Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

 

Obsah

 

Úvod

Okuliare UVEX Sportstyle som si vybral primárne ako spoločníka na vychádzky na bicykli. Jazdím hlavne preteky v enduro na bicykloch – teda zjazdy, ale aj dlhšie výjazdy a prechádzky v prírode. Súčasne tiež rád vytiahnem gravel koleso alebo v zime bežky. Hľadal som teda pomerne univerzálne okuliare, ktoré budú dobre držať aj pri prudkom zjazde terénom a zároveň bezpečne ochránia oči pri pádoch. Rovnako tak ale musia byť okuliare komfortné aj pri celodennom výlete na gravele alebo na bežkách.

 

Charakteristika


Produktový rad:

Sportstyle
Výrobca: Uvex
Kategória slnečného filtra (CAT.): S3
Podľa aktivít: športové / cyklistické
Polarizačné: Nie
100% UV ochrana: Áno

 

  • pohodlné
  • ultra veľký jednodielny zorník
  • neobmedzené zorné pole
  • mäkký a nastaviteľný nosník
  • Supravision - bráni zahmlievaniu
  • 100% UVA, UVB, UVC ochrana až do 400 nm
  • Easy to clean
  • zrkadlové sklo s kategóriou S2

 

Popis produktu

Okuliare nie je potrebné detailne popisovať. Oveľa viac vám povie fotografie či video. Musím len oceniť, že hneď na prvý pohľad pôsobia okuliare dosť robustným dojmom. Spojené obrúčky okolo celých okuliarov zvyšujú ich tuhosť, čo sa môže hodiť nielen už pri spomínaných pádoch. Istotu, že sa okuliare nerozpadnú pri náraze na jednotlivé kusy, ktoré Vás môžu poraniť, určite oceňujem a preferujem pred rôznymi dizajnovými výkríkmi iných športových okuliarov (odnímateľné oba rámčeky a pod.).

 

Priebeh testovania 

Okuliare som testoval primárne v priebehu jesene a zimy. Testoval som ich ako v snehu v mrazoch (na bežkách), tak aj v Taliansku na bicykli v cyklistickej mekke Finale Ligure. Tu na mtb trailoch zažili slnko a teploty až 15 stupňov Celzia.

Prvá vec, ktorú tak významne oceňujem, je tieň skiel (technológia Supravision®), ktorý je použiteľný vo veľmi širokom spektre podmienok. Vnímam ho ako ideálny stred. Očiam poskytnú okuliare úľavu v decembrovom slnku vo Finale Ligure či ochránia pred slnečnými lúčmi v horách vo Švajčiarsku, ale súčasne sú rovnako vhodné aj do viac pochmúrneho bratislavského dňa, kedy pomôžu rozjasniť detaily terénu.

Okuliare mi prišli príliš tmavé snáď len v jedinom prípade - keď bolo celý deň zamračené a pršalo. V takom prostredí preferujem úplne číre šošovky. S uchytením okuliarov na tvári som nemal problém. Aj pre moje pomerne široké využitie – zjazdy na enduro bicykli až po pokojné vychádzky na gravel bicykli, ho vnímam ako dobré. Okuliare sa bezpečne uchytia na nose a súčasne sa oprú hore na čele. Sú veľmi stabilné, a to aj pri jazde vo veľmi drsnom teréne. Mal som však problém s tým, že mi na okuliare steká pot z čela hlavy. To, že sú okuliare v podstate opreté o čelo, logicky vedie k tomu, že ich pot z čela zvádza dole priamo do zorného poľa. Toto vnímam ako potenciálnu slabinu, ktorá je zrejme daňou za inak veľmi robustné uchytenie.

Nie som schopný presne identifikovať, či s tým súvisí aj ďalšia potenciálna slabina okuliarov – zahmlievanie. Kedykoľvek som na bežkách v decembri zastavil, okuliare sa mi značne zahmlievali. Hoci pomohlo to, keď som sa zase rozbehol a okuliare sa veľmi rýchlo zase vyčistili, bol som z tohto trochu sklamaný.

 

Hodnotenie: 95%

+

  • moderný, ale nie príliš krikľavý dizajn
  • široké spektrum použiteľnosti šošoviek
  • robustná konštrukcia
  • ochrana očí pri pádoch
  • okuliare držia na hlave

-

  • pri zimných športoch sa môžu zahmlievať
  • pot z čela má tendenciu prenášať sa do zorného poľa

 

Záverečné zhrnutie

Okuliare vnímam ako ideálny kompromis pre kohokoľvek, kto potrebuje okuliare na všestranné použitie. Nejde sa o špecializovaný nástroj na enduro pretekanie a enduro preteky by som v nich (úprimne) z dôvodov spomínaných zhora skôr ísť nechcel. Na toto ale tzv. „malé okuliare“ ani nie sú určené. Ide ale o ideálny nástroj na pohodové mtb, gravel či cestné vychádzky na bicykli alebo prechádzky na bežkách. Použiteľné budú v 90% svetelných podmienok, čo je asi ich najväčšia výhoda.

Súčasne okuliare môžete vziať do mesta alebo len na šoférovanie do auta, kde oceníte ich moderný, ale nie príliš krikľavý dizajn. Ťažko povedať, či môžete v tejto cenovej relácii kúpiť viac univerzálneho a schopného pomocníka pre vaše oči. Za mňa perfektná voľba!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: David Sloboda

Zdroje: archív autora

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

TEST: Batoh Osprey Tempest III

Testovňa

Testerka Kamča nachodila s predošlou generáciou batohov Tempest tisíce kilometrov. Dostala teda na testovanie novú III. generáciu, aby mohla batohy porovnať. Stojí nová generácia legendárnych batohov za to?

Vyberáme pre vás

Slnečné okuliare Uvex Sportstyle 225

42,00  (16.9 %) 34,90 

Porovnať

Polarizačné okuliare 3F Photochromic

(9.24 %) 59,90 

Porovnať

30,00  (10.33 %) 26,90 

Porovnať

(9.24 %) 59,90 

Porovnať

64,00  (32.97 %) 42,90 

Porovnať

Detské lyžiarske okuliare Giro Buster AR40

41,00  (22.2 %) od 31,90 

Porovnať

Športové okuliare R2 Factor

70,89  (19.73 %) 56,90 

Porovnať

Športové okuliare R2 Edge v2

62,64  (20.34 %) 49,90 

Porovnať