Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať karimatku podľa parametrov?

Ide o špecifické body s rôznou mierou dôležitosti, ktorá sa môže odlišovať typom používateľa. Parametre sa nesmú podceňovať, pri výbere typu karimatky je dôležité vybrať si aj správnu verziu, aby dokonale vyhovovala.


Obsah

 

V prvom článku sme si povedali, že existuje šesť základných druhov karimatiek. Každá má svoje špecifiká, plusy aj mínusy a každá sa zároveň hodí pre iného používateľa. Tu si preberieme kľúčové parametre, ktoré môžu byť ale aj na prvom mieste nášho výberu. Povedané jednoduchým príkladom: ak je pre nás zásadné, že musí byť karimatka malá a ľahká, začneme hľadať s dôrazom na rozmery a zbaliteľnosť. Že nám toto najlepšie splní nafukovacia karimatka, to sa dozvieme vzápätí. Oba články sú teda pre výber rovnako dôležité.

Základné rozdelenie v tabuľke

Ide o špecifické body s rôznou mierou dôležitosti, ktoré sa môže odlišovať typom užívateľa. Parametre netreba podceňovať, pri výbere typu karimatky je dôležité vybrať aj správnu verziu, aby dokonale vyhovovala.

 

Parameter

 

Čím je dôležitý

Účel používania Rozhodnete sa pre náročné podmienky alebo naopak preferujete maximálne pohodlie, keď zostávate v kempe?
Izolačné vlastnosti

Potrebujete karimatku dovnútra alebo von? Ako veľmi má izolovať chlad od zeme? Úzka previazanosť s parametrom "tepelný odpor".

 

Materiál

Môže ovplyvniť tepelný komfort aj celkovú životnosť. Je úzko previazaný s parametrom „odolnosť“.

 

Hmotnosť

Ťažšia alebo ľahšia? Do kempu alebo na trek? Ako veľmi riešite váhu a potrebujete ju vôbec riešiť?

Rozmery

Menšia alebo väčšia? Ako pokojne vlastne spíte? Parameter úzko previazaný s ďalšími, pretože sa viaže k "tvaru" a "zbaliteľnosti".

Zbaliteľnosť

Alebo čím tenšie, tým zbaliteľnejšie ale zároveň ruka v ruke s komfortom na spanie. Zbaliteľnosti sa najviac týka aj parameter "rozmery".

Odolnosť

Odolný materiál viac váži a vydrží, úzko previazaný parameter s "materiálom".

Tepelný odpor:

Udáva mieru odporu proti prenikaniu tepla – ako dobre karimatka izoluje a zabraňuje unikaniu tepla od tela.

Cena

Čím drahšie, tým kvalitnejšie v niektorých parametroch. Odvíja sa od nej všetko, od hmotnosti po celkovú odolnosť. Najdrahšie nutne nemusí znamenať, že ste si vybrali ideálny produkt pre svoje aktivity.

Tvar

Potrebujete obdĺžnik alebo len rozšírenie v oblasti ramien? Úzko previazaný parameter s "rozmermi".

Životnosť

Je veľmi závislá na odolnosti materiálu a kvalite prevedenia.

Laminácia (spojenie vrstiev)

Pokiaľ idete na trek s tým, že potrebujete izolačnú istotu a stálosť tvaru, potom ju musíte riešiť.

 

1. Účel používania

Účel používania je zásadným aspektom pri výbere karimatky .

 

 

 

 

2. Izolačné vlastnosti

Zaujímať sa o izolačné vlastnosti je dôležité preto, aby ste v daných podmienkach mali dostatočné teplo . Izolačné vlastnosti ovplyvňujú to, do akej miery vás karimatka ochráni proti chladu od zeme.

 

  • Pokiaľ budete prespávať v interiéri, kde bude dostatočné teplo, parameter izolačných vlastností pre vás nebude tak dôležitý. Bez problémov môžete zvoliť penovú karimatku, jej mierne horšie tepelnoizolačné vlastnosti vás obmedzovať nebudú.
  • Ak hľadáte karimatku na prespávanie v stane, kde býva predovšetkým ráno zima (najmä v jarných a jesenných dňoch), môžete zvoliť samonafukovaciu alebo nafukovaciu karimatku.
  • Na spanie do najchladnejších podmienok sú najvhodnejšie samonafukovacie karimatky, ktoré vynikajú najlepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami.

 

Parameter úzko previazaný s tzv. tepelným odporom, ktorý číselne udáva mieru odporu proti prenikaniu tepla. Odporúčame prečítať si aj ďalší bod.

 

 

3. Materiál

Pri penových karimatkách ide o etylén vinyl acetát (EVA) alebo o jednoduchý polyetylén. Pri samonafukovacích je vo vnútri pena s extrémne otvorenými pórmi (molitan, rubex) a zvonku nepriepustný materiál, napr. polyester.

 

  • Materiály použité na výrobu karimatiek z princípu nie sú nasiakavé, pretože sú určené na pokladanie na zem, z ktorej prúdi vlhkosť. Riešia sa skôr protišmykové povrchové úpravy materiálu.

 

Tento parameter je úzko spätý s parametrom odolnosť, ktorý definuje kvalitu a pevnosť použitého materiálu. Odporúčame prečítať si aj ďalší bod.

 

Vedeli ste, že:

Ročné obdobie neovplyvňuje výber karimatky natoľko, ako je to u spacákov, dá sa ale povedať, že niektoré karimatky sú vhodné na trojsezónne užívanie a iné na zimné obdobie (nafukovacie s vnútornou izoláciou, samonafukovacie, všeobecne tie, ktorých materiál zaručuje vyšší tepelný komfort. U nich výrobca uvádza tepelný koeficient – 4,5/5/6. U penových a bežných samonafukovacích karimatiek sa neuvádza).

 

4. Hmotnosť

Veľmi dôležitý parameter, ktorý sa viaže na kvalitu materiálu, rozmery karimatky a predovšetkým na jej typu.

 

  • Najnižšou váhou disponujú alumatky (cca 100 g). Penové karimatky obvykle vážia 150–400 g, tie z EVA peny sú o niečo ťažšie.
  • Samonafukovacie matrace sa pohybujú v rozmedzí od 650 g až do 2 kg, vždy záleží na materiáli a veľkosti.
  • Najobvyklejšia je hmotnosť okolo 1 kg, ľahšie sú buď menšie a nižšie, alebo boli vyrobené z kvalitnejších materiálov
  • Karimatky nafukovacie sú potom v priemere o 200–400 g ľahšie, opäť záleží na veľkosti, použitom materiáli a type izolácie.

 

Parameter je úzko spätý s parametrom odolnosť, ktorý definuje kvalitu a pevnosť použitého materiálu. S pevnosťou sa zvyšuje váha. Odporúčame prečítať si aj ďalší bod.

 

5. Rozmery

Rozmery sú kľúčové pre všetkých. Ovplyvňujú to, ako dobre sa vyspíte a zároveň do akého balíčka karimatku vo finále zbalíte . Ak porovnám dva extrémy, nafukovací matrac a nafukovaciu karimatku, potom matrac zbalím do veľkej tašky a hodím do kufra auta, zbalený nafukovací matrac sa mi môže vojsť do ruky.

 

  • Najčastejšia výška bežných turistických samonafukovacích karimatiek je 1–6 cm, najbežnejšie 2,5–3 cm. Čím vyššia výška, tým je karimatka pohodlnejšia, čo oceníte najmä vtedy, ak máte problémy s chrbtom alebo s obličkami.
  • Čo sa týka dĺžky, vyrábajú sa skrátené varianty (120 cm, tzv. trupovky), ďalej 160–170 cm a tiež karimatky nadmerne dlhé (2 m). Najbežnejší rozmer samonafukovacích alebo nafukovacích karimatiek je 183 cm.

 

Parameter úzko previazaný s parametrami tvar a zbaliteľnosť pretože sa všetky ovplyvňujú navzájom. Odporúčame prečítať si aj ďalší bod.

 

 

 

6. Zbaliteľnosť

Je úzko previazaná s tým, v akých rozmeroch budete karimatku kupovať a aký typ . Pokiaľ sa budete chcieť kvalitne vyspať a váš chrbát si potrpí na mäkšie a komfortnejšie ležanie, nemôžete zároveň chcieť karimatku, ktorá sa zmestí do ruky. A naopak – ak si ponesiete na treku všetko na chrbte, je malá zbalená veľkosť kľúčová. Zaobstaráte si pravdepodobne karimatku nafukovaciu. Zároveň výsledok ovplyvňuje hrúbka karimatky, ktorá sa ale viaže aj k schopnostiam dobre izolovať.

 

  • Ak porovnáme napr. samonafukovaciu karimatku s hrúbkou 2,5–3 mm so samonafukovacou karimatkou s hrúbkou 6 mm, prvá z nich bude o tretinu ľahšia a o polovicu zbaliteľnejšia.
  • Ak je pre vás zbaliteľnosť dôležitá, radšej pár milimetrov hrúbky ožeľte

 

Vedeli ste, že:

Zbalený rozmer karimatky býva 10 × 26 cm. Predĺžené karimatky bývajú drahšie (viac materiálu). Väčšia zbaliteľnosť súvisí s kvalitnejšími materiálmi a tým pádom aj vyššou cenou . Niekedy sa do peny za účelom lepšej zbaliteľnosti vyrezávajú rôzne obrazce (kombinácia horizontálnych a vertikálnych dutín), čo trochu znižuje aj hmotnosť materiálu.

Tento parameter zároveň ovplyvňuje aj výber rozmerov, ktoré treba premyslieť. Odporúčame prečítať si aj ďalší bod.

 

7. Odolnosť

Odolnejší materiál je vždy ťažší, pevnejší alebo drahší. Treba premýšľať nad tým, v akých podmienkach budete karimatku využívať.

 

  • Mnohým užívateľom vyhovujú pre svoju odolnosť penové karimatky, aj keď sa do nich môže vtlačiť napr. kameň, ich funkčnosť a ďalšie možnosti používania to nijako neovplyvňuje.
  • Pri samonafukovacích a nafukovacích karimatkách prichádza obava, že z nich začne unikať vzduch.

 

Tento parameter je úzko previazaný s parametrom materiál, ktorý si určite prečítajte. Čím ťažší a pevnejší materiál, tým viac vydrží – čím tenší, tým je zase naopak ľahší a skladnejší.

 

8. Tepelný odpor

Značí sa r-value nebo R. Udáva mieru odporu proti prenikaniu tepla - ako dobre karimatka izoluje a zabraňuje unikaniu tepla od tela.

 

  • Tepelný koeficient väčšinou neriešia bežní užívatelia, ale tí, ktorí sa vydávajú do extrémnejších podmienok (vysokohorská turistika, alpinizmus a pod.).
  • Daná hodnota hovorí, či je karimatka vhodná aj do chladu alebo napr. len na leto.
  • Ide vlastne o izolačné schopnosti karimatky.
  • Nebýva menšia ako 1 a končí na hodnote 9,5, čo je maximálna izolácia.

 

Vedeli ste, že:

Priemerne sa u karimatiek objavuje hodnota 2,6/2,8/3,5. Ak potrebujete karimatku priamo na zimu alebo karimatku trojsezónnu, hodnota 1 bude málo. V takom prípade potrebujete vyšší tepelný koeficient, 4–5/5/6, kvalitnejšiu a odolnejšiu karimatku.

K tomuto parametru sa viaže izolácia, o ktorej si určite tiež prečítajte. Lepšia izolácia = vyšší tepelný odpor.

 

9. Cena

Kľúčový parameter, ak ste ovplyvnení rozpočtom. Potom môže byť tento parameter na prvom mieste. Samozrejme, dobre poslúžiť svojmu účelu môže aj penová karimatka, záleží na tom, na akú aktivitu ju potrebujete použiť.

 

  • Cena penových karimatiek s polootvorenými pórmi môže byť do 12 €, tých s pórmi uzavretými priemerne cca do 35 €.
  • Pri nafukovacích je cenový rozptyl značný, môžete ich mať za 15-35 €, ale cena sa môže u niektorých modelov vyšplhať k 115 až 200 €.
  • Kľúčovými sú použité materiály a spracovanie.
  • To isté platí u samonafukovacích karimatiek, kde je priemerná cena cca 23 €, ale obvyklá je 30-80 €.

 

Vedeli ste, že:

Ak porovnáte lacnejšiu a drahšiu triedu všeobecne u všetkých karimatiek, hlavný rozdiel spočíva v životnosti, kvalite prevedenia a odolnosti použitých materiálov. Ak nakupujete v špecializovanej predajni, cena je vyššia z niekoľkých dôvodov. Platíte za renomovanejšiu značku, ktorá vykonáva vlastný výskum, vývoj, vlastnú výrobu. Financuje teda svoje laboratóriá a ľudí, ktorí na vývoji pracujú. Ďalším dôvodom je, že platíte za kvalitnejší materiál či kvalitnejšie riešenie.

 

10. Tvar

Pokiaľ sa v noci "vrtíte", je dôležité tvar riešiť a vybrať si širšiu karimatku, minimálne v ramenách. Pokiaľ spíte pokojne, môžete na výslednej váhe a rozmeroch "ušetriť" a vybrať si úzku a dostatočne dlhú karimatku (ideálne obdĺžnik).

 

  • Najrozšírenejším tvarom všetkých karimatiek je obdĺžnik, vyskytuje sa aj tvar múmie alebo oválu. Obdĺžnik môže mať zaoblené rohy (všetky alebo iba tie v oblasti nôh). Ak je použitého menej materiálu, karimatka bude lepšie zbaliteľná, ľahšia, avšak plocha, na ktorej budete ležať, bude pochopiteľne menšia.
  • Tvar sa odvíja od rozmerov, ktorých ale môže byť celý rad. Preto nie je od veci si prečítať kapitolu, ktorá sa rozmerom a ich druhom venuje. Zároveň s tým ide potom ruka v ruke aj finálna zbaliteľnosť.

 

Tento parameter je najviac previazaný s ďalšími, ktoré odporúčame prečítať:

 

11. Životnosť

Ako dlho vaša karimatka vydrží?

 

  • Všeobecne nie je životnosť karimatiek tak vysoká ako napr. pri stanoch. Pri stálom používaní a nie príliš dobrej údržbe môže životnosť klesať už po roku či dvoch, hoci niektorí výrobcovia garantujú u vybraných materiálov životnosť vyššiu.

 

Životnosť najviac ovplyvňuje kvalita a pevnosť materiálu, prečítajte si o tom viac.

 

12. Laminácia (spojenie vrstiev)

Ako je pre vás dôležité vnútorné rozloženie vrstiev?

 

  • Samonafukovacie a nafukovacie karimatky sú zložené z obalu a peny vo vnútri. Tie, ktoré penu nemajú, sú vlastne len zatavený obal s ventilom, ktorý musíte nafúknuť. Potom je vo vnútri len vzduch, ktorý vás nadnáša a po ohriatí môže byť tepelnou izoláciou. Pena či mikrovlákno zaisťujú viazanie vzduchu a jeho cirkuláciu, čo je zásadné pre výsledný tepelný komfort.
  • Inou možnosťou je pena zvnútra natavená na obal, kedy musí byť z hornej aj zo spodnej strany zároveň nalaminovaná nepremokavá alebo veľmi odolná látka, a byť navyše zalaminovaná aj po stranách. Laminácia zo všetkých strán zaisťuje tvarovú stálosť karimatky.

 

Ako vidíte, je dobré zamerať sa na kvalitné prevedenie a niečo si prečítať o samotnom materiáli . Ako veľmi je dôležitý, si prečítate tu.

 

 

 

Test: Nafukovacia karimatka Zulu Alex

Dnešným testovaným produktom je karimatka Zulu Alex, ktorá zaujme príjemným dizajnom a skvelým pomerom cena – výkon.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Praktické rady

1. Pomer ceny a kvality

Pokiaľ chcete kúpiť naozaj kvalitný produkt, vyberajte medzi renomovanými značkami, nenakupujte značky neznáme, nenakupujte v predajniach, ktoré nie sú špecializované na turistiku a outdoorové potreby. Karimatky renomovaných značiek sú síce drahšie, avšak vďaka kvalite, ktorú si zaplatíte, vám karimatka vydrží násobne dlhšie ako karimatka neznámeho výrobcu.

2. Správna údržba

Všeobecne je vhodné utierať karimatky vlhkou handričkou od špiny či prachu. Rozhodne nemá zmysel ich impregnovať. V prípade nafukovacích je potrebné zdôrazniť, že nie sú určené ako matrac do vody!

3. Správne uchovávanie mimo sezóny

Odporúčame uchovávať karimatky (najmä tie nafukovacie a samonafukovacie) rozbalené. U penových to tiež zaručí tvarovú stálosť.

 

Najčastejšie otázky

1. Aký je správny postup opravenia karimatky?

Dôležité je odmastiť alebo aspoň čo najlepšie očistiť vrchný materiál, a to na ploche väčšej, než je záplata. Záplatu aj plochu natrite lepidlom, priložíte a zatlačíte. K opravným sadám sú vždy dodávané aj návody. Niektorí výrobcovia odporúčajú aplikovať záplatu na nafúknutú karimatku, iní na vyfúknutú (vo väčšine prípadov), riaďte sa teda ich odporúčaním.

 

2. Aké vysoké je riziko poškodenia nafukovacích a samonafukovacích karimatiek?

Najčastejšie obavy užívateľov z manipulácie so samonafukovacími či nafukovacími karimatkami sú spojené s tým, že by mohli prasknúť. Dávajte si teda pozor na ostré kamene a všeobecne ostré predmety. Udržujte ich v bezpečnej vzdialenosti od zdrojov sálavého tepla a od slnka, aby sa neprepálili.
Okrem prepravného obalu býva súčasťou balenia aj opravná sada (záplata, lepidlo), ktorá môže pomôcť, avšak iba v prípade, keď karimatka praskne mimo oblasti ventilu. Ak by karimatka praskla pri ventile, opravná sada nepomôže .

 

 

3. Ako dlho sa nafukovacia karimatka nafukuje?

Vždy záleží na tom, aký veľký je ventil a aká veľká a vysoká je karimatka.

 

4. Akú karimatku si kúpiť na cvičenie?

Na cvičenie si nekupujete karimatku, ale jogamatku, ktorá je špeciálne protišmykovo upravovaná. Oproti karimatke disponuje inými vlastnosťami, nie je u nej dôležitý aspekt tepelnej izolácie, ale je špeciálne prispôsobená na cvičenie, je odolnejší, nezľaháva sa. Zaobstarať ju môžete v rôznych cenových triedach od pár eur do niekoľkých desiatok eur, záleží na tom, ako vážne to s cvičením myslíte.

 

Video- Ako si vybrať karimatku

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tím 4camping

Zdroje: archív autora, unsplash.com, 4camping archív

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

102,00  (41.27 %) 59,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Husky Funny 10 2023

57,00  (33.51 %) od 37,90 

Porovnať

Nafukovacia karimatka Zulu Carlos

53,00  (36.04 %) 33,90 

Porovnať

172,00  (46.52 %) 91,99 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Vango Comfort 7.5 Double

229,00  (41.93 %) 132,99 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens Air Impact 25

81,40  (38.7 %) 49,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens FjellGuard 40

126,00  (38.97 %) 76,90 

Porovnať