Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Karimatka Outwell Sleepin Double 7,5

Karimatka Sleepin Double 7,5 značky Outwell je dostatočne široká pre dve osoby a je tak skvelou voľbou pre tých, ktorí cestujú vo dvojici. Je táto karimatka práve pre vás? Prečítajte si našu recenziu.

 

Obsah

Pohodlná samonafukovacia karimatka Sleepin Double 7,5 cm je široká 130 cm a pohodlne sa na nej vyspia dve osoby. Je vysoká 7,5 cm a zaistí vám bezchybný spánok aj na nerovnom povrchu. Karimatka je skvelú voľbu na kempovanie vo dvojici.

 

Charakteristika


Hmotnosť:


4900 g
Zbalený rozmer: 66 x 28 cm
Materiál: 190T 75D Polyester
Dĺžka: 183 cm
Šírka: 130 cm
Hrúbka: 7,5 cm

 

  • perfektná voľba pre páry
  • nízka hmotnosť
  • nízkoprofilový ventil FHF
  • kompatibilná s pumpami či pump vreckom
  • odolný materiál
  • PFC free

 

Úvod 

Vonku ako v posteli? Máte plné zuby neustále sa rozbiehajúcich karimatiek, ktoré vás v noci vzďaľujú od vašej drahej polovičky? Alebo sa jej nevzdáte a v objatí zistíte, že vám karimatky odcestovali na stranu a nechali vás na tvrdej studenej zemi telesnému teplu napospas? Potom ste tu správne - 128 cm široká karimatka Sleepin Double s hrúbkou 7,5 cm poskytuje vytúžený komfort na dovolenke v stane či v aute.

 

Dva dôležité poznatky:

  • Hmotnosť a rozmery v zbalenom stave - na náročnejšej túre balíček s veľkosťou stanu a s hmotnosťou 4,6 kg nosičov chrbát a nohy príliš neocenia.
  • Celková dĺžka 183 cm je bežná dĺžka karimatiek. U takto objemnej a ťažkej karimatky zameriavajúcej sa na komfort v kempe by som uvítal dĺžku blížiacu sa dvom metrom.

 

Výber karimatky

Preto je dôležité si rozmyslieť, na čo karimatku chcete používať. Ak sa chystáte na dovolenku, kde budete spať vo veľkom stane blízko auta, alebo priamo v ňom, je karimatka Sleepin Double 7,5 určite dobrou voľbou. Kvalitný spánok na prvom mieste, že áno? Na dlhé a náročné treky a prechody by som určite odporúčal skôr ľahšiu karimatku. 

 

 


Ako si vybrať karimatku? Základný prehľad.

Fandíte prírode a radi v nej spíte? A máte na čom? Veľký radca pre výber vhodnej karimatky je tu!

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Predstavenie karimatky

Samonafukovacia karimatka pre dve osoby Sleepin Double 7,5 od značky Outwell zaujme predovšetkým tým, aký vysoký komfort ponúka. Karimatka sa dočkala inovácie v podobne Flat High-Flow ventilu, Ktorý zaisťuje rýchle a spoľahlivé nafúknutie aj vyfúknutie. Ventil je navyše kompatibilný aj s elektrickými a ručnými pumpami. V balení sa nachádza aj prenosná taška na skladovanie a jednoduché prenášanie.

 

Nafukovanie 

Karimatka Sleepin Double 7,5 sú v podstate dve samonafukovacie karimatky spojené do jednej. Dve oddelené komory sa dajú nafukovať naraz pomocou dvoch Flat High-Flow ventilov. Robustný materiál nie je práve z kategórie Lightweight, o to je však odolnejší.

Čo sa týka nafukovania, ak vás netlačí čas, stačí karimatku rozbaliť, otvoriť ventily a nechať karimatku „nadýchnuť“. Vďaka rozpínaniu vnútornej konštrukcie do seba karimatka celkom rýchlo nasaje vzduch. V našich nadmorských výškach to na spanie stačí, prípadne sa dá dofúknuť ústami či kompatibilnou pumpičkou.

 

Obal a balenie

Obal je dostatočne veľký, takže aj pri rýchlom provizórnom balení sa do neho karimatka Sleepin Double 7,5 zmestí. Na udržanie čo najmenšieho balíčka po dôkladnom zbalení sa používajú priložené sťahovacie popruhy. Balenie je najnáročnejšia časť manipulácie s karimatkou (pokiaľ vynecháme pokusy ju napchať do batohu a doniesť na romantickú vyhliadku. Okrem toho už by sa do batohu nezmestila potrebná fľaša prosecca). Vyfukovanie ma popravde trochu zaskočilo, karimatka má tendenciu sa neustále nafukovať. Ešteže sú pri vyfukovaní prítomní dvaja.

 

Priebeh testovania

Karimatku Sleepin Double 7,5 sme skúšali pri spaní v aute a musím povedať, že sa mi potom nechcelo ísť spať do postele. Komfort sa tejto karimatke odoprieť nedá. Perfektne sadla do nákladového priestoru, až výrobcu podozrievam, že jej rozmery prispôsoboval práve tomuto určeniu. Výhoda oproti bežnému matracu je, že ide preklopiť na polovicu, oprieť o stenu auta a na jej miesto sa dajú tiež naložiť napr. kolesá bez toho, aby ste si zašpinili posteľ. Cez deň, keď v aute nie ste, nezabudnite ju trochu sfúknuť, nech sa vysokým tlakom vyvolaným zmenou teploty nerozlepí.

Pri spaní na lúke a v lese nebola cítiť jediná nerovnosť, spánok ako v bavlnke. V tomto prípade bol jej kratší rozmer nevýhodou - spacáky presahovali cez okraj karimatky do orosenej trávy či lístia. Kúsok plachty by to určite vyriešil.

 

Všeobecné pravidlá, ako sa správať k nafukovacej karimatke? 

  • Pozor na ostré predmety – ostré polená, kamene, črepy a pod. napadnú určite každého, nebezpečný je však aj betón. Obzvlášť pri ľahších karimatkách z tenkého materiálu. Aj pri drobných pohyboch (prevaľovaní, vrtení) sa karimatka môže predrať aj na niekoľkých miestach naraz. Často sa to nedá len tak opraviť.
  • Vlhkosť – karimatku pred skladovaním dôkladne usušte. Rovnako ako stan a ďalšie kempingové vybavenie. Predídete tým nepríjemnému prekvapenie rozkvitnutej plesne pri ďalšom použití.
  • Zmena teploty – hlavne po opustení kempoviska (auto, stan..) v období, keď cez deň hrozia vysoké teploty. V aute býva pokojne cez 60 °C. Rozpínajúci sa vzduch v karimatke môže narušiť jej štruktúru – vzniknú v nej „vankúše“. Tieto defekty bývajú nevratné. Ako prevencia stačí karimatku sfúknuť a ideálne nechať pootvorený a odblokovaný vypúšťací ventil.
  • Nafukovanie - pri nafukovaní pumpičkou sa neponáhľajte, používajte pomalé plynulé ťahy. Rýchlo tlačený veľký objem vzduchu sa nemusí zmestiť do kanálikov vnútornej konštrukcie a tá sa môže narušiť za vzniku „vankúšov“. Pri prvom rozbalení alebo po dôkladnom zbalení odporúčam aspoň zo začiatku ešte pomalšie, vnútorná konštrukcia môže byť tlakom zlisovaná a neposkytuje tak dostatočný prietok vzduchu.

 

Hodnotenie: 79 %

+

  • drží tvar ako jeden veľký matrac
  • dá sa pohodlne preklopiť napoly ako dve oddelené karimatky
  • komfortný spánok
  • v porovnaní s veľkými kempingovými matracmi relatívne nízka hmotnosť
  • odolnosť
  • pohodlné nafukovanie

 

-

  • dĺžku 183 cm pri tomto type karimatky považujem za krátku
  • náročnejšie vyfukovanie
  • hmotnosť a rozmery balíčka (v porovnaní s turistickými karimatkami). Táto karimatka ale nie je určená na turistiku.

 

Záverečné zhrnutie

Karimatku Sleepin Double 7,5 hodnotím pozitívne a určite by som ju odporučil na cesty tým, ktorí ju neplánujú nosiť v batohu na túry.  Výhodou je to, že drží tvar a funguje ako jeden veľký matrac. Ďalšou výhodou je aj to, že ju môžete prepoliť. Na svoju šírku a veľkosť je karimatka relatívne ľahká. Pohodlné nafukovanie je tiež pozitívom, ale vyfukovanie už je o niečo náročnejšie. Za čo ale karamelku oceňujem je rozhodne vysoký komfort a jej odolnosť. Ako negatívum môžem označiť napríklad dĺžku karimatky (183 cm), ktorá mne osobne nevyhovuje a ocenil by som, keby bola karimatka dlhšia. 

 

     Profil testera

Jakub Vlček

Jakub sa venuje cyklistike na profesionálnej úrovni. Výlety na bicykli dopĺňa horolezectvom a pretože je aj milovníkom piva, často sa pri svojich výletoch zastaví aj v pivovare. Medzi svoje úspechy zaraďuje MATTERHORN Zermatt (zimný výstup), GRANDES JORASSES Severná stena alebo ISLAND krížom-krážom na MTB. Okrem širokého spektra športových úspechov sa baví výskumom piva a sladovania, čomu sa venuje na VŠCHT, kde robí doktorát. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jakub Vlček

Zdroje: archív autora

Mini TEST: Spacák Husky Mopy

Testovňa

Hľadáte kvalitný syntetický spacák na prespávanie vonku? Potom ste tu správne. Otestovala ho za vás naša testerka Zdenka.

TEST: Stan Warg Protrek 2

Testovňa

Naša testerka dostala na otestovanie úplnú novinku, a to ultraľahký stan značky Warg. Obstojí proti svojim konkurentom vo svojej kategórii?

TEST: Batoh Hannah Commuter 30

Testovňa

Hľadáte batoh nielen do prírody, ale aj do mesta? Potom je možno batoh Commuter 30 práve pro vás!

Vyberáme pre vás

305,00  (12.16 %) 267,90 

Porovnať

99,38  (41.74 %) 57,90 

Porovnať

100,00  (23.1 %) 76,90 

Porovnať

240,00  (15.46 %) 202,90 

Porovnať

270,00  (16.7 %) 224,90 

Porovnať

95,00  (22.21 %) 73,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Pinguin Nomad 50 NX

79,00  (20.38 %) 62,90 

Porovnať

270,00  (14.85 %) 229,90 

Porovnať