Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

7 vychytávok na prežitie, ktoré nadchnú minimalistov aj náročných

Najdôležitejšie vybavenie na prežitie v 3 rôznych variantoch - od minimalistov cez zlatý stred až po high-tech.


Obsah

Človek v prírode vždy zvládol prežiť s minimom vybavenia a niektorí tento minimalistický prístup praktizujú aj naďalej. Doba je dnes ale iná a väčšina z nás so sebou do lesa aj na hory nosí solárne panely, nesfúknuteľné zápalky, takmer laboratórne filtre na vodu a veľa ďalších high-tech vychytávok. Keďže sa nedá povedať, ktorá cesta je správna, rozhodli sme sa v tomto články ukázať extrémy 7 vychytávok na prežitie. Poďme sa pozrieť, ako môže každá vec vyzerať v high-tech verzii, čo je zlatý stred a ako sa s tým môžu popasovať zarytí minimalisti. 

1. Založenie ohňa

Oheň sa dá založiť mnohými spôsobmi od kresania dvoma kremeňmi cez nesfúknuteľné zápalky až po tryskové zapaľovače. V outdoorovom vybavení sa veľkej popularite tešia magnéziové kresadlá, ktoré nemôžu navlhnúť ako zápalky, nedôjde im plyn ako zapaľovačom, potrebujete len hrsť suchého ľahko zápalného materiálu, ako napríklad suchú trávu alebo mech.

  • High-tech

Tryskový zapaľovač PowerLighter III renomovanej značky Primus ponúka neuveriteľný výkon a plameň s teplotou 1300 °C, s ktorým založíte oheň v každom počasí ľavou-zadnou. 

  • Zlatý stred

Light My Fire je švédska firma preslávená kvalitnými kresadlami, ktoré ponúkajú 12 000 škrtnutí a iskry s teplotou 2980 °C. 

  • Minimalista

Načo sa snažiť škriabať nejaké tyčinky? Stačí mi nájsť si dva kremene a tresnúť s nimi o seba! V najhoršom to jednoducho zvládnem bez ohňa. 

 

2. Filtrácia vody

Kvalita vody v prírode sa zhoršila. V kotline nikdy neviete, čo chatári do bystrín vypúšťajú, o riekach a rybníkoch ani nehovoriac. Črevným problémom sa väčšina z nás chce vyhnúť za každú cenu, a preto vznikla široká ponuka filtrov na vodu. Tie sa v posledných rokoch stali extrémne populárnymi. 

  • High-tech

Pumpičkový filter, ktorý napojí smädných horalov. MSR Miniworks s keramickým filtrom odstráni z vody baktérie a nečistoty rýchlosťou 1 liter za minútu a aktívne uhlie naviaže nebezpečné chemikálie. 

  • Zlatý stred

Pre jedného úplne postačujúci Sawyer Mini. Stačí našraubovať na PET fľašu a tlačiť vodu sfarbenú baktériou s účinnosťou 99,9999%. 

  • Minimalista

Naši predkovia si vodu nefiltrovali a ja s tým rozhodne nebudem začínať. Budem si vyberať kvalitné vodné zdroje ako studienky a rýchlo tečúce potoky alebo si vodu prevarím. Veď žalúdok si to preberie! 

   

 

90% turistov nevie používať filter na vodu. Ako ste na tom vy?

Filter nie je hračka, ale laboratórne vybavenie. Nehazardujte so svojím zdravím a dodržiavajte tieto zásady.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

3. Zdroje energie

Doba sa zmenila a dnes je prakticky nemysliteľné vyraziť do lesa bez mobilu, inteligentných hodiniek, foťáku alebo dronu. Ako však všetku tú techniku udržať pri živote v divočine, kde zásuvky na stromoch nerastú? Už aj na túto otázku ľudstvo našlo odpoveď.

  • High-tech

Výstrel modernej technológie CampStove2 od BioLite vytvára energiu z tepla uvoľňovaného horením. Stačí nalámať pár konárov a dobiť svoju elektroniku bez závislosti na slnku. 

  • Zlatý stred

Solárne panely sú dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Goal Zero Nomad s výkonom 7 wattov je ideálny pre všetkých turistov, ktorí si bez Mapy.cz a niekoľkých selfíčok nedokážu predstaviť žiadny výlet. 

  • Minimalista

Ehm a teraz vážne. Čo by som s tou elektrinou asi tak robil? 

 

4. Svetlo

Posvietiť si potrebujeme na kutranie v stane rovnako ako pri nočnom výbehu. Od plechových svietidiel na 2 klobásky sme ušli poriadny kus cesty. Dnes tu máme úsporné LED diódy Cree s niekoľkonásobnou svietivosťou a dobíjacie akumulátory. 

  • High-tech

Petzl NAO+ je technologickou špičkou medzi čelovkami. Detailné ovládanie režimov a informácie o výdrži v mobilnej aplikácii, rozsah 320 - 750 lumenov s fungovaním až 20 hodín. 

  • Zlatý stred

Čelovka Ledlenser MH6 s výkonom 20 - 200 lumenov v drvivej väčšine prípadov úplne postačí. Možnosť ostrenia kužeľa svetla pomocou šošovky a IPx6 ochrana proti vode sú už len príjemným bonusom. 

  • Minimalista

Stačí mi pol hodina v tme a moje oči si zvyknú natoľko, že svietidlo vôbec nepotrebujem. Veď človek sa narodil s nočným videním, tak prečo míňať peniaze? 

   

 

Ako si vybrať čelovku?

Neviete, ako si vybrať tú správnu čelovku? Potrebujete sa zorientovať v lumenoch, dosvite a ďalších parametroch čeloviek? poradíme vám, ako na to.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

5. Nôž

Už od praveku absolútne nevyhnutná pomôcka na prežitie. S ostrou čepeľou a trochou cviku si zvládnete obstarať všetko potrebné - teplo, jedlo, vodu aj prístrešok. Rastúca kvalita ocele a technologický rozvoj nožiarskeho remesla dnes umožňujú vyrábať skutočne univerzálne nástroje. 

  • High-tech

Nie je to vždy tak, že čím nadupanejší, tým lepší. Česká značka Acta Non Verba vyrába nože s dokonalým dielenským spracovaním a od začiatku navrhnuté na hrubé používanie s dlhoročnou trvácnosťou. Nôž P200 s kydexovým puzdrom a doživotnou zárukou je toho dôkazom. 

  • Zlatý stred

Legenda medzi survival nožmi vytvorená v spolupráci s Bearom Gryllsom nadchne všetkých zálesákov. Nôž Gerber BG Ultimate SE s kombinovaným ostrím z nerezovej ocele je základom, ale hodiť sa môže aj kladivo, kopija, píšťalka, brúsik alebo kus paracordu. 

  • Minimalista

Nôže na výpravách obvykle nepotrebujem, na odkrojenie chleba mi stačí rybička. A keď idem táboriť, beriem si lovecký tesák po dedovi s rukoväťou z parožia. S ním zvládam naozaj všetko. 

   

 

Ako si vybrať ten správny nôž v 10 krokoch

Keď dočítate nasledujúcich 1200 slov, zvládnete si vybrať nôže presne podľa vašich potrieb.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

6. Lekárnička

Často podceňovaná súčasť vybavenia pri výlete do prírody. Nikdy neviete, čo sa môže prihodiť a pomoc je veľakrát niekoľko hodín vzdialená. Ale kto z nás je lekárnik, aby si nakúpil a poskladal všetko potrebné na prvú pomoc?

  • High-tech

Prvá pomoc LifeSystem Mountain Leader pre horských vodcov obsahuje všetko, čo môžete potrebovať na vrcholkoch hôr na ošetrenie až 14-člennej skupink. Všetko bolo navyše konzultované so skúseným expedičným lekárom. 

  • Zlatý stred

K základnému ošetreniu v našej "divočine" postačí vrecková lekárnička Pocket s pár obväzmi a náplasťami. V obale sa nájde trocha miesta aj na lieky či vybavenie, bez ktorého sa neozaobídete. 

  • Minimalista

Všetko, čo by som mohol potrebovať, mám v kápezetke - dve náplaste, jeden aspirin, vrecúško so Smectou, obväz, kvapku jodisoli a ihlu. 

   

 

Lekárnička a ako ju zostaviť do 10 minút

Bezmocnosť. To je jediný pocit, ktorý vám rezonuje vo chvíli, keď pribehnete k zranenému človeku a máte len holé ruky. V tomto prípade platí viac než inokedy - šťastie praje pripraveným.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

7. Ponožky

Ako hovoríl poručík Dan mladému Forrestovi: „Ponožky sú základ. Chce to len poriadne tučný erár." Eráru už síce odzvonilo, ale ponožky sú aj naďalej základ pre každého turistu. A verte nám, že o dnešných možnostiach sa nám predtým ani nesnívalo.

  • High-tech

Nepremokavé ponožky Sealskinz sa skladajú z 3 vrstiev - vnútorná vrstva s merino vlnou zaistí maximálne pohodlie, v strede je nepremokavá, no priedušná membrána a zvonku nájdete odolný úplet z polycottonu a nylónu. 

  • Zlatý stred

S merinovými ponožkami vedľa nešliapnete. Zulu Merino Men ponúka maximálne pohodlie vďaka rýchlemu odvodu vlhkosti, plochým švám na prstoch a vďaka prepracovanému lemu ich oceníte na každom výlete. 

  • Minimalista

Nosím bavlňáče z tržnice a nikdy som pľuzgiere nemal. Stačí si ich pri pochode pravidelne meniť. A ešte k tým nepremokavým fusakliam - mne v daždi stačia mikroténové vrecúška. Navlečiem si ich cez suché ponožky a strčím do topánok. Nič to nestojí a poslúži to rovnako!

 

Či už radi priplatíte za kvalitné vybavenie nadupané technológiami pre maximálny komfort, alebo sa zmierite s málom a často improvizujete, robíte to správne! Každá z ciest má svoje výhody aj drobné úskalia, ale to najdôležitejši je, že vám to prináša radosť!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: unsplash.com, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

18,52  (24.95 %) 13,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (42.73 %) 18,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

69,00  (24.78 %) 51,90 

Porovnať