Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať správny nôž v 10 krokoch

Až dočítate nasledujúcich 1200 slov, zvládnete si vybrať nôž presne podľa vašich potrieb.


Obsah

Kúsok masívnej chladnej ocele nabrúsenej do jedovatej dokonalosti je snom väčšiny mužov, ale nôž je hlavne nástrojom a ten poslúži na cestách úplne všetkým. Pokiaľ s nožmi máte skúsenosti hlavne z kuchyne a bojíte sa, že budete stratení v technickom popise konštrukcií a materiálov, tak na strach zabudnite. Tento článok je názorným rozcestníkom pre každého - esej o molekulárnych rozdieloch medzi druhmi ocele si šetrím do ďalšieho článku.

 

1. Zavrite oči a zamyslite sa

Na čo nôž potrebujem? Chcem s ním urobiť dojem na svojich kamarátov? Mám ho ako záložnú pomoc v škatuľke poslednej záchrany, ale nebudem asi nič rezať? Chcem nôž, ktorý budem mať po ruke kedykoľvek, kdekoľvek? Budem vyrezávať sošky, krájať zeleninu, rezať stromy, otvárať konzervy, porciovať úlovok, rezať laná alebo dokonca autosklo?

Robieval som s nožmi neskutočné veci, aby som zhodnotil kvalitu ich prevedenia. Medzi najdivokejšie veci patrilo sekanie klincov, vrhanie nožom do tehlovej steny či test, či čepeľ noža zabitá do dreva unesie moju vlastnú váhu. Všetko sú to činnosti, pri ktorých sa dostanete až na hranicu vlastností, ktoré vám nôž môže ponúknuť.

Pravda je taká, že pri bežnej manipulácii s nožom sa do týchto oblastí ani zďaleka nepozriete a zaujímať vás bude hlavne pohodlie a komfort. Aby sme našli vhodný kúsok, musíme pred nákupom zhodnotiť niekoľko kategórií.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku multitoolů. 

 

2. Konštrukcia - zatváracia alebo pevná

Základné dva druhy nožov sa delia podľa konštrukcie:

  • Jednoduchšia konštrukcia je pevná (fixed knife) - pevný nôž sa nedá zatvoriť, ale je veľmi odolný. Môžem s ním sekať polená, rúbať stromy, páčiť alebo bodať. Medzi nevýhody pevnej konštrukcie patrí rozhodne váha a neskladnosť - puzdro s takýmto nožom si môžete len pripnúť zvislo na opasok alebo ho nechať v ruksaku.
  • Zatváracia konštrukcia (folding knife) je komplikovanejšia a kvôli pohyblivej časti má nižšiu pevnosť pri sekaní a páčení. Klasický zatvárak tak skvelo poslúži na ľahšie úkony ako otváranie škatúľ, rezanie povrazov, príprava jedla atď.

Aby sa čepeľ svojvoľne nezatvárala, existujú rôzne mechanizmy poistiek (liner, frame alebo back lock) - nôž bez poistky úplne odporučiť nemôžem. Hlavné je, aby sa vám poistka ľahko obsluhovala jednou rukou a na konkrétnom mechanizme vlastne veľmi nezáleží.

Dôležité: Nože, ktoré sa dajú otvoriť jednou rukou, môžu byť v niektorých krajinách zakázané (napríklad v Nemecku), a pokiaľ bude mechanizmus otvárania asistovaný (označovaný ako automatický alebo vystrelovák), budú zakázané skoro kdekoľvek.

Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku multitoolov. 

 

3. Črienky

Slovo črienka je len nožiarsky termín pre časť, za ktorú nôž držíte. Je nutné, aby vám rukoväť padla do ruky, nešmýkala sa a ani pri dlhšom zaobchádzaní s nožom netlačila. Jasné, maslo na rožok si natriete čímkoľvek, ale ak budete 20 minút niečo sekať, oceníte rukoväť bez agresívnych hrán či výstupkov. Dizajnovo sú populárne ergonomické priehlbiny na prsty, ale verte mi, že nikomu nesedia presne, navyše pri každom pohybe s nožom potrebujete málinko iný úchop a budú vás len obťažovať. Pokiaľ nemáte možnosť si nôž ohmatať, vyberajte guľatejší, jednoduché tvary črienok bez zbytočných vychytávok.

Materiálovo môže ísť o klasické drevo, o ktoré je vhodné sa starať. Druhým variantom sú odolnejšie umelé materiály - gumové črienky sa skvelo držia, ale pokiaľ preferujete odolnosť, siahnite po materiáli nazývanom Micarta (živicou spojené vrstvy sklolaminátu, napr. G10).

Existujú aj nože s kovovými črienkami či kompletne bez nich (ako Mikov List), ale tie je lepšie si vyskúšať a posúdiť.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku zatváracích vreckových nožov. 

 

4. Dĺžka čepele

Dlhšia čepeľ neznamená lepší nôž. Zvážiť musíme niekoľko faktorov. Čo mňa osobne najviac zaujíma, sú zákonné limity dĺžky čepele v štátoch, kam cestujem. Obvykle je stanovené, že nože do dĺžky čepele 12 cm možno nosiť a držať kdekoľvek, takže sa budem snažiť do tohto limitu vojsť. S dlhšou čepeľou je tiež zložitejšia manipulácia. Pokiaľ budete mať 20 cm zálesácky nôž, parádne naštiepate drevo a nasekáte vetvy, ale pri narezávaní špekáčikov možno narežete aj seba.

Dôležité: Nože s čepeľou viac ako 12 cm, či svojím zameraním konštruované na spôsobenie zranenia (nože na sebaobranu, motýliky, karambity, tlačné dýky) sú legislatívou často zahrňované medzi zbrane a sú bez milosti zabavované. Na letisku obvykle bez problémov prejde odbavená batožina s "camping knife".

V skratke je čepeľ okolo 10-12 cm dostatočne univerzálna na táborenie či trekovanie, len budete musieť prijať pár kompromisov. Na nosenie vo vrecku a jednoduchšie činnosti stačí čokoľvek s čepeľou okolo 6-9 cm.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku nožov Opinel.

 

5. Materiály - nerezovka, uhlíkovka alebo niečo viac?

Nože sa používaním otupujú, ale to nie je žiadna vada, je to proste ich vlastnosť. Ako rýchlo sa budú tupiť, závisí na použitom materiáli. S tým sa spájajú aj ďalšie vlastnosti noža ako napríklad hrdzavenie alebo pružnosť čepele.

Pokiaľ nie ste znalec a nože do kuchyne brúsite preťahovacou brúskou alebo ich len ostríte na ocielke, tak pozerajte skôr po klasickej nerezovej oceli (stainless steel, rovnaká ako na nožoch v kuchyni). Je mäkšia, ľahko sa brúsi a je veľmi odolná voči hrdze. Nevydrží tak dlho ostrá, ale odpustí vám občas aj surovejšie zaobchádzanie bez vyštipnutia drobných zúbkov na ostrí.

Pokiaľ viete, ako s nožom zaobchádzať, brúsenie na keramických alebo diamantových kameňoch pre vás nie je cudzie (prípadne budete nechávať brúsiť u nožiara), tak pokojne zvážte alternatívnu oceľ. Uhlíková oceľ (carbon steel) sa tak netupí a v lese je kráľom, pre fajnšmekrov sú tu extra tvrdé práškové ocele (S30V, Elmax), ktoré moderne kombinujú tie najlepšie vlastnosti predošlých.

O nôž sa každopádne musíte starať - udržiavať ostrie čisté a nabrúsené, po krájaní kyslého citrónu čepeľ opláchnuť, pred uložením do šuplíka oceľ naolejovať (stačí trochou masti, je to dokonca lepšie než napríklad WD-40). Pokiaľ sa objavia škvrnky hrdze, stačí skúsiť vydrhnúť hubkou s trochou zubnej pasty, ale hrdza ako taká vlastnosti noža nijako nezhoršuje. Opäť nejde o vadu, ale o vlastnosť. Pri nerezovej oceli je proces pomalší, na uhlíkovke zase prekvapivo rýchly, ale pokiaľ budete nôž roky aktívne používať, pripravte sa na "patinu", ktorá čepeľ zahalí.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku kvalitných a takmer nezničiteľných nožov.

 

6. Materiály - čepeľ sčernená alebo bez ošetrenia

Ďalej sa zamerajme na povrchovú úpravu čepele. Klasika je lesklá, ale môže byť nejako ošetrená (brúsená - stone washed, leptaná - acid etch), čo poznáte na prvý pohľad. Škrabance na lesklom noži nepekne vyniknú, ale je to len detail. Na niektorých nožoch z uhlíkovej ocele uvidíte aj černenie, ktoré primárne chráni pred hrdzou. Majte ale na pamäti, že žiadne černenie nie je trvalé a ostrie bude stále vyžadovať starostlivosť.

 

7. Ostrie - rovné alebo zubaté

Pokiaľ chcete klasický nôž s rovným ostrím, viete, čo od neho očakávať. Pokiaľ by ste premýšľali o rezaní vláknitého materiálu, môže sa hodiť zúbkaté ostrie (serrated), ktoré skvelo reže textílie, laná, chlieb alebo aj paradajky. S jeho brúsením budete musieť za nožiarom (alebo už viete, ako na to ;-) ). Na tomto Victorinoxe napríklad nájdete aj špeciálne zubaté ostrie na vyrezanie predného skla auta.

Kombinované ostrie ponúka obe výhody, ale majte na pamäti, že napríklad pri sekaní máte k dispozícií len rovnú časť ostria pri špičke, čo nemusí byť úplne pohodlné.

 

Video - Vreckový nôž Victorinox RescueTool

 

8. Účel - do vrecka alebo do ruksaku

Budete chcieť mať nôž kedykoľvek po ruke? Potom hľadáte tzv. EDC nôž (Every-Day-Carry znamená každodenné nosenie) a najskôr budete chcieť zatvárací nôž s klipom na vrecko.

Nôž na prežitie bude zase rozhodne pevný, robustný, v kvalitnom puzdre s brúskou a nejakým ďalším vybavením na prežitie. Skvelá klasika Patron od Mikova bude presne to, čo hľadáte.

Ľahký nožík na turistiku, huby či jednoducho len tak bude vážiť len pár gramov, aby ste o ňom skoro nevedeli. Klasický Opinel No. 8 alebo jednoduchý Victorinox Sentinel poslúži skvelo.

 

9. Účel - len nôž alebo multitool

Nôž je nástroj s dlhou históriou - schopnosť deliť a rezať materiály sa s ľudstvom spája už od čias pazúrikov v dobe kamennej a je nesmierne užitočná. Klasickým nožom s ostrou čepeľou sa nedá nič pokaziť, ale ľudstvo sa posúva míľovými krokmi každý deň dopredu, takže pokiaľ chcete viac, pozrite na ponuku multifunkčných nástrojov, jednoducho multitoolov. Či už pôjde o švajčiarsky nožík od Victorinoxu alebo kliešte od Leathermana, môžete k nožu dostať v jednom balení aj pílku, otvárač na víno, šraubováky či USB flash-disk.

 

10. Cena

Cena by nemala byť hlavným faktorom pri výbere noža. Toto nie je nákup na pár týždňov, ale skôr na pár rokov, prípadne na celý život. Prístup k nožu ako ku spotrebnému tovaru, kedy nedám viac než pár eur, pretože "ho aj tak zase niekde stratím", absolútne rešpektujem, stať sa môže čokoľvek komukoľvek, že? Ja ale preferujem výber na základe zoznamu kritérií, podľa ktorých si zvolím svojho favorita a cenu musím už len akceptovať.

Útechou nám ale môže byť, že je slušná šanca kvalitný udržiavaný nôž aj po pár rokoch za dobré peniaze predať. Nože sa nekazia a nestarnú tak rýchlo ako mobily, takže sa občas podarí na určitých modeloch aj niečo trhnúť.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora, unsplash.com, pixabay.com

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

61,00  (28.03 %) 43,90 

Porovnať

24,00  (25.42 %) 17,90 

Porovnať

(0.32 %) od 30,90 

Porovnať

(2.04 %) 13,90 

Porovnať

od 5,90 

Porovnať

118,00  (28.05 %) 84,90 

Porovnať

49,00  (28.78 %) 34,90 

Porovnať

21,00  (0.48 %) 20,90 

Porovnať