Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Ruksak Deuter Guide 42 + SL

Dámsky turistický batoh Guide 42+ SL značky Deuter je navrhnutý tak, aby vyhovoval ženskej anatómii s kratším chrbtom a užšími ramennými popruhmi. Jeho hlavnou prednosťou je to, že má široké využitie. Prečítajte si, ako obstál v našej recenzii a ako ho môžete využiť.

 

Obsah

Dámsky batoh Deuter Guide 42+ SL zaisťuje maximálny komfort na cestách vďaka svojej ľahkosti, alpskému systému, chrbtovej výstuhe v tvare U a zväčšeniu batohu až o 8 litrov.

 

Charakteristika


Názov:


Guide 42+ SL

Výrobca:

Deuter

Určenie:

Dámske

Hmotnosť: 1400 g
Objem: 50 l
Rozmery: 69 x 31 x 23 cm
Počet komôr: 2
Spodný vstup: Áno
Predný vstup: Nie
Pláštenka: Nie
Bočný vstup: Nie
Príprava na hydrovak: Áno
Vrecko na notebook: Nie
Certifikácia: PFC-free

 

  • extra ľahký
  • alpský systém
  • výstuha v tvare U na rozloženie váhy
  • navrhnutý špeciálne pre ženy
  • polstrované ramená a chrbát
  • pevný a odolný materiál
  • ľahko sa prispôsobí ženskej anatómii
  • pútka na nosenie lyží
  • sieťka na prichytenie helmy
  • spodná komora s vlastným prístupom
  • vrecko na hydrovak 3 l
  • objem 42+8 litrov

 

Predstavenie batohu 

Ikonický model Guide od nemeckého výrobcu Deuter je tu v novej dokonalejšej verzii. Na prvý pohľad zaujme modernejšie logo a tri atraktívne farebné prevedenia – červená, zeleno-šedá a čierna. Vybrala som si čiernu, pretože batoh by rád využil aj manžel, aj keď chrbtový systém a popruhy sú prispôsobené ženskej anatómii s kratším chrbtom a užšími ramenami.

 

Priebeh testovania 

Nový Guide 42+ SL som testovala v Malej Fatre pri výstupe na Martinské hole ferratovou cestou kategórie B/C. Batoh je, samozrejme, užší, aby ste sa medzi skalami nezasekli.

 

Ľahší, odolnejší, atraktívnejší

Nová kolekcia je o poznanie ľahšia vďaka polyamidovej tkanine. Tesná štruktúra tkaniny robí materiál odolnejší voči natrhnutiu. Ocenia určite skialpinistky, ktoré si neraz našli batoh natrhnutý od hrán lyží. Ak sa vám niečo také stane, čo najskôr dieru zalepte goratexovými nálepkami, ktoré vydržia roky a zaistia, aby sa diera ďalej nezväčšovala. Chrbtová výstuž v tvare písmena U zaistí pohodlnejšie nosenie a optimálne rozloženie váhy pre komfortný pohyb a zdravé nosenie.

 

Objem batohu

Objem batohu Guide 42+ SL je 42 litrov a možno ho jednoducho zväčšiť až na 50 litrov. Táto veľkosť bohato stačí na viacdennú turistiku, kedy potrebujete okrem oblečenia zbaliť aj stan, spacák, karimatku, prípadne ferratový set, alebo horolezeckú výbavu. Môj manžel použil 50tku na trojmesačnej ceste v Južnej Amerike. Je to len o tom ako minimalisticky sa viete zbaliť.

 

 

Ako správne zbaliť batoh

Každý má svoj špecifický štýl, každému vyhovuje niečo iné. Ale čo vyhovuje nášmu telu? Je vôbec nejaký správny postup pri balení batohu?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Dostatok odkladacieho priestoru pre výbavu

Popruhy po bočných stranách batohu Guide 42+ SL sú primárne určené na lyže, ale možno ich využiť aj na prichytenie menšieho stanu či karimatky. Oceňujem odopínateľnú sieťku pre ferratovú helmu, ale tiež viete prichytiť napríklad igelitovú tašku s odpadom, mokrý uterák, alebo taštičku so špinavými vecami, ktorú nechcete mať medzi čistým oblečením. Ženy to určite ocenia, muži možno menej. Fantázii sa medze nekladú. Postupne jej nájdem aj ďalšie využitie.

Oproti verzii Guide Lite, ktorú som doteraz používala, som sa potešila odkladaciemu miestu na bedrovom páse, kde sa bez problémov zmestia slnečné okuliare alebo telefón. Oceníte aj zips na bočnej strane pre ľahký vstup do batohu, napríklad pre fľašu s vodou. Výrobca však mohol pridať miesto pre fľašu aj z vonkajšej strany. Ak je batoh napchatý na prasknutie, tak je ťažké zips rozopnúť a vybrať fľašu. A to nehovorím o tom, že fľašu treba znovu napchať dovnútra a zips zapnúť.

 

Vnútorný priestor batohu

Rozloženie vnútorného priestoru je praktické, tak ako ho poznáme aj u iných značiek. Menšia vrchná komora na drobnosti či výbavu častého použitia s pútkom na kľúče. Výhodou oproti napríklad Osprey Renn 50 je oveľa jednoduchší vstup do komory vďaka širšiemu zipsu. Pri kúpe tu nájdete aj spomínanú sieťku pre helmu s veľkým logom Deuter. Marketing majú Nemci zmáknutý skvelo.

Zvyšok batohu Deuter Guide 42+ SL je rozdelený na dve oddelené komory s vlastným vstupom. Nezabúdajte, že navrch patria ťažšie veci a naspodok ľahšie. Predídete v lepšom prípade nepríjemnému pocitu ťahania, v horšom ubolenému chrbtu. Všeobecne si batoh po kúpe dobre nastavte, aby korešpondoval so stavbou vášho tela. Variácií je vďaka početným popruhom neúrekom. Proste niekde utiahnite, niekde povoľte, aby ste sa s batohom cítili dobre. Len na Vás záleží, či ho budete milovať alebo nenávidieť.

Do dolnej komory sa bez problémov zmestí napríklad spacák, karimatku alebo oblečenie. Miesto pre 3-litrový hydrovak sa nachádza v prostrednej komore. Teraz mi napadlo, že turistické fľaše sú už asi prežitok, preto chýba vrecko na fľašu. Som stará škola.

 

Drobnosti, ktoré potešia

Ako človek milujúci poriadok ma potešila drobnosť – suché zipsy na popruhoch. Tie sú dlhé a pomocou zipsu ich viete zbaliť. Nijako nezaväzujú, ani nevisia z batohu. Keďže ide nielen o turistický, ale aj horolezecký batoh, nechýbajú pútka na cepíny a turistické palice.

Polstrovanie ramenných popruhov je kvalitné, príjemné, nijako na ramenách netlačí ani pri strmšom výstupe a plne nabalenom batohu. Rovnako je na tom aj bedrový pás, ktorý je možné odňať, a hrudný výškovo nastaviteľný pás doplnený ako inak píšťalkou s poriadnou razanciou.

 

Kúpou Guide nič nepokazíte

Kúpou nového Deuter Guide 42+ SL neurobíte žiadnu chybu. Ide o overený model značky s bohatou históriou. Batoh má široké využitie počas cestovaní, pri lezení, turistike, ferratových cestách. Okrem toho vyzerá atraktívne a v horách sa zaň rozhodne nebudete hanbiť.

 

Hodnotenie: 95%

+

  • ľahký a odolný
  • široké využitie - turistika, lezenie, skialp, ferrata
  • kvalita značky Deuter
  • oddelené komory s vlastným vstupom
  • zips na boku batohu pre ľahký vstup
  • sieťka na helmu
  • možnosť zväčšiť objem na 50 litrov
  • pútka pre lyže, cepín a turistické palice

-

  • chýba odkladací priestor na fľašu z vonkajšej strany
  • absencia pláštenky

 

Záverečné zhrnutie

Batoh Deuter Guide 42 + SL je veľmi prepracovaný, ľahký, kvalitný a odolný. Jeho výhodou je tiež široké využitie. Vnútorná časť batohu je veľmi dobre prepracovaná. Rovnako tak vonkajšia časť - ramenné popruhy aj bedrový pás zaručujú vysoký komfort pri pohybe. Batoh je skvelým spoločníkom na celý rad aktivít - od turistiky, cez lezenie až po lyžovanie. Ako negatívum vnímam chýbajúcu pláštenku a odkladací priestor na fľašu z vonkajšej strany, ale ako som už písala vyššie, to už je dnes skôr prežitok a je skôr využívaný vnútorný hydratačný systém, na ktorý je batoh pripravený. 

 

Eva Fronko

Pochádza z mesta Martin vklíneného medzi Malú a Veľkú Fatru. Časť svojho detstva strávila aj pod Vysokými Tatrami, čo ju prirodzene viedlo k prírode, turistike a horám. Osud ju na dlhší čas zavial na karibský ostrov Roatán patriaci Hondurasu. Dva roky žila v Dubaji, kde pracovala ako letuška pre Emirates, aby sa opäť vrátila do rodného mesta.

Miluje cestovanie a medzi jej najobľúbenejšie krajiny patria Nórsko, Nový Zéland, Japonsko a Juhovýchodná Ázia. Naopak do Dubaja by sa už nikdy nevrátila. Ako často hovorí: „V Dubaji nič nie je."

Okrem letnej turistiky ju očarovali zasnežené kopce slovenských hôr, ako stvorené pre skialpinizmus, s ktorým tento rok začala.

Rada cestuje naľahko s batohom, miluje stanovanie a po celodennej turistike sa najradšej vykúpe v ľadovej rieke. Medzi jej cestovateľské sny patrí Patagónia a západné pobrežie Kanady.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Eva Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

160,00  (60.06 %) od 63,90 

Porovnať

167,00  (27.6 %) od 120,90 

Porovnať

187,00  (28.4 %) od 133,90 

Porovnať

(8.05 %) 183,90 

Porovnať

124,00  (66.21 %) 41,90 

Porovnať

145,00  (20.76 %) od 114,90 

Porovnať