Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo nepodceniť pri zimnej turistike

Šťastie praje pripraveným. Zimná turistika má síce jedinečnú čarovnú atmosféru, ale zároveň na vás čaká oveľa viac prekážok než v letných mesiacoch. Čo teda pri turistike v zime nepodceniť?


Obsah

Krajina pokrytá dekou čistého, bieleho snehu. Ticho, vŕzganie pod nohami a para z úst. Ideálna atmosféra pri turistike v zime. Človek si možno povie, že ísť sa prejsť na pár hodín do prírody je aktivita, ktorá nepotrebuje mnoho príprav. V tomto ročnom období na vás ale vo voľnej krajine čaká oveľa viac prekážok ako v letných mesiacoch. Čo nepodceniť pri zimnej turistike a ako predchádzať nebezpečným situáciám, to sme si pre vás pripravili v dnešnom článku. 

 

Plán trasy je základ niekoľkodňovej expedície i kratšieho výletu

Ak sa chystáte na túru v lokalite, ktorú príliš nepoznáte, venujte dostatok času plánovaniu trasy. Dĺžka túry by mala byť úmerne dlhá vašej fyzickej zdatnosti. Rovnaký vzorec platí aj pri náročnosti terénu. Užiť si krásnu krajinu, to je o čo tu ide. Nemusíte nutne trhať rekordy v nachodených kilometroch, cestu by ste si mali predovšetkým užiť a bezpečne sa vrátiť do východzieho bodu.

Celú naplánovanú trasu si riadne preštudujte a zároveň skontrolujte, či v danej oblasti nie je hlásené lavínové nebezpečenstvo alebo iné nástrahy. Aktuálne výstrahy v horských oblastiach môžete jednoducho skontrolovať na stránkach Horskej služby, kde si na hlavnej stránke vyfiltrujete aktuálny stav počasia, hroziace stupne lavínového nebezpečenstva alebo iné upozornenia pre zvýšenú opatrnosť v horách. 

 

Orientácia na trase

Orientovať sa môžete podľa pešieho značenia, teda farebného značenia trás, ktoré pre turistov udržuje a vyznačuje Klub slovenských turistov. V zime sa predovšetkým v horských terénoch stretnete aj s tyčovým turistickým značením, ktoré udržuje Horská služba. Tyčové značenie slúži primárne na orientáciu pri veľmi vysokej pokrývke snehu. 

V súčasnosti sa našťastie už nemusíte spoliehať len na vlastný orientačný zmysel a papierovú mapu, ale máte možnosť využiť technologické vymoženosti. Nezabúdajte teda využívať gps lokátor vo vašom telefóne alebo inteligentných hodinkách a buďte stále v obraze, kde sa nachádzate. 

 

Neschádzajte z cesty

Celú cestu sa držte plánu a zbytočne neschádzajte z vyznačených ciest. V zimnom období môže byť prehľadnosť terénu mätúca. Ak by počas vašej ceste došlo na nutnú zmenu trasy, ktorou si nie ste istí, vráťte sa vždy radšej do východzieho bodu. Majte nabitý telefón a pre prípad núdze informujte pred odchodom ešte niekoho ďalšieho o svojich plánoch. 

 

Nezabúdajte na pravidlá

Pri výletoch a pobyte v prírode vždy zohľadňujte pravidlá danej krajiny. Na Slovensku sú pravidlá a obmedzenia ukotvené v Zákone o ochrane prírody a krajiny. V nasledujúcej tabuľke nájdete obmedzenia činnosti na chránenom území na Slovensku podľa zákona.

 

Oblasti chránenej prírody

 

Obmedzenie činností

Národné parky (NP)

Na celom území národného parku je zakázané: 

a) vstupovať a vchádzať na plochy s novou výsadbou vykonanou v rámci obnovy lesa

b) vstupovať do jaskýň a iných podzemných priestorov

c) plašiť zver a odchytávať voľne žijúce živočíchy

d) zbierať voľne rastúce rastliny a ich časti okrem lesných plodov

e) odhadzovať odpadky, znečisťovať a poškodzovať prameniská a vodné toky

f) manipulovať alebo poškodzovať zariadenia na turistiku a rekreáciu umiestnené v teréne, ako turistické značenie, informačné tabule, odpočívadlá, vyhliadkové miesta a iné všeobecne prospešné zariadenia

g) voľné pobehovanie psov

h) správať sa spôsobom, ktorý by mohol viesť ku škodám na prírodnom prostredí a ktorý je v rozpore s poslaním národného parku, najmä rušenie pokoja nadmerným hlukom a.i. 

i) usporadúvať a organizovať hromadné športové, turistické a iné podujatia

j) inštalovať prenosné lyžiarske vleky a vytyčovať zimné bežecké a zjazdové trate, vyznačovať letné a zimné turistické cesty

k) táboriť a rozkladať ohne

l) jazdiť na koni a platí zákaz jazdy psích záprahov

m) vykonávať vodné športy

Niektoré z pravidiel môže Správa na vyhradených miestach a v určitom období povoliť. Ide o činnosti pod písmenami i), j), k), l), a m).

Na území I. a II. zóny národného parku je okrem uvedených činností tiež zakázaný zber lesných plodov a vstup mimo turistickej značenej cesty, príp. v zimnom období mimo tyčového značenia vrátane skialpinizmu.

Pri nedostatočnej snehovej pokrývke je návštevník povinný rešpektovať prechodné uzavretie úsekov tyčového značenia vykonané Správou z dôvodu ochrany prírody 

Chránené krajinné oblasti (CHKO)

Na celom území chránených krajinných oblastí je zakázané:

a) táboriť a rozkladať ohne mimo miest vyhradených so súhlasom orgánu ochrany prírody

b) organizovať automobilové a motocyklové súťaže

c) usporadúvať súťaže na bicykloch mimo cesty, miestnej komunikácie a miesta vyhradeného so súhlasom orgánu ochrany prírody

d) v CHKO je zakázané trhať lesné plody pre komerčnú činnosť nepovolenými pomôckami zhoršujúcimi obnovu krajiny

- tieto podmienky platia väčšinou tiež v Národných prírodných rezerváciách, Prírodných pamiatkach a Národných prírodných pamiatkach

Krajina bez obmedzenia 

- môžete sa pohybovať bez obmedzenia

- musíte rešpektovať ustanovenia zakazujúce stanovanie a táborenie vo voľnej prírode

 

Čo január snehom popráši, to február s víchrom odnáša

V súčasnosti sa už nemusíte spoliehať iba na ľudové pranostiky. S predstihom si môžete zistiť predikcie počasia a naplánovať podľa toho dátum výletu. Ešte než vyrazíte, overte si, či sa predpoveď nezmenila a nie sú hlásené meteorologické výstrahy. 

Snehové prehánky, hmla alebo nepriaznivé poveternostné podmienky vás môžu na ceste nemilo prekvapiť aj napriek precíznej príprave. Predovšetkým v horských oblastiach je počasie veľmi premenlivé. Nezanedbávajte teda kontrolu meteorologických predpovedí aj počas túry. Aktuálnu situáciu môžete monitorovať na stránke Slovenského meteorologického ústavu, ktorá vám prehľadne poskytne ucelené informácie o počasí. Zároveň ponúka polohové služby, takže si stav meteorologickej situácie môžete skontrolovať rýchlo a jednoducho aj počas cesty. 

 

Vrstvenie oblečenia

V obliekaní voľte stratégiu vrstvenia, ktorá je efektívna pri vonkajšej aktivite v chladných dňoch. Jednotlivé vrstvy plnia svoje funkcie tak, aby nedochádzalo k tepelným stratám, ale zároveň ponúkajú dostatočnú priedušnosť, takže odvádzajú vlhkosť aj napriek zvýšenej miere potenia pri fyzickom výkone. Prvá vrstva na vašom tele by mala byť vždy z funkčných materiálov, pri druhej vrstve odporúčame mikinu z fleecu alebo ďalší kus funkčného oblečenia. Vrchná vrstva by mala byť dostatočne priedušná, schopná udržať teplo a ochrániť vás pred vetrom a vonkajšími vplyvmi. 

   

 

Ako vybrať outdoorové oblečenie?

Či už vyrážate na horskú túru, venujete sa halovým športom, beháte, leziete po horách alebo sa len radi prechádzate, vždy by ste mali byť dobre oblečení. Ak sa chcete obliecť naozaj efektívne, mali by ste sa riadiť správnym vrstvením oblečenia. Sme tu s článkom, ktorý vám vysvetlí, ako na to!

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Zvoľte kvalitnú obuv

Základom pohodovej turistiky je výber kvalitnej obuvi. Topánky do snehu a mrazov voľte s pevným, vysokým členkom a teplou podšívkou, ktorá vám udrží nohy v teple. Vyberte si najlepšie kožený materiál s minimom švov, zvoliť môžete prípadne aj veľmi odolnú syntetiku. Obuv z kože má síce vyššiu hmotnosť a nižšiu priedušnosť, zároveň má však nesporné výhody ako nepremokavosť a vysokú odolnosť. Taká obuv síce nepatrí medzi najlacnejšie na trhu, ale pokiaľ sa o kožu budete dobre starať, dočkáte sa ich dlhej životnosti.

   

 

Ako vybrať topánky na turistiku

Ideálne zvolená turistická obuv = základ úspechu a dobrého pocitu z výpravy. Aby ste nestúpili vedľa, prečítajte si, ako správne vybrať topánky.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Starostlivosť o obuv 

Už teda viete, že ideálna obuv na zimnú turistiku je tá z kožených materiálov. O topánky, zvlášť tie kožené, sa musíte vedieť dobre starať. Na ošetrenie kožených topánok by ste mali dbať hneď z troch dôvodov:

- vzhľad

- vodeodpudivosť povrchu

- predĺženie životnosti obuvi

Nové kožené pohorky je potrebné ošetriť krémom. Zvoľte krém bez tukov, nedôjde tak k prílišnému zmäkčeniu topánok. To by viedlo k vyššej náchylnosti mechanického poškodenia a strate schopnosti držať tvar. 

Znečistené topánky čistite jemnou kefou alebo navlhčenou handričkou v čistej vode. Snažte sa kožu príliš nenamočiť. Obuv nikdy nesušte na radiátore alebo pri ohni, pretože koža potom tvrdne a môže tak dochádzať k praskaniu materiálu. 

Na koženú obuv používajte vhodnú impregnáciu v podobe spreja, pasty alebo krému. Impregnáciu nanášajte vždy na očistenú obuv, nečistoty znižujú efektivitu impregnačnej ochrany. Topánky budú vďaka impregnácii chránené pred vlhkosťou a do určitej miery aj nečistotami. 

Viac informácií o údržbe koženej obuvi nájdete TU.

 

Čo sa ešte môže hodiť

Radi v zime objavujete zasneženú krajinu? Veľmi dobre vám poslúžia snežnice. Táto pomôcka rozloží vašu váhu, vďaka čomu vám hrozí menšie riziko zaborenia v hlbokom snehu. Snežnice sú čím ďalej populárnejší prostriedok pri turistike, ale aj pri behu v zimných terénoch. V našom sortimente si môžete vybrať podľa druhu snehu, terénu alebo druhu aktivity. 

Aby ste podporili tepelnú izoláciu a nepremokavosť nohavíc a topánok, oblečte si v mrazivom počasí turistické návleky. V ťažkom a zľadovatenom teréne vám urobia dobrú službu aj mačky či nesmeky. Nešmýky sú navyše veľmi skladné a ľahké, takže si túto istiacu pomôcku môžete vziať len pre istotu do batohu. 

 

Kam sa obrátiť v prípade núdze?

Aj keď sa na cestu precízne pripravíte, stále pamätajte, že ste v prírode. Môžu vás prekvapiť situácie, na ktoré sa pripraviť jednoducho nedá. Uistite sa, že viete, na koho sa v prípade krízovej situácie obrátiť. Majte so sebou nabitý mobilný telefón. Ak ste v horách, uložte si číslo na miestnej stanici HS. Poistite si situáciu tiež tým, že informujete niekoho ďalšieho o vašej ceste. Povedzte mu svoj plánovaný návrat a trasu, ktorú plánujete absolvovať. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: archiv autora, pixabay.com, https://www.hzs.sk/, https://www.shmu.sk/, https://www.kst.sk/

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

148,04  (27.08 %) od 107,95 

Porovnať

Detské snežnice Warg Yetti

53,00  (54.91 %) 23,90 

Porovnať

108,00  (37.13 %) 67,90 

Porovnať

139,00  (56.91 %) 59,90 

Porovnať

143,92  (9.74 %) 129,90 

Porovnať

Impregnácia Granger's G-Wax 80g

6,90 

Porovnať

Impregnácia Hanwag Care Sponge

13,00  (0.77 %) 12,90 

Porovnať

Impregnácia Hanwag Waterproofing

16,00  (0.63 %) 15,90 

Porovnať