Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako správne zbaliť batoh

Každý má svoj špecifický štýl, každému vyhovuje niečo iné. Ale čo vyhovuje nášmu telu? Je vôbec nejaký správny postup pri balení batohu?

Snáď každý, kto si u nás niekedy nechal poradiť s výberom batohu, bol zaskočený tým, aká je to "alchýmia". Veda ale nie je len jeho výber, ale aj správne používanie.

Batoh sa vždy kupuje podľa druhu aktivít, ktoré s ním chcete vykonávať (o tom bol článok Ako vybrať batoh). A dá sa povedať, že rovnaké je to aj so správnym balením. Výrazne sa tak líši balenie pre aktívny pohyb v prírode od toho pre technické lezenie.

Správnemu výberu batohu sa ale budeme venovať niekedy nabudúce, rovnako ako jeho riadnemu nastaveniu. Teraz sa poďme pozrieť na to, ako správne batoh naložiť.

Aj keď máme všetci svoj obľúbený systém balenia batohu, existuje niekoľko pravidiel, ako správne rozložiť váhu nákladu. Asi každý, kto sa v prírode alebo na cestách pohybuje, niekedy počul o tom, že ťažké veci treba baliť hore hneď pod veko batohu. To sa však vo svetle nových vedeckých výskumov nejaví tak univerzálnou radou, ako by sa mohlo zdať. Ako som totiž už v úvode spomenul, plnenie batohu je závislé predovšetkým od aktivity, ktorú s ním chcete podniknúť. V tejto súvislosti sa dá hovoriť o troch základných kategóriách:

  1. technické zdolávanie terénu (horolezectvo)

  2. pobyt v prírode (túry)

  3. aktívny pohyb v prírode (beh, cyklistika, bežky)

 

TECHNICKÉ ZDOLÁVANIE TERÉNU (HOROLEZECTVO)

Ide o pohyb v najextrémnejších podmienkach, kde každý váš krok môže byť zároveň tým posledným. Preto je obzvlášť dôležité zabaliť výzbroj a výstroj tak, aby bola dosiahnutá najvyššia rovnováha pri horizontálnych, tak aj vertikálnych pohyboch. Je jasné, že všetko je potrebné smerovať k tomu, aby ťažisko batohu bolo čo najbližšie k ťažisku tela. To možno docieliť najlepšie tým, že najťažšie veci umiestnite do druhej a tretej štvrtiny výšky batohu a čo najbližšie k chrbtu. Poloha pri chrbte platí aj pre stredne ťažké veci, len s tým rozdielom, že ich umiestnenie bude v prvej a štvrtej štvrtine výšky batohu. Ostatné veci (ľahké a objemné) potom natlačíme do zostávajúcich častí batohu.

POBYT V PRÍRODE (TÚRY)

Pri pobyte v prírode často prenášame batoh na väčšiu vzdialenosť, ale vďaka menej náročnému terénu, ako v prvej kategórii, nemusíme toľko klásť dôraz na rovnováhu a naopak je potrebné zamerať sa na komfort a pohodlie. Preto by sme sa mali snažiť dostať ťažisko batohu čo najviac nad ťažisko tela. Najťažšie veci je tak dobré umiestňovať v prvých dvoch štvrtinách výšky batohu, čo možno najbližšie k chrbtu a najľahšie veci do spodnej časti. Stredne ťažké veci potom umiestnite do zostávajúceho priestoru batohu.

AKTÍVNY POHYB V PRÍRODE (BEH, CYKLISTIKA, BEŽKY)

Pri aktivitách ako sú beh, cyklistika alebo beh na lyžiach sú uprednostňované ľadvinky umiestnené v páse alebo maloobjemové batohy pred veľkoobjemovými. Preto väčšiu úlohu zohráva upevnenie batožiny na chrbte/tele, než ako je zbalená. Batoh by mal byť vždy umiestnený pevne na tele tak, aby sa čo najmenej pohyboval. Spravidla to býva v dolnej časti chrbta. Opäť tu platí pravidlo s ťažkými predmetmi umiestnenými pri tele. Čím bližšie - tým lepšie. A čím viac sa vám podarí náklad zabezpečiť proti pohybu, tým komfortnejší a efektívnejší bude váš pohyb v teréne.

Tak, už sme si povedali, ako rozložiť váhu v batohu. Ale ešte by to chcelo povedať si, ktoré vybavenie do jednotlivých váhových kategórii patrí a prihodiť navrch pár dobrých typov, ktoré vám ušetria čas a niekedy môžu aj zachrániť život.

VÁHOVÉ KATEGORIE VÝSTROJA A VÝZBROJE

  • Ťažké veci: voda, jedlo, varič s kartušou, ešus, stanové tyčky, cepín, mačky...

  • Stredne ťažké veci: jedlo, stanové tropiko a spálňa, oblečenie, nafukovacia karimatka...

  • Ľahké veci: oblečenie, spacák, karimatka, pláštenka, hygiena...

Vecí v jednotlivých váhových kategóriách je samozrejme oveľa viac, ale pre predstavu a orientáciu by to malo stačiť.


10+2 UŽITOČNÝCH RÁD

  • Keď rozdelíte balenie stanu na tyčky, tropiko a spálňu, oveľa lepšie využijete priestor batohu a môžete aj lepšie pracovať s ťažiskom.
  • Spacák vybratý z obalu oveľa lepšie vyplní prebývajúce prázdne miesto v batohu. Dá sa toho v mnohých príkladoch dobre využiť. Napríklad ako polstrovanie v chrbtovej oblasti, aby nikde nič netlačilo. Naopak spacák v kvalitnom kompresnom obale zaberie oveľa menej miesta.
  • Dôležité veci (telefón, mapa, kompas, doklady, lekárnička, núdzové oblečenie, núdzové jedlo, KáPéZetka ...) radšej baľte do nepremokavých obalov (postačí igeliťák), nikdy neviete, kedy skončíte v potoku. :-)
  • Pri balení nezabúdajte na to, že niektoré veci budete potrebovať napríklad až večer alebo ďalší deň, iné naopak za pár hodín. Prispôsobte tomu preto postup pri balení. Menej potrebné veci môžu byť ďalej od vstupných otvorov.
  • Karimatku je niekedy dobré pripevniť navrch či naspodok ruksaku pomocou špeciálnych popruhov. Ušetríte tak neuveriteľne veľa miesta na iné podstatné veci.
  • Nezabúdajte utiahnuť všetky kompresné popruhy na batohu. Obsah potom necestuje na vašom chrbte a lepšie sa vám pohybuje v teréne.
  • Ak nesiete vodu vo fľašiach, zohľadnite pri balení fakt, že vodu budete upíjať. V takom prípade totiž meníte polohu ťažiska batohu. Zvlášť v prípade, že radi nosíte "petky" po stranách, narobí jedna plná a druhá prázdna slušnú neplechu v stabilite.
  • Lepšie, než voda vo fľašiach, je camelback-vak na vodu. Lepšie sa prepravuje, je skladnejší a prístup k tekutinám máte neustále, bez nutnosti zhadzovať ruksak.
  • Potreby prvej pomoci a najvyššej núdze majte vždy po ruke vo veku batohu. Rýchly prístup k nim môže v extrémnom prípade zachrániť život.
  • Nepremokavú bundu alebo pláštenku majte tiež na dosah. Medzi jedlom sú vám k ničomu.
  • Pri dlhšej túre mimo civilizáciu počítajte s tým, že vám síce budú ubúdať zásoby jedla a pitia, narastie však objem odpadkov, ktoré so sebou musíte ťahať. Nezabudnite si na ne preto vziať nejaké vrecúško či vak.
  • Je skvelé, že viete, ako v batohu rozvrstviť hmotu, ale nezabúdajte, že telo nie je nezničiteľné. Odborníci sa zhodujú na tom, že by ste nemali na chrbte nosiť viac, ako 40% vašej telesnej váhy. Nechajte preto doma všetko, čo nutne nepotrebujete.

ZÁVER

Ak ste dočítali až sem, už viete, ako zbaliť ruksak tak, aby chrbát nebolel, váš pohyb krajom nebol nijako obmedzený a vy ste sa znovu a radi mohli vydávať na výlety za krásami prírody. Ak však vaša zvedavosť nebola ukojená a stále vás niečo trápi a radi by ste sa spýtali na nejaké ďalšie podrobnosti, neváhajte a napíšte nám. Radi vám na vaše otázky odpovieme.

Zdroje: www.czechout.czwww.outdoorportal.cz

Autor: Vít Hruška

 

Ďalšie články o batohoch a krošniach:

 

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

Detský batoh Boll Roo 12l

45,00  (15.78 %) od 37,90 

Porovnať

160,00  (60.06 %) od 63,90 

Porovnať

Detský batoh Boll Bunny 6

37,00  (16.49 %) od 30,90 

Porovnať

Dámsky turistický batoh Osprey Aura Ag 65

(8.24 %) 301,90 

Porovnať

167,00  (27.6 %) od 120,90 

Porovnať