Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

8 krokov, ako sa starať o stan v sezóne aj po nej

Prišiel čas zabaliť stan a vrátiť sa z prírody späť do svojich domovov. Aby ste sa mohli so stanom vydať zase na nové dobrodružstvá a udržali ho v perfektnej forme, doprajte mu trochu starostlivosti.


Obsah

 

Úvod

Kúpa stanu nie je investícia, ktorú by ste mali alebo museli každý rok opakovať. Použité materiály zaisťujú stanu pevnosť, odolnosť, nízku hmotnosť aj nepremokavosť. Vyžadujú ale aj určitú starostlivosť priamo počas používania. Pokiaľ sa týchto krokov budete držať, môžete sa na služby stanu spoliehať aj v ďalších rokoch.

 

Ako sa starať o stan počas používania

Zaobstarali ste si stan a spoliehate sa na to, že bude vždy fungovať bez chyby. K tomu mu ale musíte pomôcť svojou každodennou starostlivosťou a niekoľkými preventívnymi opatreniami.

  • Preskúmajte miesto, kde plánujete stan postaviť. Odstráňte kamene, šišky, drievka a iné ostré predmety. Pokiaľ viete, že budete stanovať v kamenistom teréne, kúpte si ochranu proti prerezaniu podlahy. Takú prídavnú podlahu ocenia nielen stan, ale aj vy.

  • Vyvarujte sa chodeniu do stanu v topánkach. V podrážke môžete mať zaseknutý kamienok alebo iný ostrý predmet, ktorý dokáže podlahu ľahko poškodiť.

  • Dajte si tiež pozor na batoh a jeho pracky, spony, prípadne vybavenie pripevnené zvonku batohu, pretože aj to môže byť pre podlahu alebo steny z jemnej sieťoviny rizikom.

  • Osobitnú pozornosť venujte aj suchým zipsom. Zvlášť pri ultraľahkých stanoch so spálňami zo sieťoviny je zatrhnutie suchým zipsom veľmi časté.

  • Do stanu nepúšťajte ani domácich miláčikov. Ich pazúry by mohli urobiť rovnakú škodu ako kamienky.

  • Oheň zakladajte ďalej od stanu. Odlietavajúce iskry by mohli vypáliť do umelého materiálu dierky.

  • So zipsami nešklbte a jazdite s nimi plynule. Pokiaľ už sa nejaký z nich zadrháva, preskúmajte dané miesto a skúste ho opraviť.

  • Na slnku nechávajte stan len nevyhnutne potrebný čas. UV žiarenie materiálom ako je nylon a polyester príliš nesvedčí, stráca svoje pôvodné vlastnosti. Pokiaľ plánujete mať stan postavený celé leto, vyberajte stany z bavlny. Tie zvládajú UV žiarenie výrazne lepšie.

Popis: Rôzni ľudia, rôzne stany, rôzne materiály. Preto si prečítajte výrobcom odporúčané kroky na údržbu. Na to dodržujte niekoľko univerzálnych rád. 

 

Ako sa o stan starať po každom použití 

Zvyknite si, že stan po každom použití vyčistíte. Nie je to nič zložité.

Začnite tým, že stan pretrepete a očistíte z neho trávu a hlinu. Odstráňte vtáčí trus, smolu a ďalšie nečistoty. Čokoľvek, čo na stane necháte, zanáša materiál a ten stráca svoje pôvodné vlastnosti. Vezmite si na pomoc vlhkú handričku, prípadne aj špeciálny čistiaci prostriedok. Nepoužívajte klasické mydlo, ale priamo čistiace prostriedky na outdoorové vybavenie.

Ak ste pri kontrole narazili na akékoľvek poškodenie, čo najskôr ho opravte. Drobná dierka sa môže čoskoro zväčšiť. Noste so sebou preto príručnú sadu na opravu outdoorového vybavenia.

Pri čistení sa sústreďte aj na zipsy. Nečistoty by mohli spôsobiť ich zadrhávanie. Dobrá je na to stará kefka na zuby, no poradíte si určite aj bez nej. Pokiaľ je nejaký zips už poškodený, opravte ho, aby sa vám do stanu nedostala voda, nečistoty ani hmyz.

 

Ako vysušiť stan po stanovaní 

Stan nechajte dôkladne vyschnúť. Nielen po daždi. Myslite na rannú rosu a vlhkosť, ktorá sa v stane zráža, keď ste vo vnútri. Ak na vysušenie alebo utretie nemáte čas alebo nie sú vhodné podmienky, stan jednoducho zbaľte a pri najbližšej príležitosti ho znovu rozdeľte a nechajte voľne sušiť. V prepravnom obale ho nechávajte len nevyhnutne potrebný čas.

  • Pri prvej možnej príležitosti stan vonku znovu postavte a pustite naň slnečné lúče. Pomôžu vám vysušiť materiály a zabiť niektoré baktérie a plesne.
  • Vietor a cirkulujúci vzduch sušenie urýchľuje.

Ak už ste dorazili z výletu domov, stan na dôkladné vysušenie celý znova rozložte. Môžete ho hodiť aj na sušiak.

Ako posledný krok každodennej údržby vás čaká skladanie stanu. Pokiaľ stan budete motať do jedného klbka navyše dohromady s prútmi a kolíkmi, vystavujete sa riziku poškodenia tropika či podlahy. Radšej ho poskladajte podľa návodu.

 

Ako sa o stan postarať po sezóne

Ešte než stan uložíte do komory, do pivnice, alebo ho jednoducho zahádžete ďalšími nepoužívanými vecami, doprajte mu trochu starostlivosti.

  1. Na konci sezóny stan dôkladne ale šetrne očistite. S
  2. spoje tyčou ošetrite prostriedkom s obsahom silikónu. Aj tyče uskladnite suché a čisté.
  3. Na konci sezóny a pred jej začiatkom prekontrolujte vodeodolnosť tropika a podlahy. Nastriekajte na stan vodu rozprašovačom. Pokiaľ voda bez problémov steká, je vodeodolná vrstva v poriadku. Pokiaľ sa ale voda vsiakne do stanu, naimpregnujte ho. Impregnáciu môžete voliť v spreji alebo tekutú. Zatiaľ čo sprej je na nanesenie jednoduchší, pri použití tekutej impregnácie pomocou štetca je výsledná vrstva hrubšia.
  4. Otestujte tiež vodeodolnosť spojov a švov. Pri nich je potrebné záter obnovovať častejšie. Nepoužívajte impregnáciu pre outdoorové oblečenie. Impregnácia na stan by mala byť na báze silikónu. Tá totiž zaistí zvýšenú UV ochranu a vodeodolnosť. Nepoužívajte ju ale na svoje oblečenie. Znížili by ste jeho priedušnosť.
  5. Dôkladne stan prezrite a opravte každú trhlinu alebo iné poškodenie. Zaobstarajte si opravné sady na stany. Niečo málo do začiatku býva súčasťou balenia od výrobcu.
  6. Stan znova nechajte znova dôkladne presušiť. Po sezóne ukladajte stan iba 100% suchý. Pokiaľ tento krok akokoľvek zanedbáte, zatuchne a na začiatku sezóny objavíte pleseň, ktorá materiál vie poriadne potrápiť.
  7. Stan postupne skladajte. Zapnite všetky zipsy vrátane suchých zipsov. Šnúrky zamotajte a zviažte gumičkami. Keď budete stan rozbaľovať, nebudú sa vám šnúrky zbytočne pliesť pod ruky.
  8. Ideálne je skladovanie stanu v rozloženej podobe. Pokiaľ máte tú možnosť, dajte ho do obalu, v ktorom bude dýchať a nenavlhne. Odporúča sa bavlnený povlak z postele. Nie každá domácnosť ale tento postup umožňuje. Stan v takom prípade zložte a dajte ho do tesniacej krabice, aby nenavlhol. Raz za čas ho vyberte a nechajte jednotlivé časti prevetrať. Voľte miesta s nižšou vlhkosťou, bez priameho slnečného svetla a skôr temné.

Popis: Špeciálne opravné sady na stany dokážu vrátiť stanu jeho pôvodné vlastnosti. 

 

Čo sa stanem nerobiť

Možno máte chuť uľahčiť si prácu. Napriek tomu skúste nasledovať týchto pár rád:

  • Neperte stan v práčke. Ani na ručný režim.
  • Pri sušení stanu zabudnite na sušičku aj kúrenie. Narušili by impregnáciu a záter.
  • Stan sa nežehlí a nebieli.
  • Nikdy neukladajte stan mokrý a vlhký. Splesnivie a môžete si ho tak nenávratne poškodiť.

Popis: Stan je za určitých okolností vašim druhým domovom. Nezabudnite sa oň tiež tak starať. 

 

Čo robiť, keď už je stan ľahko plesnivý

Pleseň poškodzuje materiál, z ktorého je stan vyrobený, a predstavuje zdravotné riziko. Pokiaľ pri kontrole stanu pred začiatkom sezóny objavíte pleseň, najskôr vás to oprávnene rozladí. Tento problém sa dá obvykle vyriešiť.

Zabudnite na práčku a na vyvárku hoci viete, že práve tento postup je v boji proti plesni účinný. Väčšina turistických, ultraľahkých i rodinných stanov nie je z materiálov, ktoré by vašu práčku chceli vidieť. Čaká vás ručné práce.

Najprv si vezmite rukavice. Miesta s plesňou namočte v teplej vode a ľahko z nich pleseň odstraňujte handričkou. Nie je potrebné miesto hrubo drhnúť v snahe zbaviť sa viditeľného fľaku. Takto by ste jedine narušili ochranný záter stanu. Do vody na čistenie môžete pridať prostriedok na mydlovej báze alebo jarovú vodu. Potom miesto prepláchnite čistou vodou. To opakujte ešte 2x.

Stan dajte potom riadne vysušiť. Nebojte sa ani slnka. UV žiarenie vie s bojom proti plesniam výrazne pomôcť.

Potom uvidíte, či sa vám podarilo všetko zahubiť, alebo sa pleseň na mieste znovu prebudí. Potom celý postup zopakujte znova. Pokiaľ to stále nezaberá, môžete vziať aj intenzívnejší prípravok. Istotou sú prípravky s obsahom chlóru, tie pleseň rozhodne zahubí. Dosť možno ale tiež zaistí zmenu farby v mieste, kam sa dostanú. Každopádne pleseň ďalej neporastie a stan nebude cítiť zatuchlinou.

Pokiaľ máte istotu, že je čistenie hotové, pustite sa do nové impregnácia. Samotné čierne fľaky, ktoré na stane zostanú, sú len pigmentové škvrny, ktoré už pleseň ako takú neobsahujú. Preto ich neriešte. Nabudúce si ale najskôr spomeniete a stan pred uskladnením riadne vysušíte.

Cestovanie so stanom na chrbte je rozhodne dobrodružstvo. O stan sa správne starajte a bude vaším druhým domovom. S výberom toho správneho vám radi pomôžeme.

 

 

Užitočné odkazy

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

322,00  (9.66 %) 290,90 

Porovnať

1.219,00  (39.22 %) 740,90 

Porovnať

102,00  (29.51 %) 71,90 

Porovnať

37,00  (27.3 %) 26,90 

Porovnať

468,00  (36.13 %) 298,90 

Porovnať

166,99  (25.21 %) 124,90 

Porovnať