Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Trekové palice Leki Micro Vario Carbon Strong

S trekovými palicami Micro Vario Carbon Strong sa kolega Hugo vydal na 4-dňový prechod Jeseníkmi, následne na čunder do Beskýd a testovanie zakončil vo Veľkej Fatre. O tom, ako si s touto náložou palice poradili, hovorí nasledujúci test. 

 

Obsah

So značkou Leki sa na horách zrejme stretol už každý. Je to nemecká rodinná firma, ktorá je najväčším výrobcom palíc na svete. Na palice sa firma špecializuje už od roku 1948 a je povestná dôrazom na kvalitu. Trekové palice Leki používa Reinhold Messner alebo Horská služba Českej republiky. Zaujímavosťou je, že v súčasnosti prebieha všetka produkcia v českom výrobnom závode v Tachove.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Micro Vario Carbon Strong

Výrobca:

Leki

Určenie:

Pánske / Dámske

Hmotnosť (pár): 580 g
Odpruženie (Antishock): Nie
Hrot: Karbid
Rukoväť: Pena
Počet segmentov palice: 5
Rozsah dĺžky: 120-140 cm
Predĺžená rukoväť: Áno
Materiál tyčí: Karbón/Aluminium
Priemer tyčí: 2,0/1,8/,1,6/1,6/1,6 cm
Skladacie: Áno

 

  • stabilné párové trekové palice
  • veľmi skladné minimálna dĺžka pri zložení 37 cm
  • penová rukoväť Aergon Thermo Long
  • neoprénové pútko Lock Security Strap
  • aretačný systém Speed Lock
  • pripojené tanieriky Touren na zimné využitie
  • hrot Flex Tip (Short)
  • Push-Button Release systém rozkladania

 

Materiál, priemer rúrok, hmotnosť

Testovaný model Micro Vario Carbon Strong má oproti základnej verzii Micro Vario Carbon zvýšený priemer rúrok (20/18/16 mm). Palica poskytuje dobrú oporu aj s ťažkým batohom na chrbte, alebo pri výprave na skialpoch v náročnejšom teréne. Aj tak si ale palice vzhľadom na robustnosť zachovali nízku váhu 580 g/pár. Ľahké a tuhé horné diely sú vyrobené z karbónového vlákna. Spodný, v praxi najzaťažovanejší diel, je skonštruovaný z vysokopevnostného hliníka.

 

Rukoväte

Oceňoval som ergonómiu rukovätí z tuhej thermopeny. Ruky na nej nemrznú ani pri chladnejšom počasí a dobre sa držia aj v rukaviciach. Pre pohodlné prehmatávanie je rukoväť zakončená cca 15 cm dlhým predĺžením, čo využijete hlavne pri prekonávaní väčších prekážok na ceste či na najprudších výstupoch. Široké neoprénové pútka poskytujú slušnú oporu v zápästí aj pri vyššej záťaži.

 

Systém Speedlock

Horný diel palíc Leki Micro Vario Carbo Strong je vybavený osvedčeným systémom Speedlock pre rýchlu zmenu dĺžky palíc v rozmedzí 120 až 140 cm. Nie je tak, na rozdiel od skrutkovacích tipov palíc, žiadny problém si palice napr. pred zostupom v momente predĺžiť. (Oceníte aj pri prepínaní tarpu.) Mechanizmus navyše drží naozaj pevne, nestalo sa mi, že by sa palice pri zaprení samovoľne skrátili.

 


Leki – celosvetovo známa firma s lyžiarskym vybavením a trekingovými palicami, ktorá začala svoju činnosť v 60. rokoch minulého storočia. Následne boli vyrobené prvé lyžiarske palice pod názvom Leki. V roku 1974 prišla spoločnosť Leki (zo Švábskej vrchoviny v južnom Nemecku) na trh s prvými teleskopickými palicami. Vyvolala tak vo svete ohromný záujem v používaní teleskopických palíc a ich rozmach. Aj vďaka tomu, že palice používajú známe osobnosti ako Reinhold Messner, sa stali teleskopické palice štandardným vybavením väčšiny turistov v Alpách. V tom istom roku nastal revolučný vývoj vo funkčnom dĺžkovo nastaviteľnom systéme smerujúci k prvým nastaviteľným lyžiarskym a trekingovým paliciam.

 

Manipulácia s palicami

Zloženie a rozloženie palíc mi nezabralo viac ako pár sekúnd. Stačí do seba zasunúť dolné dva segmenty a potom povytiahnuť horný diel, čím sa palice automaticky zaaretujú. Pevnosť spojenia zaisťuje kevlarom zosilnené lanko. To je automaticky napínané pružinou umiestnenou v dolnej časti palice. Rovnako jednoduché je aj rozloženie. Stačí stlačiť aretačné tlačidlo a vrchný diel ľahko zasunúť, čím sa palice rozpoja.

Zbalený rozmer je vďaka tomuto systému skladania iba 37 cm (bežné palice podobné dĺžky majú cca 60 cm), takže nie je problém ich uložiť aj do menšieho do batohu. K holiam z výroby dostane praktický obal vhodný na transport a uloženie.

 

Hroty a tanieriky

Palice sú zakončené vymeniteľným karbidovým hrotom s dlhou ohybnou koncovkou so závitom na pripevnenie tanierika. V základe sú vybavené malými tanierikmi na treking, ktoré sa mi osvedčili hlavne na mäkkých povrchoch (podmáčané lúky) a veľkými tanierikmi na použitie na snehu pre skitouring a snežnice. Štuplíky na použitie na tvrdé povrchy v balení bohužiaľ chýbajú – tie odporúčam dokúpiť, pretože to škrtanie o asfalt by som vám neprial počuť. :-)

 

Video - Predstavenie Micro Vario Carbon Strong

 

Hodnotenie: 98 %

+

  • rýchlosť zloženia
  • nízka váha
  • malé rozmery
  • univerzálnosť použitia
  • robustná konštrukcia

-

  • vyššia cena
  • štuplík na tvrdé povrchy nie je súčasťou balenia



 

Záverečný verdikt

S palicami Leki Micro Vario Carbon Strong som nachodil cca 250 km v horskom teréne a popravde si už veľmi nedokážem predstaviť akúkoľvek náročnejšiu výpravu bez nich. Od začiatku sa mi páčilo s akou precíznosťou sú vyrobené - všetko do seba presne zapadalo, žiadna časť nemala zbytočnú vôľu. Rovnako dobrý pocit z palíc mám aj po prvej sezóne používania. Palice sa dobre držia a sú veľmi stabilné. Vďaka robustnosti konštrukcie sa o ne nemusíte báť v teréne poriadne oprieť.

Oproti iným podobným paliciam sú ľahučké a dobre zbaliteľné, takže nie je problém ich v momente, keď práve nie sú potrebné, schovať do batohu. Navyše, ako som už popísal, zbalenie a vybalenie je super rýchle. Vďaka tejto kombinácii vlastností ich môžem odporučiť takmer na čokoľvek od nástupu na ferratu, cez výstup na snežniciach až po trek na ťažko, kde vám za ne kolená poďakujú asi najviac. :-)

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

77,00  (22.21 %) 59,90 

Porovnať

37,00  (48.92 %) 18,90 

Porovnať

140,00  (39.36 %) 84,90 

Porovnať

78,00  (28.33 %) 55,90 

Porovnať

82,00  (22.07 %) 63,90 

Porovnať

120,00  (24.25 %) 90,90 

Porovnať

Trekové palice Leki Eagle

50,00  (32.2 %) 33,90 

Porovnať