Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Nôž Extol Premium 318/193 mm

Lovecký nôž s veľkou čepeľou od kvalitného výrobcu náradia je presne tým, čo by ste potrebovali mať na každej stanovačke alebo pri treku v divokej prírode. Dnes sa naň pozrieme trochu viac.

 

       

  Obsah

Extol a ich špecializácia na náradie všetkého druhu s dôrazom na kvalitu a rozumnú cenu, to bol argument, prečo vyberať nôže práve v tejto firme. Pretože v Extole rozumejú náradiu a vedia, že kvalita použitých materiálov je zásadná a majú v tom skúsenosti v mnohých ohľadoch. A navyše proste ponúkajú ako jedny z mála naozaj veľký lovecký nôž za rozumnú cenu a k tomu s puzdrom zadarmo.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Premium 318/193 mm

Výrobca: Extol
Dĺžka čepele: 19,3 cm
Materiál čepele: nerezová ocel 3CR13
Materiál rukoväte: ABS
Dĺžka rukoväte: 12,5 cm

 

  • nerezová oceľ s dĺžkou 193 mm a hrúbkou 4 mm
  • tvarovaná rukoväť
  • dĺžka noža 270 mm
  • dodávaný s nylónovým puzdrom

 

Predstavenie noža

Lovecký nôž Extol Premium má 193 mm dlhú čepeľ, patrí teda k naozaj veľkým nožom, s akými sa dajú robiť aj drsné práce pri kempovaní. Proste čepeľ, ktorú využijete pri varení aj ostrení vetiev na napichovanie špekačiek, prípadne orezávanie kôlov do zeme. Z hornej strany je multifunkčný zub (slúži ako rezák aj ako otvárak na fľaše) a predovšetkým píla, ktorá si poradí aj so slušne silnými vetvami, nôž je teda ako stvorený na práce všetkého druhu a je svojím spôsobom multifunkčný.

 

Nôž v akcii

Používal som ho pri našej tohtoročnej stanovačke v kempe, ktorý sa nachádza vo Vysokých Tatrách a je čiastočne ponorený v lese. S mojimi dvoma deťmi sme teda museli chodiť deň čo deň na drevo a nôž sa stal veľmi praktickým pomocníkom. Zároveň slúžil aj ako pomocník v kuchyni, kde som privítal veľmi ostrú a pohotovú čepeľ. Môžete teda krájať ako väčšiu, tak menšiu zeleninu, následne čepeľ utriete a nakrájate chlieb, ostrie je dostatočne dlhé.

Až v časoch, keď sme s deťmi opäť začali chodiť stanovať, som si uvedomil, koľko toho s takým nožom potrebujem robiť a že je dôležité mať pri sebe nástroj, ktorý zvládne všetko.

 

Výsledné dojmy a postrehy

Čo sa týka výsledných dojmov ku kvalite spracovania, nôž sa veľmi osvedčil. Očakával som, že ho budem musieť po dovolenke prvýkrát brúsiť, ale nestalo sa. Nôž je ostrý takmer rovnako ako v čase jeho zakúpenia a to som ho naozaj nijako nešetril. Priznám sa, že som sa spočiatku veľmi obával plastovej rukoväte, pretože nie každá dobre sadne do dlane.

Nevýhodou by tu mohla byť len jeho veľkosť, nie každý sa naučí zaobchádzať s tak veľkou čepeľou. Na druhej strane sa dá kúpiť aj menšie prevedenie, firma vyrába aj 150 mm dlhú čepeľ, prípadne ďalšie, ešte menšie modely.

 

 

Puzdro - jediná slabina 

Čo by som naopak dosť skritizoval je nylónové puzdro, ktoré sa po prvej akcii začalo na strane párať. Nôž je hrubý, má mnoho ostrých výčnelkov a jednoduché, základné puzdro to nevydržalo. Každému odporúčam zakúpiť si k nožu puzdro zvlášť, z lepšieho materiálu, ktorý nôž bezpečne uschová a vydrží častú manipuláciu vnútri.

 

Hodnotenie 90 %

+

  • naozaj veľký model noža s dlhou čepeľou
  • dobre zvládnutá rukoväť, ktorá sa z ruky nešmýka
  • z hornej strany multifunkčný zub a mnoho ostrých pílových hrotov
  • nôž vydrží aj naozaj drsné zaobchádzanie

-

  • nylónové puzdro veľa nevydrží

 

Záverečné zhrnutie

Lovecký nôž Extol Premium 318/193 mm splnil moje náročnejšie požiadavky na hrubé zaobchádzanie v prírode a môžem ho všetkým, ktorým chýba spoľahlivé ostrie, len odporučiť.

   

 

Ako vybrať ten správny nôž v 10 krokoch

Až dočítate nasledujúcich 1200 slov, zvládnete si vybrať nôž presne podľa vašich potrieb.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Užitočné odkazy

 

Ďalšie zaujímavé články:

 

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autor

 

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

12,00  (0.83 %) 11,90 

Porovnať

144,00  (9.79 %) 129,90 

Porovnať

53,00  (9.62 %) 47,90 

Porovnať

82,00  (9.88 %) 73,90 

Porovnať

6,00  (18.33 %) 4,90 

Porovnať

118,00  (10.25 %) 105,90 

Porovnať

38,00  (0.26 %) 37,90 

Porovnať