Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vyprať batoh a ako sa oň starať

Batoh je super pomocník. Pri výletoch vám uľahčí prácu, pre niektorých je kvalitný batoh dokonca nevyhnutnosť. Ak ste si dali prácu a starostlivo ho vyberali, zrejme očakávate, že vám bude perfektne slúžiť ešte veľa rokov. Vieme, ako na to.


Obsah

 

Úvod

Ak batoh po príchode z výletu domov bez záujmu ledabolo hodíte do kúta, najskôr si ho čoskoro zničíte. O batoh sa musíte priebežne starať. Nejde pritom o zložitý proces. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel a raz za pár mesiacov batoh vyprať a venovať mu svoj čas.

 

Ako vyprať batoh

Batoh s vami zažíva mnohé dobrodružstvá. Má za sebou kadejaký výstup s poriadnou záťažou i predieranie hustým lesom. Často ho pokladáme na zem. Strkáme doň voňavé až aromatické desiaty. Občas skončí pod vrstvou oblečenia rozpučený banán a sladené pitie vyliate v batohu. Nehody sa stávajú. V takýchto situáciách nastupuje jediné riešenie. Pranie.

Existuje jedno základné pravidlo, ktorého sa pri starostlivosti o batoh držte. V žiadnom prípade batoh nedávajte do práčky. Zabudnite na ňu. Je jasné, že ani sušička nie je to pravé orechové pre váš batoh. To isté sa dozviete aj na štítku od výrobcu. Rešpektujte to. Namiesto toho využite vaňu alebo umývadlo. Pri praní v ruke sa dokonale dostanete do všetkých záhybov plecniaka, pranie je pritom šetrnejšie.

 

Správny postup prania batohu: 

  1. Pred každým umývaním skontrolujte vrecká, priehradky aj tajné skrýše. Všetko vyberte vrátane pláštenky na batoh.

  2. Povoľte popruhy.

  3. Odnímateľné časti odstráňte. Týka sa to popruhov, praciek, zámkov na batohy, hydrovakov a ďalších doplnkov k batohom. U niektorých typov batohov ide odopnúť aj bedrový pás. Skúste to. Vyberte chrbtové výstuhy, pokiaľ je to možné.

  4. Batoh pretrepte a vysypte z neho čo najviac prachu, kamienkov, omrviniek od jedla, zabudnutých obalov, skrátka všetky smeti. Možno vás prekvapí, koľko nájdete ihličia a zapadnutých vreckoviek.

  5. Napustite si vodu s teplotou do 30 ° C, dajte do nej jemné mydlo a batoh do vody ponorte na cca 30 minút.

  6. Vezmite si do ruky navlhčenú hubku alebo handričku a batoh zľahka omývajte. Siahnite po nefarebnom prevedení, aby batoh nezostal navyše fľakatý. Hubku samozrejme používajte tou jemnejšou stranou. Nezabudnite na žiadne vrecko ani záhyb. Pokiaľ je to potrebné, použite obyčajné mydlo.

  7. Budete sa čudovať, ale na čistenie batohu využijete aj kefku na zuby. Vyčistite ňou zipsy a pracky. Pokiaľ sa o zipsy nepostaráte, môže sa vám stať, že sa začnú so zvyškami piesku a prachu zadrhávať. Ak chcete údržbu dotiahnuť na najvyššiu úroveň, použite mazacie prostriedky na zipsy. Dobre funguje parafínový vosk.
Tip: Na umývanie nepoužívajte klasické pracie prostriedky. Pracie prášky vám na batohu poškodia vodeodolný záter. Samotné pranie v práčke spôsobí zničenie batohu a celkovú deformáciu.

Popis: Pri správnej starostlivosti vám batoh vydrží skutočne roky. 

 

Pokiaľ ste s výsledkom spokojní, zbavte batoh mydla. Opláchnite ho pod studenou čistou vodou. Pokojne aj niekoľkokrát za sebou.

Nežmýkajte ho, len z neho vodu vytlačte. Nakoniec nechajte batoh riadne preschnúť na dobre vetranom mieste. Sušičku vynechajte, rovnako tak aj priame slnečné žiarenie. Pri sušení rozopnite všetky zipsy. Samotné sušenie po takom kúpeli môže byť aj na niekoľko dní. Počítajte s tým.

 

Práčka a batoh

Všeobecne platí, že na outdoorové turistické a športové batohy neodporúčame pranie v práčke. Keď už sa do prania v práčke z akéhokoľvek dôvodu pustíte, zvoľte najjemnejšie cyklus na 30°C s maximálne 400 otáčkami. Pred praním samozrejme batoh vyklepte, vyberte všetky poklady a zložte odnímateľné časti.

Pokiaľ batoh chcete dať do práčky, zožeňte si pracie vrecko. Zabránite zapleteniu praciek do okrajov bubna práčky. Práčku nechajte najskôr prejsť navoľno, aby ste sa zbavili zvyškov prášku, ktorý po každom praní zostáva. Na pranie si kúpte špeciálny prací prostriedok na batohy alebo outdoor veci.

 

Neodstrániteľné škvrny

V ideálnom svete máte údržbu batohu na niekoľko ďalších výletov a napríklad aj mesiacov hotovú. Nastávajú ale situácie, kedy v batohu zostalo niečo naozaj nevoňavé alebo mastné. Pokiaľ nepomohlo ani základné pranie a stále zostávajú škvrny alebo nepríjemný zápach, sú na rade ďalšie kroky. Často fungujú babské rady a teda jedlá sóda. Pred použitím akejkoľvek z týchto metód si ju najskôr vyskúšajte na skrytom mieste batohu.

Miesto, ktoré budete čistiť, vypodložte, aby sa škvrna alebo škvrna nešírila ďalej na čisté miesta. Miesto najprv namočte, sódou miesto poprášte, pretrite a nechajte chvíľu pôsobiť. Funguje aj biely ocot. Ďalej sa tiež predávajú špeciálne čističe textílií.

Ešte ráznejšie riešenie zahŕňa kombináciu jedlej sódy a citrónovej šťavy. U nej už sú nechcené škvrny pravdepodobnejšie, preto túto kombináciu používajte výhradne na miesta, ktoré nebudú vidieť.

Zdroj: https://pixabay.com/sk/photos/pr%C3%A1delňa-um%C3%BDt-%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-oble%C4%8Den%C3 %AD-4017610/
Popis: Nebojte sa zapojiť do čistenia babské rady. Najskôr si ich účinok vyskúšajte na menej nápadnej časti svojho batohu. 

 

Bežná údržba

Údržba po výlete nie je a nemá byť veľká veda. Ide o pár krokov, ktoré zrejme robíte. Táto údržba je prakticky rovnaká ako pre outdoorové oblečenie, bundy, obuv.


Popis: Pri daždi a prehánkach použite pláštenky na batoh. Po návrate domov batoh nechajte preschnúť. 

 

Po prechádzke vo vlhku, hmle aj jemnom daždi batoh nechajte najprv preschnúť. Neschovávajte ho hneď po návrate do skrine. Niektoré časti by mohli splesnivieť. Na oko túto pleseň napríklad neuvidíte, ale môže spôsobiť malé narušenia vlákien, ktoré sa prejavia až po čase. Plesne je potom vždy ťažké sa zbaviť. Na textíliách navyše zanechávajú škvrny.

Tip: Nebojte sa na batoh použiť impregnáciu. Vrelo ju odporúčame. Najprv batoh riadne očistite, umyte a potom ešte ľahko vlhký impregnujte. Ochránite ho pred vlhkosťou a nečistotou.

Dodržujte nosnosť. Preťažovanie batohu je nielen nepohodlné na chrbát a nosenie. Skracuje sa životnosť popruhov, ktoré potom môžu v nevhodnú chvíľu prasknúť. Trpia zipsy, ktoré môžu dodatočne povoliť. Dávajte do neho len toľko, koľko vy sami aj batoh unesiete. Zabudnite na plnenie batohu štýlom „to sa tam ešte zmestí“. Je jasné, že na výlety a túru potrebujete byť vybavení. Mrknite preto radšej na náš návod, ako správne zabaliť batoh.


Popis: Batohy nepreťažujte a rešpektujte nosnosť uvedenú výrobcom. 

 

Vyhnite sa tiež ostrým predmetom. Dovnútra batohu rozhodne nepatria. Hrozí, že spôsobia diery v batohu. Pre skialpining, lezenie a ďalšie športy s ostrými nástrojmi sú špeciálne batohy, na ktoré sa z boku tieto nástroje pripevňujú. Pozrite sa do našej ponuky, nájdete tam aj tieto špeciálne batohy.

Pokiaľ sme vás zneistili, ako má vyzerať správny batoh, prečítajte si nášho sprievodcu. S výberom batohu vám radi pomôžeme. S našimi výrobkami a správnou starostlivosťou budete mať parťáka na mnoho rokov.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

Turistický batoh Kilpi Ecrins

210,00  (53.38 %) 97,90 

Porovnať

187,00  (28.4 %) od 133,90 

Porovnať

Turistický batoh Kilpi Roller

180,00  (53.39 %) 83,90 

Porovnať

104,00  (72.21 %) 28,90 

Porovnať

100,00  (22.1 %) od 77,90 

Porovnať