Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Cepín Climbing Technology Alpin Tour Plus

Parťák na hory, ktorý padne tak akurát do ruky? To je cepín Climbing Technology Alpin Tour Plus.

       

Obsah

Cepín Climbing Technology Alpin Tour plus sa vyrába v troch veľkostiach - 50 cm, 60 cm a 70 cm. Pri našom výlete na Marmoládu a Grossglockner som zvolil variant 60 cm. Som zvyknutý na kratšie varianty, a tak som bol zvedavý, ako mi bude vyhovovať a či spoznám rozdiel.

Cepín mala možnosť vyskúšať aj priateľka práve pri výstupe na Marmoládu. Úlohy sme si potom vymenili na Grossglocknere. Naplnil tento cepín dôležitú úlohu parťáka? Áno! A prečo by som si ho so sebou zobral do hôr opäť? Dočítate sa nižšie.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Alpin Tour Plus

Výrobca: 

Climbing Technology

Dĺžka: 50 cm, 60 cm, 70 cm
Hmotnosť: 455 g, 490 g, 555 g

 

  • eloxovaný povrch
  • ergonomický tvar
  • pogumovaná rukoväť
  • hlava cepínu z čiernej kalenej ocele
  • nízka hmotnosť

 

Možnosti využitia

Cepín Climbing Technology Alpin Tour Plus je primárne určený na stredne náročnú horskú turistiku a ľadovcovú turistiku. Čomu by oba spomínané výstupy zodpovedali. V tomto prípade chcem mať so sebou cepín, ktorý sa dobre drží, je ľahký, môže poslúžiť aj pri strmších výstupoch na zapretie, ale aj pri záchrane z trhliny. Porisko je typu "T", čo je u čakanov v tejto cenovej kategórii výnimka - vďaka tomu môžete urobiť z cepínu kotvu napr. pre záchranu z trhliny.

Zároveň sa na cepín potrebujem spoľahnúť pri prípadnom páde, kedy práve cepín mi môže zachrániť život.

   

 

Lezenie pre začiatočníkov

Čo si zaobstarať, keď sa chcete pustiť do lezenia?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Vzhľad

Nesmiem zabudnúť na to, že cepín musí aj dobre vyzerať. Čo si myslím, že kombinácia oranžového poriska s čiernym pogumovaním a spolu s čiernou oceľovou hlavou spĺňa.

 

 

Už je to viac ako 30 rokov, čo v talianskom meste Cisano Bergamasco (severné Taliansko) začal Carlo Paglioli, "otec zakladateľ", vyrábať lezecký materiál. Vtedy ešte ako dodávateľ pre veľké svetové značky. Lenže na prelome tisícročia podľahla väčšina firiem vábeniu lacnej čínskej výroby.

Carlo Paglioli bol zrazu bez práce. Mohol svoju továreň zatvoriť, robotníkov prepustiť a výrobu ukončiť. Ale neurobil to. Namiesto toho založil vlastnú značku - Climbing Technology. A so svojimi vývojármi sa pustil do práce na prvom revolučnom projekte. 

V tejto továrni sa doteraz vyrábajú produkty pre väčšinu svetových značiek.

 

Porisko

Vďaka mierne tvarovanej rúčke a ergonomicky tvarovanej pogumovanej rukoväte sa cepín dobre drží. Zároveň toto tvarovanie zvyšuje pevnosť cepínu, a tak nám môže poslúžiť aj pribudovaní stanovišťa v strmých svahoch či pri ľadovcovej záchrane. Za mňa je veľké plus práve pogumovanie rukoväte, ktoré väčšina čakanov v tejto triede nemá. Nielen, že zabraňuje vykĺznutiu z ruky, ale tiež funguje ako izolácia pred mrazom. Oceníme to ako pri použití tenkých rukavíc, tak v prípade silných mrazov, kedy majú rukavice tendenciu sa prilepiť k rukoväti. V tomto prípade sa to nestane. Taktiež zabraňuje nalepeniu snehu na rukoväť v prípade, kedy nám cepín slúži ako opora. Na jej konci je potom osadená kovaným hrotom, ktorý nemá problém sa zapichnúť ani do ľadu.

 

Hlava

Hlava z čiernej kalenej ocele nielenže spolu s oranžovým poriskom dobre vyzerá, ale aj pri prípadnom zaseknutí dobre poslúži. Je odolnejšia a tým pádom je zaručená aj jej dlhšia životnosť pri kontakte so skalou. S agresívnejším tvarovaním hlavy sa nemusíme báť ani ľahšieho lezenia po skale. Ako hrot, tak hlava sú opatrené dierkou na prirobenie karabíny či repky.

   

 

Ako vybrať lezecký úväzok

Začínate s lezením a ťažko sa orientujete v širokej ponuke? V dnešnom článku vám poradíme, ako správne vybrať lezecký úväzok.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Náramková slučka

Súčasťou cepínu je aj náramková slučka Drag Tour, vďaka ktorej máme istotu, že nám cepín napríklad v mixovom teréne, kde musíme používať aj ruky, nespadne a nezmizne niekde dole. Dĺžka slučky sa ľahko nastavuje a polstrované pútko nám nespôsobí nepríjemné škrabance pri otieraní na rukách.

 

Hodnotenie 100 %

+

  • 3 dĺžky
  • nízka hmotnosť
  • ergonomicky tvarovaná pogumovaná rukoväť
  • odolná hlava
  • náramková slučka

-

  • bez nedostatkov

 

Záver

Celková váha cepínu Climbing Technology Alpin Tour Plus 505 gramov na dĺžku 60 cm je podľa mňa úplne v pohode. Máme v ruke cepín, na ktorý sa môžeme spoľahnúť tak pri ľadovcovej turistike, tak v strmších svahoch, kde sa potrebujeme o neho zaprieť, ale aj pri ľahšom lezení, ktoré nás môže po ceste stretnúť. Stačí sa nadviazať na lano, vziať cepín do ruky a objavovať tie nádherné ľadové pláne. Tak na čo ešte čakáš?

 

Užitočné odkazy

 

Zdroje: climbingtechnology.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

93,00  (7.63 %) 85,90 

Porovnať

Horolezecký cepín Singing Rock Wizard

88,00  (1.25 %) 86,90 

Porovnať

136,00  (22.13 %) od 105,90 

Porovnať

Pútko na cepín Camp Corsa Leash

18,00  (22.78 %) 13,90 

Porovnať

106,00  (7.64 %) 97,90 

Porovnať

Turistický cepín Camp Neve

68,00  (7.5 %) 62,90 

Porovnať

96,00  (18.85 %) od 77,90 

Porovnať

86,56  (7.69 %) 79,90 

Porovnať