Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako na údržbu kožených topánok

Kožené topánky vydržia roky, len sú na rozdiel od textilných náročnejšie na údržbu. Impregnácia? Vosk? Kefka? Máme pre vás pár tipov a trikov, ako na to.


Obsah

Úvod 

Správna údržba topánok vám zaistí oveľa dlhšiu životnosť obuvi a šetrí nielen prírodu, pretože vyrobenú topánku budete používať najdlhší možný čas, ale ušetrí vám aj peniaze. Poďme sa pozrieť, ako na to!

 

Usne a ich ošetrovanie

Najlepším materiálom na výrobu turistickej obuvi je kvalitná koža hovädzieho dobytka chovaného voľne v horských oblastiach. Surová koža po odchlpení a odstránení tukovej vrstvy má hrúbku 6–8 mm a na ďalšie spracovanie sa štiepi na vrstvy predpísanej hrúbky.

Najkvalitnejšia je vonkajšia (vrchná) vrstva, z ktorej vzniká po vyčinení tzv. lícová useň. Pokiaľ je jej povrch upravený brúsením na získanie zamatovo matného vzhľadu, nazýva sa nubuk.

Z vnútornej vrstvy vzniká tzv. štiepková useň, ktorú poznáme pod názvami semiš, velúr a pod. V súčasnosti existujú metódy ako tlakovým žehlením semiš zhutniť a tým skvalitniť.

Obuvnícke usne, ktoré sú používané na výrobu kvalitnej turistickej obuvi, sú počas procesu činenia napúšťané špeciálnymi prípravkami zaručujúcimi vodeodpudivosť usne po celú dobu životnosti obuvi. Tomuto procesu sa hovorí hydrofobizácia. Napriek tomu je nutné, aby používateľ obuv pravidelne a správne udržiaval, pretože len tak je možné zaistiť jej plnú funkčnosť a dlhú životnosť.

 

Pravidelná údržba je pre životnosť obuvi nevyhnutná

Ošetrovanie obuvi plní niekoľko funkcií. Jednou z nich je odstránenie nečistôt a uchovanie pôvodného vzhľadu obuvi čo najdlhšie. Druhou je zachovanie vodeodpudivosti povrchu usne, čo je veľmi dôležité pre priedušnosť topánok s GORE-texovou membránou. Treťou, tiež veľmi dôležitou funkciou, je zabezpečenie dlhej životnosti obuvi. Udržanie vláčnosti usne je z tohto hľadiska jednou z priorít, pretože stvrdnutá useň môže poškodiť švy a pri ohybe aj praskať.

V súčasnosti sa používajú pre obuv s GORE-texovou membránou výhradne prípravky na báze fluorokarbónov, ktoré nemôžu priľnúť na membráne, a preto neznižujú jej priedušnosť (na rozdiel od dpredtým používaných prípravkov na báze silikónových zlúčenín). Na turistickú a horolezeckú obuv nesmú byť použité bežné krémy na obuv obsahujúcu tuky. Tie nadmerne zmäkčujú useň, ktorá je potom náchylná na mechanické poškodenie a tiež nedrží tvar. Navyše tuky narúšajú hydrofóbnu úpravu.

Prípravky na báze voskov väčšinou výrazne mení pôvodný vzhľad obuvi. Obuv po každej ich aplikácii je tmavšia a lesklejšia. Z hľadiska funkčnosti sú však vhodné a v porovnaní s čisto fluorokarbónovými prípravkami pôsobia dlhší čas.

Medzi najkvalitnejšie prípravky na údržbu turistickej obuvi patria napríklad prípravky Hanwag.

Nečistoty znižujú priedušnosť obuvi a bránia efektívnemu naneseniu impregnácie. Nečistoty z obuvi odstraňujeme jemnou kefou a následne vyžmýkanou handričkou namočenou v čistej vode bez detergentov. Nikdy obuv nadmerne nemáčame, zbytočne by sme tým predlžovali sušenie. 

Po očistení a následnej impregnácii obuv sušíme pri izbovej alebo mierne zvýšenej teplote, nikdy obuv nesušíme v blízkosti silných tepelných zdrojov (oheň, ústredné kúrenie, kachle, za sklom na priamom slnku). Prudko usušená useň či useň vystavená vysokým teplotám tvrdne a praská.

 

 

Niekoľko tipov na záver

Oživenie matného vzhľadu nubuku je možné vykonať špeciálnou gumovou kefou, na semiš používajte jemnú mosadznú kefu.

Kožené podšívky turistickej obuvi sú vyrábané z veľmi tenkej rukavičkárskej lícovej usne s hrúbkou 1,2 – 1,5 mm. Obuv s koženou podšívkou je optimálna pre tých užívateľov, ktorí sú schopní vždy pred ďalším použitím obuv úplne usušiť. Kožená podšívka má jednoduchú údržbu. Prípadné zašpinenie odstránime vlhkou handričkou bez detergentov a niekoľkokrát za rok podšívku zjemníme bežným kozmetickým krémom na ruky.

Do ťažkých podmienok, najmä na viacdňové nasadenie vo vlhkom a mokrom prostredí, je vhodnejšie obuv s membránovou podšívkou. Membránová podšívka nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu, treba si však uvedomiť, že membránovú podšívku nemožno efektívne čistiť. Akákoľvek aplikácia väčšieho množstva kvapaliny zvnútra spôsobí zatlačenie nečistôt do membrány a tým jej upchatie. Podšívku je možné utrieť vlhkou vyžmýkanou handričkou bez čistiacich prípravkov. Preto musíme dbať na to, aby sme membránu čo najviac udržali v čistote. Len tak uchováme jej priedušnosť.

Pre správnu funkciu musí byť membrána čo najbližšie pri nohe (membrána je súčasťou podšívky a proti poškodeniu je vždy krytá tenkou pevnou priedušnou tkaninou). Použitie silne tepelne izolujúcich ponožiek je z fyzikálneho hľadiska pre funkciu membrány nevhodné a to najmä pri nízkych vonkajších teplotách. Rovnako nevhodné sú ponožky na povrchu hrubé, vyvolávajúce nadmerné trenie medzi ponožkou a krycou vrstvou membrány. Tie najprv kryciu vrstvu membrány schlpatia, neskôr predrú a následne môže dôjsť aj k poškodeniu vlastnej membrány.

   

 

Ako vybrať topánky na turistiku

Alebo ako vybrať trekové topánky. Ideálne zvolená turistická obuv = základ úspechu a dobrého pocitu z výpravy. Aby ste nešliapli vedľa ako mnohí experti v mestských teniskách alebo dokonca žabkách, prečítajte si, ako správne topánky vybrať. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Užitočné odkazy

 

Autor: tím 4camping 

Zdroje: archív 4camping

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

160,00  (42.56 %) 91,90 

Porovnať

68,00  (42.79 %) 38,90 

Porovnať

120,00  (43.42 %) 67,90 

Porovnať

96,00  (48.02 %) 49,90 

Porovnať

Detské topánky Huari Jordi Teen

37,00  (38.11 %) 22,90 

Porovnať

65,94  (42.52 %) 37,90 

Porovnať

144,00  (42.43 %) 82,90 

Porovnať

72,00  (41.81 %) 41,90 

Porovnať