Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Ruksak Ortovox Peak Light 32

Batoh Ortovox Peak Light 32 je skvelo technicky spracovaný, funkčný a pritom si zachováva nízku hmotnosť, čo oceníte na túre i na horskej expedícii. Prečítajte si recenziu batohu a hodnotenie testerky. 

 

Obsah

Expedičný batoh Peak Light 32 z radu High Alpine renomovaného nemeckého výrobcu Ortovox ponúka špičkové vybavenie a spracovanie pre náročnú turistiku, lezenie alebo skialp.

 

Profil testera

Terézia Kútna

Nadšená outdoorová duša, mamička, ktorá berie svoje dieťa do prírody tak často, ako sa len dá. Pracujem pre 4camping už od roku 2014, a práve tu som objavila vášeň k lezeniu/horolezeniu, turistiku v horách, či kempovanie pod stanom/v dodávke, ktorá ma drží dodnes.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Peak Light 32

Produktový rad:

Peak

Výrobca:

Ortovox

Určenie:

Pánske / Dámske

Hmotnosť:

1,1 kg
Objem: 32 litrov
Rozmery: 27 x 62 × 16 cm
Materiál: 420D Oxford Nylon, PU záter
Počet komôr: 1
Počet vreciek: 4
Spodný vstup: Nie
Predný vstup: Áno
Bočný vstup: Nie
Pláštenka: Nie
Veľkosť chrbta batohu: RF (regular fit)
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook: Nie

 

  • materiál s PU záterom – odolný proti pretrhnutiu, vodeodolný
  • chrbtový systém Swisswool-Tec-Knit – vlna udrží váš chrbát v suchu
  • trojuholníková konštrukcia veka – veko je možné pevne utiahnuť a nekĺže z batohu
  • veko je možné úplne odopnúť alebo zložiť do hlavného vrecka
  • nastaviteľné ramenné a bedrové popruhy
  • ramenné popruhy sú užšie a tvarované na dámsku postavu
  • kompresné popruhy – batoh drží tvar
  • odnímateľný bedrový pás s vreckom
  • odnímateľná chrbtová konštrukcia
  • obvodový zips pre predný vstup do hlavného vrecka
  • svetlá vnútorná farba hlavného vrecka pre ľahkú orientáciu
  • predné pútko pre ľahkú manipuláciu s batohom
  • hrudný popruh so signálnou píšťalkou
  • sieťka na helmu
  • pútka na cepín, lano, palice, lyže a ďalšie vybavenie
  • príprava na hydrovak
  • minimálna hmotnosť: 690 g
  • Nekompromisná päťročná záruka

Predstavenie batohu

Ortovox Peak Light 32 je vyrobený z husto tkaného nylonu s PU záterom, ktorý mu dodáva vodeodolnosť. Hlavnou prednosťou batohu je chrbtový systém Swisswool-Tec-Knit, ktorý je veľmi pohodlný a udrží váš chrbát v suchu za každých okolností. Batoh je aj napriek svojej nízkej váhe extrémne odolný a nechýba mu žiadna dôležitá funkčná vlastnosť, ktorú v horách na prepravu vášho vybavenia potrebujete.

 

Výber batohu a priebeh testovania

S prichádzajúcou zimou a rozhodnutím viac sa venovať skialpom som sa rozhodla zaobstarať si nový batoh, ktorý bude dobre sedieť na chrbte a bude spĺňať potrebné parametre na zimné túry. Jedna zo známych značiek skialpových batohov je značka Ortovox. Legendárna nemecká spoločnosť, ktorá sa venuje výrobe funkčného oblečenia, horolezeckých, freeridových a skialpinistických batohov a iného vybavenia. Majú nielen špičkové vlastnosti, ale aj krásny dizajn.

Testovanie batohu Ortovox Peak Light 32 prebehlo v zime na skialpoch, ľahkej turistike a indoor lezení.

 

Využitie batohu

Na batohu Peak Light 32 značky Ortovox ma zaujala široká škála využitia – klasická turistika, VHT, lezenie či skialp. Na každý typ dorodružstva má potrebné funkcie.


Skialpinizmus

Pri skialpinizme je potrebných niekoľko kusov špecifického vybavenia. Napríklad vybavenie prvej pomoci. Na batohu nájdete vrecko na uloženie lavínovej sondy a lopaty.

 

Samozrejmosťou je aj sieťka na helmu. Nechýba ani možnosť uchytenia paličiek a lyží na batohu. 

 

Lezenie

Pri lezení tiež určite použijete sieťku na helmu. Ďalej na batohu Peak Light 32 oceníte uchytenie na lano, tuhé pútko na karabíny, nosné pútko na zavesenie batohu do štandu. Pre niektoré situácie využijete možnosť prípadného odopnutia vrchného veka a jeho vloženia dovnútra batohu.

 

VHT, ľahšia turistika

Na vysokohorských výletoch a turistike na batohu Ortovox Peak Light 32 využijete opäť sieťku na prilbu, ale aj uchytenie palíc, prípravu na hydrovak, predný vstup do batohu. V teplejších dňoch oceníte chrbtový systém s merino vlnou, ktorý zaistí vysoký komfort a rýchly odvod potu od tela. Váš chrbát tak bude vždy suchý.

 

Batoh Ortovox Peak Light 32 je v plnej výbave veľmi ľahký, ale jeho váhu je možné ešte znížiť vybraním kovovej chrbtovej konštrukcie, odopnutím bedrového pásu a vrchného veka. Váhu tak znížite na zhruba 700 gramov.

 

Odolnosť materiálu

Batoh Ortovox Peak Light 32 je vyrobený z husto tkaného nylonu s PU záterom. Vonkajšie zipsy sú vodeodolné, takže v pohode zvládne ľahký dážď, ale ja som si pre istotu doň vzala aj univerzálnu pláštenku, pre prípad silného lejaku. Osobne si myslím, že je jednoduchšie nahodiť pláštenku a po daždi ju zložiť, vyklepať a mať suchý batoh.

 

Chrbtový systém

Chrbtový systém Swisswool-Tec-Knit batohu Peak Light 32, ktorý vyvinuli odborníci Ortovoxu, spočíva v kombinácii technickej peny s teplom lisovanou vlnou Swisswool pokrytou 3D úpletom. V praxi to znamená, že pohlcuje pot z vášho chrbta a dodáva pocit sucha. Aktuálne počas zimného testovania som túto vlastnosť na danom batohu nemala možnosť otestovať, ale zo skúseností s podobným batohom (partner má Ortovox Peak 45 – tiež so Swisswool-Tec-Knit) môžem potvrdiť, že naozaj skvele funguje a je cítiť rozdiel na náročnejších túrach.

 

 

Ako správne zbaliť batoh

Každý má svoj špecifický štýl, každému vyhovuje niečo iné. Ale čo vyhovuje nášmu telu? Je vôbec nejaký správny postup pri balení batohu?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Funkčné detaily

Popruhy a vrchné pútko 

Na prvý pohľad vám padnú do očí pásky na pripevnenie cepínu/palíc, ktoré sú na prednej strane batohu. Pásky je možné v prípade potreby odopnúť a schovať do batohu. Medzi nimi sa nachádza predné vrecko na mapu, mobil či iné veci, ktoré potrebujete mať po ruke. Zips je vodeodolný.

Ďalej je tu umiestnené aj vrchné pútko pre jednoduchšiu manipuláciu s batohom pri zdvíhaní zo zeme alebo fixovanie batohu na štand pri lezení viacdĺžky.

Zapínacie popruhy a vrchné veko je možné odstrániť, keď sa rozhodnete použiť batoh v úplne minimalistickej verzii bez vrchného veka a bedrového pásu.

 

Uchytenie vybavenia a lezeckého lana

Z bočnej strany batohu Ortovox Peak Light 32 sú popruhy na uchytenie skialpov, lana, prípadne karimatky. Spodné popruhy sú pevne prišité z oboch strán a je možné ich povoľovať pomocou jazdca. Vrchné popruhy majú jednu stranu odopínaciu, pre jednoduchšiu manipuláciu pri pripevňovaní daného vybavenia. Lezecké lano je možné pripevniť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob spočíva v tom, že zapnete vrchné popruhy na boku batohu ako pri uchytení skialpov, teda do boku. Druhým spôsobom (podľa hlavnej myšlienky dizajnérov) uchytíte popruhy do modrých očiek, ktoré sa nachádzajú pod horným vekom zozadu. Je teda len na vás, ktorý z nich si osvojíte.

 

Záchranné prvky

Veľmi šikovná je na batohu Peak Light 32 záchranná kartička/emergency card. Sú tam základné informácie pre zavolanie pomoci a vyplníte tam svoje údaje, čo uľahčí prácu záchranárov v prípade nejakej nehody.

 

Na hrudnom popruhu sa nachádza malá píšťalka, ktorá má slúžiť na privolanie pomoci v prípade núdze.

 

Vrecká a pútka 

Celkovo má batoh Ortovox Peak Light 32 len tri malé vrecká (jedno predné a dve na veku + mini vrecko na bedrách). Myslím, že je to úplne dostačujúce, pre tento typ batohu.

Na bedrovom páse sa nachádza jedno vrecko. Avšak je celkom malé a na suchý zips, nič dôležité by som doň nevkladala. Na druhej strane bedrového pásu sa nachádza pevné pútko na karabíny, expresky a pútko na uloženie cepínu, keď ho máte počas výstupu po ruke. Súčasťou uchytenia cepínu je aj očko na sťahovanie, ktoré sa nachádza na ramennom popruhu.

 

Vrchné veko a vstup do hlavnej komory 

Vrchné veko je možné veľmi pekne odopnúť/povoliť popruhy a vložiť dovnútra batohu. Pritom máte stále dobrý prístup do vrchného vrecka. To napríklad uvoľní priestor na pohyb hlavy s helmou.


Okrem vrchného vstupu do hlavnej komory má batoh Ortovox Peak Light 32 obvodový zips pre vstup spredu.

 

Video - predstavenie batohu Ortovox Peak Light 32 (eng)

 

Hodnotenie: 99 %

+

  • materiál s PU záterom – odolný proti pretrhnutiu, vodeodolný
  • chrbtový systém Swisswool-Tec-Knit
  • minimálna hmotnosť 690 g
  • obvodový zips pre vstup do hlavnej komory
  • odopínateľný bederák, vrchné veko
  • pútka na cepín, lano, palice, lyže, sieťku na helmu
  • príprava na hydratačný systém
  • predné pútko pre ľahkú manipuláciu s batohom
  • emergency card
  • úchyt na kľúče vo vnútornom vrecku na veku

-

  • malé vrecko na kľúče, nie je na zips
  • chýba pláštenka v prípade silného dažďa – turistický nedostatok
  • sieťka na helmu - pokiaľ je voľne pripnutá (nie je tam helma), ľahko sa odopne z očiek, kde je pripevnená - pozor, aby sa nestratila. Lepšie by bolo, keby bola integrovaná 
  • vyššia cena

 

Záverečné zhrnutie

Batoh Ortovox Peak Light 32 hodnotím veľmi pozitívne. Batoh je vybavený pre celý rad aktivít a nič vám nebude chýbať pri turistike, vysokohorskej turistike, lezení ani na skialpoch. Materiál batohu je odolný pred poškodením a odolnosť voči vode chráni obsah batohu pred premočením. Pozitívne hodnotím aj nízku váhu batohu, ktorú je možné ešte znížiť. Batoh má dostatok pútok na uchytenie vybavenia. Nechýbajú ani prvky prvej pomoci (emergency card a píšťalka).

Negatívne je možné vnímať vyššiu cenu, ktorá sa vám ale zase vráti tak, že batoh využijete celoročne pri rôznych aktivitách. Mínusovo hodnotím absenciu pláštenky a sieťku na helmu, ktorá sa ľahko odopne z očiek. 

 

Užitočné odkazy

Autor: Terézia Kútna

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

136,00  (22.87 %) 104,90 

Porovnať

176,00  (22.22 %) od 136,90 

Porovnať

121,89  (14.76 %) 103,90 

Porovnať

269,00  (14.16 %) od 230,90 

Porovnať

278,00  (14.42 %) 237,90 

Porovnať

123,67  (11.13 %) 109,90 

Porovnať

204,00  (18.19 %) od 166,90 

Porovnať

154,00  (30.58 %) 106,90 

Porovnať