Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ovce vedia, ako sa obliecť do prírody. Do merina!

U nás v redakcii sme už dávno prepadli láske k funkčnému oblečeniu z merino vlny, ale ako ste na tom vy?

 


Obsah

 

Úvod

Postupne sa chov tohto druhu oviec rozšíril po celom svete. Dnes sú najväčšími producentmi merino vlny Austrália a Nový Zéland.

Ovčia vlna obsahuje lanolín, ktorý obaľuje každý vlas vlny. Lanolín alebo vlnotuk je vodeodpudivý tuk znižujúci krehkosť a lámavosť vlasu, vykazuje antibakteriálne vlastnosti, ktoré oceníte pri dlhšom nosení merino oblečenia, pretože dramaticky znižuje množenie baktérií vo vlne, a tým aj zapáchavosť. Merino oblečenie teda možno iba vyvetrať alebo vyplákať v studenej vode a môžete ho bez problémov nosiť ďalej, dlhšiu dobu bez prania (osobne vyskúšané na ponožkách bez akýchkoľvek protestov kolegov v kancelárii jednou členkou 4campingu). :)

 

Hlavné prednosti merino vlny:

  • ako prírodné duté vlákno výborne izoluje
  • je vodeodpudivá, kvapky dažďa majú tendenciu stekať po povrchu vďaka lanolínu
  • merino hreje, aj keď je mokré
  • dokáže pojať vlhkosť rovnajúcu sa 30% svojej vlastnej váhy bez toho, aby studila
  • je antibakteriálna a jemná, vhodná aj pre citlivú pokožku
  • nezapácha ani po dlhšom nosení
  • horí oveľa horšie ako syntetické materiály, chráni lepšie pred popálením
  • jedná sa o obnoviteľný, plne prírodný produkt

 

Päť pravidiel úspechu

V skratke vás bude zaujímať, v čom merino vlna vyniká a na čo sa hodí. Tento materiál je zrodený do chladnejšieho počasia a pre miernejšie aktivity. Turistika je skvelým príkladom, ale ja merino používam celoročne a milujem jeho univerzálnosť. Toho je docielené vďaka týmto unikátnym vlastnostiam:

  • priedušnosť - v merine bude trvať dlhšie, než sa budete cítiť spotení
  • regulácia vlhkosti - merino dokáže absorbovať vlhkosť až do 35% svojej vlastnej hmotnosti bez toho, aby ste mali pocit, že vás chladí
  • termoregulácia - reguluje teplo lepšie ako syntetické materiály
  • antibakteriálne vlastnosti - vďaka (prírodnému) lanolínu nedochádza k tak rýchlemu množeniu baktérií
  • nehorľavosť - vysoká odolnosť voči ohňu, netaví sa a je samozhášavé, čo oceníte pri táborovom ohni

 

Nevýhody merino vlny:

  • bielizeň s malou alebo žiadnou prímesou syntetických vlákien je náchylnejšia na pretrhnutie
  • má nižšiu odolnosť voči tlaku a treniu (napríklad pri nosení ťažkého batohu)
  • relatívne dlho schne

 

Starostlivosť o výrobky z merino vlny

Odev z merino vlny, rovnako ako akékoľvek iné funkčné oblečenie, je treba udržovať podľa odporúčania výrobcu, aby nedošlo k zníženiu jeho funkčnosti alebo dokonca k jeho poškodeniu. Najlepšie urobíte, keď sa budete riadiť pokynmi na údržbu na visačke či štítku. Napriek tomu si dovolím pár rád a odporúčaní:

Pranie v práčke - Pokiaľ je výrobok možné prať v práčke, používajte výhradne program na vlnu, ktorý je k odevu oveľa šetrnejší a ponúka primeranú teplotu aj znížený počet otáčok pri odstreďovaní. Vhodné je tiež použiť špeciálny prípravok na vlnu alebo jemnú funkčnú bielizeň. Nebojte sa ho prať dohromady s iným športovým oblečením, len pozor na suché zipsy, ostré hrany. Praním v teplejšej vode (viac ako 30 °C) a s dlhým mletím v práčke sa môže výrobok znehodnotiť, úplet splstnatieť a zraziť sa. Takto znehodnotený výrobok nemožno reklamovať.

Pranie v ruke - Ak je potrebné prať oblečenie v ruke, použite vlažný kúpeľ s teplotou do 30 °C. Používajte iba jemné pracie prostriedky určené na vlnu a to ako na pranie v ruke, tak aj v práčke. Nikdy nepoužívajte aviváž! Potom jemne vyžmýkajte, aby nedošlo k pretrhaniu a vyťahaniu vlákien.

Plákanie - Pri plákaní v ruke postupne znižujte teplotu kúpeľa, aby nedošlo k vyzrážaniu alebo deformácii odevu.

Sušenie - Na sušenie merino vlny nikdy nepoužívajte sušičku! Bielizeň sušte vždy vo vodorovnej polohe, najlepšie na uteráku. Nesušte výrobok na vykurovacom telese. Pokiaľ kúrenie presiahne teplotu 30 °C (a to je úplne bežné), voda obsiahnutá v úplete sa zahreje taktiež nad 30 °C a výrobok sa zrazí rovnakým spôsobom ako pri nevhodnom praní.

Pranie na treku - Na treku stačí oblečenie vyplákať v studenej vode, nie veľmi silno vyžmýkať (aby sa vlákna nepotrhali) a nechať voľne rozložené na batohu či stane uschnúť.

 

Toľko stručne o zázračnom prírodnom materiáli, ktorým merino vlna bezpochyby je. Ak by ste radi viac informácií, tak sa určite pozrite do našej Poradne. Nájdete v nej článok, v ktorom Matej Vejskal rozoberá merino vlnu zo všetkých strán.

 

 

Užitočné odkazy:

 

Autor: Matyáš Vejskal, Vít Hruška

Zdroje: 4camping.czunsplash.com, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pánske funkčné tričko Progress E NKR 28CA

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

49,00  (14.49 %) 41,90 

Porovnať

20,00  (15.5 %) 16,90 

Porovnať

Dámske tangá MOOA Ati

12,00  (50.83 %) 5,90 

Porovnať

69,00  (42.17 %) 39,90 

Porovnať

Dámske funkčné nohavičky Progress E KLHZ 28TB

(7.86 %) 12,90 

Porovnať

Športová podprsenka Ocún Misty Bra

37,00  (27.3 %) od 26,90 

Porovnať

Dámske funkčné tričko Zulu Merino 160 Long

65,00  (50.92 %) 31,90 

Porovnať