Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Nesmeky Warg Iceman

Nesmeky sú najlpeším pomocníkom na zľadovatelé povrchy. Ako obstoja nesmeky značky Warg pri testovaní? 

 

Obsah

 

Úvod 

Nesmeky Iceman značky Warg sú vďačným pomocníkom pri pohybe po zľadovatených plochách, a to na rovine aj členitom skalnatom teréne. Pre mňa predstavujú nesmeky neoddeliteľnú súčasť zimnej výbavy a rozhodne by som ich odporučila každému, kto sa vydáva do hôr pri teplotách okolo nuly a nižších. 

Veľakrát nezáleží na tom, či sa vydáte na kopec kúsok za domom, alebo do Rakúska zdolávať ľadovec, nesmeky sa hodia kamkoľvek do prírody, kde musíme čeliť zľadovatenému povrchu – teda aj do nášho slovenského prostredia. Ak ste sa s nesmekmi doposiaľ nestretli a myslíte si snáď, že na slovenské hory nie sú potrebné, potom dúfam, že vás táto recenzia presvedčí o opaku. 

 

Charakteristika


Názov:

Iceman
Výrobca: Warg
Hmotnosť (pár): 310 g
Veľkosť nesmekov: 37- 41 / 42- 45
Farba: modrá

 

  • univerzálne nesmeky na zľadovatené terény
  • ľahké, stabilné a bezpečné upevnenie k topánke
  • upevnenie pomocou pružných mrazu odolných gumových úchytov
  • materiál: oceľ (podrážka s hrotmi) / pozinkovaná oceľ (retiazky) / guma

 

Ako na nesmeky

Nesmeky Warg Iceman sa radia medzi univerzálne retiazkové nesmeky a ich použitie je veľmi jednoduché. Po vybratí z obalu sa najskôr pozrite, ktorý nesmek je pravý a ktorý ľavý, napovie vám to písmenká R (right) a L (left) vyobrazené na gumovej časti nesmekov. Keby ste si náhodou nesmeky prehodili, nič vážne sa nestane. Niektoré iné značky dokonca ani nerozlišujú stranové použitie, majú skrátka univerzálny dizajn pre ľavú aj pravú topánku.

Oveľa dôležitejšie je nasadiť nesmeky správnym spôsobom na topánky. Nápovedou sú v tomto prípade značky FRONT a BACK, Ktoré hovoria, aká časť nesmekov smeruje dopredu, a teda patrí na špičku, a aká dozadu, na pätu. Osvedčený spôsob, ako nesmeky nasadiť je najprv prevliecť gumovú časť cez špičku a skontrolovať, že vám nesmek dobre sedí na prednej časti podrážky vašej obuvi. Následne uchopíte zadnú časť gumy a prevlečiete ju cez pätu tak, aby bola kovová časť nesmekov pevne usadená cez celú podrážku. Skontrolujte si, či sa vám nesmeky nepretočili, hroty musia vždy smerovať od topánky von, teda smerom k podlahe (krajine), zároveň by guma mala držať pevne na vrchnej časti obuvi, nemala by nikam kĺzať alebo sa viditeľne zosúvať. 

Môžem povedať, že nasadzovanie (aj následné odnímanie) nesmekov Warg Iceman bolo veľmi jednoduché. Guma je síce dostatočne pevná, ale aj pružná, takže sa s ňou veľmi dobre manipuluje. V tomto prípade môžem nesmeky Warg Iceman porovnať s modelom Camp Ice Master, pričom nesmeky od Campu majú oveľa tuhšiu a viditeľne hrubšiu gumu, ktorá sa horšie naťahuje. Možno to znie ako nepatrný rozdiel, ale len si predstavte, ako si na horách so zmrznutými prstami snažíte nasadiť nesmeky, ktoré nie a nie pretiahnuť cez topánku...  

 

Nesmeky a hroty

Keď sa vám nesmeky blyštia na oboch topánkach, môžete smelo vyraziť do terénu. Dbajte na to, aby ste s týmto druhom nesmekov nechodili dlhý čas po holom betóne alebo asfalte, mohli by ste si tak zbytočne zničiť hroty. Niekedy sa tomu ale nevyhnete, rovnako ako ja pri chôdzi po šumavských chodníkoch, kedy som väčšinu času šliapala po zľadovatenom snehu, ktorý bol miestami roztopený, a tak nezostalo nič iné ako tu a tam pár metrov prejsť po holom chodníku. Hrotom také používanie ale nijako neuškodilo. 

Spomínaných hrotov je na nesmekoch hneď 12. Sú vyrobené z ocele, rovnako ako retiazky. Na dotyk nie sú nijako zvlášť ostré, a tak sa nemusíte báť, že si s nimi pretrhnete nohavice, keď o ne len trochu zavadíte. Na prenášanie nesmekov ale napriek tomu radšej voľte taštičku, ktorá je súčasťou balenia. Má to okrem ochrany plecniaka od hrotov aj tú výhodu, že si od snehu a blata, ktoré sa na nesmokoch môžu uchytiť, neušpiníte svoju ďalšiu výbavu.

 

S nesmekmi do slovenských hôr

Hlavný účel nesmekov je už z ich názvu jasný - majú zabezpečiť to, aby ste sa pri chôdzi nešmykli, nepokĺzli a neprihodili si tak vážnejší úraz. Spadnúť na ľade pritom nie je žiadna veda, môže sa vám to prihodiť cestou do práce, alebo keď idete vyniesť odpadky. O to jasnejšie teda je, že sa vám niečo také môže stať v horskom teréne, kde môže mať pád veľmi nepríjemné následky.

Pri mojom poslednom zimnom výlete na Šumave som sa nestačila čudovať, aké množstvo turistov vyrazilo na túru bez nesmekov. Hoci to väčšinu z nich na prvý pohľad netrápilo, niekoľko jedincov predvádzalo na zamrznutých plochách čudesné kreácie.

  


Čo nepodceniť pri zimnej turistike

Šťastie praje pripraveným. Zimná turistika má síce jedinečnú kúzelnú atmosféru, ale zároveň na vás čaká oveľa viac prekážok ako v letných mesiacoch. Čo teda pri turistike v zime nepodceniť?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Priebeh testovania 

Nesmeky Warg Iceman som testovala na Šumave počas decembrových dní, kedy sa skôr otepľovalo, než ochladzovalo. To znamenalo, že snehu bolo na chodníkoch len málo, väčšina ho počas slnečných dní roztopila, ale počas noci, keď teplota klesala pod bod mrazu, sneh zase zamrzol, a tak boli chodníky najmä ráno pekne klzké.

Za celý čas testovania som s nimi nemala najmenší problém. Nesmeky vďaka retiazkam a gumovej konštrukcii dobre držia. Fungovali na jednotku, poradili si hravo s ľadovým aj topiacim sa snehom, kalužami ľadu, a zvládli aj občasné prechody po asfalte, kedy sa mi nechcelo na pár metrov nesmeky zložiť a potom zase nasadzovať späť. Len na záver celého testovania som si všimla, že sa v jednom mieste vyhákol jeden z plieškov a retiazka sa tak rozpojila. V prvom momente ma mrzelo, že sa nesmeky tak skoro rozbili, ale vzápätí sa podarilo dostať konštrukciu do pôvodného stavu.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • ľahké a odolné
  • odolné oceľové hroty
  • pružná gumová časť
  • jednoduché nasadenie 

-

  • ojedinele môže dôjsť k uvoľneniu niektorých častí konštrukcie (možno bez ťažkostí opäť spojiť a ďalej používať)

 

Záverečné zhrnutie

S nesmekmi značky Warg som bola počas testovania veľmi spokojná. Všetka manipulácia s nimi bola jednoduchá. Nesmeky mi za chôdze nepadali, nezosúvali sa. Svoj účel plnili ukážkovo. Menšie sklamanie prišlo v momente, keď som zistila, že je časť retiazky rozpojená, našťastie to šlo veľmi jednoducho opraviť. V porovnaní s nesmekmi Camp Ice Master, na ktoré som bola dovtedy zvyknutá, sú Warg Iceman o niečo ľahšie, lepšie sa skladujú v priloženej taštičke a tiež sa s nimi vďaka tenšej gumovej časti lepšie manipuluje. Je však otázka, či tenšia a pružnejšia guma nebude mať vplyv na životnosť nesmekov, to budem môcť ale posúdiť až po niekoľkých sezónach používania.

Na záver mám malé odporúčanie pre tých z vás, ktorí kúpu nesmekov zvažujú, ale nie sú si istí veľkosťou. Nesmeky Warg Iceman sú dostupné vo veľkosti 37-41 a 42-45, rozpätie je teda naozaj veľké a ak máte obuv veľkosti 40, 41 alebo 42, ste tak nejako na hrane toho, čo zvoliť. Mne sa zo skúsenosti osvedčilo zaobstarať si skôr väčšie nesmeky aj pre obuv veľkosti 40/41. Oveľa ľahšie sa mi také nesmeky na pohorky nasadzujú a nemám problém s tým, že by nedržali, alebo sa pri chôdzi zosúvali. Ak váhate, kúpte si radšej väčšiu veľkosť, alebo si ešte lepšie príďte nesmeky vyskúšať na predajňu.

Užitočné odkazy

 

Autor: Veronika Hniličková 

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

33,00  (27.58 %) 23,90 

Porovnať

5,00  (14 %) 4,30 

Porovnať

5,00  (22 %) od 3,90 

Porovnať

6,00  (18.33 %) 4,90 

Porovnať

6,00  (18.33 %) 4,90 

Porovnať

37,00  (86.76 %) 4,90 

Porovnať

7,00  (15.71 %) 5,90 

Porovnať

Šnúrky do topánok Regatta Laces x10

4,08  (53.43 %) 1,90 

Porovnať