Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Trekové palice Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Mnoho ľudí stále berie trekové palice ako "pomôcku" pre staršie ročníky. Tento mýtus sa v dnešnej recenzii pokúsi vyvrátiť Nela Jandeková, ktorá testovala palice značky Leki.


Obsah

Pár slov o mne

Volám sa Nela Jandeková a môj parťák je pes plemena Saarloosov vlčiak menom Grey Hunter z chs Miraja. V minulom roku sme sa spolu začali venovať extrémnemu športu, ktorý nesie názov dogtrekking. V podstate ide o to, že dostanete mapu a musíte so svojím parťákom prekonať vzdialenosť od 80 km a vrátiť sa v určitom časovom limite v poriadku do základného tábora. Pes musí byť po celý čas pretekov pripnutý na vodítku.

Cesta k trekovým paliciam

Keď som pred troma rokmi začala chodiť diaľkové pochody, veľa ľudí používalo trekové palice. Mne to prišlo ako totálne zbytočná vec, pretože predsa nič také nepotrebujem. Lenže spojenie 90 km a ťažkého batohu na chrbte dá dosť zabrať. Na niektorých pretekoch máme povinné bivakovacie potreby, na niektorých nie. Snažím sa čiastočne gramovať, ale aj tak nosím batoh okolo 8 kg a moje kolená mi za takú záťaž veľmi nepoďakovali. Pravidelne som dochádzala s bolesťou kolien. Buď som musela tejpovať po ceste, alebo som tejpovala preventívne už pred pretekmi. Potom mi niekto poradil palice. Veľmi som tomu neverila, ale na ďalších pretekoch som to s palicami skúsila a ono to čuduj sa svete fungovalo, došla som úplne v pohode a bez tejpov. Tým bolo rozhodnuté - musím si zadovážiť palice. Začínala som na obyčajných hlinikáčoch, ale to nebolo ono.

Prečo práve značka Leki

Naučila som sa, že keď chcem kvalitné outdoorové vybavenie, ktoré bude pohodlné, funkčné a praktické, je väčšinou potrebné si priplatiť a šetrenie v tomto prípade nemá úplne zmysel. Značku trekových palíc Leki už poznám dlho, keď som pretekala v biatlone a vždy to pre mňa boli top palice. Mala som tú česť vyskúšať si aj Leki trekovky a bola som rozhodnutá. Pokiaľ chcem kvalitné palice, musím siahnuť do prasiatka a priplatiť si za Leki, a tak tento rok moju outodoorovú výbavu rozšírili palice Leki Micro Vario Carbon Lady Antishock. Samozrejme, existujú aj lacnejšie a určite nemenej kvalitné Leki, ale mojím špecifickým požiadavkám vyhovoval tento model. Testovala som ich v zime v Jeseníkoch, a tak si poďme priblížiť, ako som s nimi bola spokojná.

Charakteristika

Názov:

Micro Vario Carbon Lady AS

Výrobca: Leki
Určenie: Dámske
Hmotnosť (pár): 480 g/pár
Odpruženie (ANTISHOCK): Áno
Hrot: Karbid
Rukoväť: Pena
Počet segmentov: 5
Rozsah dĺžky: 100 - 120 cm
Predĺžená rukoväť: Ano
Materiál tyčí: Karbón / Aluminium
Priemer tyčí: 1,8/1,6/1,4/1,4/1,4 cm
Skladacie: Áno

  • skladacie párové trekové palice
  • jednoduché a skladné, zložená dĺžka 40 cm
  • pevný a trvanlivý materiál Carbon
  • tlmiaci systém DSS Antishock
  • anatomicky tvarovaná rukoväť Aergon Thermo Long
  • príjemné pútko Lock Security Strap
  • aretačný systém: Speed Lock 2 s funkciou ELD
  • hrot Flex Tip (Short)
  • možnosť nastavenia dĺžky v rozsahu 100-120 cm

Základný popis

Palice sa dodávajú s praktickým obalom, v ktorom ich môžete skladovať alebo prevážať a nestane sa vám, že sa nedopatrením jedna palica dostane na iné miesto než druhá alebo sa vám v aute odkotúľajú pod sedadlo. Model Lady je prispôsobený pre ženskú ruku a oproti mužskému variantu je podľa výrobcu ešte o pár gramov ľahší. Priamo Leki uvádza hmotnosť jednej palice 240 g, takže celý pár má len 480 g, ja som ich, bohužiaľ, navážila, takže neostáva iné než veriť výrobcovi. Palice sú vyrobené zo 100% karbónu.

Malý nedostatok

Čo by som hneď na začiatok vytkla, je, že v balení neboli k obyčajným turistickým košíčkom navyše košíčky na sneh, čo by som pri takýchto paliciach ocenila, ale zase nie je problém príslušenstvo (napr. aj gumové topánočky, ktoré chránia hroty) dokúpiť a nie je to nijako likvidačná čiastka.

Rukoväť a pútko

Prvá vec, čo ma milo prekvapila, bola rukoväť Aergon Thermo long. Rukoväť je hore dostatočne priestranná a pohodlná do dlane pri opretí sa o hlavicu palice. Perfektná je tiež predĺžená thermo pena, ktorá v zime nechladí a pri chôdzi v traverze po nej nekĺže ruka. Ja som na prsty na rukách veľmi háklivá a trekové palice sú pre mňa v zime celkom nočná mora aj v rukaviciach, pretože mi rýchlo začnú mrznúť prsty, ale s týmito palicami som šla pomerne dlho bez rukavíc pri teplote okolo nuly a vôbec som nemala pocit chladu, prenášajúceho sa z držadla. Thermo pena je predĺžená, kvôli pohodlnému prehmatu, ktorý využijete napríklad pri výstupe do naozaj prudkého kopca alebo pri preliezaní nejakých terénnych nerovností ako sú menšie skalky a podobne.

Súčasťou rukovätí je aj špeciálne pútko Skin strap, ktoré je ultraľahké a pritom veľmi pohodlné. Za mňa je toto veľká výhoda. Dosť často totiž chytím palice len tak bez pútka a veľké polstrované pútko je teda pre mňa naozaj nepotrebné a akurát zvyšuje hmotnosť palíc. Ani bez rukavíc sa mi pútko nijako nezarezávalo do ruky a materiál je príjemný.

Nastavenie veľkostí palíc

Ďalej sú palice opatrené systémom Speed Lock 2 pre extrémne rýchle nastavenie veľkosti palíc, ktoré sa ľahko ovláda aj v rukaviciach. Nijako neprimŕza, ani keď sú palice od snehu. Tento systém má len model s aretačným systémom. Ja som aretáciu volila kvôli možnému použitiu ako podporná tyč pri prístrešku. Je síce fakt, že v prípade núdze postačí aj obyčajná palica, ale nie je nad to mať možnosť sa s výškou trochu pohrať.

Skladanie palíc

Ďalšou mojou voľbou bol jednoznačne skladací model, jeho výhoda je, že palice zložíte na dĺžku len 40 cm. To zase oceníte, keď potrebujete palice schovať do nejakého menšieho batohu. Ja napríklad nemám všeobecne veľmi rada, keď mi niečo z batohu trčí alebo je to zavesené na batohu. Vďaka unikátnemu systému External Locking Device (ELD), palice na jedno stlačenie ľahko zložíte. Zvládnete to aj v rukaviciach, so zmrznutými prstami. Tlačidlo "nezamŕza" ani keď sú palice od snehu. Rovnako jednoducho palice zase rozložíte, stačí len mierny ťah a je to. Systém je spoľahlivý a nedochádza k nechcenému uvoľneniu a ani sa vám nestane, že by ste si do palíc omylom klepli a oni sa zložili.

Tlmenie nárazov

Palice sú tiež vybavené systémom DSS Antishock, ktorý tlmí nárazy až o 40%, čo ocenia hlavne vaše svaly a šľachy na rukách, ktoré sú vďaka tomuto systému chránené a šetrené.

Upevnenie na batoh

Veľa turistických batohov má už z výroby pútka priamo na trekingové palice, skladacie palice sú ale v tomto trochu problematické, pretože zrazu máte namiesto jednej palice 3 kusy, ktoré sa pohybujú a do takto pripravených pútok sa neprirábajú úplne jednoducho. Pútka na batohoch sú väčšinou konštruované na palice zasúvacie, ktoré zostávajú v jednom kuse. Osvedčilo sa mi upevňovanie do postranného vrecka, ktoré sa napríklad využíva na fľašu a pritiahnuť pásikom na stabilizáciu. Pokiaľ nemáte toto postranné vrecko voľné, dajú sa palice uložiť do obalu a schovať priamo do batohu, kam by sa vďaka dĺžke po zložení mali bez problémov vojsť.

Video - Predstavenie trekových palíc Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Hodnotenie: 95 %

+

  • váha len 480 g
  • rýchle a jednoduché zloženie a rozloženie palíc
  • komfortná rukoväť z thermo peny
  • ultraľahké a pohodlné pútko
  • dĺžka po zložení len 40 cm
  • antishock systém na ochranu šliach a svalov

-

  • košíčky na sneh nie sú súčasťou balenia

Záver

Záverom by som chcela povedať, že trekové palice Leki Micro Vario Carbon Lady AS spoľahlivo splnili moje očakávania. Palice sú ideálnym riešením pre náročných užívateľov. Samozrejme, nie sú to palice pre každého, mnoho ľudí sa uspokojí aj s menej nabitými variantmi. Nákupom tohto modelu ale určite neurobíte chybu, mám pocit, že vlastne nie je čo vytknú. Respektíve kto chce, vždy niečo nájde, ale pre mňa palice fungujú tak, ako uvádza výrobca a podľa toho som aj vyberala. Som si istá, že mi palice budú skvelým parťákom ako pri pretekoch, tak pri obyčajných výletoch do hôr, ako v zime, tak v lete.

Užitočné odkazy

Ďalšie testy a recenzie produktov:

Autor: Nela Jandeková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

Trekové palice Leki Eagle

50,00  (32.2 %) 33,90 

Porovnať

37,00  (48.92 %) 18,90 

Porovnať

140,00  (39.36 %) 84,90 

Porovnať

78,00  (28.33 %) 55,90 

Porovnať

90,00  (29 %) 63,90 

Porovnať

77,00  (22.21 %) 59,90 

Porovnať

120,00  (24.25 %) 90,90 

Porovnať