Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať čelovku?

Neviete, ako si vybrať tú správnu čelovku? Potrebujete sa zorientovať v lumenoch, dosvite a ďalších parametroch čeloviek? Poradíme vám, ako na to.


Obsah

Čelovka rovnako dobre poslúži pri výstupe na osemtisícovku, pri jazde na bicykli, behu, pri večernom návrate z podniku aj vtedy, keď pôjdete večer na chalupe von pre drevo alebo na festivale na toiku. 

Vybrať si čelovku ale nie je žiadna sranda. Človek sa veľmi ľahko zamotá vo všetkých tých lumenoch, metroch dosvitu a hodinách výdrže. Koľko diód potrebujete? Na čo je červené svetlo? Je nutné mať indikátor nabitia batérie? Je lepšia páska alebo lanko? Aby sme vám výber uľahčili, prichystali sme si pre vás článok s niekoľkými tipmi, ako si správne čelovku vybrať. 

Základné pätoro

Na začiatku každého správneho výberu, nehľadiac na typ produktu, je dôležité si položiť 5 základných otázok, ktoré vám pomôžu vyprofilovať vhodný výrobok: 

  1. pre koho dané vybavenie zháňate
  2. v akých podmienkach ho budete najčastejšie používať
  3. ako často ho budete používať
  4. čo od vybavenia očakávate
  5. koľko chcte do nákupu investovať

Ak poznáte odpoveď na všetky spomínané otázky, môžete prejsť k samotnému výberu. 

 

Delenie čeloviek

Čelovky síce môžeme deliť podľa niekoľkých kritérií, ale v zásade nám postačí základné rozlíšenie podľa jednotlivých parametrov.

Základné parametre čeloviek:

  • svetelný tok
  • maximálny dosvit
  • maximálna výdrž
  • druh napájania
  • odolnosť
  • hmotnosť

 

 

Test: Čelovka Petzl Actic Core

Vybrala som z 4camping ponuky čeloviek model Petzl Actik Core. Lákali ma síce pri inom type farebné módy, ale nakoniec som potlačila detinské prianie môcť svietiť veľa farbami, zvíťazil rozum (veď farebné svietenie na nič reálne nepotrebujem). 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Svetelný tok

Svetelný tok (alebo aj svetelný výkon) vám hovorí, ako veľmi bude zdroj svietiť. Jednotkou je 1 lumen (lm). 

Pre lepšiu predstavu o tom, v akých hodnotách sa pohybuje, uveďme príklad svetelného toku u bežných wolframových žiaroviek. 

  • 40 W žiarovka má svetelný výkon 400 lm
  • 60 W žiarovka je na výkone 700 lm
  • 100 W žiarovka má svetelný výkon 1300 lm

Reálny výsledok, teda kvalitu osvetlenia ovplyvňuje aj možnosť svetelný tok regulovať. Regulácia prebieha automaticky vnútri prístroja za pomoci mikročipu a jej výsledkom je stály svetelný top po celý čas životnosti batérie. 

Obzvlášť lacnejším noname čelovkám z obchoďákov takáto funkcia chýba a aj keď výrobca uvádza rovnaký výkon ako pri renomovaných značkách, už po pár minútach používania sa prejaví - s tým, ako sa znižuje kapacita batérie - postupné zníženie svetelného toku a s tým aj znižujúca sa viditeľnosť. 

Výkonnejšie čelovky využijú skôr náročnejší užívatelia a ich vyšší výkon býva spravidla vykúpený vyššou cenou. 

Delenie podľa výkonu:

  • menej než 100 lm - vhodné domov, keď vypnú prúd, na chatu, do pivnice, na prechádzku so psom a všade tam, kde potrebujete byť videný
  • 100-400 lm - už pre náročnejšie aktivity ako sú nočný beh, cyklistika, bežkovanie, skiaply, kempovanie a ďalšie outdoorové aktivity
  • viac ako 400 lm - do najnáročnejších podmienok, na extrémen športy a pre profesionálne nasadenie

 

Dosvit

Jednoducho povedané ide o informáciu o tom, ako ďaleko si na zvolený režim s danou čelovkou posvietite. 

Na bežné aktivity ako pobyt na chate, svietenie okolo domu, venčenie, večerná prechádzka parkom vám bohate stačí dosviť 50 metrov. 

Pre náročnejšie aktivity - cyklistika, beh, bežkovanie atď. voľte čelovku s vyšším dosvitom. 

Väčšinou je možné dosvit vďaka viacerým režimom svietenia v priebehu aktivity upravovať. 

Čím vyšší dosvit chcete, tým výkonnejšiu čelovku potrebujete, tým vyšší svetelný tok bude musieť mať a tým pádom, bohužiaľ, aj často nižšiu dobu svietenia. 

 

Maximálna výdrž

Absolútne kľúčový parameter. Bez energie vám čelovka svietiť nebude. Údaj hovorí, ako dlho vydrží čelovka svietiť v zvolenom režime, kým dôjde k poklesu svetelného toku pod určitú hranicu. 

Bohužiaľ sú medzi údajmi výrobcov obrovské rozdiely. 

Pri lacných "noname" produktoch často uvádzajú hodnoty, ktoré hovoria, ako dlho to trvá, než čelovka úplne zhasne, ale nezohľadňujú vôbec fakt, že už oveľa skôr je viditeľnosť z dôvodu zníženého výkonu čelovky (vybitá betéria) tak nízka, že je prístroj fakticky nepoužiteľný. 

Renomovaní výrobcovia čeloviek (napr. Petzl, Ledlenser, Beal) väčšinou uvádzajú hodnoty reflektujúce skutočnú úžitnú dobu čelovky, teda čas, počas ktorého bude jej svetlo tak silné, že vám ešte poskytne dostatočný prehľad o okolitom teréne. 

 

 

Test: Čelovka Ledlenser SEO 5

Ako dopadla v našom teste čelovka Led Lenser SEO5, ktorá sa pravidelne umiestňuje na popredných miestach v hodnotení renomovaných outdoorových periodík? Poďme sa na to spolu pozrieť. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Druh napájania

Typ zvoleného napájania je závislý predovšetkým na miere a spôsobe užívania. 

Najčastejšie druhy napájania:

  • gombičkové batérie
  • mikrotužkové batérie AAA
  • tužkové batérie AA
  • lítiové batérie (CR123A)
  • Li-ion akumulátory (18650)

Tzv. gombičkové batérie sa používajú len u menej výkonných čeloviek, prípadne u tých s menšími rozmermi. Také čelovky väčšinou využijete len na základné prisvietenie či už doma, alebo na výlete.

Tužkové a mikrotužkové batérie sú najrozšírenejším variantom napájania. Sú lacné a dobre dostupné. Dajú sa tiež ľahko vymeniť. Čelovky s AA a AAA batériami sú veľmi ľahké, vhodné na bežné použitie, turistiku, cestovanie aj beh.

Li-ion akumulátory a lítiové batérie sa používajú predovšetkým u výkonnejších čeloviek. Tieto akumulátory takmer netrpia "samovybíjaním", majú dlhú životnosť, ale sú horšie zohnateľné, musíte mať špeciálnu nabíjačku a sú menej odolné voči mrazu. Hodia sa na dlhé behy, cyklistiku, expedície, proste všade tam, kde je nevyhnutná maximálna životnosť a výkon.

Čím ďalej viac čeloviek najvyššej kategórie má integrované micro USB dobíjanie. To veľmi uľahčuje obsluhu. Po ukončení aktivity dáte čelovku nabiť, rovnako ako to robíte s mobilom a už o pár hodín ju máte nabitú a môžete opäť vyraziť. Pri viacdenných výpravách sa dá využiť aj dobíjanie z powerbanky.

Niektoré ultra-výkonné, prevažne jaskyniarske, čelovky majú oddeliteľné púzdro na batériu. To je umiestnené na zátylku a je s čelovkou spojené káblom.

Dobrá rada na záver: Vždy so sebou noste náhradný zdroj a to aj keď máte nabíjací akumulátor. Vyhnete sa tak možným problémom.

Hmotnosť

Váha čelovky je jedným z nezanedbateľných parametrov. Ak idete na krátky výlet alebo večer zo zábavy, o pár gramov vyššia záťaž vás trápiť nemusí, ale na náročnejšej túre alebo pri cestovaní lietadlom je každý gram poznať. Preto sa pred kúpou zamyslite nad dôvodom kúpy a následným spôsobom používania, tomu potom výber prispôsobte.

 

Odolnosť čelovky

Čelovka by mala niečo vydržať. Preto nás u čeloviek bude zaujímať odolnosť proti vode, proti vniknutiu prachu a iných cudzích telies.

Odolnosť čelovky proti vniknutiu cudzích telies (prachu) a vody sa označuje tzv.stupňom krytia (Ingress Protection) - IP.

Čelovky určite voľte so stupňom IPx4 (chránené proti striekajúcej vode) a vyššie. Čím náročnejšie podmienky používania, tým vyššia IP.

 

Stupeň krytia IP

Udáva sa v tzv. IP kóde, ktorý je tvorený znakmi "IP" nasledovanými dvoma číslicami.

IP kód je definovaný v norme IEC 529, prevzaté ako EN 60529 a ďalej ako STN EN 60529, Stupeň ochrany krytom. Ide o medzinárodne uznávaný parameter.

Prvá číslica udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov. Druhá číslica označuje stupeň krytia pred vniknutím vody.

Tabuľka hodnôt stupňa krytia:

 

Stupeň:

 

Ochrana pred nebezpečným dotykom:

 

Ochrana pred vniknutím cudzích telies:

IP 0x bez ochrany bez ochrany
IP 1x dlaňou (väčší ako 5x5 cm) veľkých
IP 2x prstom (väčší ako 1,2x1,2 cm) malých
IP 3x nástrojom (viac ako 0,25 cm) drobných
IP 4x drôtom (viac ako 0,1 cm ) veľmi drobných
IP 5x akoukoľvek pomôckou prachu čiastočne
IP 6x akoukoľvek pomôckou prachu úplne

 

 

Stupeň:

 

Ochrana pred vniknutím vody:

IP x0 bez ochrany
IP x1 chránené proti kvapkajúcej vode 1+0,5 mm za minútu
IP x2 chránené proti kvapkajúcej vode 3+0,5 mm za minútu
IP x3 chránené proti vodnej prietrži, voda strieka na prístroj v uhle 60° vertikálne, v množstve 10 litrov za minútu
IP x4 chránené proti striekajúcej vode (oproti x3 strieka voda vo všetkých uhloch)
IP x5 chránené proti striekajúcej vode, voda mieri tryskou vo všetkých uhloch pri prietoku 12,5 l za minútu pri tlaku 30 kN / m² po dobu najmenej 3 minúty
IP x6 chránené proti intenzívne striekajúcej vode, voda mieri tryskou vo všetkých uhloch pri prietoku 100 l za minútu pri tlaku 100 kN / m² po dobu najmenej 3 minúty
IP x7 chránené proti ponoreniu do vody - ponorenie na 30 minút do hĺbky 1 m
IP x8 chránené proti potopeniu do vody (za podmienok, ktoré určia výrobcu zariadenia)
IP x9 chránené proti tlakovej vode (WAP)

Ovládanie čelovky

Ovládanie čelovky by malo byť čo najjednoduchšie. Dôležitá je hlavne jednoduchosť pri prepínaní jednotlivých režimov svietenia a jednoduchosť výmeny batérií.

Všetko si poriadne vyskúšajte. Dobre si nastavte popruhy, nech vám čelovka nepadá z hlavy a nech vás netlačí.

Odporúčame všetkým, ktorí o kúpe novej čelovky uvažujú, aby venovali maximálnu pozornosť každému detailu a nebáli sa opýtať predajcu, najlepšie potom produkt pred zakúpením vyskúšali priamo na predajni alebo napríklad v lete na Výstave stanov - najväčšiej akcii svojho druhu v strednej Európe.

 

 

Test: Nabíjacia čelovka Fenix HL26R

Kvalitnú čelovku je vždy dobré mať po ruke, a to nielen na vašich výletoch do prírody, skvele totiž poslúži napríklad aj v domácnosti pri každodenných činnostiach. V dnešnom teste sa pozrieme na čelovku značky Fenix.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Regulácia šírky svetelného kužeľa

Šírka svetelného kužeľa priamo určuje ako veľmi veľký priestor ste okolo seba schopní osvietiť. Teda, ako veľmi sa svetlo z čelovky rozptyľuje do okolia. Čím užší budete mať kužeľ svetla, tým ďalej dosvietite, ale svetlo bude oveľa ostrejšie a obzvlášť u viac výkonných čeloviek môže byť až nepríjemné.

Naopak široký kužeľ vám síce poskytne väčší prehľad nielen o teréne pred vami, ale aj priestore okolo vás. Niekedy je však takto rozptýlené svetlo nedostatočné na včasnú reakciu pri zmenu teréne počas behu.

 

Červené svetlo

Niektoré prístroje sú vybavené okrem štandardných led diód aj červeným svetlom. Jeho výhodou je to, že neoslňuje a nepôsobí ostré svetelné odrazy od lesklých a hladkých plôch (ľad, sneh, sklo, voda). Uvítate ho, ak beháte s viacerými ľuďmi a nechcete ich pri posvietení do ich tváre oslepiť.

Červené svetlo na čelovke môže tiež dobre poslúžiť v v hmle. Pokiaľ chcete vašu viditeľnosť v hmle zvýšiť ešte viac, zmeňte uchytenie čelovky. Odstráňte ju z hlavy a pripnite ju na pás, či hrudnú pracku. Svetlo tak nenasvieti jemné kvapôčky pred vašimi očami a vy uvidíte o poznanie lepšie a ďalej.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: tím 4camping.cz

Zdroje: unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

9,00  (22.33 %) 6,99 

Porovnať

52,00  (42.5 %) od 29,90 

Porovnať

65,00  (34 %) od 42,90 

Porovnať

72,00  (37.64 %) 44,90 

Porovnať

13,00  (23.85 %) 9,90 

Porovnať

86,00  (25.7 %) 63,90 

Porovnať

114,00  (31.67 %) 77,90 

Porovnať

Čiapka s čelovkou Extol Kids

9,00  (12.22 %) 7,90 

Porovnať