Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Spacák Zulu Talas

Trojsezónny spacák od značky Zulu, ktorý využijete od jari až do jesene, testoval v Tatrách cestovateľ Andrej Urbanec.


Obsah

Dĺžka spacáku je jedným z najdôležitejších parametrov pri jeho výbere. Ak budete v spacáku natesno, nohy budú utláčať izolačnú výplň a bude vám na ne zima. To isté platí aj v prípade, že budete mať v spacáku miesta nadbytok a budete tak musieť vyhrievať zbytočný priestor navyše. 

So spacákom Zulu Talas nič také nehrozí, výrobca ho ponúka hneď v troch dĺžkach. Vyberať môžete medzi 175 cm, 185 cm a 195 cm.

 

O autorovi

 

Andrej Urbanec

Andrej Urbanec miloval výlety do prírody už ako malý chlapec. Cestovanie sa postupne stalo jeho životnou vášňou. Žil na Novom Zélande aj v Kanade, kde navštívil Rocky Mountains a národné parky. V Južnej Amerike prešiel Salkantay trek na Machu Picchu, vystúpil na Huayna Potosi v Bolívii a podnikol niekoľkodňový pochod pralesom ku "Stratenému mestu" na severe Kolumbie.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Talas 175 cm / Talas 185 cm / Talas 195 cm

Výrobca: Zulu
Produktový rad: Talas
Určenie:  Pánske / Dámske
Zips: Ľavý / Pravý
Hmotnosť (175 cm / 185 cm / 195 cm): 1,61 kg / 1,72 kg / 1,83 kg
Komfortná teplota: -3 °C

Limitná teplota:

-10 °C
Extrémna teplota: -19 °C
Strih: Múmia
Izolačná náplň: 300 g / m² duté vlákno
Typ izolačnej náplne: Duté vlákno
Vonkajší materiál: Polyester
Vnútorný materiál: Polyester Silk Touch
Možnosť spojenia: Áno
Výška postavy (do): 175 cm / 185 cm / 195 cm
Šírka v nohách: 55 cm
Šírka v ramenách: 70 cm

 

  • využiteľný od jari do jesene
  • podšívka z materiálu Polyester Silk Touch
  • sťahovateľná, anatomicky tvarovaná kapucňa
  • obojsmerný zips s poistkou proti rozopínaniu
  • vystužená krycia léga pod zipsom
  • možnosť zopnutia dvoch spacákov s inverzne umiestnenými zipsami
  • vonkajší plášť zhotovený technikou Ripstop

 

Základné parametre

Spacák Zulu Talas je múmiový trojsezónny spacák s výplňou z dutého vlákna. Izolačná náplň 300g / m² a komfortná teplota -3 ° C z neho robia ideálneho parťáka na hory od jari do jesene. Vyššiu hmotnosť 1 830 g a väčšie rozmery - 27x38 cm kompenzuje priaznivá cena a komfort, ktorý poskytuje.

Tento spacák je určený predovšetkým pre tých cestovateľov, ktorí neriešia každý gram v batohu a uprednostňujú lacnejší variant so slušnými teplotnými limitami. 

 

 

Duté vlákno

Ak uvažujete o kúpe spacáku, je pre vás prioritou cena a neočakávate jeho používanie v náročnejších podmienkach, siahnite práve po spacáku z dutého vlákna.

Spacák z dutého vlákna je najlacnejším variantom, zároveň však najobjemnejší a najťažší a aj jeho životnosť bude kratšia oproti tým z mikrovlákien alebo z peria.

Spacáky z dutého vlákna >>>

 

Detaily a vychytávky

Každý milovník kempovania v horách ocení dostatok priestoru vo vnútri spacáku, vnútorné vrecko na doklady a telefón aj sťahovaciu kapucňu a golier okolo krku. Super je tiež obojstranný zips s poistkou proti rozopnutiu. Spacáku síce chýbajú moderné protišmykové pásy, ale dá sa to vyriešiť karimatkou, ktorá tieto pruhy má. Spacáku, samozrejme, nechýba kompresný obal na úspornejšie zbalenie a pútka na nohách na zavesenie a lepšie uskladnenie doma. Dobrodruhov cestujúcich v páre určite poteší možnosť spojiť 2 spacáky do jedného.

   

 

Ako vybrať správny spacák?

Páperový alebo z dutých vlákien? Letný alebo trojsezónny? Múmiový alebo dekový? Poďme si povedať, ako správne vybrať spacák.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Materiály a údržba

Plusom tohto spacáku je určite vonkajší materiál Ripstop pre vyššiu odolnosť proti natrhnutiu. Syntetické vlákno nie je natoľko citlivé na vlhkosť ako páperový spacák, čo umožňuje jeho využitie aj vo vlhkom prostredí bez nutnosti okamžitého sušenia. Samotné čistenie spacáku po návrate z hôr je tiež o niečo jednoduchšie ako v prípade páperáku.

   

 

Ako sa starať o spacák

Výberu spacieho vaku sme v našej Poradni už niekoľko článkov venovali. Dnes vám poradíme, ako sa o spacák správne starať, aby vám dobre slúžil mnoho rokov.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Testovanie

Spacák Zulu Talas som vzal so sebou v decembri na výlet do Tatier, kde som ho využil počas hrebeňovky na Roháčoch. Nocovanie pri teplote -1 ° C bolo úplne komfortné. S termobielizňou a ponožkami bola teplota v spacáku príjemná, Zulu Talas mi ponúkol pohodlie a priestor pre ničím nerušený spánok. Oceňujem tiež výplň goliera, rovnako ako možnosť jeho stiahnutia a tiež kapucne, vďaka čomu je telo dobre zaizolované a nedochádza k úniku tepla.

Pri výbere vhodného spacáku určite dbajte na správnu veľkosť. Zulu Talas je v ponuke v niekoľkých rôznych dĺžkach. Pri mojej 182cm výške som testoval model na vyššiu postavu a kvôli prázdnemu priestoru som v nohách trochu cítil chlad. Tiež mi máličko chýbali pútka na kompresnom obale, ktoré by uľahčili vyťahovanie a vkladanie spacáku.

 

Hodnotenie 80 %

+

  • relatívne nízka cena
  • vnútorné vrecko na doklady
  • sťahovacia kapucňa a golier okolo krku
  • obojstranný zips s poistkou
  • vyššia odolnosť dutého vlákna proti vlhkosti
  • Ripstop materiál pre vyššiu odolnosť

-

  • vyššia hmotnosť
  • väčšie rozmery
  • ťažšie vyťahovanie a vkladanie do kompresného obalu

 

Záver

Spacák Zulu Talas odporúčam každému, kto hľadá teplý, odolný a na údržbu nenáročný spacák v nižšej cenovej hladine. Aj napriek trošku vyššej hmotnosti sa teším, keď môjho nového spoločníka na cesty vezmem na ďalšie dobrodružstvo do hôr.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Andrej Urbanec

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

65,00  (38.62 %) 39,90 

Porovnať

65,00  (38.62 %) 39,90 

Porovnať

65,00  (38.62 %) 39,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

188,00  (13.35 %) 162,90 

Porovnať

58,00  (34.66 %) od 37,90 

Porovnať