Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať spacák na vodu

V nasledujúcom článku sa pozrieme na špecifiká výberu spacáku na vodu.

 

Obsah

 

Ahoj! Tak už je tu zasa vodácka sezóna, rieky tečú prúdom, pivo v krčmách tiež a srdce nejedného vodáka sa už s pribúdajúcimi letnými dňami nemôže dočkať. Teší sa, až bude so špliechaním prerážať iskrivé vlny riek, až sa bude smiať nešťastníkom, ktorí sa tento rok prvýkrát cvaknú, a až bude večer pod nebom plným hviezd sedieť s kamarátmi pri ohni a spievať a hrať.

Pre Teba, ktorému chvíle radosti znepríjemňuje pomyslenie na to, čo si ešte všetko musíš zaobstarať, som napísala krátkeho sprievodcu. Poradím v ňom, ako vybrať ten správny spacák pre vodáka.

 

Moja predstava spacáku na vodu

Splavovať budeš asi rieky v lete, teda vyberáš spacák od jari do jesene. Ten nemusí byť nutne najmenším v kategórii, do barelu ho nejako narveš. Skôr ide o to, aby si do neho v noci po pár (rozumej mnohých) panákoch rumu ľahko trafil. Preferovať budeš pred perím syntetiku, do ktorej sa v pokoji zabalíš ešte vonku pri ohni a nebudeš sa o ňu musieť toľko starať, ani sa o ňu nebudeš zbytočne strachovať, až sa cvakneš.

Takýto spacák navyše nemusí stáť majland (ak si nie si istý, nazrie do článku TUclanok). V tom istom článku sa dozvieš aj o teplotách, o tých si ale musíš urobiť predstavu sám. Len Ty vieš, ako veľmi si zmrznutý. Akurát počítaj s tým, že pri vode môže byť chladnejšie, než hovorí predpoveď, a že po celodennom pádlovaní asi budeš dosť unavený. Možno si hovoríš, že alkohol zahreje, ale mysli na to, že Ti skôr roztiahne cievy a veľa tepla tak utečie skôr, než vôbec vlezeš do spacáku. Preto Ti tiež neodporúčam úplne letný spacák, 3sezóňák je tu stávkou na istotu.

 

Tipy na značky

Na tvojom mieste by som sa pozrela napríklad po vreci od Pinguina. Robí spacáky v rôznych veľkostiach, aby tak akurát padli a ich odolný materiál všeličo prežije. Alebo ako by sa ti páčil spacák, ktorý je priamo dodávaný s nepremokavým obalom? Také vie treba Coleman a ty ušetríš miesto v bareli. V rozumnej cenovej relácii nesklame ani spacáky Trimm. A ak by si rád nejaký veľmi pohodlný spacák, môžeš sa pozrieť u výrobca Vango.

Čo ale pre toho, kto v noci vyžaduje priestor a v múmii sa nevyspí? Tu prichádzajú na rad dekáče. Bohužiaľ je v nich príliš voľného priestoru, ktorý je potrebné vyhriať a dekové spacáky tak nie sú práve efektívne. V dôsledku toho sú dosť ťažké a objemné. Ak sa s tým dokážeš zmieriť, pozri sa u značok Pinguin, Zulu nebo Trimm.

   

 

Ako si vybrať správny spacák?

Páperový alebo z dutých vlákien? Letný alebo trojsezónny? Múmiový alebo dekový? Poďme si povedať, ako si správne vybrať spacák.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Bez karimatky to nejde

Pokiaľ už máš vybraný spacák, popremýšľaj ešte, či máš aj dobrú karimatku. Zaľahnuté vlákna totiž veľmi neizolujú (je z nich vytlačený vzduch) a teplo je krajinou ľahko odvádzané preč od Teba. Výber je tu tiež široký. Môžeš ísť do penovky, ktorú nepichneš a bude to tak tá najspoľahlivejšia možnosť (Robens, Husky).

Objemovo menším a pritom pohodlnejším variantom potom bude samonafukovačka, ktorá časť fúkacej práce zvládne sama. Vyberaj vo výškach 2,5 - 3,8 cm, odporučiť môžem napríklad českých výrobcov Yate alebo Pinguin.

 

Tak nech to tečie!

 

Užitočné odkazy

 

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

72,00  (16.68 %) 59,99 

Porovnať

75,00  (54.8 %) od 33,90 

Porovnať

58,00  (34.66 %) od 37,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

69,00  (23.33 %) 52,90 

Porovnať

45,00  (33.56 %) 29,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať