Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

 

Obsah

 

Úvod a prvý dojem 

Môj prvý dojem z týchto topánok bol veľmi príjemný, pretože ide o pomerne ľahké topánky, ktoré disponujú výbornými vlastnosťami a sú veľmi pohodlné. So svojou Gore-texovou membránou, protišmykovou podošvou od spoločnosti Vibram a hmotnosťou sa radia medzi všestranne využiteľné topánky od firmy Merrell, ktorá je na trhu už viac ako 40 rokov.

 

Charakteristika


Produktový rad:
Moab 3 GTX
Výrobca: Merrell
Pohlavie: Pánske i dámske
Hmotnosť: 920 g
Medzipodrážka: EVA pena
Podošva: Vibram

 

 

Základný popis jednotlivých častí topánok

Materiál podošvy je od spoločnosti Vibram a zaisťuje výbornú trakciu na skale, kameňoch i bahnitom teréne. Pokiaľ sú kamene či skala mokrá, aj Vibram sa občas šmýka. Na snehu sa ale vďaka pomerne výraznej a hlbokej vzorke nešmýkajú. Podošva je dostatočne pevná na to, aby na náročnom horskom kamenistom teréne neboli cítiť ani ostré kamene, ale zároveň nie je taká tuhá, aby uberala na komforte chôdze. Pohodlnému noseniu pomáha aj medzipodrážka z ľahkej EVA peny spolu s vyberateľnou stielkou Kinetic Fit Base v tvare chodidla. Takto vytvarovaná stielka je v topánke skutočne poznať a výrazne pridáva na komforte. Technológia Merrell Air Cushion potom pomáha tlmiť nárazy na päty a napomáha celkovej stabilite, ktorá je naozaj dobrá. Podšívka je z pevného a príjemného materiálu.

 

Tvar topánky 

Šírka topánky je vyhovujúca skôr pre ľudí so štandardnou a menšou šírkou priehlavku. Ľudia so širším priehlavkom by mohli mať problém s nepríjemným tlačením v horizontálnej rovine. Vyšší priehlavok sa ale nezdá byť problémovým pre tieto topánky. Šnurovanie dovolí kvalitnú fixáciu nohy, preto ani ľudia s nízkym priehlavkom nebudú trpieť posúvaním chodidla pri chôdzi z kopca či do kopca. Zadná časť topánky, teda v oblasti päty, je veľmi príjemná a nenachádza sa tu žiadny nepríjemný šev, ktorý by spôsoboval otlačenie či tvorbu pľuzgierov.

 

Použité materiály

Na vrchnej strane topánky sa nachádza semiš z bravčoviny v kombinácii s materiálom Mesh, čo je recyklovaná sieťovina, ktorá pôsobí pomerne robustne a nemá tendenciu sa pri kontakte s kameňmi či vetvami jednoducho pretrhnúť. Špička topánky je opatrená gumovým lemom, ktorý slúži ako výborná ochrana proti okopaniu alebo pretrhnutiu. Použitím viacerých materiálov na zvršok topánky sa zvyšuje počet švov a tým aj pravdepodobnosť únavy materiálu/švov po dlhšom čase nosenia, ale to zatiaľ nemôžem posúdiť, topánky nemám tak dlho. Na druhej strane sa tým zvyšuje priepustnosť vzduchu, znižuje sa hmotnosť a čas vyschnutia topánok.

 

Membrána

Topánky sú vybavené membránou Gore-tex, ktorá zaisťuje dokonalú ochranu pred prenikaním vody. Samozrejme tým obmedzuje priedušnosť, ale Gore-tex patrí medzi najlepšie membrány na trhu čo sa pomeru priepustnosti vody a priedušnosti vzduchu týka. Jazyk topánky je polstrovaný a všitý dovnútra, čo zabraňuje vniknutiu nečistôt aj vody. Noha teda zostane suchá aj po brodení menších horských potôčikov. Zároveň som túto vlastnosť uvítal pri čistení topánok, stačí si na pár minút stúpnuť do potoka a topánky sú čisté a stále suché.

 

Šnurovanie

Šnurovanie je tu veľmi dobre prepracované a umožňuje dostatočné stiahnutie chodidla, aby nedochádzalo k jeho posunu v topánke. Šnúrky sú z plne recyklovateľných materiálov, pomerne hrubé, príjemné na dotyk a neodierajú sa. Nezaznamenal som, že by dochádzalo k ich samovoľnému rozväzovaniu pri chôdzi.

 

Priebeh testovania

Topánky som testoval v jesennom počasí s bahnitým terénom, ale aj počas zimného počasia so snehovým, miestami až ľadovým, povrchom. Vzorka podrážky je naozaj veľmi výrazná, čo je v kombinácii s materiálom Vibram poznať na každom povrchu. Pri opatrnejšej chôdzi som prípadným šmyknutím nemal problém ani na zľadovatenom snehu. Jediné, čo by som topánkam vytkol, je, že sa zle umýva ako podrážka, tak zvršok topánky, pretože sú obe tieto časti dosť členité. Avšak vďaka tomu, že vodeodolnosť topánok taktiež funguje na jednotku, sa človek nemusí báť použiť väčšie množstvo vody. Nosenie topánok je naozaj veľmi pohodlné, tvarovaná stielka topánky je príjemná, nikde netlačí, pľuzgiere nevznikajú.

 

Hodnotenie: 95%

+

  • Hmotnosť
  • Vibram
  • Gore-tex
  • pohodlné na nosenie
  • tvarovaná stielka

-

  • viac materiálov a švov na zvršku topánky

 

Záverečné zhrnutie

S topánkami som veľmi spokojný a môžem ich len odporučiť ďalším outdoorovým nadšencom, ktorí zháňajú všestranne využiteľnú a vodeodolnú obuv.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lukáš Zych

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

TEST: Batoh Osprey Tempest III

Testovňa

Testerka Kamča nachodila s predošlou generáciou batohov Tempest tisíce kilometrov. Dostala teda na testovanie novú III. generáciu, aby mohla batohy porovnať. Stojí nová generácia legendárnych batohov za to?

Vyberáme pre vás

Dámske turistické topánky Merrell Moab 3 Gtx

175,00  (46.34 %) od 93,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Moab 3 Gtx

175,00  (22.91 %) 134,90 

Porovnať

Vložky do topánok Sidas Outdoor 3D

39,00  (15.64 %) 32,90 

Porovnať

(0.31 %) 31,90 

Porovnať

(0.33 %) 29,90 

Porovnať

(0.33 %) 29,90 

Porovnať

39,59  (14.37 %) 33,90 

Porovnať

impregnačný vosk Atsko Sno Seal čierny 100g

10,16 

Porovnať