Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Ako variť v prírode

Nechcete už na výletoch jesť len studené sendviče? Uvarte si teplé jedlo aj v prírode! Čo si vziať so sebou a na čo si dať pozor, to všetko nájdete v dnešnom článku. 


Obsah

 

Úvod

Krizstián Vadovszky je už od detstva vášnivým rybárom. Pred dvoma rokmi objavil čaro outdoorovej kuchyne, keď chodil pravidelne s priateľmi na dlhé rybárske výpravy k brehom potokov, jazier a riek. V prírode človek vyhladne a pár studených sendvičov ho nikdy nezasýtilo. Počas jedného popoludnia na rybách sa teda rozhodol, že si uvarí niečo teplé, a tak začala Krizstiánova záľuba vo varení v prírode. Príprava jedla na ohni alebo variči očarila aj všetkých jeho kamarátov jedinečnou a príjemnou atmosférou. Varenie v outdoorovej kuchyni má jednoducho svoje čaro a z tejto aktivity sa tak stala Krizstiánova tradícia pri všetkých aktivitách v prírode.  

 

Skúšanie nových receptov a spôsobov varenia sa stalo novým koníčkom nielen Krisztiána, ale aj jeho priateľov. Počas rybárskych výprav a ďalších výletov sa vo varení striedajú a obvykle sa snažia skĺbiť najchutnejšie ingrediencie a inovovať jednoduché recepty. Niekedy však musí zápasiť aj s nepriazňou počasia, to k vareniu v prírode prirodzene patrí. Výzvy, skúsenosti a rady o varení vonku zdieľajú na ich instagramovom profile Rabbit Chef's, ktorý má za cieľ predovšetkým inšpirovať všetkých tých, ktorí chcú spoznať krásu outdoorovej kuchyne. Rady, ako variť vonku vám Krístián prináša aj v našom dnešnom článku. 

 

O autorovi

o autora_1.jpg

Krisztián Vadovszky

Krisztián trávi väčšinu svojho voľného času v prírode, testuje rybárske vybavenie (Fox Rage, Deeper Sonar, Rabbit Dam Crew) a venuje sa vareniu (Rabbit Chef's). Už 11 rokov pracuje v banke a žije v bezprostrednej blízkosti Bakony a Balatonu v Maďarsku. Rybárčiť sa učil už ako dieťa a vareniu v prírode sa začal venovať práve vďaka rybárskym výpravám. 

 

Ako sa pripraviť na varenie v prírode

Ak plánujete variť v prírode, určite sa vám oplatí urobiť si zoznam všetkého, čo budete na vybraný recept potrebovať. Aj nám sa niekedy stalo, že sme si doma zabudli soľ, vodu alebo žemle na hamburgery. Keď sa vyšplháte po niekoľkých hodinách na vyhliadku a zistíte, že vám chýbajú základné ingrediencie, je to na porazenie. Spísať si teda zoznam surovín a pomôcok na varenie sa určite oplatí. 

Na cesty si vždy zabaľte len to najnutnejšie a stále si pamätajte, že v jednoduchosti je krása. Pri varení v prírode to platí dvojnásobne. V súčasnosti si môžete kúpiť vybavenie z veľmi ľahkých materiálov, ktoré sa zmestí aj do menšieho batohu. Tieto produkty vám zaistia komfort a zároveň teplé jedlo na cestách. Ďalšou dôležitou vecou pri príprave je vybrať si dostatočne pohodlný a praktický batoh, do ktorého sa vám zmestí všetko, čo si plánujete vziať so sebou. Batoh, samozrejme, noste na chrbte čo najvyššie, aby sa váha správne rozložila. 

   

 

Ako správne zbaliť batoh?

Každý má svoj špecifický štýl, každému vyhovuje niečo iné. Ale čo vyhovuje nášmu telu? Je vôbec nejaký správny postup pri balení batohu?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Čo si vziať so sebou

Zoznam najdôležitejších vecí, ktoré by ste nemali nechať doma, ak si plánujete pripravovať jedlo na cestách: 

Pokiaľ budete variť na otvorenom ohni, môžete si vyskúšať niekoľko spôsobov zakladania ohňa. Ako na to, to sa dozviete v našom článku TU.

 

Počasie

Pred cestou je dôležité skontrolovať poveternostné podmienky. Pokiaľ hrozí silný dážď, cestu odložte. V prípade, že je predpoveď silného vetra, zvoľte si ako cieľ cesty skôr les ako vrchol hory s panoramatickým výhľadom. V lete je určite dôležité zistiť si informácie o zákazoch zakladania otvoreného ohňa na území, kam máte namierené. Pokiaľ ste v zóne, kde platí zákaz rozkladať otvorený oheň, potom môžete pri varení použiť plynový varič, ktorého použitie je úplne bezpečné. 

Ak budete variť na otvorenom ohni, myslite na počasie aj v predchádzajúcich dňoch. Drevo v lese môže byť vďaka dažďu mokré. Pri varení v silnom vetre je zase dobré myslieť na výber variča a vziať si so sebou ideálne turistický varič, ktorý výborne funguje aj v horších poveternostných podmienkach. Ďalšou preventívnou možnosťou je použiť ochranu proti vetru. 

Plynové kartuše môžete nakupovať podľa sezóny. V zime alebo vo vyšších nadmorských výškach treba tiež počítať s tým, že spotreba plynu bude väčšia. 

 

Na čom variť?

Pri prípravách na varenie v prírode je dôležité myslieť aj na to, pre koľkých ľudí budete variť. Následne záleží len na vás, ktoré vybavenie a spôsob varenia vám vyhovuje najviac a bude pre vás najpohodlnejšie. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ktoré sme sami vyskúšali a pre úplných nováčikov môžu byť inšpiráciou:

  • plynový alebo benzínový varič
  • hobo stove (obvykle vyrobený z ocele alebo plechu a umiestnený na doske)
  • liehový varič (skladný a ľahký varič, ktorý je ideálny na použitie v letných mesiacoch)
  • špeciálne plynové sporáky s uzavretým systémom do drsnejších podmienok
  • gril
  • pri otvorenom ohni môžete zvoliť pekáč, špíz, kotúč, liatinový hrniec či panvicu

 

Na náročnejšie pokrmy, pri ktorých je dôležitá regulácia tepla, sa odporúča varič plynový. Ak používate plynový varič, vystačí vám stredne veľká kartuša s hmotnosťou 225-250 g na približne 3 dni varenia pre dve osoby na priemerne výkonnom spotrebiči v letných dňoch. Vo veternom počasí alebo chlade je spotreba paliva väčšia. Pokiaľ potrebujete variť pre viac osôb, je vhodné zvoliť varič so stabilnejšou konštrukciou, pretože pojme aj väčšie hrnce. Pre väčší počet stravníkov je ideálnym pokrmom napríklad klasický guláš, ktorý je jednoduchým a chutným jedlom k táboráku aj pre väčšiu skupinu a dobre sa varí vo väčšom množstve. 

Čo variť?

Pokiaľ zatiaľ nemáte s varením vonku skúsenosti, je lepšie začať s jednoduchšími pokrmami. Začiatočníkom odporúčam najprv vyskúšať napríklad klobásky na grile alebo na ohni, čili fazuľu, lečo, hamburgery, marinované mäso, miešané vajíčka alebo klasický špíz či slaninu. Jednoducho vyskúšajte to, čo poznáte z domova a nie je náročné na prípravu.

V prípade, že sa chystáte na dlhšiu túru, môžete si kúpiť aj hotové jedlá, ktoré sa ľahko pripravia jednoduchým pridaním horúcej vody, navyše sú veľmi skladné a ľahké. Túto možnosť si môžete spestriť šálkou horúceho čaju alebo lahodnej kávy, v chladnejšom období sa skvele hodí aj varené víno.

Keď teda budete vyrážať do prírody, nebojte sa využiť možnosti outdoorovej kuchyne a pochutnať si na dobrom jedle nielen doma, ale aj na čerstvom vzduchu. 

 

 

 

Užitočné odkazy

Autor: Krisztián Vadovszky, Rabbit Chef's

Zdroje: archív autora, Rabbit Chef's

Čo si zbaliť na vodu

Poradňa

Ako sa zbaliť na vodu? Čo si vziať so sebou a čo naopak nechať doma? Inšpirujte sa v našom dnešnom článku. 

Ako variť v prírode - recepty

Poradňa

Krisztián Vadovszký je členom tímu kuchárov, ktorí sa snažia inšpirovať ostatných k vareniu v prírode. V dnešnom článku vám prináša tri jednoduché recepty, ktoré si môžete na výlete uvariť aj vy.

Ako sa pripraviť na maratón

Poradňa

Marcel Fronko je vášnivý bežec. O svoj tréningový plán a skúsenosti s prípravou na maratón sa s vami podelil v dnešnom článku. Ak sa práve pripravujete na maratónsky beh alebo iné bežecké preteky, potom je tento článok práve pre vás! 

Vyberáme pre vás

Hliníkové skladacie závetrie od britskej firmy Vango. Za veterného počasia ho postavíte okolo kartuše...

 23,00 (13.09 %)  19,99

Pridať do košíka

Set riadu na varenie v kempe, Adventure Cook set L od značky Easy Camp, je hliníkový riad zložené z 2...

 43,00 (8.86 %)  39,19

Pridať do košíka

Skladacia vedro Folding Bucket od firmy Sea to Summit.

 39,56 (10.04 %)  35,59

Pridať do košíka

Ľahká, ale veľmi odolná fľaša Tritan Flask 1000ml značky LifeVenture obstála aj v extrémnych podmienkach...

 18,00 (11.17 %)  15,99

Pridať do košíka

Skladaciu ľahkú misku X-Bowl, od firmy Sea to Summit, využijete na kempovaní, stanovaní alebo dlhších...

 15,59 (10.26 %)  13,99

Pridať do košíka