vybrať predstan pre karavan

Článok orientovaný na výber vhodného predstanu ku karavanu, ktorý má za úlohu odborne a dobre poradiť, aký si vybrať predstan, aby ste boli spokojní a dobre sa zorientovali vo veľkom množstve modelov na trhu.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

Predstany k obytným vozom

V našom portfóliu predstanov sa nájde sekcie aj pre obytné vozy, ktorá je veľmi podobná predstanom pre karavany. A to ako materiálmi, tak prevedením a konštrukcií. Všetko je viac-menej len o niečo vyššie (ak je to potrebné). Zaujímavosťou je, že obe naše značky ponúkajú zároveň aj vyššie verzie predstanov pôvodne určených pre dodávky, takže variantov je tu zrazu celkom dosť.

Celý článok tu:

 

 

Ako vybrať vhodný predstan pre obytný voz

Ak potrebujte rozšíriť svoj obytný voz a nevyznáte sa na trhu s predstanmi, toto je článok, ktorý Vám s výberom môže výrazne pomôcť.

 

>>> DETAILNÝ ČLÁNOK <<<

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archív autora

Ako si vybrať slnečné okuliare na šport? Podľa ich vlastností

Poradňa

Ak ste slnečné okuliare doteraz vnímali ako dizajnový doplnok, úplne vám zmeníme váš prístup. Pri výbere okuliarov na šport môže hrať dizajn svoju úlohu, ale pri konečnej voľbe by mali byť dôležité skôr iné vlastnosti.

Ako na ferraty - pre začiatočníkov

Poradňa

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorý pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Poradňa

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.

Vyberáme pre vás

750,00  (19.08 %) 606,90 

Porovnať

743,92  (12.77 %) 648,90 

Porovnať

588,87  (12.73 %) 513,90 

Porovnať

557,94  (12.73 %) 486,90 

Porovnať

1.150,00  (10.88 %) 1.024,90 

Porovnať

604,00  (20.22 %) 481,90 

Porovnať

1.233,00  (19.64 %) 990,90 

Porovnať

632,00  (25.65 %) 469,90 

Porovnať